ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αγωνίζονται για όλα όσα τους ανήκουν

Περικύκλωσαν χτες το υπουργείο Παιδείας

*

Εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές «περικυκλώνουν» το υπουργείο Παιδείας. Με οργή για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και τη συμβολή της Ελλάδας σ' άλλον ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για όσους θέλουν «να βάλουν χέρι» στο άσυλο. Για τη φάκα του στημένου, απ' τα πριν, «διαλόγου». Για το αδιέξοδο χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών, που λίγες μέρες πριν την εξεταστική, ακόμα δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τα συγγράμματα. Για τις λίστες συγγραμμάτων του νόμου - πλαισίου που περικόπτουν τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και τις δήθεν «γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες» που επικαλούνται οι Διοικήσεις των ιδρυμάτων για να κρύψουν τις ευθύνες της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Για τον καυγά των εκδοτικών οίκων σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την εργολαβία των συγγραμμάτων και θα έχει τη μεγαλύτερη πίτα από τα κέρδη.

Το υπουργείο Παιδείας «περικυκλώνεται» με αιτήματα και διεκδικήσεις, μετά από απόφαση των Συλλόγων: Φιλοσοφικής, ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου, Γεωλογικού, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά και Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ. Τα συνθήματα κυριαρχούν: «Ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών» και «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό». Τα αιτήματα καταγράφονται και στους τοίχους με κόκκινη μπογιά: «Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν» και «δωρεάν βιβλία, στέγαση και σίτιση».

Φοιτητές και σπουδαστές ξεκαθαρίζουν τη θέση τους: «Δεν παίρνουμε μέρος στο "διάλογο" - απάτη. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με τον υπουργό Παιδείας και με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Συγκρουόμαστε, ερχόμαστε σε ρήξη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι οι ίδιες που ρίχνουν το επίπεδο σπουδών μας, μας ρίχνουν στην ανεργία, στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μας στερούν ακόμη και βιβλία λίγες μέρες πριν την εξεταστική. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες σχολές, λίγες μέρες πριν την εξεταστική, δεν έχουν διανεμηθεί ακόμη τα απαραίτητα συγγράμματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές να είναι σε αδιέξοδο. «Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δίνεται ήδη λίστα συγγραμμάτων. Στο Γεωλογικό τα ξενόγλωσσα συγγράμματα δε δίνονται δωρεάν και η λίστα συγγραμμάτων σε υποχρεώνει να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο ξενόγλωσσα. Αυτά δεν είναι γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά απόρροια της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα πανεπιστήμια, είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και του νόμου - πλαισίου. Για άλλη μια φορά οι λαϊκές οικογένειες θα πληρώσουν από την τσέπη τους, για άλλη μια φορά γίνονται μάρτυρες της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας», καταγγέλλουν φοιτητές και σπουδαστές.

Και ανανεώνουν το ραντεβού τους για σήμερα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πρυτανείες. «Τίποτα δεν αλλάζει με στημένους διαλόγους, δεν έχουν τη συναίνεσή μας στα σχέδιά τους. Οι φοιτητές και σπουδαστές να βγουν στο δρόμο, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για μόρφωση, δουλειά, ζωή, για δωρεάν σίτιση και στέγαση. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου φέρουν μεγάλη ευθύνη για αυτή την κατάντια. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις, μη τα βλέπουμε αποσπασματικά, όλα είναι αλυσίδα: Σ' ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα μπαίνουν μέσα οι επιχειρήσεις, θα ορίζουν τα προγράμματα σπουδών, τι απόφοιτοι θα βγαίνουν, πόσο φτηνοί και ευέλικτοι θα είναι, σε αυτό το πανεπιστήμιο δε χωράει το άσυλο. Προειδοποιούμε: Κάτω τα χέρια από το άσυλο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική διαδήλωση φοιτητών και μαθητών

Motion Team

Μαχητική διαδήλωση ενάντια στο διάλογο - απάτη του υπουργείου Παιδείας, την πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ πραγματοποίησαν χτες φοιτητές του Συλλόγου Εικαστικού, του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φυσικού, η Πανσπουδαστική Κ.Σ. και μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης. Διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό για ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος και την αντίθεσή τους στο βάρβαρο έγκλημα εναντίον του, που διαπράττει το Ισραήλ με τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ - ΗΠΑ.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου, ενώ οι φοιτητές του Εικαστικού ανέβασαν την παλαιστινιακή σημαία στη θέση της σημαίας της ΕΕ, στον ιστό της Οδοντιατρικής Σχολής. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από την Πανσπουδαστική Κ.Σ. Ακολούθησε πορεία με μπροστάρη το πανό του Εικαστικού για την Παλαιστίνη.

Με σύνθημα «Οχι στο διάλογο - απάτη οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κεφαλαίου για μόρφωση - δουλειά - ζωή» ακολούθησε πορεία στην Εγνατία μέχρι το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές. Ολοι μαζί συνέχισαν μέχρι το τσέχικο προξενείο, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη συναίνεση της τσέχικης προεδρίας της ΕΕ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Η πορεία συνεχίστηκε στο αμερικανικό προξενείο όπου φώναξαν «Ο Αστακός δεν είναι του ΝΑΤΟ το λιμάνι, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!», «Παλαιστίνη - Ιράκ - Μέση Ανατολή τους λαούς σκοτώνουν οι Αμερικανοί». Και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στα κάγκελα του οποίου έκαψαν συμβολικά σημαία της ΕΕ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Επιστρατεύουν και την ΟΛΜΕ

Είναι εντοπισμένη τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και διαφόρων άλλων «γκρουπ» να παρέμβουν στο μαθητικό κίνημα. Κι επειδή δεν τα καταφέρνουν να πείσουν και να κερδίσουν τους μαθητές με την πολιτική τους, προσπαθούν έξω από τα σχολεία, έξω από το κίνημα, να φτιάξουν υποτιθέμενες μαθητικές δομές, με μοναδικό τους μέλημα να συκοφαντήσουν και να χτυπήσουν την υπάρχουσα οργάνωση και το συντονισμό του μαθητικού κινήματος.

Μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, βρήκαν και πάλι ευκαιρία. «Ελευθεροτυπία», «Αυγή» και άλλα κέντρα και παράκεντρα - του Τύπου και όχι μόνο - προσπάθησαν να στήσουν τον περασμένο Δεκέμβρη από το πουθενά, ένα υποτιθέμενο συντονιστικό μαθητών με την επωνυμία «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος». Μοναδικός τους σκοπός ήταν να χτυπήσουν το ήδη υπάρχον Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), να γκρουπάρουν μαθητές αποκλειστικά γύρω από το αίτημα «να πέσει η κυβέρνηση» και μέσα από έναν υποτιθέμενο μαθητικό φορέα (υποτιθέμενο γιατί το συντονιστικό που εφηύραν δεν είχε κανένα έρεισμα στα σχολεία, δεν το γνώριζαν οι μαθητές) να καθοδηγήσουν κάποιους μαθητές... προς τα αστυνομικά τμήματα κλπ.

Η προσπάθεια αυτή, όμως, δεν τους βγήκε. Ετσι, μέσα στις γιορτές εμφανίστηκε πάλι από το πουθενά (δηλαδή όχι μέσα από τα σχολεία, αλλά από την ανωνυμία του διαδικτύου) ένα άλλο υποτιθέμενο μαθητικό συντονιστικό, το «Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών», το οποίο διαλαλεί διαδικτυακά ότι «η αντίσταση συνεχίζεται μέχρι να... φύγει η κυβέρνηση των δολοφόνων». Αυτό το καινούριο υποτιθέμενο «Συντονιστικό» ανακοίνωσε μάλιστα, ότι η επόμενη συνεδρίασή του θα γίνει... στα γραφεία της ΟΛΜΕ! Προκειμένου, δηλαδή, να μην πέσει στο κενό και αυτή η νέα προσπάθεια να γκρουπάρουν και να κατευθύνουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους, επιστρατεύτηκε η «ομπρέλα» της ΟΛΜΕ, για προσφέρει στέγη και κυρίως να νομιμοποιήσει πολιτικά το χτύπημα στο ΣΑΣΑ. Να ξέρουν όμως ότι για άλλη μια φορά δε θα τους περάσει.


Γ. Σ.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη). Σήμερα Παρασκευή, γίνεται γλέντι της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στις 10.30. Αύριο Σάββατο στις 10 μ.μ. ροκ συναυλία με τους «361 μοίρες». Την Κυριακή στις 9 μ.μ. εκδήλωση - αφιέρωμα στη «διεθνιστική προσφορά του ΚΚΕ στον ισπανικό εμφύλιο». Τη Δευτέρα 19 Γενάρη, συναυλία έντεχνου ροκ με τους «Αράδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ