ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Στα 117 δισ. ευρώ «έκλεισε» για το 2008

Το μισό ΑΕΠ η μάζα του δανεισμού που διογκώθηκε με ρυθμό 12,8%

Πάνω και από τα 117 δισ. ευρώ διογκώθηκε στο τέλος Δεκέμβρη 2008 η μάζα του τραπεζικού δανεισμού των νοικοκυριών εμφανίζοντας μέση αύξηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ το μήνα. Ηδη τα χρωστούμενα στις τράπεζες πλησίασαν το 48% του ΑΕΠ που παράχτηκε μέσα στο 2008 και αυτό παρά την αποκλιμάκωση των ρυθμών αύξησης που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τελευταίους μήνες, μαζί με τα κρισιακά φαινόμενα και τις αναταράξεις.

Η παραπέρα διόγκωση έχει να κάνει με την εφαρμοζόμενη πολιτική που αποτελεί και τον καλύτερο «κράχτη» της πραμάτειας των τραπεζών. Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις τράπεζες, αβγαταίνουν και τα δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» (σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα δάνεια αυτά διαμορφώνονται αρκετά πάνω από 5% του συνολικού δανεισμού των νοικοκυριών και υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή φανερό πως πλέον συσσωρεύονται και νέες δυσκολίες για τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας - τέλος Δεκέμβρη 2008 - εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό υπόλοιπο για τα νοικοκυριά έφτασε σε 117,2 δισ. ευρώ (από 104,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2007) με ρυθμό αύξησης 12,8% (από 22,4% το Δεκέμβρη του 2007). Ο πήχης που έχουν βάλει κυβέρνηση και τραπεζίτες για το 2009 είναι ρυθμός αύξησης της τάξης του 10%. Οι τραπεζίτες με τις πλάτες του κράτους έχουν εξασφαλίσει την άντληση σχετικά φτηνού χρήματος, το οποίο στη συνέχεια θα μοσχοπουλούν στην πελατεία τους.
  • Στεγαστικά: Διαμορφώνονται σε 77,7 δισ. ευρώ (από 69,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2007) με ρυθμό αύξησης 11,4%
  • Καταναλωτικά: Εκλεισαν το 2008 στα 36,4 δισ. ευρώ (από 31,9 δισ. ευρώ το 2007) με αύξηση 16%
  • Επιχειρήσεις: Το συνολικό υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 132,5 δισ. ευρώ (αύξηση 19,8%). Ο ψηλότερος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης καταγράφεται στον κατασκευαστικό κλάδο (36,6%)
  • Η συνολική μάζα του τραπεζικού δανεισμού (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) φτάνει σε 249,7 δισ. ευρώ ή στο 101,5% του ΑΕΠ για το 2008.
ΕΣΠΑ 2009 - 2013
Πλαίσιο στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το σχετικό νομοθέτημα

Ως νομοθέτημα που ενισχύει προκλητικά τις επιχειρήσεις και υπονομεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση καταψήφισε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που τροποποιεί την υφιστάμενη «αναπτυξιακή» νομοθεσία και τη διαχείριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2009 - 2013). Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής σχολίασε συνολικά των θέμα των λεγόμενων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, λέγοντας ότι και «το 4ο ΚΠΣ όπως διαμορφώνεται είναι αντιλαϊκό, θωρακίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας», ενώ «θα οξύνει τις περιφερειακές ανισότητες». Με την αξιοποίηση αυτών των «πακέτων», επισήμανε πως «είχαμε αναβάθμιση των μονοπωλιακών ομίλων», προσθέτοντας πως «βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική πόλωση και την υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων» και «χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις», όπως η «απελευθέρωση αγορών, τα ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις». Επισήμανε ότι τα ΚΠΣ λειτουργούν «στα πλαίσια που καθορίστηκαν από την ΕΕ και τη στρατηγική της Λισαβόνας με ταξικό περιεχόμενο».

Ειδικά για το νομοσχέδιο, ο Ν. Γκατζής τόνισε - μεταξύ άλλων - πως περιλαμβάνει «χαριστικές πράξεις σε επιχειρήσεις», όπως η «μη καταβολή φόρου, με τη χρήση της φοροαπαλλαγής αντί της επιχορήγησης», καθώς και η «επιδότηση για μια 2ετία στο μισθολογικό κόστος». Παράλληλα, κατήγγειλε τις ρυθμίσεις που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδας και των Μητροπόλεων, αποδίδοντάς τους το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την επιχειρηματική δράση των μοναστηριών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως «η κυβέρνηση κάνει παρεμβάσεις επιθετικού χαρακτήρα απέναντι στην ΤΑ, τους ΟΤΑ». Οπως είπε, με τη ΝΟΜΟΣ ΑΕ (σ.σ. την επενδυτική εταιρεία για τους δήμους που θεσπίζει το νομοθέτημα) «οι λειτουργικές δαπάνες της ΤΑ μεταφέρονται σε ανταποδοτικό κόστος», ενώ η εν λόγω εταιρεία «θα λειτουργήσει με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας». Πρόκειται, όπως είπε, για «εργαλείο που επιβάλλεται στην ΤΑ», προκειμένου να υπάρξουν «παραπέρα επεμβάσεις και αφαίρεση αρμοδιοτήτων».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν στη ...συνήθη κόντρα περί απορροφητικότητας των ΚΠΣ με τον εισηγητή της ΝΔ Α. Καράογλου να μιλά για εκσυγχρονισμό και ευελιξία των νέων ρυθμίσεων και τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιόπουλο να καταγγέλλει τη δημιουργία νέων μηχανισμών γραφειοκρατίας, καθώς και προσπάθειες στελέχωσης των εποπτικών αρχών με «ημέτερους».

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στα σκαριά 7 πυροσβεστικοί σταθμοί

Τους κρουνούς για την ενίσχυση και άλλων μερίδων - εκτός των τραπεζιτών - της κεφαλαιοκρατίας ανοίγει η κυβέρνηση, που σε αυτή τη φάση επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτών (ΣΔΙΤ). Με τη μέθοδο αυτή, ενισχύονται οι μεγαλοκατασκευαστές με την ταυτόχρονη εκχώρηση στο επιχειρηματικό κέρδος βασικών δημόσιων έργων και υποδομών.

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ), που εποπτεύει τα υπό κατασκευή έργα, ανακοίνωσε χτες την «άμεση δρομολόγηση των τελικών ενεργειών σχετικά με την υπογραφή των επτά πυροσβεστικών σταθμών». Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, στην κατασκευή, στη χρηματοδότηση, στη συντήρηση και την τεχνική διαχείριση των κτιριακών υποδομών. Η διάρκεια της σύμβασης φτάνει στα 25 χρόνια και μέσα σ' αυτήν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα επιλεγούν θα καρπωθούν μπόλικο κρατικό χρήμα από τους πόρους των προϋπολογισμών.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πιέζει για την «απελευθέρωση» της ενέργειας

Αλλεπάλληλες είναι τελευταία οι πιέσεις της Κομισιόν προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ για την προώθηση της «απελευθέρωσης» της ενεργειακής αγοράς που παραπέμπει σε αθρόα οικονομική πριμοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της ενέργειας. Μετά τις «αιτιολογημένες γνώμες» που αφορούσαν και την Ελλάδα, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της Κοινοτικής Οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενημέρωση για την πρόοδο της χρήσης βιοκαυσίμων, χτες εκδόθηκε ακόμη μια «αιτιολογημένη γνώμη», για την οδηγία 2006/32/ΕΚ σχετικά με τις ενεργειακές υπηρεσίες.

Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων, απευθύνεται σε 20 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αναφέρει ότι παρά την προειδοποιητική επιστολή του Ιούλη του 2008, τα συγκεκριμένα κράτη δεν ενημέρωσαν σχετικά με την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία τους. Η οδηγία διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε να δημιουργηθεί «επιχειρηματικό κλίμα» για την «αποτελεσματική αξιοποίηση της ενέργειας σε όλη την οικονομία», προωθεί την «προαγωγή της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών» κλπ. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, με τις τελευταίες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, δείχνει να εργάζεται «φιλότιμα» για να ικανοποιήσει την Κομισιόν.

ΕΦΕΤ
Δεσμεύτηκε σοκολάτα με σαλμονέλα

Ελεγχο σε πέντε εταιρείες που ήταν πιθανό να διακινούν προϊόντα αμερικανικής προέλευσης ύποπτα για σαλμονέλωση πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Πρόκειται για προϊόντα στα οποία χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη φιστικοβούτυρο και πάστα φιστικιού που παρήχθησαν από την εταιρεία «Peanut Corporation of America» μολυσμένα από τον μικροοργανισμό Salmonella Thyphimurium. Τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες πρώτες ύλες είναι μπισκότα, κράκερς, δημητριακά, καραμέλες, παγωτά, σοκολάτες σε περισσότερες από 70 αμερικανικές εταιρείες. Οι εταιρείες που ελέγχθηκαν στην Ελλάδα είναι οι «Kellog's Hellas», «Abbott Nutrition Hellas», «Amway Hellas», «General Mills Hellas», «X-Treme Stores - Πανελλαδική ΕΠΕ». Από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι τέσσερις πρώτες δε διακινούν αυτά τα προϊόντα, ενώ ένα μόνο προϊόν, σοκολάτα για την ακρίβεια, επρόκειτο να διακινηθεί από την «Πανελλαδική ΕΠΕ», αλλά, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, δεσμεύτηκε και δε διατέθηκε στην αγορά. Ωστόσο, το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται νεότερη ενημέρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ