ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κομισιόν προωθεί τις αξιώσεις των μονοπωλίων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Οι αντιδραστικοί στόχοι της έκθεσης της Κομισιόν καταγράφουν πιστά και κυνικά την απαίτηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για μέτρα που να καθιστούν ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη». Τα παραπάνω τονίζονται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Η έκθεση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε προχτές, στην ουσία αποτελεί το έναυσμα για την εκδήλωση νέας σφοδρής επίθεσης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων. Τη στιγμή που η καπιταλιστική κρίση χτυπά την πόρτα και της ελληνικής οικονομίας και ενώ απροκάλυπτα όλο το προηγούμενο διάστημα η ΕΕ και οι διάφορες κυβερνήσεις στήριξαν, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, το παραπαίον ευρωπαϊκό κεφάλαιο με τρισεκατομμύρια ευρώ, τώρα μέσω της αξιολόγησης του «προγράμματος μεταρρυθμίσεων» θέτουν τους μεσοπρόθεσμους στόχους που θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Τα σφυριά της χτυπούν και πάλι το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, τις εργασιακές σχέσεις στην κατεύθυνση της πλήρους ελαστικοποίησής τους, με την υιοθέτηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων που προωθούν κεντρικά οι Βρυξέλλες, τη δημόσια παιδεία, το φορολογικό σύστημα και τις δημόσιες δαπάνες. Πρόκειται δηλαδή για επίθεση εφ' όλης της ύλης, με στόχους που έρχονται από το παρελθόν και εντάσσονται στις περιβόητες συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.

Για το συνταξιοδοτικό σύστημα επισημαίνεται στην αξιολόγηση ότι το εύρος των νομοθετικών παρεμβάσεων το 2008 και η πρόοδος της εφαρμογής τους ήταν περιορισμένοι και κατά συνέπεια θα πρέπει να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών...

Εκτενής αναφορά γίνεται στις εργασιακές σχέσεις, όπου ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό τους «στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity) της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης(!), τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους στους χαμηλόμισθους», αλλά και τη μείωση των μισθών, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας...

Το ΚΚΕ

Στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Οι αντιδραστικοί στόχοι της έκθεσης της Κομισιόν καταγράφουν πιστά και κυνικά την απαίτηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για μέτρα που να καθιστούν ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη. Σημαίνουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των ήδη απαράδεκτα χαμηλών μισθών. Ακόμα πιο δραστική μείωση των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να συνεχιστεί αμείωτη η στήριξη προς το κεφάλαιο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει το πραγματικό περιεχόμενο, τους στόχους και της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση συμφωνεί και στηρίζει τη στρατηγική της ΕΕ.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι χωρίς λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ, όχι μόνο φιλολαϊκή διέξοδος δεν υπάρχει, αλλά ούτε στοιχειώδης αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Αντίσταση στην πολιτική «εξόντωσης» των μικρών ΕΒΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Με συνέχιση του αγώνα τους, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που τους ωθεί στο περιθώριο, θα απαντήσουν οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Συνδικαλιστές μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας, ζητώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση της βάσης των μικρών ΕΒΕ, προκειμένου να διεκδικηθούν λύσεις για τα διαχρονικά προβλήματά τους, τα οποία οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αν και είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, αυτό δεν έγινε δυνατό, λόγω του «βεβαρημένου» προγράμματός του. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Κ. Κουτρουμπή, ο οποίος τους μετέφερε την άρνηση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους, με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν περιορισμοί από την ΕΕ και δεδομένα έσοδα που δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους και την υλοποίηση διαφορετικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Η απάντηση των συνδικαλιστών, επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος, ήταν ότι χρήματα υπάρχουν όταν πρόκειται να ενισχυθούν οι βιομήχανοι και το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά δε βρίσκονται για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αναφερόμενος στο μέτρο της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου για τους ΕΒΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι δεν το επιβεβαιώνει, ούτε το διαψεύδει, έσπευσε όμως να υποστηρίξει τα περί φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις ευεργετούνται με τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Θέλουν να μας εξοντώσουν. Δε θα τους αφήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Χιόνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αθήνας, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Επέκρινε επίσης τα κυβερνητικά μέτρα, όπως αυτό της δανειοδότησης με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), που απευθύνεται σε λίγες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Στα 41 δισ. ευρώ στο 11μηνο

Στα 32 δισ. ευρώ - αύξηση 16% - το έλλειμμα από τις κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη

Με ρυθμό 3,7 δισ. ευρώ το μήνα αυξάνει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, γεγονός που έχει να κάνει με την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων σε βάρος της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το εμπορικό έλλειμμα μέσα στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2008 έφτασε στα 41 δισ. ευρώ. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους δοσοληψίες) εμφανίζει έλλειμμα ύψους 31,7 δισ. ευρώ, με αύξηση 16% σε σύγκριση με το 11μηνο του 2007. Σε αυτό το πλαίσιο το έλλειμμα στο γενικό ισοζύγιο για το 12μηνο του 2008 αναμένεται να φτάσει στο 14% του ΑΕΠ που παράχτηκε μέσα στην ίδια χρονιά.

Η παραπέρα επιδείνωση κατά κύριο λόγο οφείλεται στις αυξημένες εκροές κεφαλαίων για καύσιμα, καθώς και για πληρωμές «τόκων, μερισμάτων και κερδών» που πληρώνονται σε κεφαλαιοκράτες του εξωτερικού. Είναι απόλυτα φανερό ότι η συνεχιζόμενη διόγκωση του κρατικού δανεισμού στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσει και σε νέες εκροές προκειμένου να πληρωθούν τα μερίσματα.

Στο 11 μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2008 καταγράφηκαν τα παρακάτω:

  • Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται σε 41 δισ. ευρώ (από 37,3 δισ. ευρώ στο 2007) με αύξηση 9,8%. Για τα κάθε είδους εισαγόμενα εμπορεύματα πληρώθηκαν 59,3 δισ. ευρώ (από 53,1 δισ. ευρώ) με αύξηση 6,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της η τάση μείωσης των εκροών για νέες αγορές πλοίων από το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο (ποντοπόρος ναυτιλία). Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με την πτώση της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και τα φαινόμενα της κρίσης.
  • Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Εμφανίζει έλλειμμα ύψους 31,8 δισ. ευρώ (από 27,4 δισ. ευρώ) με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει σε 16%. Οι εισροές από τον τουρισμό (11,4 δισ. ευρώ) κινήθηκαν οριακά πάνω από τα επίπεδα του 2007. Να σημειωθεί πως οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων, κερδών» έφτασαν σε 14,8 δισ. ευρώ (από 12 δισ. ευρώ), παίρνοντας αύξηση 2,8 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 23%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ