ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκόπιμη «υποβάθμιση» της εκλογολογίας

Να ρίξει τους τόνους της εκλογολογίας, που η ίδια προκάλεσε και τροφοδοτεί, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει τις κινήσεις της το επόμενο διάστημα.

Το σενάριο όμως των πρόωρων εκλογών ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές παραμένει ορθάνοιχτο, καθώς αποφεύγει πεισματικά να το διαψεύσει κατηγορηματικά ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, θέλοντας προφανώς να κρατήσει τα χέρια του λυμένα και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Παρόλο που προκλήθηκε ο πρωθυπουργός δε θέλησε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση ούτε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ούτε στις ομιλίες που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες. Μιλώντας σε εκδήλωση της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επιτέθηκε σε «εκείνους που παίζουν παιχνίδια μικροπολιτικής και κινδυνολογούν για να εισπράξουν κομματικά οφέλη ενόψει των ευρωεκλογών», επιχειρώντας να στείλει, έμμεσα, το μήνυμα ότι η μοναδική εκλογική αναμέτρηση είναι αυτή των ευρωεκλογών. Από την άλλη δικαιολόγησε όλα τα μέτρα που έχει πάρει τελευταία στο όνομα του «περιορισμού των συνεπειών της κρίσης». Ταυτόχρονα, βέβαια, υπερασπίστηκε την πολιτική που προκάλεσε την κρίση, τονίζοντας ότι η ΕΕ «μπορεί και οφείλει να επιμείνει στη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, στη στρατηγική που κάνει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική»...

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των πρόωρων εκλογών, όπως παραδέχονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, θα κριθεί πιθανότατα το Μάρτη, κυρίως με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Μέχρι τότε η κυβέρνηση επιθυμεί να χαμηλώσουν οι τόνοι και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να αποσυνδέσει το τελευταίο μπαράζ «παροχών» (διάβαζε ψίχουλων) από τους εκλογικούς σχεδιασμούς της. «Με στοχευμένες δράσεις η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κυρίως τα ζητήματα εκείνων των τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος, σχολιάζοντας τις δήθεν παροχές, όπως το επίδομα θέρμανσης, τις θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο με λεφτά του ΟΑΕΔ, κ.ά. Εσπευσε βέβαια να επισημάνει ότι «αυτό γίνεται με σύστημα και μέσα στα πλαίσια, βεβαίως, τόσο των κοινοτικών κανόνων που ισχύουν, όσο και των δυνατοτήτων που επιτρέπει και στη χώρα μας η διεθνής οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Την άποψη ότι «δε θα γίνουν εκλογές», επειδή «δεν τις χρειάζεται η Ελλάδα, δεν τις χρειάζεται η οικονομία», εξέφρασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν αυτήν την ώρα ανοιχτά και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη».

Την απουσία αυτοδυναμίας με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο διέβλεψε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, ο οποίος μάλιστα θεώρησε πολύ πιθανό το σενάριο των «διπλών εκλογών» τον Ιούνη, δηλαδή μαζί εθνικές και ευρωεκλογές. Στο θέμα της εκλογολογίας έχει εμπλακεί και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2010. Σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε (στην «Απογευματινή» της Κυριακής) ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τη δεύτερη θητεία του Κάρ. Παπούλια, προκαλώντας το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να εμπλέκεται το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά παιχνίδια», ωστόσο στη συνέχεια «κάλυψε» τον υπουργό Εσωτερικών λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μην προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση την οποία διατύπωσε ο κ. Παυλόπουλος».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Κύριο χαρακτηριστικό η δυσαρέσκεια στην ασκούμενη πολιτική

Την αυξομείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο μονομάχων συνεχίζουν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, στο «φόντο» της καλλιεργούμενης εκλογολογίας.

Αν και η κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων, ωστόσο αυτό δεν «αντανακλάται» στο συσχετισμό δυνάμεων. Επτά στους δέκα (ποσοστό 68,1%), για παράδειγμα, έχει αρνητική άποψη για το έργο της κυβέρνησης σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του «Μέγκα», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το «έργο» του ΠΑΣΟΚ είναι 63,9%. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ περιόρισε την ψαλίδα σε 3,6% από 5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 28,1% των προτιμήσεων, το ΠΑΣΟΚ 31,7%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,7% και οι Οικολόγοι 3%. Τα ποσοστά της δημοσκόπησης του προηγούμενου μήνα ήταν ΝΔ 26,9%, ΠΑΣΟΚ 31,9%, ΚΚΕ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,8%, Οικολόγοι 3,1%. Στη λεγόμενη παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,7% έναντι 37% της ΝΔ. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.200 ατόμων στο διάστημα 22, 23 και 26 του μήνα.

Αλλη δημοσκόπηση, της Rass για το «Παρόν της Κυριακής» έδειξε «κλείσιμο» της διαφοράς σε 2,3 μονάδες με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με 33,4%, έναντι 31,1% της ΝΔ. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,3%, ενώ 2,8% προτίθενται να ψηφίσουν Οικολόγους Πράσινους. Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 19 έως και 23 Γενάρη σε δείγμα 2.001 ατόμων.

Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύτηκε στην «Ημερησία» του Σαββάτου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 4,5% έναντι της ΝΔ. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,3%, η ΝΔ συγκεντρώνει 26,8%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 54,4%, έναντι 32,6% για τη ΝΔ. Πάντως, από την αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία, αφού θα συγκέντρωνε 142 έδρες, η ΝΔ 88 έδρες, το ΚΚΕ 22, ο ΣΥΡΙΖΑ 23, ο ΛΑ.Ο.Σ. 15 και οι Οικολόγοι Πράσινοι 10 έδρες. Η πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis έγινε το διάστημα 16 - 21 Γενάρη σε δείγμα 1.417 άτομα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Πονοκέφαλος από δηλώσεις Κύρκου - Κωνσταντόπουλου

Πονοκέφαλο προκάλεσαν στην Κουμουνδούρου δηλώσεις αρχικά του Λ. Κύρκου και έπειτα του Ν. Κωνσταντόπουλου εναντίον του Αλ. Τσίπρα και του Αλ. Αλαβάνου. Σε ό,τι αφορά στον Λ. Κύρκο και στη φράση του «από μαθητούδια δε γινόμαστε ηγέτες» που εκλήφθηκε ως αιχμή κατά του Αλ. Τσίπρα, η «παρεξήγηση» λύθηκε κατόπιν διευκρινίσεών του πως μιλούσε γενικά και ήταν μια «ατυχής και ανεπαρκής δήλωση».

Σε ό,τι όμως αφορά τον Ν. Κωνσταντόπουλο, στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τα όσα είπε στη «Real News»: «Επειτα από ένα χρόνο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Αλέκος Αλαβάνος, που ήταν πρόεδρος, έπρεπε να φύγει και να ξαναείναι στην πράξη πρόεδρος, όπως επίσης και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν ήταν πρόεδρος, έπρεπε να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, για να μην είναι και πάλι, ουσιαστικά, πρόεδρος». Επισήμως, η Κουμουνδούρου αρνείται οποιοδήποτε σχόλιο. Ανεπισήμως ωστόσο, γίνεται προσπάθεια απαξίωσης του πρώην προέδρου και των δηλώσεών του, τις οποίες αρκετοί στην Κουμουνδούρου υιοθετούν, επισημαίνοντας ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος με μια δόση ίσως υπερβολής καταγράφει αυτό που στην πράξη συμβαίνει, τη δυαρχία και τα πολλαπλά κέντρα αποφάσεων.

Στο μεταξύ, το κείμενο με τους προγραμματικούς άξονες, με το οποίο ο ΣΥΝ θα συμβάλει στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζει σήμερα η ΠΓ του ΣΥΝ, ενόψει και του Διαρκούς Συνεδρίου που ξεκινά σε δύο περίπου βδομάδες για την έγκρισή του. Στη σημερινή συνεδρίαση θα καταγραφούν και οι πρώτες αντιδράσεις, κυρίως απ' την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», η οποία αύριο Τετάρτη καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση όπου αναμένεται να θέσει εκ νέου τις ενστάσεις της για πλευρές της πολιτικής που ακολουθεί η πλειοψηφία του κόμματος.

Η πίτα της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., την κοπή πίτας στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα κληρωθούν πίνακας του Τάσου και άλλα πλούσια δώρα.

Στη Βραζιλία ο Θ. Παφίλης

Αναχωρεί σήμερα Τρίτη 27 Γενάρη για τη Βραζιλία ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, για να συμμετέχει σε εκδήλωση του Βραζιλιάνικου Κινήματος Ειρήνης και του ΠΣΕ στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κοινωνικού φόρουμ στο BELEM του Αμαζόνιου. Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση του ΚΚ της Βραζιλίας στις 29 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ