ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
Σελ. /32

Απρίλη μου ξανθέ

και Μάη εκλογικέ...

Οι Επαναστάτες για τους «επαναστάτες»

«(...) Τούτη η παθιασμένη πυρετώδης φούρια, τούτο το πυροτέχνημα των δολοφονιών, που δεν έχουν κανένα νόημα, και, αν το καλοκοιτάξεις, είναι πληρωμένες και μονταρισμένες απ' την αστυνομία, δεν μπορεί να μην ανοίξει τα μάτια ακόμα και του αστισμού για τον αληθινό χαρακτήρα αυτής της προπαγάνδας των φρενοβλαβών και βαλτών πρακτόρων(...)».

(Φρ. Ενγκελς, επιστολή του προς τον Πάμπλο Ιγκλέσιας στη Μαδρίτη, Κ. ΜΑΡΞ - Φ. ΕΝΓΚΕΛΣ, Απαντα, τόμ. 39, σελ. 223).

*

«Ας περάσουμε στο δεύτερο σημείο, στο ζήτημα της τρομοκρατίας (...) Η ακαταλληλότητά της έχει αποδειχθεί τόσο καθαρά από την πείρα του ρωσικού επαναστατικού κινήματος (...) Οι Ρώσοι σοσιαλδημοκράτες αναιρούσαν (και αναίρεσαν για πολύ καιρό) τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας μεθόδου πάλης... Οι σοσιαλιστές - επαναστάτες έχουν την αφέλεια να μην αντιλαμβάνονται πως η ροπή τους προς την τρομοκρατία βρίσκεται στην πιο στενή αιτιατή σύνδεση με το γεγονός ότι οι ίδιοι στάθηκαν από μιας αρχής και εξακολουθούν να στέκονται παράμερα από το εργατικό κίνημα, χωρίς, μάλιστα, να επιδιώκουν να γίνουν κόμμα της επαναστατικής τάξης που διεξάγει τον ταξικό της αγώνα... Το ότι η μοναδική "ελπίδα" της επανάστασης είναι το "πλήθος", ότι ενάντια στην αστυνομία μπορεί να παλέψει μόνο η επαναστατική οργάνωση που καθοδηγεί (στην πράξη, κι όχι στα λόγια) αυτό το πλήθος, αυτό είναι πια στοιχειώδες. Αυτό είναι ντροπή να το αποδείχνει κανείς. Και μόνο άνθρωποι που ξέχασαν τα πάντα και δε διδάχτηκαν απολύτως τίποτα, μπορούσαν να υποστηρίξουν το "αντίθετο" (...) Να καλείς σε μια τέτοια τρομοκρατία, όπως είναι η διοργάνωση αποπειρών δολοφονίας ενάντια σε υπουργούς από μεμονωμένα άτομα και από άγνωστους μεταξύ τους ομίλους, τη στιγμή που οι επαναστάτες δεν έχουν αρκετές δυνάμεις και μέσα για την καθοδήγηση της μάζας, που ήδη ξεσηκώνεται, σημαίνει ότι όχι μόνο διακόπτεις μ' αυτόν τον τρόπο τη δουλειά μέσα στις μάζες, αλλά και προκαλείς άμεσα την αποδιοργάνωση της δουλειάς (...)».

(Β. Ι. ΛΕΝΙΝ: «Απαντα», τ. 6, σελ. 381-385, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

«Το συνέδριο αποκρούει κατηγορηματικά την τρομοκρατία, δηλαδή το σύστημα των πολιτικών εκτελέσεων μεμονωμένων προσώπων σαν μέθοδο πολιτικής πάλης τελείως ακατάλληλη... (γιατί) καλλιεργεί και στους ίδιους τους επαναστάτες και στον πληθυσμό γενικά τις πιο στραβές αντιλήψεις για τα καθήκοντα και τις μεθόδους πάλης ενάντια στην απολυταρχία».

(ΛΕΝΙΝ, Απαντα τ. 7, σελ. 249).

«(...) Οι μεμονωμένες απόπειρες δολοφονίας, σαν επαναστατική τακτική, είναι άσκοπες και επιζήμιες. Μόνο το μαζικό κίνημα μπορεί να θεωρηθεί σαν πραγματική πολιτική πάλη (...)».

(ΛΕΝΙΝ, Απαντα, τ. 40, σελ. 312).

*

«Είμαστε ειλικρινά πεπεισμένοι ότι η τρομοκρατία είναι ένα αρνητικό όπλο, που δεν προσφέρει απολύτως ποτέ τα αναμενόμενα αποτελέσματα κι ότι μπορεί να απομακρύνει το λαό από ένα επαναστατικό κίνημα, αφού συνδέεται ολοκληρωτικά με αυτούς που επιδιώκουν ανθρώπινες απώλειες χωρίς προοπτική για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

(Τσε Γκεβάρα, «Ο Ανταρτοπόλεμος», σελ. 127, εκδόσεις «Καρανάση», Αθήνα, 1982).

«Η δολοφονία και ο τυφλός τερορισμός (τρομοκρατία) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Είναι προτιμότερο να γίνεται μαζική δουλειά, να εντυπώνεται το επαναστατικό ιδανικό, και να το κάνει να ωριμάσει για να μπορούν, στη δοσμένη στιγμή, να κινητοποιήσουν αυτές τις μάζες υποστηριζόμενες από τον επαναστατικό στρατό και να κάνουν να κλίνει η πλάστιγγα προς την πλευρά της Επανάστασης».

(Τσε Γκεβάρα, στο ίδιο, σελ. 118-119).

«Δε θα γιορτάσουμε... »

Πέρυσι, στις 14 Μάη 2008, με τη συμπλήρωση της επετείου των 60 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, εκατό διακεκριμένοι Εβραίοι διανοούμενοι, όπως ο εβραϊκής καταγωγής Χάρολντ Πίντερ, δημοσίευσαν μια ανακοίνωση.

Μετά και το χτεσινό «λάθος» του Ισραήλ, που έπληξε ακόμα και το κτίριο του ΟΗΕ (!) στη Γάζα, αξίζει να το ξαναδιαβάσουμε:

*

«Τον μήνα του Μαΐου θα εορταστεί η επέτειος από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αυτό είναι κατανοητό, αν λάβουμε υπόψη τους αιώνες των διωγμών οι οποίοι κορυφώθηκαν με το Ολοκαύτωμα. Ομως, εμείς είμαστε Εβραίοι που δε θα γιορτάσουμε αυτή την επέτειο. Είναι καιρός πια να αναγνωρίσουμε και την πλευρά του Αλλου, το τίμημα που πλήρωσε ένας άλλος λαός εξαιτίας του αντισημιτισμού και της γενοκτονικής πολιτικής του Χίτλερ. Οπως έχει επισημάνει ο Εντουαρντ Σαΐντ, η Νάκμπα είναι για τους Παλαιστινίους ό,τι είναι το Ολοκαύτωμα για τους Εβραίους. Τον Απρίλιο του 1948, τον ίδιο εκείνο μήνα που έγινε η αποτρόπαιη σφαγή του Ντε'ρ Γιασίν και η φονική επίθεση εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στην αγορά της Χάιφας, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο Νταλέτ. Εδινε το πράσινο φως για την καταστροφή παλαιστινιακών χωριών και για την εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού εκτός των συνόρων του ισραηλινού κράτους. Οχι, δε θα το γιορτάσουμε αυτό!.. Τουλάχιστον 750.000 Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες. Περισσότερα από 400 χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη. Η εθνική εκκαθάριση όμως δεν τελείωσε εκεί. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη Γαλιλαία το 1956. Χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες λόγω πολέμου έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις εστίες τους ή να αποζημιωθούν. Το Ισραήλ δεν αναγνώρισε ποτέ αυτό το δικαίωμα. Οχι, δε θα γιορτάσουμε! Δε θέλουμε να γιορτάσουμε την επέτειο ενός κράτους που ιδρύθηκε με την τρομοκρατία, τις σφαγές και την αρπαγή της γης ενός άλλου λαού και που εξακολουθεί να εφαρμόζει την εθνική εκκαθάριση, να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να υποβάλλει σε μια τερατώδη συλλογική τιμωρία τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και να στερεί από τους Παλαιστινίους τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις εθνικές επιδιώξεις τους. θα γιορτάσουμε όταν οι Αραβες και οι Εβραίοι θα ζήσουν σαν ίσοι μεταξύ ίσων σε μια ειρηνική Μέση Ανατολή».

1962 Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή καταθέτει η Ενωση Κέντρου, κατηγορώντας την ότι αποκρύπτει τα περί βίας και νοθείας στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.

1962 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης θα στοιχίσει 66 δισεκατομμύρια λιρέτες, αντί του προϋπολογισθέντος ποσού των 15 δισεκατομμυρίων. Στο σκάνδαλο φέρεται αναμεμειγμένος ο υπουργός Αμυνας Τζούλιο Αντρεότι.

1968 Το επίσημο τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει σε μια σκυθρωπή Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1968 Ερευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο με θάρρος και αποφασιστικότητα».

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης, 40 χιλιόμετρα νοτίως της Λάρισας. Οι δυο συρμοί τυλίγονται στις φλόγες, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 38 να τραυματιστούν.

«Πρώτο τεστ»...

Εδώ και ενάμισι μήνα, πέραν της δολοφονίας του παιδιού στα Εξάρχεια και της δολοφονικής επίθεσης κατά του αστυνομικού, πέραν της δολοφονικής επίθεσης κατά του 16χρονου στο Περιστέρι και των πυροβολισμών εναντίον συρμών του τραμ, είχαμε από μαφιόζικες δολοφονίες όπως εκείνη του ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου μέχρι γκανγκστερικές εκτελέσεις όπως αυτές στον Πειραιά, κι από «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» της νύχτας μέχρι την τελευταία απαγωγή του εφοπλιστή.

Το ποια είναι ως τα σήμερα η απόδοση του αστυνομικού έργου - ως απότοκο του εν γένει προσανατολισμού της Αστυνομίας - το γνωρίζαμε. Να, όμως, που δεν αργήσαμε να μάθουμε και για το επέκεινα.

Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Μαρκογιαννάκης, ήταν σαφής: «Ηδη νομίζω ότι ξεκινήσαμε καλά, οι Αθηναίοι ένιωσαν προχτές ασφαλή την περιουσία τους και αυτό είναι ικανοποιητικό», δήλωσε την περασμένη Κυριακή και συνέχισε: «Παρά τις όποιες κριτικές, εγώ νιώθω ικανοποιημένος από το πρώτο τεστ, αν θέλετε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου»!

Αυτά είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης σχολιάζοντας τα ανδραγαθήματα της Αστυνομίας την περασμένη Παρασκευή, όταν για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις της επιδόθηκαν στο γνωστό «παιχνίδι» με τους κουκουλοφόρους και ενώ την ίδια ώρα άνδρες των ΜΑΤ συλλάμβαναν και ξυλοκοπούσαν εξερχόμενους από νοσοκομεία (!), δικηγόρους και... 60χρονες κυρίες που βρέθηκαν στο δρόμο τους.

Ως εκ τούτου, τα δείγματα γραφής του ανασχηματισμού, ως προς τον τομέα της Δημόσιας Τάξης, δόθηκαν. Και, πράγματι, δόθηκαν κιόλας από το «πρώτο τεστ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ