ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπουκώνουν τις επιχειρήσεις με ζεστό χρήμα

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των μεγαλοεργοδοτών, που επιδοτούνται ακόμα και για να εκμεταλλεύονται παιδιά 16 και 17 χρονών!

Εκατομμύρια ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες των μεγαλοεργοδοτών, με όχημα τον ΟΑΕΔ που τον τροφοδοτούν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους
Εκατομμύρια ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες των μεγαλοεργοδοτών, με όχημα τον ΟΑΕΔ που τον τροφοδοτούν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους
Μετά τα 28 δισ. ευρώ που απλόχερα μοίρασε στο τραπεζικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να ενισχύσει με πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ τις επιχειρήσεις, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, ισχυριζόμενη μάλιστα προκλητικά ότι πρόκειται για μέτρο υπέρ των ανέργων! Η επίμονη κυβερνητική προπαγάνδα για δήθεν μέτρα προστασίας των ανέργων δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.

  • Πρώτο: Η βασική φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων προβλέπει την ενίσχυση των επιχειρήσεων και όχι των ανέργων.
  • Δεύτερο: Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επιδότηση των επιχειρήσεων ιδιωτικών και δημοσίων.
  • Τρίτο: Τα προγράμματα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης και μετά τη λήξη της περιόδου επιχορήγησης η συντριπτική πλειοψηφία των πρόσκαιρα απασχολούμενων ξαναμπαίνει στο τούνελ της ανεργίας.
  • Τέταρτο: Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αποδοθούν στις επιχειρήσεις προέρχονται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων για λογαριασμό των ανέργων.
Με τα λεφτά των εργαζομένων

Ειδικά για το τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό το εξής στοιχείο που προκύπτει από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2009: Από τα συνολικά έσοδα που θα φτάσουν τα 3,441 δισεκατομμύρια ευρώ, η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μόλις 375 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κυμαίνεται μόλις στο 11%. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι πληρώνουν από το υστέρημά τους μεγαλοεργοδότες. Ακόμα χειρότερα. Ενώ υποτίθεται ότι ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να ενισχύει τους ανέργους και να καλύπτει την απώλεια εισοδήματος, από τα συνολικά του έσοδα μόλις τα 1.150.000 ευρώ προορίζονται για την επιδότηση ανεργίας, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των συνολικών εσόδων του.

Τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη έντεχνα διαδίδουν στα μέσα ενημέρωσης ότι μέσα στο 2009 θα δημιουργηθούν 140.000 θέσεις απασχόλησης. Πρόκειται για 140.000 πομφόλυγες με άκρως προεκλογικό χαρακτήρα. Οπως σαφώς προκύπτει και από το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ, οι 60.000 θέσεις αφορούν προσωρινές θέσεις που θα δημιουργηθούν από τη «μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης». Δηλαδή, οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ και από χρήματα που έπρεπε να πάνε σε ανέργους και οι θέσεις αυτές θα εξαερωθούν, όταν σταματήσει η επιδότηση.

Δηλαδή στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας - και με τις εισφορές των εργαζομένων - προωθούνται οι νέες άθλιες μορφές απασχόλησης, υποβιβάζεται η θέση εργαζομένων και ανέργων, ενώ η χρηματοδότηση από το κράτος προς τις επιχειρήσεις ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται ως «υποχρέωση» προς τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση των επιχειρήσεων όχι μόνο θεωρείται σωστό, αλλά επιπλέον επιδιώκεται «η αναβάθμιση του μέτρου σε κυρίαρχη πολιτική» που θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί και ως προς τη χρονική διάρκεια ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Με δυο λόγια, ο ΟΑΕΔ απροκάλυπτα μετατρέπεται σε φορέα χρηματοδότησης των επιχειρηματιών και σε βάρος των ανέργων.

Διώχνουν παιδιά από το σχολείο

Επιπλέον, από τις υποτιθέμενες 140.000 θέσεις, ακόμα 40.000 αφορούν το Πρόγραμμα «Μια αρχή μια ευκαιρία»! Στην πράξη πρόκειται για επιδότηση επιχειρήσεων για να έχουν στη δούλεψή τους παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο! Παιδιά 16 και 17 ετών «που τελειώνουν ή εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο και δε συνεχίζουν στο εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει κάθε χρόνο σε 40.000 νέους μια ευκαιρία απασχόλησης ή συμπληρωματικής επιμόρφωσης...». Φτηνή, απλήρωτη παιδική εργασία. Αυτό είναι το σχέδιο «αντιμετώπισης» της ανεργίας που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα και της επερχόμενης κρίσης.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στην υπηρεσία της εργοδοτικής κερδοφορίας

Πληθαίνουν τα κρούσματα, μαζί με την προσπάθεια να φορτωθεί στους εργάτες η επικείμενη κρίση

Σε έξι απολύσεις εργαζομένων προχώρησε τις τελευταίες τρεις βδομάδες, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ», βιομηχανία παραγωγής υδραυλικών και αρδευτικών εξαρτημάτων που βρίσκεται στην περιοχή του Αιγάλεω, επικαλούμενος μάλιστα προκλητικά ότι οι απολύσεις έγιναν καθώς η επιχείρηση παρουσίασε πτώση κερδών κατά 50%! Η εργοδοσία έχει διαρρεύσει ότι σκοπεύει τον επόμενο μήνα να προχωρήσει σε ακόμα έξι απολύσεις, καθώς σύμφωνα με το στόχο της θέλει να μειώσει το προσωπικό κατά 30%. Αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση εργάζονται περίπου 70 εργαζόμενοι.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, σε χτεσινή του παρέμβαση στην επιχείρηση, απαίτησε την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, ενώ ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο στον ιδιοκτήτη ότι η απάντηση των εργαζομένων και του συνδικάτου θα είναι άμεση και δυναμική για την ακύρωση των απολύσεων και των όποιων σχεδίων της επιχείρησης για παραπέρα μείωση του προσωπικού.

Στην απόλυση του εργαζόμενου Γιάννη Μηνδρινού προχώρησε και η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων «ΡΕΜΕΣ ΑΕ», χωρίς μάλιστα να του καταβάλει την αποζημίωσή του. Ο εργαζόμενος απολύθηκε από το υποκατάστημα της εταιρείας στη Λ. Μαραθώνος στο Γέρακα, μετά από 5,5 χρόνια στην εταιρεία, με το επιχείρημα ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη απαίτησε την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, ισχυριζόμενη ότι αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων και ο απολυμένος, ήρθαν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο.

Εν τω μεταξύ, Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 75 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοί Γ. ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΒΕΕ», οι οποίοι είναι απλήρωτοι από 2 μέχρι 8 μήνες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 19/12/2008.

«ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ» - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κύμα καταγγελιών για τις απολύσεις

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ταξικά Συνδικάτα της περιοχής απαιτούν την επαναπρόσληψη των 10 υπαλλήλων από το σούπερ μάρκετ

Την επιχείρηση σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συνδικάτα της Κεφαλονιάς για τις 10 απολύσεις (μία απολυμένη είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς) που έκανε την προηγούμενη βδομάδα σε κατάστημά της στο Αργοστόλι. Την ίδια ώρα, η Επιθεώρηση Εργασίας του νησιού αρνείται να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση - παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλλονιάς - καλύπτοντας επί της ουσίας τις απολύσεις, όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απολύσεις, όπως και την τρομοκρατική απόλυση συνδικαλίστριας, που έγινε, πριν λίγο καιρό, από την ίδια επιχείρηση στη Ζάκυνθο. «Οι απολύσεις - τονίζει το ΠΑΜΕ - που γίνονται στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης έχουν στόχο τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν οι απολύσεις και να ανατραπούν οι πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Ο "Βερόπουλος" με νύχια και με δόντια προσπαθεί να διασφαλίσει το κέρδος των επιχειρήσεών του (...) και πριν 2 μήνες το ίδιο έκανε και στο νησί μας που απέλυσε συναδέλφισσα». Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και εργατών ξενοδοχείων Ζακύνθου, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου.

ΠΑΜΕ
Περιοδείες στα «Τζάμπο»

Με περιοδείες ενημέρωσης των υπαλλήλων της αλυσίδας και των εργαζόμενων καταναλωτών, το ΠΑΜΕ συνεχίζει τον αγώνα κατά της απόλυσης και της εργοδοτικής τρομοκρατίας από την εταιρεία «ΤΖΑΜΠΟ». Στελέχη του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων θα περιοδεύσουν την Τετάρτη 21 Γενάρη στα καταστήματα των Αγ. Αναργύρων και του Περιστερίου και την Παρασκευή 23 Γενάρη στα καταστήματα στα Πευκάκια και στο Παγκράτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ