ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν

Συγκέντρωση αλληλεγγύης από ταξικά συνδικάτα αύριο το πρωί, στις 11, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει εξόρμηση στο μπλόκο της Χαλκηδόνας

Αποψη από το μπλόκο του Προμαχώνα

Motion Team

Αποψη από το μπλόκο του Προμαχώνα
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αγροτών του Εβρου, που σήμερα προχωρούν, μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, στο κλείσιμο του Τελωνείου του Ορμενίου, ενώ και χτες ενισχύθηκε το μπλόκο της Κορνοφωλιάς.

Οι αγρότες του Δήμου Βύσσας που συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο των Καστανεών, σήμερα κατευθύνονται κι αυτοί στο Ορμένιο.

«Και ο τελευταίος πια αγρότης καταλαβαίνει ότι η πολιτική της ΕΕ θέλει να χρεοκοπήσει και να διώξει από τα χωράφια τους μικρομεσαίους αγρότες και να παραδώσει τη γη, την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Ηρθε η ώρα να περάσουμε σε πιο δυναμικές μορφές αγώνα, μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα προειδοποιητικά μπλόκα», τονίζεται στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και της ΟΑΣΕ.

Στο μεταξύ καραβάνι αλληλεγγύης συνδικαλιστών από ταξικά σωματεία στον αγώνα των αγροτών, οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αύριο Κυριακή. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί θα γίνει εξόρμηση στο μπλόκο των αγροτών στη Χαλκηδόνα, που για μια βδομάδα βρίσκεται στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Βέροιας, ενισχυόμενο καθημερινά.

«Μόνη λύση για το λαό, τονίζεται στο κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, είναι η καταδίκη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που τη στηρίζουν (όπως κάνουν και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί με δημοψηφίσματα). Μόνη λύση η ανατροπή της πολιτικής του ευρωμονόδρομου. Ο λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα έξω απ' αυτόν. Μόνη λύση η συμμαχία εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων - νεολαίας, για μια Ελλάδα της δουλειάς, της προκοπής, στα χέρια του λαού της και όχι των μονοπωλίων».

Οσον αφορά τα άλλα μπλόκα:

Οι αγρότες της Χαλκιδικής που είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στο ύψος της Ν. Τρίγλιας στη Χαλκιδική, αποφάσισαν τον αποκλεισμό της οδού.

Ενισχύθηκε και χτες το μπλόκο στο δρόμο προς το τελωνείο της Δοϊράνης που έστησαν οι αγρότες του Νομού Κιλκίς, οι οποίοι απέκλεισαν το τελωνείο.

Αποκλεισμένο ήταν και χτες το τελωνείο του Προμαχώνα από τα τρακτέρ των αγροτών των Σερρών, καθώς και ο κόμβος του Στρυμόνα και των Ν. Κερδυλλίων.

Μεγάλα ήταν τα μπλόκα στην Εγνατία στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας και στο δρόμο προς το Σταυρό Αμυγδαλεώνα, καθώς και στην Εγνατία στην είσοδο και έξοδο της Κομοτηνής.

Επίσης, στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ απέκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια». Τέλος, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες και οι αγρότες των Μαλγάρων και των Κυμίνων του Νομού Θεσσαλονίκης.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Απαίτησαν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, όπως αυτά διατυπώνονται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ

Την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, απαιτώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις εδώ και τώρα στα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, εξέφρασαν χτες συνδικαλιστές από ταξικά σωματεία της Αθήνας, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τη διαμαρτυρία διοργάνωσαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Παραγωγής και Διακίνησης Τυποποιημένων Προϊόντων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και συναφών τυποποιημένων προϊόντων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και πλήθος ακόμα ταξικών συνδικάτων. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών εξέφρασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη τη στήριξη των ταξικών συνδικάτων στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά εκφράζονται από την ΠΑΣΥ, και απαίτησε, μεταξύ άλλων, άμεσα η κυβέρνηση να δεσμευτεί για την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, να δεσμευτεί για κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων, για κατάργηση του ΦΠΑ και μείωση του κόστους παραγωγής.

Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ χαιρετίζει και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και υπογραμμίζει ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένος ο κοινός αγώνας. Το μέτωπο εργατικής τάξης, των αγροτών και μικρών ΕΒΕ, της νεολαίας, σε ενιαίο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. «Είμαστε μαζί με τους αγρότες στα μπλόκα», καταλήγει. Τη συμπαράστασή της στο σκληρό αγώνα που δίνουν οι αγρότες για την επιβίωσή τους, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν με ευλάβεια οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Με αιχμή την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ

Στον αγώνα και οι αγρότες Αρτας, Πρέβεζας, Αγρινίου και Κέρκυρας που οργανώνουν συλλαλητήρια

Στη μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους ρίχνονται και οι αγρότες της Βορειοδυτικής Ελλάδας με διακριτή την αγωνιστική διάθεση αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της ΚΑΠ. Στην Αιτωλοακαρνανία, προχτές το βράδυ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μικρομεσαίων παραγωγών στο δήμο Οινιαδών με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής και τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μαζικών εξορμήσεων στα χωριά της υπαίθρου, το κατέβασμα στις πλατείες των χωριών τρακτέρ, διεκδικώντας το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν νέες συσκέψεις στο δήμο Οινιαδών και στο Χρυσοβέργι του δήμου Αγγελοκάστρου, με προοπτική να πραγματοποιηθεί, σήμερα Σάββατο, αποκλεισμός της γέφυρας του Εύηνου.

Το αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνεται στο Πεντάλοφο, στο Νεοχώρι, σε Κατοχή, Γουριά, Μάστρου, Καλύβια, Γαλατά και μια σειρά άλλες περιοχές του νομού. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί η διασπαστική κίνηση της «πράσινης» διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου που καλεί σε κινητοποίηση την ίδια μέρα στη γέφυρα Αχελώου. Κι αυτό, προκειμένου να πλαγιοκοπήσει τον αγώνα και να διοχετεύσει την εύλογη αγανάκτηση της φτωχομεσαίας αγροτιάς για αυτή την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια.

Κλίμα αγωνιστικού αναβρασμού επικρατεί και σε Αρτα και Πρέβεζα για το συλλαλητήριο αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική, ξεκληρίσματος που πραγματοποιείται σήμερα στις 11 π.μ. στη γέφυρα Λούρου, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Αρτας. Διεκδικώντας κατώτερες εγγυημένες τιμές, ικανές να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα, ουσιαστική κρατική ενίσχυση και προστασία της παραγωγής.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται και στην Κέρκυρα από την ΠΑΣΥ, τη Δευτέρα 26/1 και ώρα 10 π.μ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΒΟΛΟΣ
«Χτύπησε» το αγροτοδικείο!

Βαριές ποινές σε 14 αγρότες επέβαλε το δικαστήριο του Βόλου, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους σε παλιότερη κινητοποίηση, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Στο αγωνιστικό φρόνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς που δυναμικά και αποφασιστικά παλεύει για το δίκιο της, στοχεύει η χτεσινή καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου σε βάρος 14 αγροτών που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Γενάρη του 2005. Η απόφαση καταδίκης με ποινή φυλάκισης 8 μηνών στον καθένα, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών, που από το μετερίζι του αγώνα διαμήνυαν ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης δεν πρόκειται να τους κάμψει.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου για τους 12 από τους 14 αγρότες, η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, για τρία χρόνια, ενώ για τους άλλους 2 είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Ενδεικτική της στόχευσης του αγροτοδικείου είναι και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 χρόνων, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, λέγοντας, μάλιστα, ότι είναι εκεί για... ψυχαγωγία!!! Αυτό προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών και των εκπροσώπων φορέων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συναδέλφους τους.

Είναι, ολοφάνερο, λοιπόν, ότι την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, εκτός από την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους κοροϊδέψει με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιστρατεύτηκε και το χτεσινό αγροτοδικείο για το «χτύπημα» της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, όπως γινόταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Και όπως έλεγαν οι αγρότες, στις συζητήσεις που είχαν στα «μπλόκα», η κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές και αυταρχικές μεθόδους, σαν αυτές που χρησιμοποιούσε παλαιότερα στις κινητοποιήσεις τους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να «φρενάρουν» τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών και να εφαρμόζουν ανώδυνα τα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ.

Σε δήλωση ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των δικαζόμενων αγροτών, υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα των αγροτών είναι χρόνια και τους έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση. Ο αγώνας τους είναι μονόδρομος και γι' αυτό βρίσκονται, τώρα, στα μπλόκα. Διεκδικούν το δίκιο τους κι αυτό μόνο αγωνιστικά μπορούν να το πετύχουν».

Το ΠΑΜΕ

Την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα της αγωνιζόμενης αγροτιάς και των μορφών πάλης που χρησιμοποιεί για να προβάλει και να διεκδικήσει τα αιτήματά της, καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη αγροτιά που ήδη βρίσκεται στο δρόμο και στα μπλόκα, για να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους και να εγκαταλείψουν τον αγώνα, όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εναν αγώνα ζωής που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΚΑΠ και της ΕΕ, για να μην ξεκληριστούν, αλλά και για να λύσουν βασικά προβλήματα που αναδείχνει το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Το ταξικό εργατικό κίνημα θα σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς, θα αντιπαλέψει και θα συγκρουστεί με όλους τους τρόπους με την αντιλαϊκή πολιτική, με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Οι καταδίκες και η τρομοκρατία δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς και την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς αφορά και την εργατική τάξη».

ΚΡΗΤΗ
Καμιά εμπιστοσύνη στους αγροτοπατέρες!

Ανακοίνωση των Γραμματειών Κρήτης της ΠΑΣΥ

Την ανάγκη να οργανωθούν οι αγρότες σε γερούς αγροτικούς συλλόγους και να παλεύουν για αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι Γραμματείες των νομών της Κρήτης της ΠΑΣΥ.

Με αφορμή τις εξελίξεις στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αγρότες δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στους αγροτοπατέρες της ΓΕΣΑΣΕ και των τεσσάρων Ομοσπονδιών της Κρήτης, που για μια ακόμα φορά φαίνεται να οδηγούν τους αγρότες στην απογοήτευση, στην εγκατάλειψη, στις αδιέξοδες επισκέψεις και συζητήσεις στα υπουργεία.

«Μόλις είδαν να εκφράζεται μαζικά η αγανάκτηση των αγροτών ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου φρόντισαν να τις εκτονώσουν με "αγωνιστικές κορόνες". Οπως αυτές στο Ηράκλειο με την κατάληψη του αεροδρομίου, που έληξε πριν αρχίσει. Ακόμα και η "αγωνιστική" συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Γεωργίας αποδεικνύει ότι τα αιτήματα που πρόβαλε η ΟΑΣΝΗ αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, που έσπευσε να τα αποδεχτεί».

Και ακολούθως προσθέτει: «Η ανασύνταξη του κινήματος των αγροτών δε θα γίνει στη βάση των αντιπολιτευτικών αναγκών του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη βάση των αναγκών ανάκαμψης της χαμένης επιρροής της ΝΔ και των δημοσκοπήσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιδίωξαν μέσα από τις κινητοποιήσεις αυτές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ με τους αγροτοσυνδικαλιστές, τους βουλευτές και τους εκπροσώπους τους στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Θα γίνει στη βάση της πάλης των αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με αιτήματα που αφορούν άμεσα μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης, κατάργηση των παρακρατήσεων, μείωση του κόστους παραγωγής, κόντρα σε όλους αυτούς που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση». Κλείνοντας την ανακοίνωση οι Γραμματείες Κρήτης της ΠΑΣΥ καλούν τους αγρότες του νησιού να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην περάσει η απογοήτευση επειδή οι δήθεν ηγέτες τους για μια ακόμα φορά «τους αδειάζουν». Να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα και να παλέψουν το παραπάνω αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) συντονισμένα σε όλη την Ελλάδα.

ΗΛΕΙΑ
Αγροτική συγκέντρωση

Συγκέντρωση - σύσκεψη στην Ξυλοκέρα πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηλείας, αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., με σκοπό την οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς της περιοχής.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σύσκεψη για το Αγροτικό

Σύσκεψη με θέμα: «Τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η οργάνωση του αγώνα» θα πραγματοποιήσει η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, την ερχόμενη Τετάρτη 28 Γενάρη. Η σύσκεψη θα γίνει στο Δημαρχείο Ηρακλείου, στις 6.30 το απόγευμα.

«Εκνομή ενέργεια» τα μπλόκα...

Ο Θ. Πάγκαλος άργησε, αλλά μίλησε, χαρακτηρίζοντας «έκνομη ενέργεια» τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με δηλώσεις του στην εκπομπή που διατηρεί στο «City Fm», o βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας απόλυτα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να καταδικάσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ανέφερε: «Είμαι σαφώς αντίθετος με κάθε είδους έκνομη ενέργεια και θεωρώ ότι ο αποκλεισμός ενός δρόμου είναι έκνομη ενέργεια (...). Η καθ' ολοκληρίαν κατάληψη του δρόμου και το σταμάτημα της κυκλοφορίας είναι υπερβολικό σαν στοιχείο διεκδίκησης και θα δημιουργήσει ίσως αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν οι αγρότες».

Το ΠΑΣΟΚ, που από τη θέση της κυβέρνησης χτύπησε με μανία τα αγροτικά συλλαλητήρια ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα των τρακτέρ των αγροτών στις Μικροθήβες, γεμίζοντας την εθνικό δρόμο με διμοιρίες των ΜΑΤ, σέρνοντας χιλιάδες ξωμάχους στα «αγροτοδικεία», σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συνέπεια στηρίζει την ίδια πολιτική χαρακτηρίζοντας... «παράνομους» και «εκτός νόμου» τους μικρομεσαίους αγρότες, που μάχονται για την επιβίωσή τους.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι και ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ, χτες στη Βουλή, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, μίλησε για παράνομες ενέργειες...

ΚΚΕ
Στο μπλόκο του Μαντουδίου

Το μπλόκο των αγροτών της περιοχής Μαντουδίου στην Εθνική οδό Χαλκίδας - Ιστιαίας επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, εκφράζοντας την πλέρια στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο Γ. Μαρίνος κάλεσε τους αγρότες του μπλόκου να απορρίψουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Ταυτόχρονα, τόνισε, ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς σημαίνει απόρριψη της στρατηγικής της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζουν όλα τα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΣΥΝ που υπερασπίζονται την ΚΑΠ.

Αυτός ο αγώνα, κατέληξε, πρέπει να συναντηθεί με τη μαζική στήριξη της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, με τη στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ.

ΚΚΕ
Θέλουν να κάμψουν τον αγώνα της αγροτιάς

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την καταδίκη 14 αγροτών στο Βόλο και τις κινητοποιήσεις των αγροτών:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου που καταδίκασε 14 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2005.

Η απόφαση στρέφεται κατά της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς και γενικότερα κατά του λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιεί και τα αγροτοδικεία, εκτός από τον εμπαιγμό, προκειμένου να κάμψει το δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Ενδεικτική της στόχευσης της δίκης είναι η αγόρευση του εισαγγελέα, που πρότεινε ποινή φυλάκισης 3 ετών, προκειμένου να "συνετιστούν" οι αγρότες που βρίσκονται σήμερα στα μπλόκα!

Η περήφανη αγωνιστική απάντηση που έδωσαν και οι 14 αγρότες στην απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης θα πέσει στο κενό.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών είναι δίκαιος. Νόμιμες είναι όλες οι μορφές πάλης που χρησιμοποιεί το λαϊκό κίνημα για να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική, για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων να στηρίξουν αποφασιστικά το δίκαιο αγώνα των αγωνιστικών ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων. Το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο έλεγχος της αγροτικής παραγωγής από τα μονοπώλια, η αποδιάρθρωση δυναμικών κλάδων έχουν βαριές συνέπειες και για τη ζωή των εργαζομένων στις πόλεις, οδηγούν στην ακρίβεια των αγροτικών προϊόντων, στη διατροφική εξάρτηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ