ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Με αισιοδοξία στις μάχες που έρχονται

Από τη συμμετοχή του μπλοκ της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σε πανελλαδική κινητοποίηση του Κόμματος
Από τη συμμετοχή του μπλοκ της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σε πανελλαδική κινητοποίηση του Κόμματος
Με την εκτίμηση ότι η Οργάνωση έχει κάνει θετικά βήματα αλλά και ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν παραπέρα, ξεπερνώντας αδυναμίες και καθυστερήσεις, πραγματοποιήθηκε στις 18/1 η Συνδιάσκεψη Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ που περιλαμβάνει τους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Εβρου.

Η Συνδιάσκεψη υπερψήφισε τα ντοκουμέντα για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος, τις Θέσεις της ΚΕ και τις Θέσεις για το Σοσιαλισμό και έκανε αποτίμηση της δουλειάς το προηγούμενο δίχρονο. Ταυτόχρονα, κατέληξε στο πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα που θα προχωρήσει παραπέρα στο στόχο για την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Στην εισήγηση τονίζεται: «Η ΚΟ οργάνωσε, δούλεψε με βάση τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου, έδωσε σημαντικές πολιτικές μάχες καλύτερα προσανατολισμένη στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Είχε τη δική της συμβολή στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, ταυτόχρονα δουλεύοντας καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα για την εκλαΐκευση της πρότασης εξουσίας του ΚΚΕ.

Στη συγκεκριμένη περιοχή η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική αλλά και η επερχόμενη οικονομική κρίση έχουν σοβαρές συνέπειες για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους ΕΒΕ. Οπως καταγράφηκε και από τις ομιλίες των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης, εργοστάσια και επιχειρήσεις απειλούνται με κλείσιμο και πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να παίρνουν μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, με απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές μισθών. Στον Εβρο 4 εργοστάσια έκλεισαν μόνο το τελευταίο διάστημα, η "Θράκη", η "Οττο", υπολειτουργεί η "Ζάχαρη" ενώ ο "Μαΐλης" εφαρμόζει διαθεσιμότητες. Στην Κομοτηνή υπάρχουν προβλήματα στα εργοστάσια του ομίλου Λαναρά, εξαγοράστηκε η βιομηχανία Γάλακτος "Ροδόπη", έκλεισαν η ΣΕΠΕΚ στον καπνό, η ΣΕΒΑΘ στα τρόφιμα και η "Ζάχαρη", στην Καβάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, οι εργαζόμενοι στο "Δελφίνι" με 70% απολύσεις, ενώ στη Δράμα έκλεισαν μια σειρά επιχειρήσεις, ΣΥΒΕΚ, ΣΤΑΛΚΟ, Μακεδονική Βιομηχανία Μετάλλου.

Στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων στη Θράκη

Motion Team

Στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων στη Θράκη
Ταυτόχρονα, υπάρχει πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, οξύνεται η φτώχεια και τα αδιέξοδα των φτωχομεσαίων αγροτών, ενώ η περιοχή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λόγω των ενεργειακών δρόμων που τη διαπερνούν και των προβλημάτων της μουσουλμανικής μειονότητας που αξιοποιούνται ώστε να αποτελέσουν αφορμές για πιθανές επεμβάσεις στην περιοχή».

Πρωτοπόρα δράση

Ειδικότερα γίνεται αναφορά στις επεξεργασίες που έγιναν στη Θράκη (Εβρο - Ροδόπη) για την αντιπλημμυρική προστασία, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τα προβλήματα με το σύστημα Υγείας, τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα. Επίσης, παρεμβάσεις έγιναν για τα συνεταιριστικά εργοστάσια στην Ξάνθη ενώ, όπως επισημαίνεται, χρειάζεται να γίνουν βήματα για την προβολή της ολοκληρωμένης πρότασης του Κόμματος για την αγροτική οικονομία σε συνδυασμό με το διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, προβάλλοντας ταυτόχρονα την πολιτική πρόταση εξουσίας.

Θετική είναι η πείρα που βγαίνει από τη δουλειά στα εργοστάσια που κλείνουν παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Σημειώνεται στην εισήγηση: «Δουλεύουμε με τα προβλήματα της εργατικής τάξης, καλύτερα με τη γραμμή μας, με τη στρατηγική μας, όμως οι εργαζόμενοι που ζουν στη φτώχεια και την ανασφάλεια δεν έχουν αποφασίσει μαζικά να συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική, επιλέγουν το μικρότερο κακό, πιστεύουν ότι μπορούν να περισώσουν δουλειά και δικαιώματα. Βαραίνουν τα οικονομικά προβλήματα ενώ φαίνεται ότι συνεχίζουν οι επιπτώσεις από την ανατροπή του σοσιαλισμού, έχει χαθεί για πολλούς το όραμα, δε βλέπουν εύκολα και άμεσα διέξοδο.

Σε εργοστάσια που κλείνουν ή κινδυνεύουν να κλείσουν φαίνεται καθαρά η διαπάλη και η δική μας παρέμβαση όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να βαθαίνουν οι αλλαγές και ο προβληματισμός στους εργαζόμενους, να γίνονται βήματα στη συνείδηση, παρόλο που πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να αναζητούν λύσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τους υπεύθυνους γι' αυτή την κατάσταση και τους συνυπεύθυνους, τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτή την κατεύθυνση καθορίζονται και τα βασικά καθήκοντα για το επόμενο διάστημα για ενίσχυση της δουλειάς στο εργατικό κίνημα, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ με το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων στα σωματεία, ίδρυση ταξικού σωματείου οικοδόμων στην Ξάνθη, μαζική εγγραφή εργατών στα σωματεία. Η δουλειά επίσης σε νέους κλάδους με νεολαία, όπως, τράπεζες, κινητή τηλεφωνία, τηλεπικοινωνίες, ντελίβερι και stage, επίσης η οικοδόμηση νέων ΚΟ Βάσης του ΚΚΕ και νέων ΟΒ της ΚΝΕ και για την ενίσχυση της δουλειάς της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης σε όλους τους νομούς. Κρίσιμος είναι επίσης ο χώρος της Παιδείας, το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, η ενίσχυση της δράσης των Συλλόγων Γυναικών, των κινήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πρέπει να δεθούν ακόμα περισσότερο με το εργατικό κίνημα, να αλληλοτροφοδοτούνται σε αιτήματα, στόχους και μορφές πάλης, σε συσπείρωση δυνάμεων.

Η μειονότητα

«Η μειονότητα στην περιοχή μας, σημειώνει η εισήγηση, αποτελεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού σε Ροδόπη και Ξάνθη και μικρότερο στον Εβρο. Είναι κυρίως αγρότες και εργάτες (μεγάλο τμήμα στην οικοδομή). Οξύνονται τα προβλήματά τους ακόμη περισσότερο στα πλαίσια της αντεργατικής πολιτικής και της ΚΑΠ (καπνά, βαμβάκι, κλπ.). Ταυτόχρονα εντείνονται και οι παρεμβάσεις και η δράση κύκλων μέσα και έξω από την Ελλάδα, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Πάντοτε τα μειονοτικά προβλήματα αποτελούσαν αφορμή για να εκδηλωθούν ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε περιοχές όπου υπήρχαν πηγές ή αγωγοί ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η στρατηγική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με την επίκληση του λεγόμενου αυτοπροσδιορισμού ως προσχήματος για την υποκίνηση μειονοτικών ζητημάτων και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, την αναγνώριση από το Ευρωκοινοβούλιο των συλλόγων "Τούρκικης νεολαίας", "Τούρκων γυναικών", τις συχνές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή, τη δράση των μειονοτικών κύκλων για ψηφοδέλτια Τούρκων στις δημοτικές εκλογές, την πιθανή ίδρυση από τους μειονοτικούς πανεπιστημίου στην περιοχή.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνουν συστηματικά στα πλαίσια πάντα της πολιτικής της αστικής τάξης και του ανταγωνισμού της με την τούρκικη αστική τάξη. Ο ΣΥΝ κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους υποστηρίζει ανοιχτά τον εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό της.

Χρειάζεται, αξιοποιώντας τις θέσεις μας για τα μειονοτικά ζητήματα και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την επεξεργασία της ΕΠ για τα ιδιαίτερα προβλήματα της μειονότητας, να εντείνουμε την ιδεολογική και πολιτική μας δουλειά σ' αυτό το χώρο, στην κατεύθυνση της ταξικής ενότητας και της συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, της αποκάλυψης της ταξικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του καιροσκοπισμού του ΣΥΝ».

Στο κλείσιμο της αποτίμησης της δουλειάς της Οργάνωσης υπογραμμίστηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που έχει, αφού τώρα είναι πιο ώριμη, πιο ικανή και έχει μεγαλύτερη εμπειρία ώστε να συνεχίσει τη δράση με σταθερότητα ξεπερνώντας αδυναμίες στην καθημερινή πάλη με κοινωνικοταξικά κριτήρια. Με καλύτερη λειτουργία των ΚΟΒ, πολιτική συζήτηση, βαθύτερη αφομοίωση της γραμμής, πιο αποφασιστικό έλεγχο των αποφάσεων, καλύτερη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ. Η Επιτροπή Περιοχής που εκλέχτηκε από τη Συνδιάσκεψη επανεξέλεξε Γραμματέα της την Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Η πολιτική μας πρόταση κερδίζει εργατικές συνειδήσεις

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Η Οργάνωση είναι στοχοπροσανατολισμένη στα κύρια θέματα, παλεύει με προσανατολισμό στην εργατική τάξη, στη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα, βάζει στόχους, έχει επιμονή στην επίτευξη αυτών των στόχων.

"Δεν τρώει από τα έτοιμα", η Οργάνωση δηλαδή δεν ανεβάζει το κύρος της μόνο από το ανέβασμα του γενικού κύρους του Κόμματος, που αναμφισβήτητα στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει ανεβεί πολύ. Και αυτό δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να το πούμε πριν από δέκα χρόνια, ότι η συμβολή της Οργάνωσης θα συμβαδίζει παράλληλα με αυτό το ανεβασμένο κύρος του Κόμματος.

Πού θα μπορούσαμε να επικεντρώσουμε, ώστε να είχαμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός και επιμονή με καλύτερη αξιοποίηση των εμπειριών που βγάζουμε μέσα από τους αγώνες όπου συμμετέχουμε. Χρειάζεται να συζητάμε και βάζουμε τον προβληματισμό μας για τις δυσκολίες που συναντάμε όταν παλεύουμε ένα πρόβλημα, να αντιμετωπίζουμε την πολιτική των άλλων κομμάτων όχι μόνο στη γενική πολιτική, αλλά και στη συγκεκριμένη στάση τους. Για παράδειγμα, ποια ήταν η στάση τους στη μάχη που δώσαμε στον Λαναρά. Θέτουν και πάλι το ζήτημα της χρηματοδότησης όπως κάνει ο ΣΥΝ με Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του Θεσσαλονίκης, και επίσης της εγγύησης των τραπεζών και της κρατικοποίησης της επιχείρησης. Αυτό το ζήτημα του Λαναρά, επειδή το παλέψαμε, πέσαμε όλοι επάνω, είναι ένα στοιχείο που μπορεί να μας φέρει κοντά στους εργαζόμενους, όπως και το ζήτημα του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων, για να δούμε πώς "περπατάει" η πολιτική μας και όταν πολεμιέται συνολικά. Κερδίζει έδαφος. Κερδίζουμε εργατικές συνειδήσεις, ανεξάρτητα αν έχοντας μπροστά τους το πρόβλημα, "να πληρωθώ αύριο", λένε "ας είναι από όπου να 'ναι". Φυσικά εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να πληρωθούν και μπορούν να τα πάρουν από τα κλεμμένα από τον ιδρώτα της εργατικής τάξης, ακόμα και προπολεμικά που υπάρχει ο Λαναράς απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους.

Επίσης το παράδειγμα του εργοστασίου των Λιπασμάτων στην Καβάλα. Πώς το αναδείξαμε; Γιατί ξέρουμε ότι στην ουσία λειτούργησε η συμβιβαστική λογική "παίρνουμε τις αποζημιώσεις μας και φεύγουμε"... Καμία στήριξη δηλαδή από τις άλλες δυνάμεις. Μόνο εμείς αναδείξαμε τα ζητήματα. Και ακόμα και σε ένα χώρο που έχουμε μικρές δυνάμεις, το κύρος του Κόμματος ανεβαίνει (φάνηκε αυτό και από την υποδοχή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, όταν επισκέφτηκε το εργοστάσιο). Μπορεί αυτή την επένδυση που κάνουμε στους εργαζόμενους, στην κοινωνία, μπορεί να μην μπορούμε να την "εισπράξουμε" τώρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στο να βάζουμε συνολικά την πολιτική μας για προβληματισμό στους εργαζόμενους, γιατί αυτή είναι που αλλάζει συνειδήσεις. Αυτή η πολιτική είναι που τα "ρυάκια" τού σήμερα αύριο θα τα κάνει ένα "χείμαρρο", ένα "ορμητικό ποτάμι" που θα τα πάρει στο διάβα του όλα μπροστά».

Να οξύνουμε την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη

Σε άλλο σημείο το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα με τις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου από τον αστυνομικό, και σημείωσε: «Από τη στιγμή που υπάρχει το υπόβαθρο που προέρχεται από την πολιτική που ακολουθείται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δημιουργείται μια συσσωρευμένη αγανάκτηση και έχεις δυνατότητες να έχεις τέτοια ξεσπάσματα. Γιατί οι μάζες αποκτούν μια εμπειρία από όλη αυτή την πολιτική που υφίστανται και νιώθουν και την απογοήτευση, ότι αυτοί που μέχρι σήμερα κυβερνούν, και υπόσχονται, και τάζουν, τους αποπροσανατολίζουν. Είναι η πείρα της ζωής, η πείρα της εργατικής τάξης, η πείρα των λαϊκών στρωμάτων που οδηγεί σε αυτό το ξέσπασμα. Αυτό το ξέσπασμα πήρε χαρακτηριστικά εργατικά. Δεν ήταν μόνο αυτές οι πλευρές που θέλει να αναδείξει ο Συνασπισμός. Αρα είναι δυνατόν να υπάρξει διάθεση για αγώνα και υπάρχει διάθεση για αγώνα. Δικό μας καθήκον είναι να μπούμε μπροστά και να τον οργανώσουμε, με τέτοιο τρόπο, που δε θα είναι τουφεκιές και ξεσπάσματα... Και εδώ μπορούμε να βγάζουμε ορισμένα συμπεράσματα για τον τρόπο που δουλεύουμε. Δηλαδή, λέμε προτεραιότητα στις βιομηχανικές ζώνες, στα μεγάλα εργοστάσια. Οταν με καμπανιακή μορφή το αντιμετωπίζουμε και μας παίρνει φαλάγγι η αγροτική κινητοποίηση, οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις ή κλεινόμαστε εσωκομματικά για το Συνέδριο και ξεχνάμε να περάσουμε από τις επαφές μας στα εργοστάσια, που αποκτήσαμε σε περιόδους έντονης παρουσίας μας, αυτό δεν είναι μόνο καθοδηγητικό πρόβλημα, είναι και πρόβλημα της κομματικής βάσης. Δε χρειάζεται η Οργάνωση που είναι χρεωμένη με τα εργοστάσια. Ο σύντροφος να έχει καθημερινή καθοδηγητική υπόμνηση, να περνάει από τις επαφές τους.

Και για να απαντήσουμε σ' αυτό το ζήτημα, αν ήταν εξέγερση ή όχι το ξέσπασμα το περασμένο διάστημα... Πρέπει να δούμε τι χαρακτηριστικά έχει μια λαϊκή εξέγερση, ιστορικά. Εχει οργάνωση, ανάδειξη πολιτικών στόχων, μαζικότητα, ηρωισμό, δεν έχει φόβο, είναι έκρηξη μαζών. Τα μπλοκ των "μαύρων", των αναρχικών και των κουκουλοφόρων δεν είχαν τέτοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο υπάρχει ένα καινούριο ζήτημα που εμφανίστηκε τώρα και πρέπει να μας απασχολήσει. Φαίνεται ότι ο ηγετικός πυρήνας είναι οργανωμένος και έδρασε πολύ σύντομα και μεθοδευμένα. Δηλαδή η σειρά καταλήψεων των Εργατικών Κέντρων είναι καινούριο στοιχείο. Τι κάνουν; Με δούρειο ίππο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πάνε να βάλουνε τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές μέσα και στο εργατικό κίνημα. Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας απασχολήσει. Οχι ότι μπορεί να παρασυρθεί και κανένας εργαζόμενος, αλλά δημιουργούν ένα κλίμα ότι αυτοί είναι οι υπερασπιστές των εργατών. Το κακό με τις άλλες δυνάμεις είναι ότι τους δίνουν χώρο. Δε θα πω πως το εκμεταλλεύονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αλλά η πολιτική του ΣΥΝ είναι ύπουλη, δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο. Του λέμε ότι χαϊδεύει αυτιά και η απάντηση στο πολιτικό πεδίο είναι πως λέμε ό,τι λέει και Πολύδωρας. Του κάνουμε πολιτική κριτική για τη στάση του σε συγκεκριμένα ζητήματα και η μόνιμη επωδός είναι ότι το ΚΚΕ ταυτίζεται με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Πρέπει, σε έναν κόσμο καλοπροαίρετο, που παρασύρεται από το δήθεν επαναστατικό, να του πούμε ότι αυτή η πολιτική που απαντάει στο ΚΚΕ είναι στάση αντικομμουνιστική, αντιΚΚΕ. Γιατί μόνο από αυτή την πολιτική του ΚΚΕ, αισθάνεται ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του».

Μεγαλώνουν οι ευθύνες Κόμματος και ΚΝΕ στις μάχες που έρχονται

«Στις μάχες που έρχονται μεγαλώνουν οι ευθύνες του Κόμματος και της ΚΝΕ, γιατί οι αγώνες πρέπει να πάρουν τροπή και να είναι ενάντια και στην κρατική καταστολή και στην καταστολή συνολικά και στην εργοδοτική βία και πρέπει να πάρουν κατεύθυνση ενάντια στους τρομονόμους, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσουμε την ιδεολογικοπολιτική μας πάλη, πρέπει να δυναμώσουμε τις Οργανώσεις, για να έχουμε καλύτερες δυνατότητες να παλέψουμε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νέας γενιάς».

Ο Θ. Κωνσταντινίδης έκλεισε σημειώνοντας: «Πρέπει να απαντηθεί και η αντίληψη που προσπαθούν να περάσουν τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, ότι το ΚΚΕ έχει έναν αντίπαλο και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λάθος. Για μας κύριος αντίπαλος είναι η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της πρώτα και κύρια. Και μετά από εκεί είναι ο εγχώριος και διεθνής οπορτουνισμός, δεξιός και αριστερός, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για το δεξιό οπορτουνισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός, πέρα των αυταπατών που καλλιεργεί στην κοινωνία, μπαίνει τροχοπέδη και παλεύει με νύχια και με δόντια αυτό που έχει κατανοηθεί σε κάποιο επίπεδο κάτω από τη δική μας πίεση όλα αυτά τα χρόνια και ωρίμασαν μερικές μάζες πιο ριζοσπαστικά, να δουν κάποια πράγματα. Ορθώνεται ανάχωμα.

Με αυτόν τον τυχοδιωκτισμό, και με την ΕΕ και με τον ονομαζόμενο αναρχικό και με το συμβιβασμό, θα τους ακούσεις μερικές φορές να μιλάνε και για την επανάσταση... Δεν μπορείς να είσαι και με το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα και να είσαι και κοινωνικός επαναστάτης. Δε γίνεται. Φυσικά αυτοί με ευκολία μεταχειρίζονται λέξεις, έννοιες και καταστάσεις. Πρέπει να έχουμε κάθε φορά τη νηφαλιότητα και τα επιχειρήματα να τους αποκαλύπτουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ