ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2009
Σελ. /32
«ΚΟΙΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ»
Ματαίωση της συζήτησης ζητά το ΚΚΕ

Επιστολή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου

Τη ματαίωση της προγραμματισμένης, για την 21 Γενάρη 2009, συζήτησης της Εκθεσης «Δημιουργία Κοινού Αεροπορικού Χώρου ΕΕ - Ισραήλ» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε σήμερα με επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ως μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, με την επιστολή του προς στον Πρόεδρο και τους ευρωβουλευτές - μέλη της Επιτροπής σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν και να θεωρηθούν άκυρες οποιεσδήποτε συζητήσεις για ανάπτυξη και πολύ περισσότερο για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ, μετά τον εγκληματικό πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και τη σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Συνεχίζοντας, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής καλεί να ματαιωθεί η συζήτηση της έκθεσης για τη «Δημιουργία Κοινού Αεροπορικού Χώρου της ΕΕ με το Ισραήλ» στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό σχέδιο Εκθεσης, η συζήτηση του οποίου έχει προγραμματιστεί στην παραπάνω αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιδοκιμάζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ και Ισραήλ για τη σύναψη μιας αναλυτικής συμφωνίας αερομεταφορών, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου και του ανοίγματος της σχετικής αγοράς μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει στις 9 Δεκέμβρη 2008 συμφωνία «ανοικτού ουρανού» με το Ισραήλ και σύντομα θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη σύναψη αυτής της οριζόντιας συμφωνίας. Ταυτόχρονα, στις 9 και 10 Δεκέμβρη 2008 στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ισραήλ σχετικά με τη μελλοντική αναλυτική συμφωνία, ενώ έχουν καταλήξει ήδη επί των γενικών αρχών όπως το σταδιακό άνοιγμα των αγορών, καθόρισαν ειδικά θέματα για εκτενέστερες συζητήσεις, όπως οι άδειες διέλευσης, η πλήρης εκμίσθωση, η ασφάλεια, ο ανταγωνισμός κ.α., ενώ ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2009, προφανώς ως επιβράβευση για το δολοφονικό ρόλο του Ισραήλ και τη σταθερή προσφορά του και την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΕΕ - NATO - HΠA στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ανείπωτη καταστροφή
  • Πάνω από 1.300 οι νεκροί μετά την εύθραυστη κατάπαυση πυρός
  • Αντιμέτωπος ο λαός της Γάζας με την ανέχεια και τον κίνδυνο επιδημιών

Εικόνες της ισραηλινής βαρβαρότητας

Associated Press

Εικόνες της ισραηλινής βαρβαρότητας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Καραβάνια Παλαιστινίων επέστρεφαν, χθες, στις περιοχές όπου κάποτε ήταν τα σπίτια τους. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν σβήσει από το χάρτη.

Εχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για να περισυλλεγούν οι σοροί των εκατοντάδων αγνοουμένων, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για ξέσπασμα επιδημιών. Από την ισραηλινή ανακοίνωση της μονομερούς εκεχειρίας, το Σάββατο το βράδυ, περισσότερα από 95 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα.

Ο Τζον Γκιγκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής των προσφύγων του ΟΗΕ, τόνιζε ότι εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό,πολύ περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, 22.000 κτίρια εκτιμάται ότι έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές αν δεν έχουν ισοπεδωθεί, και τουλάχιστον 100.000 Παλαιστίνιοι είναι πρόσφυγες στην ίδια τη γη τους. Ο απολογισμός, χθες βράδυ, είχε ξεπεράσει τους 1.300 νεκρούς (400 παιδιά, 100 γυναίκες) και τους 5.300 τραυματίες (1.900 παιδιά και 800 γυναίκες). Στη Γάζα, σήμερα, αναμένεται ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Νικητές» δηλώνουν Ισραήλ και «Χαμάς»

Για «διάλυση της στρατιωτικής υποδομής» της «Χαμάς» μιλούσε η ισραηλινή πλευρά, η οποία τόνιζε ότι «πέτυχε τους στόχους της επιχείρησης». Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποσύρονται και αξιωματούχοι του στρατού διέρρεαν ότι το σύνολο των στρατευμάτων θα έχει αποσυρθεί στα σύνορα μέχρι την ώρα της ορκωμοσίας του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα. Ανεπίσημες πηγές, πάντως, τόνιζαν ότι αποσύρονται μόνον οι έφεδροι και ότι το σύνολο του τακτικού στρατού παραμένει σε ετοιμότητα, ενώ ουδείς γνωρίζει πόσοι αποχωρούν, αφού ουδείς γνωρίζει πόσοι βρίσκονταν μέσα στη Γάζα.

«Το Ισραήλ δεν πέτυχε τους στόχους του, νικήσαμε», διακήρυττε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, σε τηλεοπτικό του μήνυμα. Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, επέμενε ότι δε χάθηκε η στρατιωτική της ικανότητα (τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν το τελευταίο 48ωρο), και επαναλάμβανε ότι η «Χαμάς» έχασε 48 μαχητές και όχι 500 που υποστηρίζει το Ισραήλ, αλλά και ότι αιχμαλώτισε 2 Ισραηλινούς στρατιώτες. Η «Χαμάς» ανακοίνωσε, την Κυριακή, εκεχειρία μίας εβδομάδας για να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός πλήρως και να λειτουργήσουν τα μεθοριακά περάσματα. Την εκεχειρία στηρίζουν, μεταξύ άλλων, και οι «Τζιχάντ» και Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ευρωπαϊκή διπλωματική «σφήνα» και αραβική διχόνοια

Υστατη προσπάθεια να μιλήσουν με «ενιαία φωνή» κατέβαλαν, χθες, στο Κουβέιτ, οι άραβες ηγέτες προσπαθώντας να καταλήξουν τι σημαίνει «μόνιμη εκεχειρία» και «πώς» θα το πετύχουν. Κοινή πρόταση, που ζητά σκληρή καταδίκη του Ισραήλ και δίωξή του για εγκλήματα πολέμου, άμεση λειτουργία των μεθοριακών περασμάτων, τάχιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, ίδρυση ταμείου ανοικοδόμησης για τη Γάζα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης, παρουσίασαν ο Σύρος Πρόεδρος και ο εμίρης του Κατάρ. Η πρόταση καταλήχτηκε στην έκτακτη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, στην Ντόχα του Κατάρ, όπου συμμετείχαν σχεδόν όλες οι αραβικές ηγεσίες, εκτός των Αιγύπτου, Σ. Αραβίας, Ιορδανίας.

Στην Ντόχα μετείχαν η «Χαμάς», η «Τζιχάντ», το Λαϊκό Μέτωπο, αλλά όχι ο Μαχμούντ Αμπάς, που αντίθετα μετείχε στην ευρω-αραβική σύνοδο που φιλοξένησε στο Σαρμ ελ Σέικ την Κυριακή ο Αιγύπτιος Πρόεδροςμε τη συμμετοχή των Προέδρων Γαλλίας, Τουρκίας, Ιορδανίας, της Γερμανίδας Καγκελαρίου, των πρωθυπουργών των Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Τσεχίας, του ΓΓ του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Οι συμμετέχοντες τήρησαν, πάλι, ίσες αποστάσεις, αρκέστηκαν στην ανθρωπιστική βοήθεια και συζήτησαν σειρά προτάσεων για «τον έλεγχο του μη εξοπλισμού της Χαμάς», με τη Γερμανία να εκπονεί, με τη συναίνεση της ΕΕ, σχετικό σχέδιο.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, συναντήθηκαν ξεχωριστά οι ηγέτες Σ. Αραβίας, Συρίας, Κατάρ και Αιγύπτου, με τον εμίρη του Κατάρ, μετά, να μιλά για «εποικοδομητική συζήτηση». Εντούτοις, στις ομιλίες του, ο Σύρος Πρόεδρος επέμεινε στη σκληρή θέση απέναντι στο Ισραήλ και στο ότι «η αραβική πρωτοβουλία για ειρήνη είναι νεκρή» και ο Αιγύπτιος ομόλογός του επέρριψε, πάλι, ευθύνες στη «Χαμάς» και ζήτησε, επίσης, ενότητα, βάλλοντας, εμμέσως, κατά του Ιράν τονίζοντας ότι «περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αραβικό διχασμό».

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς ανήγγειλε την προσφορά ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη Γάζα και προειδοποίησε ότι «η αραβική πρωτοβουλία δε θα μείνει αιωνίως σε ισχύ». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στο Κουβέιτ, τάχθηκε υπέρ της ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης και της σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας,στόχο στον οποίο συμφωνούν όλες οι αραβικές ηγεσίες αλλά από διαφορετική οπτική.

Διώξεις εντός Ισραήλ

Περισσότεροι από 700 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα κατήγγειλε, χθες, το ΚΚ Ισραήλ, συμπληρώνοντας ότι συνεχίζονται και οι αλλεπάλληλες ανακρίσεις πολιτικών προσώπων, όπως του Γραμματέα του «Χαντάς», Αχμάντ Οντέχ, που ανακρίθηκε από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας «Σιν Μπετ».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ψήφισμα αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού

Ψήφισμα αλληλεγγύης υπέρ του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού εξέδωσε χτες ο Δήμος Αθηναίων με ομόφωνη απόφασή του. Οπως σημειώνεται, η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ «επέφερε τεράστιες καταστροφές στον παλαιστινιακό λαό, παίρνοντας το χαρακτήρα γενοκτονίας» και καλεί τη διεθνή κοινότητα «επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της».

Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει «τη νέα δολοφονική Ισραηλινή επέμβαση, την προκλητική στήριξή της από τις ΗΠΑ και την τακτική του "Πόντιου Πιλάτου" από την ΕΕ». Και σημειώνει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα αναλάβει πρωτοβουλία «για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό με τη συνοδεία αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου». Επιπλέον, ζητά να σταματήσει η στρατιωτική εισβολή και ν' αποσυρθούν αμέσως τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής. Να επιτραπεί η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Να μην επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση καμιά στήριξη ή εξοπλισμό των ισραηλινών, από το έδαφος, τα λιμάνια ή τα αεροδρόμια της χώρας. Απαιτούμε - καταλήγει το ψήφισμα - «την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών για Παλαιστίνη ελεύθερη ανεξάρτητη».

Ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πρέσβη Σαμίρ Αμπούλ Γαζαλέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ