ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση

Τη Δευτέρα στο Θέατρο «Περοκέ» στις 7μμ

Η νεολαία υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική πατρίδα

Associated Press

Η νεολαία υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική πατρίδα
Εκδήλωση αφιερωμένη στα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης διοργανώνεται τη Δευτέρα 26 Γενάρη του 2009 στις 7 μ.μ. στο Θέατρο «Περοκέ» (Οδυσσέως 2, Πλατεία Καραϊσκάκη) υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και του Συλλόγου Φαρακλάδων η «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς.

Στο καλλιτεχνικό μέρος θα συμμετέχουν τα συγκροτήματα του Συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ», η Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα, το Χορευτικό παραδοσιακών χορών και το Μουσικό Σύνολο.

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τη Νίκη της Επανάστασης στην Κούβα, και παρά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα σχέδια ανατροπής, τον εγκληματικό αποκλεισμό και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, ο κουβανικός λαός συνεχίζει με αυταπάρνηση να αντιστέκεται και να υπερασπίζεται την επανάστασή του. Μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες, να διατηρεί τις κατακτήσεις του και να αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μαρτυρία για τα εγκλήματα της εισβολής

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το δέος και τον τρόμο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 αναβίωσε η ομολογία - όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος - του Τούρκου ηθοποιού, Ατίλα Ολγκάτζ, που συγκλόνισε με τις λεπτομέρειες για το τι αναγκάστηκε, από τον τουρκικό στρατό να κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του, σκοτώνοντας 10 Ελληνοκύπριους, με χαρακτηριστική την περιγραφή για τη δολοφονία ενός 19χρονου αιχμαλώτου, που είχε «δεμένα τα χέρια του»...

Η κυπριακή κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου δήλωσε συγκλονισμένη από αυτήν την ομολογία προσθέτοντας ότι χρειάζεται σοβαρή διερεύνηση και μελέτη για την οποία θα πράξει ανάλογα, καθώς αποκαλύπτεται «τόσο η θηριωδία και η βαρβαρότητα του Αττίλα το 1974 όσο και το γεγονός ότι η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τις συμβάσεις της Γενεύης για το ανθρωπιστικό δίκαιο».

Οπως ανέφερε ο Σ. Στεφάνου «η μαρτυρία φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την υποχρέωση που έχει η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΕΔΑΔ, τόσο στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και σε ατομικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων ενάντια στην Τουρκία, υποχρέωση για να συνεργαστεί στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην εξαφάνιση προσώπων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974».

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με τη μαρτυρία επίσης δηλώνει ότι η μαρτυρία αποτελεί «μια ακόμα απόδειξη της θηριωδίας και των εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε ο τουρκικός στρατός», υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο «τουρκικός στρατός, αλλά και η Τουρκία ως κατοχική δύναμη είναι υπόλογοι για όλα αυτά τα εγκλήματα». Κλείνοντας το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «τα όσα έγιναν σε βάρος του κυπριακού λαού κατά το 1974 επαναλαμβάνονται σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα σε βάρος άλλων λαών σήμερα», γεγονός που «καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ενταθεί η πάλη των λαών ενάντια στη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, για να επικρατήσει παγκοσμίως η ειρήνη και ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δηλώσεις του αναφορικά με την από δω και πέρα πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εξέφρασε την άποψη ότι «οι συνομιλίες για το περιουσιακό, σε αντίθεση με το προηγούμενο κεφάλαιο για τη διακυβέρνηση, δεν πρόκειται να κρατήσουν για τρεις μήνες», χαρακτηρίζοντας το δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων «μια διαδικασία "πάρε - δώσε"».

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Οι ΚΟ Χαϊδαρίου διοργανώνουν συνεστίαση, σήμερα Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Ανέστης» στο Δαφνί Χαϊδαρίου.

-- Πολιτική εκδήλωση τιμής για τον σ. Γιάννη Καρανάσο, μπροστά στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, διοργανώνει η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ευθυμίας, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Σάββατο, στο κέντρο «Λιβαδάκι» με ζωντανή μουσική, στις 8 μ.μ.

-- H ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Σάββατο, στο Οικογενειακό Κέντρο «Παλάτι», στην Κοζάνη.

-- Σε συνεστίαση της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικής Υπαίθρου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, στο κέντρο «Δειλινά» στα Κουφάλια, θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

-- Η ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Κυριακή, στη 1.30 μ.μ., στο κέντρο «Νέα Συντροφιά» (Αρ. Αντύπα 34, Αγία Βαρβάρα - Αιγάλεω).

-- Η Αχτίδα Δικηγόρων της ΚΟΑ του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, στο κέντρο «Ποικίλη Στοά», Αγίου Φιλίππου 14, Μοναστηράκι.

-- Κλιμάκιο της ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μπάμπη Χαραλάμπους θα επισκεφθεί το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα, 26/01, στις 11.30 π.μ.

-- Στην Αγιά του Δήμου Πάργας θα περιοδεύσει και θα μιλήσει, τη Δευτέρα 26/1, στις 6.30 μ.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του Κόμματος για την αγροτική οικονομία.

-- Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καλαμπάκα την Τρίτη 27/1 στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στη Λούτσα Πρέβεζας θα περιοδεύσει και θα μιλήσει την Τετάρτη 28/1, στις 6.30 μ.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία.

-- Την Τετάρτη 28/1, στο εργοτάξιο της ΑΤΙΚΑΚ στη θέση Κατάρα Τρικάλων, στις 6.30 π.μ. θα περιοδεύσει ο Γ. Μαυρίκος μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ διοργανώνει συνεστίαση, την Κυριακή 1/2, στις 13.00, στο κέντρο «Ποικίλη Στοά», Αγίου Φιλίππου 14, Μοναστηράκι.

Εκδήλωση του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, με θέμα: «Καπιταλιστική Οικονομική Κρίση: Η αντιπαράθεση του Μαρξισμού - Λενινισμού με αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες και πολιτικές», τη Δευτέρα 26/1, ώρα 18.00, στην αίθουσα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου).

Συζητούν τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό

Συζητήσεις πάνω στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό διοργανώνουν το επόμενο διάστημα κομματικές και κνίτικες οργανώσεις στην Αθήνα. Συγκεκριμένα:

-- Την Τρίτη 27/1, στις 12.30 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Τετάρτη 28/1, στη 1 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Την Τετάρτη 28/1, η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Την παρουσίαση θα κάνει ο Β. Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 28/1, στις 12 μ., στο ΤΕΙ Αθήνας. Θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Τετάρτη 28/1, στη 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ. Θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Την Πέμπτη 29/1, στις 12 μ., στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα μιλήσει ο Μ. Μαΐλης, μέλος της ΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα στα μπλόκα της αγροτιάς

Σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί το μπλόκο της αγροτιάς στο Κάστρο και στη συνέχεια τα μπλόκα στην Αλαμάνα και στις Μικροθήβες.

Αύριο Κυριακή το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί στη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Θεσσαλίας και στις 5 το απόγευμα θα επισκεφθεί το μπλόκο στη Νίκαια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ