ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση σπάσιμο μπλόκων
  • Οι γαλάζιοι συνδικαλιστές, «πολιορκητικός κριός» για το άνοιγμα των δρόμων τα επόμενα εικοσιτετράωρα
  • Επιμένει στην «ήπια προσέγγιση», αλλά προετοιμάζεται και για επίδειξη πυγμής

Ολα τα μέσα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να σπάσει τα μπλόκα της αγροτιάς, «θωρακίζοντας» την αντιαγροτική και γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της.

Η «ανοχή» της κυβέρνησης δεν έχει εξαντληθεί και φαίνεται ότι έχει δώσει άτυπη παράταση, λίγων εικοσιτετραώρων, για αποχώρηση των αγροτών από τους δρόμους. Είναι προφανές ότι για προφανείς (ψηφοθηρικούς) λόγους η επίδειξη πυγμής δε βρίσκεται στις άμεσες επιλογές της, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι δε θα διστάσει να φτάσει μέχρι εκεί, αν αποτύχουν τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει προηγουμένως. Βασικό «όπλο» της κυβέρνησης είναι οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι έχουν αναλάβει να «πείσουν» τους αγρότες να πάρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους.

Από την άλλη, όμως, οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν μείνει στα χαρτιά, καθώς υπολόγιζαν ότι με την ανακοίνωση του πακέτου-κοροϊδίας των 500 εκατομμυρίων ευρώ, οι αγρότες θα αποχωρούσαν «ικανοποιημένοι», πράγμα που βέβαια δεν έγινε. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έκπληξη στο κυβερνητικό επιτελείο που αναζητεί τους λόγους. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι δεν είχε διασφαλιστεί πριν από την ανακοίνωση του πακέτου ένας «δίαυλος επικοινωνίας» με τους αγροτοσυνδικαλιστές, ώστε να «περάσει» στους αγρότες η (κυβερνητική) άποψη ότι είναι ό,τι μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο της κρίσης. Ελπίζουν όμως ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς επιμένουν ότι το όλο θέμα είναι «επικοινωνιακό». Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης επανήλθε χτες με διευκρινιστικές δηλώσεις για επιμέρους πλευρές του πακέτου, ώστε να γίνει περισσότερο «κατανοητό». Αυτό άλλωστε ήταν και το «αίτημα» των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών του Θεσσαλικού κάμπου, προκειμένου να διευκολυνθεί και το δικό τους «έργο». «Η εξαγγελία ήταν τόσο πρόχειρη, χωρίς εξειδίκευση που ακόμα και εμείς οι ειδήμονες δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε ποιο αναπληρώνει τι και τι ικανοποιεί και πόσο. Καλά θα κάνουν να καθίσουν και να τα ξαναδιατυπώσουν και να καλέσουν και τους αγρότες να τους τα εξηγήσουν», έστειλε νωρίτερα το μήνυμα ο γνωστός Θ. Κοκκινούλης. Στο ίδιο μήκος και ο «προστάτης» των αγροτών γαλάζιος βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση «διαχειριστικό και επικοινωνιακό λάθος» στον τρόπο που πλάσαρε το «πακέτο» και ζήτησε «να εξειδικευτούν άμεσα τα μέτρα ώστε να αντιληφθεί ο κάθε αγρότης τι έχει λαμβάνειν»...

Η επίσημη θέση όμως εκφράστηκε από τον Λ. Ζαγορίτη, που ζήτησε από τους αγρότες «να ανοίξουν τους δρόμους, διότι ξέρουν ότι κάναμε ό,τι μπορέσαμε». Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν προχωρά, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση σε μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες. «Πιστεύω ότι οι αγρότες, οι άνθρωποι του μόχθου, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, θα λειτουργήσουν με υπευθυνότητα», συμπλήρωσε ο γραμματέας της ΝΔ, αφήνοντας να διαφανεί η τακτική «της ήπιας προσέγγισης» των αγροτών.

Την ίδια στιγμή εξάλλου μια σειρά γαλάζιοι βουλευτές συνεχίζουν και τώρα να υποστηρίζουν τα αιτήματα των αγροτών, δίχως αυτό να τους εμποδίζει να υποστηρίζουν ταυτόχρονα και την κυβερνητική πολιτική... Δε λείπει βέβαια και η φαγωμάρα μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών για τη μοιρασιά της πίτας και η προσπάθεια διάσπασης των αγροτών σε αυτή τη βάση. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του βουλευτή Φθιώτιδας Αθ. Γιαννόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ για μεροληπτική μοιρασιά υπέρ των Θεσσαλών αγροτών. «Η Θεσσαλία δεν μπορεί να διαμορφώσει την τύχη για όλους τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά (στον Αλφα 9,89) και συνέχισε: «Οι Θεσσαλοί με γεια τους και χαρά τους, έχουν μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις συγκριτικά με μας τους Φθιωτούς, διότι εφόσον και ο κ. υπουργός και ο κ. Σουφλιάς είναι Θεσσαλοί και φροντίζουν τα του οίκου τους, και εγώ είμαι υποχρεωμένος να φροντίζω, και τα δίκαια των αγροτών, των Φθιωτών».

Παράλληλα, οι γαλάζιοι βουλευτές φαίνεται να προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. «Εκλογές ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε. Μπορεί να έχουμε από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος της τετραετίας. Δεν μπορώ να προβλέψω», δήλωσε (στον Αθήνα 9,84) ο Στ. Νικηφοράκης. Από την πλευρά του ο Κ. Κιλτίδης περιορίστηκε να δηλώσει: «αυτό κανείς δεν το γνωρίζει πλην του πρωθυπουργού».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Τους λογαριασμούς του Θ. Τσουκάτου «μπλόκαρε» ο ανακριτής

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πάλαι ποτέ «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, του Θεόδωρου Τσουκάτου, δεσμεύει ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί για τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς». Ο Ν. Ζαγοριανός με νέα διάταξη ζήτησε χτες το «μπλοκάρισμα» των τραπεζικών λογαριασμών, τίτλων, ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων για δύο ακόμη πρόσωπα, του Θ. Τσουκάτου και του πρώην οικονομικού διευθυντή Τηλεπικοινωνιών της «Ζήμενς Ελλάς», Χρ. Καραβέλα.

Η ανακριτική διάταξη εκδόθηκε με βάση το νόμο για το κακούργημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που δίνει το δικαίωμα στον ανακριτή να προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών, είτε κατηγορουμένων, είτε υπόπτων για τη διάπραξη του αδικήματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Ν. Ζαγοριανός με αντίστοιχη διάταξή του προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων 34 εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση, πρώην και νυν στελεχών της «Ζήμενς», του ΟΤΕ, χρηματιστές και επιχειρηματίες.

Οσον αφορά τον πρώην «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτο, υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει ήδη καταθέσει στην προανάκριση με την ιδιότητα του υπόπτου. Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι είχε παραλάβει από τη «Ζήμενς» ένα εκατομμύριο μάρκα το 1999, αλλά το ποσό αυτό «κατατέθηκε τμηματικά στο ΠΑΣΟΚ ενόψει προεκλογικών αναμετρήσεων», όπως είχε καταθέσει. Μάλιστα, ο Θ. Τσουκάτος είχε ισχυριστεί ότι αυτό είναι μια συνήθης πρακτική που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας και πως οι μεγάλες χορηγίες δεν περνάνε στα βιβλία των κομμάτων. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του πρώην στελέχους του και ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν μπήκαν αυτά τα χρήματα στα ταμεία του κόμματος.

Επίσης, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Χρ. Καραβέλα δεσμεύτηκαν από τον ανακριτή, γιατί το πρώην οικονομικό στέλεχος της «Ζήμενς» φέρεται να έχει εισπράξει, μέσω της εταιρείας «North Part Investment», 11.000.000 εκατ. μάρκα. Η εν λόγω εταιρεία εμφανίστηκε το 2003 να δωρίζει στην τότε ανήλικη κόρη του δυο αγροκτήματα, ένα στην Αντίπαρο και ένα στην Αράχωβα. Ο Χρ. Καραβέλας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση του με τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς».

ΡΑΔΙΟ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ
Ο καλός μαύρος

To θέαμα κατάφερε μια ακόμη νίκη μέσα στην έδρα του. Με μια επιδέξια κίνηση στο σκάκι, έκανε ματ στην ιστορία της μαύρης Αμερικής, που άρχισε με το εμπόριο και τα εγκλήματα κατά των σκλάβων για να φτάσει σήμερα στην εκλογή μαύρου προέδρου. Θα ξεπλυθεί το παρελθόν με μια θέση στην ανώτατη ηγεσία; Μια σειρά κοινωνικά κινήματα θα πάνε στο διάολο; Γι' αυτό πάλεψαν οι Μαύροι Πάνθηρες και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ο Μάλκολμ Χ και η Αντζελα Ντέιβις; Για ένα ανθρωπάκι που, ελέω χρηματιστηρίου και διαφήμισης, λατρεύεται σαν σταρ του σινεμά; Ενα ανθρωπάκι που μεταφέρει τα ψώνια των αφεντικών και θα βοηθήσει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της φύσης του ιμπεριαλισμού;

Ο Ομπάμα φανέρωσε ήδη τις προθέσεις του με το να κρύβεται όλον αυτόν τον καιρό που το Ισραήλ εγκατέστησε την κόλαση στη Γάζα. Την απόφασή του να διπλασιάσει το στρατό στο Αφγανιστάν φρόντισαν να τη σκεπάσουν οι γνωστοί «αυθόρμητοι» κοντυλοφόροι διαφημίζοντας από το πρωί ως το βράδυ την κατάργηση του Γκουαντάναμο. Ετσι θα λειτουργήσει και ως άφεση στους Δημοκρατικούς που το ανέχτηκαν. Ολοι ωστόσο γνωρίζουμε πως κάθε φυλακή στην Αμερική είναι κι ένα Γκουαντάναμο και πως η πλειοψηφία των φυλακισμένων είναι μαύροι. Τώρα ξαφνικά η μαύρη κοινότητα έγινε περήφανη; Δε μιλώ για τα πλούσια μέλη της, που τους βλέπουμε να κλαίνε από συγκίνηση γύρω από τον Ομπάμα, ούτε για τους μπάρμπα-Θωμάδες. Μιλώ για τον πάτο του καζανιού της αμερικανικής κοινωνίας που το μόνο δικαίωμα που έχει, αν δε θέλει να ψοφήσει από την πείνα, είναι να ντυθεί στρατιώτης και να συρθεί στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ ή όπου αλλού τα γουρούνια επιθυμούν να στήσουν τις επιχειρήσεις τους. Ο καλός μαύρος Ομπάμα, που κέρδισε λόγω ενός συλλογικού ξεσπάσματος απ' όλους όσοι είχαν απαυδήσει, δυνάμωσε το αμερικανικό όνειρο και του έδωσε την ανάσα για να επανέλθει.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Η πίτα της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» πραγματοποιεί τη Τετάρτη, 28 Γενάρη 2009, στις 6.00 το απόγευμα, την κοπή πίτας στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα κληρωθούν πίνακας του Τάσου και άλλα πλούσια δώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ