ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΛΑΙΩΝΑ - ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ»
Κερδισμένο μόνο το μεγάλο κεφάλαιο

Τα έργα εξυπηρετούν απόλυτα τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Eurokinissi

Τα έργα εξυπηρετούν απόλυτα τους μεγαλοεπιχειρηματίες
Η περιβόητη «Διπλή Ανάπλαση», που προωθείται σε Αμπελόκηπους και Ελαιώνα, με μοναδικό κερδισμένο τη δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρηματιών, δε θα ωφελήσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ, του Δήμου Αθήνας και της ΠΑΕ ΠΑΟ και ψηφίστηκε από κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, παραχωρούνται 220 στρέμματα στην ΠΑΕ, προκειμένου να κατασκευάσει το γήπεδό της, μαζί με εμπορικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, προβλέπεται διπλασιασμός του συντελεστή δόμησης, φτάνοντας τα επίπεδα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, σε παρακείμενο χώρο - δίπλα στο γήπεδο - που ανήκει στον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό για να κατασκευάσει ένα ακόμη «Mall». Ο δήμαρχος, εξήγγειλε την κατασκευή στον ίδιο χώρο, του νέου δημαρχείου, ολοκληρώνοντας την τσιμεντοποίηση του Βοτανικού. Φυσικά, οι υποδομές θα κατασκευαστούν με χρήματα των εργαζομένων - από τον κρατικό προϋπολογισμό - ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει ήδη δρομολογήσει 35 εκατ. ευρώ για την προώθηση των έργων.

Οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις στο δήμο, έχουν φτάσει στο σημείο να... ερίζουν για το ποιος θέλει περισσότερο το γήπεδο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο. Η υπόθεση, όμως, ξεπερνά κάθε υποκρισία, όταν κυβέρνηση και δημοτική αρχή μιλούν για την «αναβάθμιση μιας υποβαθμισμένης περιοχής».

Η περιοχή ήταν υποβαθμισμένη απ' την πολιτική που άσκησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (και οι διοικήσεις των δήμων), όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, στο όνομα της «αναβάθμισης» δίνει δημόσιο χώρο στην ΠΑΕ ΠΑΟ για να φτιάξει το γήπεδό της, όταν, ως Ανώνυμη Εταιρεία, θα μπορούσε η ίδια να βρει και να αγοράσει ένα χώρο για να φτιάξει το γήπεδό της. Και η υποκρισία συνεχίζεται απ' τη στιγμή που έγινε ...«ανταλλαγή» των 16 στρεμμάτων του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας, που ήταν έτσι κι αλλιώς δημοτική περιουσία, με τα 200 και πλέον στρέμματα στον Ελαιώνα για να κατασκευάσει το νέο γήπεδο - και προπάντων τις εμπορικές της επιχειρήσεις - η ΠΑΕ ΠΑΟ.

Αναβλήθηκε η δίκη σεκιουριτά - γιατρών

Στις 18 Ιούνη θα εκδικαστεί τελικά η υπόθεση της δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου από τη Χίο, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση στις 8 Απρίλη του 2006 από υπάλληλο ιδιωτικής ασφάλειας του εργοστασίου της ΔΕΗ. Η υπόθεση πήρε αναβολή, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, λόγω κωλύματος του συνηγόρου ενός από τους κατηγορουμένους γιατρούς. Να σημειωθεί ότι εκτός από το φύλακα του εργοστασίου, κατηγορούμενοι είναι και 4 γιατροί του νοσοκομείου Χίου, λόγω λανθασμένης διάγνωσης, που προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία της.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αγγ. Χατζηδημητρίου είχε βρεθεί μαζί με συναδέλφους της, έξω από την πόλη της Χίου, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, προκειμένου να καλύψει το γεγονός. Εκεί δέχτηκε εγκληματική επίθεση από υπάλληλο ιδιωτικής ασφάλειας φύλαξης του εργοστασίου. Μάλιστα, άντρες της αστυνομίας που ήταν παρόντες επενέβησαν μόνον αφού η Αγγ. Χατζηδημητρίου κάλεσε σε βοήθεια. Στη συνέχεια, σύμφωνα και με τα όσα είδαν τότε τη δημοσιότητα, όπως και σύμφωνα με τις κατηγορίες, η λάθος διάγνωση των γιατρών στο νοσοκομείο του νησιού προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία της. Σήμερα η Αγγελική στα 43 της χρόνια, μητέρα δυο παιδιών, βρίσκεται με τετραπληγία, παρουσιάζει αδυναμία κατάποσης, τρέφεται μέσω γαστροστομίας, αναπνέει μέσω τραχειοστομίας, ενώ δεν μπορεί να μιλήσει.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΜΙΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΜΙΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ

31 Ιανουαρίου ημέρα Σάββατο τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο του ανταρτοεπονίτη ΔΕΔΕ ΔΗΜΗΤΡΗ (ΜΗΤΣΟΣ) και μαχητή του ΔΣ.

Γεννήθηκε το 1926 στο Λουτράκι Κορινθίας.

Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και μετά πέρασε στις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Πήρε μέρος στη μεγάλη μάχη της λίμνης Στυμφαλίας με τους Γερμανούς που προκάλεσε μεγάλες απώλειες. Παρ' όλο το νεαρό της ηλικίας συμμετείχε στην ομάδα περισυλλογής του οπλισμού που εγκατέλειψαν μέσα στη λίμνη οι Γερμανοί.

Μετά την απελευθέρωση συγκρούστηκε με την παρακρατική οργάνωση των ΜΑΥδων και εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου. Συνέχισε τον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Μετά τη μεταπολίτευση διατέλεσε πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου. Ηταν ένας δραστήριος και συνεπής αγωνιστής.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε ήταν πάντα παρών σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Αθηνά και Παύλος προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Λουτρακίου, το ποσόν των 300 ευρώ για την προστασία του αρχείου του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του συντρόφου ΜΙΜΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και Αντιστασιακού.

Η οικογένειά του θα τελέσει μνημόσυνο, το Σάββατο 31 του Γενάρη 2009 στις 8 το πρωϊ στον Αγ. Γεώργιο Ελευσίνας.

Στη μνήμη του, ο εγγονός του Δημήτρης Κανάκης, προσφέρει 50 ευρώ στη ΚΟ Ελευσίνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΗΤΣΟΣ) ΔΕΔΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΗΤΣΟΣ) ΔΕΔΕΣ
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ είναι η διάταξη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που προβλέπει ότι δε χρειάζεται να αιτιολογούν τις απόψεις τους τα υπηρεσιακά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων, όταν απορρίπτεται η προαγωγή των υπαλλήλων για θέσεις προϊστάμενου, παρά μόνο σε περιπτώσεις που είναι κατάδηλη η υπεροχή των παραληφθέντων. Αυτό υποστήριξε χτες ο Μ. Πικραμένος στη διευρυμένη 7μελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, ο Μ. Πικραμένος υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 83 του Υπαλληλικού Κώδικα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εφαρμόζεται ως ανίσχυρη. Το ΣτΕ απασχόλησε περίπτωση μη προαγωγής προϊσταμένου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΣΤΟ ΣτΕ κατέθεσαν χτες αίτηση 734 εργαζόμενοι της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός» που απειλούνται από το φάσμα της ανεργίας, με την οποία ζητούν να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση που «πάγωσε» την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο υπό κατασκευή γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Βέβαια, ο επιχειρηματίας Μπ. Βωβός ...πρόλαβε ήδη να απολύσει 11 εργαζόμενους από το εργοτάξιο, ενώ στην προχτεσινή αίτηση ανάκλησης της απόφασης του ΣτΕ, που κατέθεσε ο ίδιος, απειλεί ότι θα προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ: Εξι αυτοκίνητα καταστράφηκαν από εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα σε εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Οι δράστες τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελούνταν από γκαζάκια, από την έκρηξη του οποίου προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τα αυτοκίνητα. Αλλοι εμπρηστές πυρπόλησαν τα ξημερώματα αυτοκίνητο του υπουργείου Μεταφορών, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αριστείδου στο Χαλάνδρι.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ούτε ένα στρέμμα στους επιχειρηματικούς ομίλους

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, καλεί το λαό της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου να πάρει την υπόθεση του Ελαιώνα στα χέρια του, τονίζοντας ότι ούτε ένα στρέμμα δεν πρέπει να εκχωρηθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Η διαμάχη μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, του δημάρχου Αθήνας και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε σχετίζεται με την ανάπλαση του Ελαιώνα, τη μετατροπή του σε χώρο πράσινου, αναψυχής και άθλησης της νεολαίας και του λαού της Αθήνας. Εχει σχέση με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και πολιτική δημαγωγία.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μιλώντας εξ ονόματος των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, ενδιαφέρονται να αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις επιχειρηματικές συμμαχίες τους αξιοποιώντας τις εκτάσεις του Ελαιώνα. Ο δήμαρχος Αθήνας και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ από την αρχή στηρίζουν με θέρμη την εκχώρηση στρεμμάτων του Ελαιώνα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός που ανοίγει το δρόμο στην ολοκληρωτική και οριστική παράδοση της περιοχής του αρχαίου Ελαιώνα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στη δημιουργία πολυκαταστημάτων και άλλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, που όχι μόνο δε θα ωφελήσουν τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αλλά θα κάνουν τη ζωή τους ακόμα χειρότερη.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται καιροσκόπος και διπρόσωπος. Ενώ δεν καταψήφισε την εκχώρηση των εκτάσεων του Ελαιώνα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και συνεχίζει να είναι υπέρ της κατασκευής του γηπέδου, για να μη χαλάσει το "περιβαλλοντικό" του προσωπείο, διαφώνησε στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου που θα συνοδεύει το γήπεδο!

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου να πάρει την υπόθεση του Ελαιώνα στα χέρια του. Ούτε ένα στρέμμα δεν πρέπει να εκχωρηθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ζωτική ανάγκη να γίνει χώρος πρασίνου, δημόσιων αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών που δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Κανένα γήπεδο, καμία αθλητική εγκατάσταση δεν πρέπει να ανήκει σε επιχειρηματίες».

Απόπειρα αυτοκτονίας

Σε απόπειρα αυτοκτονίας οδηγήθηκε χτες 37χρονος, όταν τράπεζα, από την οποία είχε δανειστεί χρήματα, του ανακοίνωσε ότι θα κατασχέσει το σπίτι του.

Το περιστατικό συνέβη χτες το μεσημέρι στο Χαλάνδρι. Ο απελπισμένος 37χρονος είχε δανειστεί 300.000 ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει αναψυκτήριο. Ομως, ο δήμος τελικά δεν του χορήγησε την άδεια, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να προχωρήσει την επένδυση για την οποία είχε δανειστεί τα χρήματα. Οταν ο διευθυντής του υποκαταστήματος τράπεζας τού ανακοίνωσε πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε κατάσχεση της κατοικίας του, βγήκε στο δρόμο και περιέλουσε το σώμα του με εύφλεκτο υγρό. Μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση

Την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκαν οι κάτοικοι της Κυψέλης και η διαμερισματική σύμβουλος Βέρα Καραγιάννη, προχτές το πρωί, στο χώρο του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι «τραμπούκοι προπηλάκισαν, άρπαξαν το κινητό και τη φωτογραφική μηχανή της Β. Καραγιάννη και εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι». Οπως σημειώνει η «Συμπαράταξη», «πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια του αντιδημάρχου, υπεύθυνου της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Παπαδάκη και του προέδρου του 6ου Διαμερίσματος κ. Λαγού, οι οποίοι παρακολούθησαν απαθείς»...

Η «Συμπαράταξη» τονίζει «προς πάσα κατεύθυνση ότι παρόμοιες ενέργειες δε μας τρομάζουν, αλλά μας πεισμώνουν να συνεχίζουμε τους αγώνες μας στο πλευρό των εργαζομένων κατοίκων της πόλης, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας για μια πόλη που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας». Ακόμα, επισημαίνει ότι «είναι παραπλανητικές οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής ότι θα ξαναδιαμορφωθεί το πάρκο πάνω από το υπόγειο γκαράζ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ