ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Είπαν «όχι» στον κυβερνητικό εμπαιγμό

Τα μπλόκα των αγροτών επισκέπτεται από σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί στις 8 το βράδυ το μπλόκο στο Κάστρο και στη συνέχεια τα μπλόκα στην Αλαμάνα και στις Μικροθήβες. Αύριο το απόγευμα στις 5 θα επισκεφθεί το μπλόκο στη Νίκαια.

Στο μεταξύ, στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να «σπάσει» τα αγωνιστικά μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς, προσφέροντας κάποια, άνευ ουσίας και προοπτικής, «ψίχουλα», που δε λύνουν ούτε το πρόβλημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, ούτε το ζήτημα των εγγυημένων τιμών, ούτε βεβαίως το θέμα της ουσιαστικής προστασίας της ντόπιας αγροτικής παραγωγής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας είπε χτες «όχι» στην κυβερνητική αδιαλλαξία και έδωσε το σύνθημα για συνέχιση του αγώνα.

Στο Βόλο ενεργοποιήθηκαν και πάλι τα αγροτοδικεία, καταδικάζοντας 14 αγρότες για παλαιότερες κινητοποιήσεις. Την απόφαση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χτες, νέες δυνάμεις αγροτών με τα τρακτέρ τους μπήκαν στη μάχη των μπλόκων, ενώ στον αγώνα εντάχτηκαν και οι αγρότες Αρτας, Πρέβεζας, Αγρινίου και Κέρκυρας που οργανώνουν συλλαλητήρια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Ενισχύουμε τον αγώνα μας

Απέρριψε τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας ο Σ. Χατζηγάκης στη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της

Μέλη της ΣΕΑ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Eurokinissi

Μέλη της ΣΕΑ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις της δεν πρέπει να κάνει η μικρομεσαία αγροτιά, αντίθετα οφείλει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ενισχύσει τα αγωνιστικά μπλόκα, διότι μόνο έτσι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά της. Την παραπάνω δήλωση - αγωνιστικό προσκλητήριο προς τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας, απηύθυνε ο Β. Μπούτας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, του μπλόκου της Νίκαιας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη, στην έδρα του υπουργείου, στην Αθήνα.

Ο υπουργός, ορθά - κοφτά απέρριψε όλα τα αιτήματα της αντιπροσωπείας και παρέπεμψε την επίλυση των προβλημάτων τους, στις θολές ...«παροχές» της κυβέρνησης. Ωστόσο, για μια ακόμη μέρα δεν ήταν σε θέση να δώσει την παραμικρή διευκρίνιση σχετικά με τα κονδύλια που μοιράζει στα λόγια, επιμένοντας μονότονα να παραπέμπει στο ...μέλλον για την όποια σχετική απάντηση. Η ΣΕΑ του μπλόκου της Νίκαιας γνωρίζει ότι η κυβέρνηση με λογιστικές αλχημείες θα προσπαθήσει να δείξει, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού της «παιχνιδιού», ότι προχωρά στην επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, με προφανή σκοπό να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.

«Να δυναμώσουν τα αγωνιστικά μπλόκα»

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Β. Μπούτας τόνισε ότι η αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας «επέστρεψε» πίσω στον υπουργό τις δήθεν παροχές και απαίτησε «να εξαγγείλει ουσιαστικά μέτρα που να αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα των αγροτών, να καθιερωθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές, να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, να υπάρξει τιμαριθμική προσαρμογή στις επιδοτήσεις, γιατί ο πληθωρισμός τις εξανεμίζει κάθε χρόνο, όπως επίσης και να μην εφαρμοστούν οι τελευταίες αποφάσεις των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες αυξάνουν τις παρακρατήσεις, μειώνουν την καλλιέργεια του βαμβακιού, μειώνουν την επιδότηση του καπνού κατά 50% και καταργούν τη συγκέντρωση των σιτηρών».

«Δε δέχτηκε ο υπουργός να ικανοποιήσει κανένα αίτημα, επιμένοντας σε ό,τι εξήγγειλε. Εμείς, καλούμε όλους τους αγρότες να δυναμώσουν τα μπλόκα, να ενισχύσουμε τους αγώνες μας και μόνο έτσι θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να σκύψει, να δώσει λύση στα αιτήματά μας. Καλώ πάλι τους αγρότες να δυναμώσουν τα αγωνιστικά μπλόκα και να μην κάνουν πίσω», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο Β. Μπούτας είπε: «Η κυβέρνηση έχει για τις τράπεζες αλλά για τους αγρότες δεν έχει. Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση, πληρώσαμε τα κέρδη των μονοπωλίων, δε θα πληρώσουμε πάλι τα μονοπώλια του βαμβακιού, του καπνού, των σιτηρών κλπ. ή τα μονοπώλια που μας πουλάν τα λιπάσματα και τα αγροτικά φάρμακα, για να βγουν από την κρίση τους. Εμείς διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να πάρουμε αυτό που είναι δίκαιο και μας ανήκει».

Ακόμη, ο Β. Μπούτας κατήγγειλε το διαχωρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, σημειώνοντας: «Στο μπλόκο της Νίκαιας κάθε μέρα από τη στιγμή που βγήκαμε, συσσωρεύονται 150 - 200 τρακτέρ. Εμείς είμαστε εκεί και γι' αυτό μπορούμε να μιλήσουμε. Τα αγωνιστικά μπλόκα, όπως είναι αυτό της Νίκαιας, θα συνεχίσουν τον αγώνα πάνω στο ψήφισμα των αιτημάτων τους, που είναι λαϊκή απαίτηση, των αγροτών που συμμετείχαν στις μαζικές διαδικασίες, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στα χωριά. Υπάρχουν αγρότες που ψηφίζουν όλα τα κόμματα, μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει το κυβερνών κόμμα, ή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνο που μας ενώνει είναι τα κοινά προβλήματα και τα αιτήματα για την επίλυσή τους έτσι όπως εκφράζονται στο ψήφισμά μας. Να σταματήσει ο προβοκατόρικος διαχωρισμός των αγροτών σε "κόκκινα", "μπλε" και "πράσινα" τρακτέρ. Είμαστε αγρότες, έχουμε ένα ψήφισμα και διεκδικούμε συγκεκριμένα αιτήματα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση γιατί τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα είναι πανάκριβα για τους καταναλωτές των αστικών κέντρων, τόνισε:

«Γιατί τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, οι μεσάζοντες, οι εμποροβιομήχανοι παίρνουν φτηνά τη σοδειά από τον παραγωγό και την πουλάν ακριβά στον καταναλωτή και γι' αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και πρέπει να διεκδικήσουμε από κοινού να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εδώ δεν υποχωρούν!

Με νέα τρακτέρ πύκνωσαν χτες οι γραμμές της Νίκαιας. Καταφτάνουν σήμερα κτηνοτρόφοι από τα Φάρσαλα. Φουντώνει το κίνημα αλληλεγγύης

*

Πέμπτη μέρα χτες στο μπλόκο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα και η αγωνιστική διάθεση των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας, που βρίσκονται εκεί, μαζί με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ, όχι μόνο δεν πτοείται και δεν υποχωρεί, αλλά διαρκώς αυξάνεται και εντείνεται. Ανυποχώρητη παραμένει και η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, καθώς, σε τούτο το μπλόκο δεν έχουν «καμιά πέραση» οι «ψίθυροι» και οι «πονηρές κουβεντούλες» που ακούγονται αλλού, για το ενδεχόμενο αποχώρησης των τρακτέρ αν η κυβέρνηση εξειδικεύσει τα «μέτρα;» που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.

Σε τούτο το μπλόκο, οι αγωνιστές της μικρομεσαίας αγροτιάς έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους τι ζητούν και πώς θα παλέψουν για να το κερδίσουν. Γι' αυτό δεν μπαίνουν στη «λογική» της αποδοχής των ψίχουλων που «προσφέρει» η κυβέρνηση και δε θα μπουν στο «λούκι» μιας βλαβερής υποχώρησης και μιας άτακτης αποχώρησης, γυρνώντας σπίτια τους, με «άδεια χέρια» και «με την ουρά στα σκέλια». Ξέρουν, άλλωστε, ότι η επιτυχία τούτου του αγώνα προϋποθέτει επιμονή και υπομονή και, προπάντων, σταθερότητα στο στόχο και πίστη στην προοπτική.

Η συνεχής ενδυνάμωση του μπλόκου με νέα τρακτέρ - και χτες, όπως και στις τέσσερις προηγούμενες μέρες, ήρθαν κι άλλα τρακτέρ από χωριά της περιοχής, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν, με τα φορτηγάκια τους, κτηνοτρόφοι από την περιοχή των Φαρσάλων - σε συνδυασμό με τη διαρκώς ογκούμενη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνας τους από τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, από τη νεολαία, τους «δίνουν φτερά» να συνεχίσουν, με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα τη μάχη.

Κύμα συμπαράστασης

Πληθαίνουν, καθημερινά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και άλλων φορέων που εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μαθητών Τρικάλων - το οποίο αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., θα επισκεφτεί το μπλόκο της Νίκαιας - χαιρετίζει τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Είμαστε παιδιά λαϊκών οικογενειών και καθημερινά βλέπουμε τις οικογένειές μας να μοχθούν να τα βγάλουν πέρα, σε μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται, αφού η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., έχει μόνο στόχο την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας εις βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι η ίδια πολιτική που σήμερα ιδιωτικοποιεί την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, μέχρι τα πανεπιστήμια. Η ίδια πολιτική που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση πετώντας χιλιάδες μαθητές και φοιτητές έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς δικαιώματα, βορά στις διαθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ο αγώνας του νεολαιίστικου κινήματος δεν μπορεί να ιδωθεί πέρα και έξω από τη συμπόρευσή του με το εργατικό, το αγροτικό, συνολικά το λαϊκό κίνημα».

Στο μακρύ κατάλογο των ανακοινώσεων συμπαράστασης, περιλαμβάνονται επίσης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων νομού Λάρισας, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών, το Συνδικάτο Τραπεζοϋπαλλήλων - Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων κ.α.

Σήμερα, στις 6 μ.μ. θα επισκεφθούν το μπλόκο γυναίκες της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, (μέλος ΟΓΕ), ενώ πάρα πολλοί μαζικοί φορείς της περιοχής έχουν προθυμοποιηθεί να προσφέρουν χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, καθώς και τρόφιμα και άλλα εφόδια για τους αγωνιστές της αγροτιάς που παραμένουν μέρα - νύχτα στο μπλόκο.

Νέο Μοναστήρι

Ακόμα ένα αγωνιστικό μπλόκο προστέθηκε στον αγώνα από χτες. Αγρότες με τα τρακτέρ τους κατέβηκαν στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, στο ύψος των φαναριών του Νέου Μοναστηρίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοφάνερη προσπάθεια κοροϊδίας

Με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ παίζει ο Χατζηγάκης...

Στη ρότα εμπαιγμού του αγροτών και δημιουργίας ψευτοεντυπώσεων συνεχίζει να πορεύεται η κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκης. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε χτες στο υπουργείο. Ο Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η διυπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ με 425 εκατ. ευρώ και πως αρχίζει η υλοποίηση του κυβερνητικού πακέτου. Πάντως, δεν ανέφερε ότι πρόκειται για νέο δάνειο που θα φορτωθεί ο ΕΛΓΑ, ο οποίος ήδη έχει «φεσωθεί» από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με 3 δισ. ευρώ, ενώ πάλι απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το πώς, πόσα, σε ποιους και πότε ακριβώς θα δοθούν τα ποσά που ανακοινώθηκαν.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ δε συνδέεται με καμία άλλη παροχή ή πληρωμή που δικαιούνται οι αγρότες». Απέφυγε, όμως, να πει τη λέξη αποζημιώσεις. Ο υπουργός ρωτήθηκε από τον «Ρ»: «Οι κανονικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ πώς θα πληρωθούν;». Και η απάντησή του ήταν: «Από άλλο». Και ξαναρωτήθηκε: «Τι, από άλλο δάνειο;». Και η απάντησή του ήταν: «Οχι δάνειο, έχει και δικούς του πόρους ο ΕΛΓΑ».

Ομως, είναι σίγουρο ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα, όσο κι αν επιχειρεί να το κρύψει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν μέσω ΕΛΓΑ 425 εκατ. ευρώ, αλλά πόσα από αυτά τα χρήματα είναι για τις ζημιές που έγιναν στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα και πόσα όχι, δεν είναι ξεκάθαρο. Αλλωστε, το 2007 τα κονδύλια που έδωσε ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις ήταν 628 εκατ. ευρώ, ενώ και πέρσι τα σχετικά κονδύλια ήταν της τάξης των 422 εκατ. ευρώ. Ποσά, δηλαδή, αντίστοιχα ή μικρότερα από το ...«πακέτο» που ανακοίνωσε τώρα η κυβέρνηση. Αλλά και αυτά τα λεφτά με δανεισμό δόθηκαν, επειδή οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε χρηματοδοτούν τον ΕΛΓΑ όπως οφείλουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ότι η πρακτική της κυβέρνησης είναι σκέτη κοροϊδία είναι φανερό. Ομως, το ζητούμενο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος της αγροτιάς, δε δίνονται εγγυημένες κατώτερες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο, ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και τριετές πάγωμα, καθώς και τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων. Σ αυτά τα κρίσιμα αιτήματα, η κυβέρνηση απαντάει αρνητικά. Και ο Σ. Χατζηγάκης δήλωσε επίσης χτες ότι: «Σήμερα απλά έκλεισε το κεφάλαιο ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος»...

Τα βασικά αιτήματα

Τα αιτήματα του μπλόκου της Νίκαιας, έτσι όπως καταγράφονται στο σχετικό ψήφισμα, είναι τα εξής:

1. Αναπλήρωση εισοδήματος για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για τη χρονιά που πέρασε.

2. Εγγυημένες κατώτερες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Βαμβάκι 0,60, σιτάρι 0,40, καλαμπόκι 0,27, γάλα πρόβειο 1,40, γάλα αγελαδινό 0,70 ευρώ.

3. Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση στα μέσα και εφόδια, με επιτόκια στην ΑΤΕ όσο και ο πληθωρισμός, με κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο.

4. Αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο στο ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση της παρακράτησης 5-7%.

5. Προστασία της ντόπιας αγροτικής παραγωγής από τις εισαγωγές με μέτρα της κυβέρνησης.

6. Εκδημοκρατισμός και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

7. Αποζημίωση στο 100% των καλλιεργειών που επλήγησαν από την ξηρασία, ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ και πλήρης ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.

8. Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, πάγωμα για τρία (3) χρόνια και να αποδίδεται το 100% της ενιαίας ενίσχυσης.

9. Εκτέλεση των βασικών έργων υποδομής που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας με έργα στο δίκτυο Σμοκόβου, επιδότηση για στάγδην άρδευση σε όλα τα δίκτυα, κατασκευή φραγμάτων Αχελώου, Μουζακίου και κατασκευή λιμνοδεξαμενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ