ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΟΓΕ
Επίσκεψη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Συνεχίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, αναχωρεί αύριο Παρασκευή 30 Γενάρη 2009, αντιπροσωπεία των οργανώσεων από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για τη Ραμάλα και τα Ιεροσόλυμα.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Καλτσώνης, πανεπιστημιακός, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, η Ντέππυ Κουλούρη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΔΑ και από την ΟΓΕ η Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρος, και η Κατερίνη Μιχαήλ.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με φιλειρηνικές, γυναικείες και άλλες οργανώσεις, καθώς επίσης και με το Νομοθετικό Συμβούλιο της Παλαιστίνης (Βουλή των αντιπροσώπων), στις οποίες οι μετέχοντες θα εκφράσουν την ηθική και υλική υποστήριξη των οργανώσεων που εκπροσωπούν μεταφέροντας τα αισθήματα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές στη Ράφα «υποδέχονται» τον Μίτσελ

Παλαιστίνιος έξω από το κατεστραμμένο του σπίτι από τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στο νότο της Γάζας

Associated Press

Παλαιστίνιος έξω από το κατεστραμμένο του σπίτι από τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στο νότο της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με νέες αεροπορικές επιδρομές, λίγο πριν το ξημέρωμα, στη Ράφα κοντά στα σύνορα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου «υποδέχτηκε» η ισραηλινή κυβέρνηση τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου, γερουσιαστή Τζον Μίτσελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού είχαν ως στόχο υπόγειες σήραγγες που λειτουργούν στην περιοχή, και κατά τους Ισραηλινούς, χρησιμεύουν για τη λαθραία είσοδο όπλων στη Λωρίδα.

Επίσης, δηλώνεται ότι οι επιδρομές αποτέλεσαν μια «πρώτη απάντηση» στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, χτες το μεσημέρι, κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις, κατά τη διάρκεια περιπολίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίαζε και χτες για να εκτιμήσει «πώς θα απαντήσει» στην επίθεση αυτή, ενώ καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Την ίδια ώρα, έφθανε στο Ισραήλ ο Τζον Μίτσελ, ο οποίος αναμενόταν αργά το βράδυ χτες, να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, ενώ σήμερα θα μεταβεί στη Δ. Οχθη για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς. Ο Μίτσελ έφτασε από το Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αντικείμενο της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν η πορεία της αιγυπτιακής διαμεσολαβητικής προσπάθειας μεταξύ Ισραήλ και «Χαμάς». Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μίτσελ αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον «συγχαίρει την Αίγυπτο για την πρωτοβουλία της» και να υπογραμμίσει ότι για τις ΗΠΑ «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει διαρκής εκεχειρία». Επανέλαβε ότι για τη νέα αμερικανική προεδρία είναι στόχος η ενεργός ανάμειξη στις εξελίξεις στην περιοχή, προκειμένου να καταληχθεί μια μόνιμη ειρήνη, καταλήγοντας ότι η αποφασιστικότητα του Προέδρου Ομπάμα φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι ήδη ο ίδιος, ο Μίτσελ δηλαδή, βρίσκεται στην περιοχή.

«Εμπλοκές» στη διαμεσολάβηση

Στις ίδιες τις διαμεσολαβητικές επαφές, πάντως, στο Κάιρο, δεν έχουν επιτευχθεί σαφή βήματα προόδου. Η «Χαμάς» επιμένει στην πρότασή της για ετήσια εκεχειρία και πλήρη λειτουργία των μεθοριακών περασμάτων αποδεχόμενη την παρουσία Ευρωπαίων και Τούρκων στρατιωτικών παρατηρητών, κάτι που δε δέχεται η ισραηλινή πλευρά, η οποία «ρίχνει το βάρος» της στον ...«τερματισμό του λαθρεμπορίου». Χτες, στο ζήτημα αναφέρθηκε, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χουριέτ», και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμβάλει με κάθε τρόπο στην εκεχειρία, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αποστείλει στρατιώτες αλλά μόνο πολιτικό προσωπικό.

Επικρίνεται ο Σαρκοζί

«Περιμέναμε μια άλλη συμπεριφορά από τη Γαλλία με βάση τις διακηρυγμένες της αρχές περί ισότητας, ελευθερίας και αδελφότητας» δήλωνε, χτες, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Γάζα. Ο Ισμαήλ Χανίγια καταδίκασε την απόφαση, πριν από λίγα 24ωρα, του Προέδρου Σαρκοζί να αποστείλει μια στρατιωτική φρεγάτα στα διεθνή ύδατα έξω από τη Γάζα, προκειμένου να «συμμετάσχει σε άμεσα μέτρα για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου όπλων προς τη Λωρίδα». Ο Χανίγια δήλωσε επίσης «έκπληκτος» από τη συνολική στάση της ΕΕ, μέχρι στιγμής, καθώς, όπως είπε, οι Βρυξέλλες βάζουν στην ίδια θέση θύτη και θύμα. Παρ' όλα αυτά, δε διευκρίνισε αν αυτό αλλάζει τη θέση της «Χαμάς» περί αποδοχής Ευρωπαίων παρατηρητών (και στρατιωτικών αν χρειαστεί) στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Συνένοχη για το έγκλημα η ελληνική κυβέρνηση

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και είναι καθήκον μας να ασκήσουμε ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση και στην ΕΕ να ανατρέψουν την πολιτική που ασκούν σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Καλτσώνης γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και λέκτορας του Πανεπιστημίου, μιλώντας χτες βράδυ στην εκδήλωση συμπαράστασης στο παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου σε συνεργασία με μαζικούς φορείς της πόλης.

Ο Δημ. Καλτσώνης, αφού παρουσίασε το πώς το Ισραήλ αποτελεί εταίρο για ΗΠΑ και ΕΕ σε οικονομικό - πολιτικό - στρατιωτικό - στρατηγικό και γεωστρατηγικό επίπεδο και την υποστήριξη που προσφέρουν στους ιμπεριαλιστές αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα της περιοχής, αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ είπε χαρακτηριστικά: «Το 1/2 των εισαγωγών του Ισραήλ γίνεται από την ΕΕ και το 1/4 των εξαγωγών του προς την ΕΕ. Η ετήσια αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Ισραήλ - ΕΕ ανέρχεται στο 4%». Παράλληλα, τόνισε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνυπογράφει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ σε όφελος του Ισραήλ, καλώντας τους συγκεντρωμένους «να ασκήσουν αφόρητη πίεση στην κυβέρνηση και την ΕΕ να ανατρέψουν την πολιτική που ασκούν σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Εχουμε τη δυνατότητα, πρόσθεσε, να κλείσουν αυτές τις στρόφιγγες από και προς Ισραήλ - ΕΕ και να μην ισχύσουν οι συμφωνίες ανάμεσά τους.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο με όλα τα δραματικά τεκταινόμενα στην Παλαιστίνη και απαγγέλθηκαν παλαιστινιακά ποιήματα.

Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικού και χρημάτων στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28, τηλ. 210.3301.842), από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. Χρήματα κατέθεσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Νέοι Καλλιτέχνες.

Χρήματα συγκεντρώνουν από κοινού και η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΔΑ, στο λογαριασμό 11629603975 της Εθνικής Τράπεζας.

Η διοίκηση της Ενωσης Βιοτεχνών Αλουμινίου - Σιδήρου Αθήνας απαιτεί «την άμεση αποχώρηση του στρατού κατοχής του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας» και συμμετέχει ενεργά στη συμπαράσταση στο λαό της Παλαιστίνης, συγκεντρώνοντας χρήματα μέσω της ΟΒΣΑ.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μητέρα αγωνίστρια, Ελλάδα - Παλαιστίνη» αύριο, Παρασκευή 30 Γενάρη στο θέατρο Βλησίδη στις 6.30 μ.μ.

-- Το Σάββατο 31 του Γενάρη, στις 7 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση στην αίθουσα του Δήμου Δραπετσώνας ΚΕΠΑΦΟΔ (πρώην Πρόνοια), στην Κουντουριώτου, με ομιλήτρια την Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 1 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Δήλου και Αγίας Βαρβάρας). Θα μιλήσει ο Ν. Παπαναστάσης, μέλος της ΚΕΘΑ.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μαζί με τα Συνδικάτα Επισιτισμού, Λιθογράφων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Μετάλλου, πραγματοποιούν εκδήλωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα 2 Φλεβάρη, 7 μ.μ. στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ» (πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση για την Παλαιστίνη τη Δευτέρα 2 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Πηλέως 56). Θα μιλήσει ο Μ. Σοφικίτης, μέλος της ΚΕΘΑ, και εκπρόσωπος της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ