ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Σε νέα φάση ο αγώνας μας

Σταθεροί και ακλόνητοι παραμένουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, χαρακτηρίζοντας «φυγή των λαγών» την αποχώρηση που οργάνωσαν αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Β. Μπούτα στο μπλόκο της Νίκαιας...
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Β. Μπούτα στο μπλόκο της Νίκαιας...
Τη συνέχιση του αγώνα για την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους αποφάσισαν οι μαχόμενοι αγρότες, που χτες συμπλήρωσαν δέκα μερόνυχτα στο μπλόκο της Νίκαιας, καλώντας την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά τη συμπαράστασή τους.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισαν εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Αγωνιστικών Συντονιστικών Επιτροπών, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από το χώρο του μπλόκου.

«Βασιζόμαστε στην ενότητα, στην αγωνιστικότητα, στη σταθερότητα, στην υπομονή, στην επιμονή και στην εμπειρία και συνεχίζουμε με τα ίδια αιτήματα που ξεκινήσαμε καθώς κανένα απ' αυτά δεν ικανοποιήθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, χαρακτηρίζοντας απάτη τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Και συνέχισε: «Είναι τα ίδια χρήματα που δίνει ο ΕΛΓΑ κάθε χρόνο και τα οποία θα έδινε και φέτος, έτσι ή αλλιώς. Και το αίτημά μας δεν αφορά σε αιτήματα για χρήματα τα οποία θα παίρναμε. Επίσης, δεν είναι αιτήματά μας ούτε το να συμμετέχουμε στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ούτε πού και πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα».

Αγωνιστικό κάλεσμα

Απευθύνοντας κάλεσμα ενίσχυσης των μπλόκων και έκφρασης συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες, ο Β. Μπούτας είπε: «Επειδή ο αγώνας μπαίνει σε μία καινούρια φάση, πιο λεπτή, μετά τους "λαγούς" που παρουσιάστηκαν και το "σκάνε" από τα μπλόκα - το ξέραμε άλλωστε, από την αρχή τι θα συμβεί, γιατί οι ίδιοι το είχαν ξαναπαίξει αυτό το παιχνίδι πριν λίγα χρόνια - καλούμε τους φορείς των εργαζομένων, της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να συμπαρασταθούν ακόμα πιο έμπρακτα στον αγώνα μας. Βεβαίως, με την παρουσία τους στο μπλόκο, με τα ψηφίσματα συμπαράστασης, μας έδειξαν τη συμπαράστασή τους και τους ευχαριστούμε. Ομως, τώρα, που ο αγώνας μπαίνει σε μία νέα φάση, ζητάμε την πιο έμπρακτη συμπαράστασή τους, δεδομένου ότι το πρόβλημα των αγροτών είναι και πρόβλημα όλης της θεσσαλικής κοινωνίας, της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων». Και συνέχισε: «Καλούμε τους αγρότες να πυκνώσουν τα αγωνιστικά μπλόκα, η "αγκαλιά" μας είναι ανοιχτή και είναι δεκτοί οι αγρότες από τα άλλα μπλόκα που άρχισαν να υπονομεύουν τον αγώνα τους οι Συντονιστικές Επιτροπές και προσπαθούν να τους διαλύσουν. Επιμένουμε στα αιτήματά μας και συνεχίζουμε να τα διεκδικούμε αποφασιστικά και ενωτικά, κόντρα στις προβοκάτσιες που αντιμετωπίσαμε, όπως αυτή περί "κόκκινων τρακτέρ". Ετσι ενωτικά θ' αντιμετωπίσουμε και τον "κοινωνικό αυτοματισμό" που προσπαθούν να καλλιεργήσουν».

...όπου παραμένουν για 10η μέρα οι μικρομεσαίοι αγρότες

Eurokinissi

...όπου παραμένουν για 10η μέρα οι μικρομεσαίοι αγρότες
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς μελών της Συντονιστικής Επιτροπής στα Τέμπη ότι «κάθε αγώνας πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος», ο Β. Μπούτας σημείωσε: «Αυτά τα λέει ο Σιδερόπουλος. Τα λένε αυτοί που φεύγουν. Το θέμα είναι πότε φεύγεις, πώς φεύγεις και με ποιον τρόπο αυτό αποφασίζεται. Σε μας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είμαστε σε μία φάση όπου η πίεση για την κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι "τα κλώθει" γύρω από ζητήματα άσχετα για να μπορέσει να ξελασκάρει η πίεση. Είναι στριμωγμένη και καλούμε τους αγρότες να πυκνώσουν τον αγώνα για να κερδίσουμε».

Σε ερώτηση για το αν ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από τη Ρηγίλλης για να σπάσει το μπλόκο στα Τέμπη και για το αν παίχτηκαν κάποια προσωπικά παιχνίδια για την προβολή κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών για μελλοντική τους εξυπηρέτηση, ο Β. Μπούτας τόνισε: «Εκείνο που γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, επειδή με τους συγκεκριμένους συναδέλφους στο παρελθόν είχαμε κοινούς αγώνες, με τον ίδιο τρόπο τους υπονόμευαν και τότε. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι τους έχουν και τακτοποιημένους σε διάφορους οργανισμούς, επιτροπές κ.ά. Εχει και μία ευθύνη και η Ενωση Λάρισας. Οσοι έχουν σιτάρι εδώ γνωρίζουν για ποιο πράγμα μιλάμε. Αυτά θα τα κρίνει ο κόσμος».

Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Δεκάδες είναι τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο και από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα. Συγκεκριμένα:

Νομός Λάρισας: Στον κόμβο της Νίκαιας, στα διόδια των Τεμπών, στην Ελασσόνα στη θέση Τσαρίτσανη, στην εθνική Λάρισας - Κοζάνης, στο Γερακάρι Αγιάς.

Νομός Μαγνησίας: Στις Μικροθήβες.

Νομός Θεσσαλονίκης: Στα Μάλγαρα, στη Νέα Χαλκηδόνα και στη Λητή Λαγκαδά.

Νομός Χαλκιδικής: Στον κόμβο Τρίγλιας, στον κόμβο Γαλάτιστας και στον κόμβο Ορμύλιας.

Νομός Σερρών: Στον κόμβο Κερδυλλίων, στη διασταύρωση Στρυμονικού, στο Τελωνείο του Προμαχώνα, στο 61ο χλμ της εθνικής οδού Σερρών - Αμφίπολης.

Νομός Ημαθίας: Στην Εγνατία οδό στο ύψος της Κουλούρας, στην εθνική οδό Βέροιας - Εδεσσας στον κόμβο της Νάουσας.

Νομός Πιερίας: Στον κόμβο Ν. Εφέσου και στον κόμβο Αιγινίου, στην αερογέφυρα του κόμβου της Μεθώνης, στον κόμβο Κορινού στο 89ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης.

Νομός Κοζάνης: Στη γέφυρα Σερβίων - Πολυφύτου, στην αερογέφυρα ΑΕΒΑΛ, στο 32ο χιλιόμετρο Κοζάνης - Ρυμνίου, στα Γρεβενά.

Νομός Καβάλας: Στη διασταύρωση Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ξάνθης και στην Εγνατία οδό και στη διασταύρωση Σταυρού και Αμυγδαλεώνα.

Νομός Δράμας: Στο τελωνείο Εξοχής.

Νομός Ροδόπης: Στο δυτικό κόμβο Κομοτηνής στην Εγνατία οδό.

Νομός Ξάνθης: Στον κόμβο της ΣΕΒΑΘ.

Νομός Εβρου: Στον κόμβο Πετρωτών, στο Συνοριακό Σταθμό Κήπων, στην Κορνοφωλιά και στο Πύθιο.

Νομός Φθιώτιδας: Στην Αλαμάνα, στους Λιβανάτες, στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Νομός Βοιωτίας: Στον κόμβο Κάστρου, στον παλιό «Λεβέντη», στο 5ο χλμ Θηβών - Μουρικίου, στο 20ό χλμ Χαλκίδας - Θηβών, στον Περιφερειακό Ερυθρών.

Νομός Εύβοιας: Στην Παλιουργιά.

Νομός Πρέβεζας: Στο 45ο χλμ Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας (Λούρος).

Νομός Φωκίδας: Στο 1ο χλμ. Αμφισσας - Λαμίας (Δ/νση ΚΤΕΟ).

Νομός Αχαΐας: Στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών.

Νομός Ηλείας: Στη διασταύρωση Μαραθιάς.

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Στην περιοχή του Στράτου.

Νομός Μεσσηνίας: Στην Τσακώνα, στο Ασπρόχωμα και στο Καλό Νερό.

Νομός Χανίων: Στο Πλατάνι.

Νομός Ζακύνθου: Αποκλεισμός του λιμανιού.

ΤΕΜΠΗ - ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ
«Το 'σκασαν» χωρίς προσχήματα

Κυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές ψήφιζαν» υπέρ της αποχώρησης, χωρίς καν να ρωτήσουν τους ίδιους τους αγρότες

Η φωτογραφία είναι από την προχτεσινή ανοιχτή συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο των Τεμπών, όπου οι αγρότες πανηγύρισαν την απόφαση για συνέχιση του αγώνα. Χτες, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», έδωσαν το σύνθημα της αποχώρησης. Ο αγροτικός κόσμος που τους πίστεψε ας βγάλει τα συμπεράσματά τους για τους ίδιους και για τα πολιτικά αφεντικά τους...
Η φωτογραφία είναι από την προχτεσινή ανοιχτή συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο των Τεμπών, όπου οι αγρότες πανηγύρισαν την απόφαση για συνέχιση του αγώνα. Χτες, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», έδωσαν το σύνθημα της αποχώρησης. Ο αγροτικός κόσμος που τους πίστεψε ας βγάλει τα συμπεράσματά τους για τους ίδιους και για τα πολιτικά αφεντικά τους...
Χωρίς να κρατήσουν καν τα προσχήματα, έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο διάλυσης του μπλόκου των Τεμπών οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, καθώς μεθόδευσαν την αποχώρηση των πρώτων τρακτέρ από χτες το πρωί, πριν ακόμα ληφθεί σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής. Μάλιστα, οι «γαλάζιοι αγροτοπατέρες», αφού έφεραν σε πέρας το έργο της υπονόμευσης της ενότητας, της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αναλάβει από κοινού με αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, δήλωσαν την παραίτησή τους από τη Συντονιστική Επιτροπή και «το σκάσανε» από το μπλόκο. Η νέα Συντονιστή που σχηματίστηκε πήρε απόφαση για «παραμονή στο μπλόκο».

Αποχώρηση θα γίνει σήμερα και από το μπλόκο των Μικροθηβών, καθώς οι αγροτοσυνδικαλιστές που βρίσκονται εκεί ήταν σε συνεχή συνεννόηση και επαφή με τους αγροτοσυνδικαλιστές των Τεμπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για «αναστολή της κινητοποίησης» πάρθηκε μεν, κατά πλειοψηφία, από τη Συντονιστική Επιτροπή, αλλά, τελικά, συμφώνησαν και οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Αγρότες που διαφώνησαν με αυτή την απόφαση συζητούσαν, χτες βράδυ, να πάρουν τα τρακτέρ τους και να πάνε στο αγωνιστικό μπλόκο της Νίκαιας.

Στα Τέμπη, στο άκουσμα της πρότασης για αποχώρηση των τρακτέρ που, τις τελευταίες μέρες, ψιθύριζαν οι «κατ' επάγγελμα» υπονομευτές για να προετοιμάσουν το έδαφος, η πλειοψηφία των αγροτών του μπλόκου, που παρέμειναν για οκτώ μέρες με τα τρακτέρ τους στα Τέμπη, αντέδρασαν έντονα χαρακτηρίζοντας τις μεθοδεύσεις τους ως «προδοσία». Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν, ότι προκειμένου να παρθεί απόφαση για να φύγουν τα τρακτέρ, οι εν λόγω κυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές παρουσίασαν κάποιους εκλεκτούς τους, ως «εκπροσώπους» τους - σε επίπεδο δήμων ή χωριών - οι οποίοι «ψήφιζαν» υπέρ της αποχώρησης, χωρίς να «μπουν στον κόπο» να ρωτήσουν τους ίδιους τους αγρότες! Στη συνέχεια για να ξεφύγει από τα «πυρά» των αγροτών ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ Θ. Κοκκινούλης, πρότεινε να αρθεί ο αποκλεισμός του δρόμου, με την παράταξη των τρακτέρ στις άκρες του «ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στις άλλες κοινωνικές ομάδες».

Πολλοί αγρότες, έλεγαν ότι το ίδιο σκηνικό, στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, είχε επαναληφθεί και το Φλεβάρη του 2002, όταν οι ίδιοι αγροτοσυνδικαλιστές προέτρεπαν τους αγρότες να φύγουν με τα τρακτέρ τους, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη γενική συνέλευση προκειμένου ν' αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του αγώνα...

ΛΑΡΙΣΑ
Εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες μαζί με τους αγρότες

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, οργανώνουν, αύριο, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία ΕΒΕ

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς οργανώνουν αύριο, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λάρισας, που απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους του νομού. Μετά τη συγκέντρωση, στην οποία θα συμμετέχουν και σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ από την Αθήνα, θα μεταβούν με πούλμαν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι του ΕΚΛ, ο πρόεδρός του Τάκης Τσιόγκας, τόνισε ότι η εργατική τάξη στηρίζει τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, γιατί αυτοί οι αγώνες «είναι και δικοί μας αγώνες, καθώς συμβάλλουν στη γενικότερη πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης».

«Οταν ξεκληρίζεται η αγροτιά», συνέχισε, «δεν την πληρώνουν μόνο οι αγρότες αλλά και οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες. Γιατί έχουν άμεση σχέση με τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους αφού, πολλοί έμειναν άνεργοι από επιχειρήσεις που έκλεισαν, ή μείωσαν το προσωπικό τους. Επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή».

Ακόμα, αναφέρθηκε σε αγρότες που δεν τα βγάζουν πέρα και αναγκάζονται να κάνουν και μεροκάματα. «Εμείς αυτούς τους στηρίζουμε», τόνισε και πρόσθεσε «να κοπούν οι επιδοτήσεις από τους μεγάλους και όχι από τους μικρούς. Δε θα στρέψουν το εργατικό κίνημα εναντίον των φτωχομεσαίων αγροτών».

Κατέληξε λέγοντας ότι η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να έχουν οι αγώνες αποτελεσματικότητα.

Μήνυμα συμπαράστασης στους αγρότες στέλνει και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού και Δέρματος νομού Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Καλά κάνουν και ενώνονται και παλεύουν για τα ιδανικά τους. Να είναι σίγουροι ότι ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας θα φέρει και αποτελέσματα».

ΚΚΕ
Ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί

Σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Το ΚΚΕ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να μην υποστείλει τη σημαία του δίκαιου αγώνα της, όπως επιδιώκουν η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και στελέχη αυτών των κομμάτων στο αγροτικό κίνημα. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τους καλούμε να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην παρασυρθούν από αυτούς που υπηρετούν τα σχέδια υπονόμευσης και διάλυσης του αγώνα τους. Να υπερασπιστούν με πείσμα το δίκιο τους, την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, να γίνει πιο συνειδητός, πιο αποτελεσματικός. Δίπλα σας και μαζί σας είναι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Απέναντί σας έχετε τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους, τους πλουτοκράτες, την ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ