ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ξέρει τίποτα!

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, η υφυπουργός Απασχόλησης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ακούσει για τους εκβιασμούς, τις απολύσεις και τις συλλήψεις

Κλιμακώνεται ο αγώνας για την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης
Κλιμακώνεται ο αγώνας για την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης
Εκπληκτη (!) από τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση «Τζάμπο» χρησιμοποίησε μαφιόζικες πρακτικές εναντίον του Νίκου Νικολόπουλου, τον οποίο απέλυσε δύο φορές, δήλωσε υποκριτικά, χτες, στη Βουλή, η υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης της βουλευτή του ΚΚΕ Εύας Μελά. Το ΚΚΕ κατήγγειλε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που καλύπτει ακόμα και τις πιο ακραίες μορφές εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Παρότι η υφυπουργός δήλωσε ότι αγνοεί τις απειλές και την προσπάθεια εξαγοράς του εν λόγω εργαζομένου, στάθηκε αδύνατον να εξηγήσει πώς οι αστυνομικές αρχές ήταν απολύτως ενήμερες για τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ και φρόντισαν να βρίσκονται στις εισόδους των καταστημάτων και να συλλαμβάνουν διαδηλωτές προκειμένου η εταιρεία να λειτουργήσει απρόσκοπτα. «Μου κάνουν εντύπωση τα στοιχεία που παραθέσατε και δεν μπορώ να τα πιστέψω», δήλωσε η Σοφία Καλαντζάκου, υποστηρίζοντας πως «το θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας».

Στη συνέχεια παρέθεσε τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε στην εταιρεία το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και στα οποία αναπαράγονται τα εργοδοτικά επιχειρήματα, ότι ο συνδικαλιστής εργαζόμενος «απολύθηκε λόγω πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων του και καθυστερημένης προσέλευσής του στην εργασία» και ότι ο εργαζόμενος «δεν τους έχει γνωρίσει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα»!

Ανταπαντώντας, η Εύα Μελά έκανε λόγο για «τεράστια ευθύνη συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής, που στηρίζει την εργοδοσία και την αφήνει να προχωρά με μεθόδους των νονών της νύχτας κυριολεκτικά, σε βάρος των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς». «Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και για έναν πρόσθετο λόγο», πρόσθεσε η Εύα Μελά αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις στην αλυσίδα «Τζάμπο», όπου «οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν ως υπάλληλοι της εργοδοσίας να προασπίσουν το δικαίωμα της εργοδοσίας», αφού «είχαμε δύο συλλήψεις εμποροϋπαλλήλων έξω από το κατάστημα του Ταύρου ενώ, στη συνέχεια, η εισαγγελία στην οποία παραπέμφθηκαν αρνήθηκε να μιλήσει ακόμη και με βουλευτές».

Αναφερόμενη στους εκβιασμούς και στην προσπάθεια χρηματισμού του Νίκου Νικολόπουλου, η Εύα Μελά σημείωσε: «Ηθελαν να του βάλουν μπροστά αυτό το τεράστιο δίλημμα, να κατασυκοφαντήσουν τους αγώνες, να εκφυλίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να αποτρέψουν τον συνδικαλισμό». Τέλος, όσον αφορά στον ισχυρισμό της εργοδοσίας ότι ο εργαζόμενος καθυστερούσε στη δουλειά του, η Εύα Μελά ξεκαθάρισε ότι ο λόγος της απόλυσής του ήταν η συμμετοχή στην απεργία στις 10 του περασμένου Δεκέμβρη. «Αυτό ήθελε να χτυπήσει η εργοδοσία», σημείωσε.

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
«Ανασταίνουν» αντεργατικές διατάξεις

Ακόμα και ανενεργές διατάξεις νόμων επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και να ποινικοποιήσει τη δράση τους. Αυτό μαρτυρά και η πρόσφατη αγωγή της κυβέρνησης, με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που είχε αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ. Το δικαστήριο, στηρίζοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, χαρακτήρισε παράνομη την απεργία με το εξής σκεπτικό: «Η απόφαση για την απεργία (σ.σ. των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας) λήφθηκε (...) από το Γενικό Συμβούλιο αυτής (σ.σ. της ΑΔΕΔΥ) και όχι από τη Γενική Συνέλευση αυτής, όπως επιβάλλεται από το νόμο». Στην περίπτωση αυτή, Γενική Συνέλευση νοείται το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΑΔΕΔΥ θα μπορεί να κηρύσσει απεργία όποτε έχει Συνέδριο, δηλαδή κάθε τρία χρόνια! Επιπλέον, το δικαστήριο θεωρεί ότι «η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τη στάση εργασίας» που είχε αποφασιστεί για την ίδια μέρα και αφορούσε στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων! Το σκεπτικό στηρίχτηκε σε διατάξεις του νόμου 1264/1982 τον οποίο είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως έχουν καταστεί, εδώ και δεκαετίες, ανενεργές από το ίδιο το εργατικό κίνημα. Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, με δήλωσή του καταδίκασε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και πρόσθεσε ότι «οι ταξικές δυνάμεις έμπρακτα εναντιώνονται στις αντιδραστικές αυτές διατάξεις και τις έκαναν στην πράξη ανενεργές».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Πρόγραμμα δράσης για την ανεργία

Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή

Απέναντι στην επίθεση που επιχειρεί η εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων σε μια σειρά εργασιακούς χώρους με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας, η Παν. Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας και συνδικαλιστές από παρεμφερείς κλάδους, αναλαμβάνουν δράση. Σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή. Καθορίστηκε επιτόπου το αγωνιστικό πρόγραμμα, που αρχίζει από σήμερα με την παρουσία της Συντονιστικής στις 12 το μεσημέρι στο πλευρό των εργαζομένων της FRIGOGLASS στο υπουργείο Απασχόλησης.

Την Τρίτη 3 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι τα ΔΣ των 8 Σωματείων θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, απαιτώντας «να μην επιτραπεί καμία απόλυση, να παρθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους τώρα». Την Τετάρτη 4 Φλεβάρη τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης θα κάνουν παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι. Στη 1 θα γίνει συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών στην Ομόνοια, για να ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης. Την Πέμπτη 12 Φλεβάρη θα γίνει κινητοποίηση όλων των Σωματείων της Επιτροπής με παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση μετά από μία ώρα στην Ομόνοια και ξανά πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης.

ΝΑΟΥΣΑ
Μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση

Μαχητική ήταν η πανναουσαϊκή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας με απόφαση του Εργατικού Κέντρου της Νάουσας και τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα Κλωστηρίων. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν ότι συνεχίζουν αποφασιστικά και με σταθερότητα τον αγώνα για «Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, όχι νέες απολύσεις - καμιά χαμένη θέση εργασίας, δουλειά με δικαιώματα - όχι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων, όχι στη φοροληστεία και στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος των ΕΒΕ, όχι στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών».

Η εργατιά της Νάουσας συγκεντρώθηκε στο Εργατικό Κέντρο και με πορεία έφτασε στην πλατεία, όπου μίλησε ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του ΕΚΝ. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή Αγώνα των Κλωστηρίων έχει την ολόπλευρη στήριξη του Εργατικού Κέντρου κι υπογράμμισε ότι το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας θα πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής. Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Δ. Θεοδώρου κι ο Γ. Δημητριάδης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα.

Νέα κινητοποίηση το Σάββατο

Στην πλατεία Καραϊσκάκη, στις 4 μ.μ., καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση - απάντηση, στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στις απολύσεις, στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, που εκδηλώθηκε με τις τρομοκρατικές συλλήψεις που επιχείρησαν η εργοδοσία της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, διοργανώνουν, αύριο Σάββατο, στις 4 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα ταξικά κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες την ίδια μέρα παίρνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία χέρι - χέρι με την εργοδοσία και αξιοποιώντας την αστυνομία, τους χαφιέδικους μηχανισμούς, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τον αγώνα στα «ΤΖΑΜΠΟ», να στήσουν μηνύσεις εναντίον των εργαζομένων, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. «Η εργοδοσία αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη με αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», τονίζεται. Η Εκτελεστική Γραμματεία ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα, με μαζική κινητοποίηση, όπως έπραξαν σε ανάλογες περιπτώσεις στην «ΚΑΡΦΟΥΡ», στη «ΡΕΝΩ» και αλλού. «Αυτό το μήνυμα δίνουμε στην εργοδοσία», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους του «ΤΖΑΜΠΟ» να μη φοβηθούν να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να το μαζικοποιήσουν για να πάρει απάντηση η αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ