ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για καλύτερη πορεία προς τα μπρος

Σημαντική πείρα από τη δουλειά της Οργάνωσης στο στρατηγικό τομέα της Ενέργειας και στα άλλα μέτωπα

Από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ανεργία και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Motion Team

Από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ανεργία και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Ψηλότερα τον πήχη της απαιτητικότητας στην αναμέτρηση με τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, στη βάση της θετικής πορείας που κατέγραψαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι Κομματικές Οργανώσεις στους νομούς της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών και της Καστοριάς, έβαλαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, στη Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή.

Η Συνδιάσκεψη υπερψήφισε τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο, όπως και τις Θέσεις για το Σοσιαλισμό. Κατέληξε και εξειδίκευσε για τις Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής συγκεκριμένα μέτρα, ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα στην υλοποίηση του συνθήματος της αντεπίθεσης, όπως προστάζει το 18ο Συνέδριο του Κόμματος.

Τα θετικά βήματα που έκανε η Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα, η σημαντική συμβολή που είχε στη συνολική άνοδο της επιρροής του Κόμματος και στην εξειδίκευση των επεξεργασιών του ΚΚΕ σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως αυτό της Ενέργειας και το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, αλλά και οι αδυναμίες, που πρέπει πιο αποφασιστικά να μπουν στο στόχαστρο της καθοδηγητικής δουλειάς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εισήγησης και της συζήτησης που ακολούθησε. Η Συνδιάσκεψη ανέδειξε νέα Επιτροπή Περιοχής που επανεξέλεξε τον Κώστα Σταμπολίδη στη θέση του Γραμματέα.

Δουλειά με τη στρατηγική του Κόμματος

Σε μια περιοχή όπου στον στρατηγικό τομέα της Ενέργειας απασχολούνται πάνω από 9.000 εργαζόμενοι και η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, έχει ξεχωριστή σημασία η πείρα που μετέφεραν οι αντιπρόσωποι στη Συνδιάσκεψη. Αλλά και οι στόχοι πάλης στους οποίους αυτή κατέληξε, για «Κόμμα ικανό να οργανώνει και να κινητοποιεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, οργανωτικά ισχυρή Κομματική Οργάνωση και ΚΝΕ, Κόμμα ικανό να ενισχύει τους δεσμούς με τις μάζες», όπως τέθηκε και εισηγητικά.

Στο σύνολό της, η εισήγηση ανέδειξε την ανάγκη «να καταφέρουμε ενιαία η ΚΟ να αναδείξει στο λαό ως κύριο καθήκον ότι απαιτείται σχεδιασμένη ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο και στόχο τη λύση των μεγάλων συσσωρευμένων και οξυμένων προβλημάτων που αφορούν το λαό. Και ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να φύγει από τα χέρια των μονοπωλίων. Να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία και να σχεδιάσει μια τέτοια ανάπτυξη. Η διαδικασία αυτή θα κατακτηθεί μόνο αν αρχίσει να μπαίνει συστηματικά στο λαό και ως διαφώτιση και ως πάλη». Κατά συνέπεια, η δουλειά με τη στρατηγική του Κόμματος αναδεικνύεται σε βασικό καθήκον στην καθημερινή δράση, σε όλα τα μέτωπα. Είτε αφορά τη δράση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ ή στους γουνεργάτες και τους μικρούς γουνοποιούς, είτε πρόκειται για τα προβλήματα της ανεργίας, του περιβάλλοντος, της Παιδείας, της Υγείας στην περιοχή.

«Ξεδιπλώνουμε το σύνολο της πολιτικής μας - σημειωνόταν στην εισήγηση. Προβάλλουμε σαν τη μόνη λύση το δρόμο της συμμαχίας εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, γυναικών, όσων θίγονται από τη δράση των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Προβάλλουμε σαν τη μόνη ρεαλιστική και αναγκαία λύση τη λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Ταυτόχρονα, οργανώνουμε την πάλη για τα λαϊκά προβλήματα και την ανάδειξη της αναγκαιότητας της πρότασής μας. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες για μια σειρά προβλήματα της εργατικής τάξης, γενικότερα των εργαζομένων».

Πείρα από την παρέμβαση στη ΔΕΗ

Σημαντική κατάκτηση αποτελεί η συγκρότηση του κλαδικού Σωματείου Εργατών και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) που καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συσπείρωση των εργαζόμενων και στην ανάπτυξη πρωτοπόρας δράσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική λαϊκή οικογένεια στην περιοχή. Η συγκρότηση του Σωματείου αποτέλεσε ώριμη ανάγκη. Γι' αυτό και στην εισήγηση σημειώνεται ότι «η εφαρμογή των διάφορων ελαστικών μορφών απασχόλησης οξύνει το πρόβλημα της ενότητας και κατά συνέπεια της ενιαίας δράσης, οξύνονται υπαρκτές αντιθέσεις. Παράλληλα όμως, η οξύτητα των προβλημάτων, η κατάργηση της μονιμότητας, αποτελούν τη βάση για να δημιουργηθεί κοινό πλαίσιο. Πρέπει όμως να συνδεθεί με την ουσία του προβλήματος που είναι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με σκοπό την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αρα πρέπει να συνδεθεί με την πρότασή μας που είναι λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Διαφορετικά, ακόμα και η κοινή πάλη στα όρια του συστήματος, θα είναι αναποτελεσματική και θα οδηγεί σε απογοήτευση. Ετσι αναδεικνύεται και ο αναντικατάστατος ρόλος του Κόμματος, που μπορεί να αναπτύξει την ταξική συνείδηση και έτσι να ενιαιοποιήσει τα διάφορα τμήματα της εργατικής τάξης».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο στόχος που έθεσε η Συνδιάσκεψη είναι «να αναδειχτεί το ΣΕΕΝ σε πρότυπο ταξικού σωματείου, να παρεμβαίνει και να παίρνει πρωτοβουλίες για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους». Γεγονός που προϋποθέτει τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων στο ΣΕΕΝ, την εντατικοποίηση της δουλειάς για τη μαζικοποίησή του σαν κλαδικό σωματείο, με μόνιμους, εργολαβικούς και συμβασιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σωματείο αποτέλεσε τον κορμό της Επιτροπής Αγώνα για τα ζητήματα της Ενέργειας στην περιοχή, με αρκετά προωθημένο πλαίσιο αιτημάτων, στην κατεύθυνση του ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας στην υπηρεσία του λαού.

Η εμπειρία για τη δουλειά στο πλαίσιο αυτής της συσπείρωσης σωματείων και φορέων είναι πολύτιμη. Αναδεικνύει αδυναμίες και δυνατότητες που αντίστοιχα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αξιοποιηθούν. Δείχνει την ανάγκη να βελτιωθεί και να ενταθεί η συντονισμένη δουλειά των κλαδικών και εδαφικών ΚΟΒ, να αγκαλιάσει η δουλειά το σύνολο των κομματικών μελών και των οπαδών. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε και σε μια από τις τοποθετήσεις, «ο εργαζόμενος της ΔΕΗ γυρνάει το βράδυ σπίτι του. Εχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών, της Υγείας, του υποβαθμισμένου περιβάλλοντος, της ανεργίας μελών της οικογένειάς του. Εκεί το Κόμμα έχει μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης».

Αυξημένες απαιτήσεις σε όλα τα μέτωπα

Στα άμεσα πλάνα της Οργάνωσης συμπεριλαμβάνονται η ίδρυση νέων σωματείων, η βελτίωση της λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων, η συγκρότηση γραμματείας ΠΑΣΥ σε επίπεδο νομού. Αντίστοιχο σχέδιο δράσης αποφασίστηκε και για το μέτωπο της Εκπαίδευσης, του Περιβάλλοντος, που στην περιοχή δένεται με το συνολικότερο ζήτημα της ανεργίας και της Ενέργειας, την ουσιαστική παρέμβαση του Κόμματος στη νεολαία, με την ισχυροποίηση της ΚΝΕ, στο μέτωπο των αγροτών, αλλά και της αναγκαίας συμμαχίας των γουνεργατών με τους μικρούς γουνοποιούς.

Ειδικά γι' αυτό το ζήτημα, εισηγητικά διαπιστώθηκε ότι: «Για τους γουνεργάτες και μικρούς γουνοποιούς, κύρια αυτοαπασχολούμενους, υπάρχει η βάση για συμμαχία. Είναι η αντίθεσή τους ενάντια στους μεγάλους που μονοπωλούν τον κλάδο. Είναι απαραίτητο όμως να υπάρχει διαχωρισμός των μικρών γουνοποιών από τους μεγαλογουνοποιούς και συζήτηση για να κατανοηθεί πως θα ξεπεραστούν οι αντιθέσεις μ' ένα κοινό πλαίσιο και πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να δεθεί με τη στρατηγική που προτείνει το ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκε η ουσιαστική λειτουργία των ΚΟΒ, η αύξηση της κυκλοφορίας και η βελτίωση της δουλειάς με τον «Ρ» και την ΚΟΜΕΠ, η ετοιμότητα της Οργάνωσης για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η αγωνιστική επαγρύπνηση για το σύνολο των Κομματικών και Κνίτικων δυνάμεων.

Κόμμα έτοιμο να περάσει στην αντεπίθεση

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Χώτος στάθηκε στη μεγάλη συμβολή που είχε η Οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας στην εξειδίκευση των επεξεργασιών του Κόμματος σε στρατηγικά ζητήματα, όπως αυτό της Ενέργειας. Μετέφερε τη συνολική εκτίμηση ότι οι Οργανώσεις του Κόμματος στην περιοχή είναι σε πιο προωθημένη αφετηρία σε σχέση με πριν και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια καλύτερη πορεία προς τα μπρος, στη βάση των κατευθύνσεων που δίνουν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι κλειδί για την αντεπίθεση «είναι η ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, καθήκον που το θέτει και το ίδιο το Συνέδριο. Ακόμα πιο ισχυρό Κόμμα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα μας επιτρέψει να ηγηθούμε της λαϊκής αντεπίθεσης. Και σ' αυτή την κατεύθυνση -τόνισε - υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».

Ο Γιάννης Χώτος παρατήρησε ότι οι αντικειμενικές δυσκολίες είναι δεδομένες. Κατά συνέπεια, αυτό που χρειάζεται είναι το βάρος να πέσει στον υποκειμενικό παράγοντα, στη βελτίωση της δουλειάς του Κόμματος, στη δουλειά με τη στρατηγική του ΚΚΕ. «Το Κόμμα είναι ώριμο, έτοιμο και ατσαλωμένο, πολύ περισσότερο από χτες να αναπτύξει πιο στενούς, ευρείς αγωνιστικούς, ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες, που βιώνουν τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων» σημείωσε ανάμεσα σε άλλα το στέλεχος του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε να πούμε ότι το ΚΚΕ είναι έτοιμο να περάσει στην αντεπίθεση. Με στόχο να μετατραπεί αυτή η φανερή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που υπάρχει σε πλατιά λαϊκά στρώματα με αφορμή αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης, σε όξυνση της ταξικής πάλης, σε ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, σε συνεργασία των κοινωνικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, σε επιτάχυνση της συγκρότησης του λαϊκού μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ