ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Νεκρός εργάτης στο λιμάνι

Καραμπινάτες παρατυπίες και παραλείψεις από την πλευρά της εργοδοσίας έστειλαν στο θάνατο έναν 36χρονο που δούλευε στα έργα εκβάθυνσης

Ακλαφτος πήγε ένας ακόμα εργάτης χτες, αυξάνοντας τη μαύρη λίστα των εγκλημάτων της εργοδοσίας σε βάρος της εργατικής τάξης. Πρόκειται για τον 36χρονο Κερίμ Αμπατζίν από την περιοχή Σάπες του Νομού Ροδόπης, εργαζόμενο στην εταιρεία ΕΛΤΕΡ, στην οποία έχει αναθέσει ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης ΑΕ τις εργασίες εκβάθυνσης του λιμανιού της πόλης. Ολα τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν ότι πρόκειται για φονικό.

Η ΕΛΤΕΡ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΥΕΝ, διαθέτει έναν πλωτό γερανό που έχει πάνω και «χούφτα», μία φορτηγίδα (μαούνα) και ένα ρυμουλκό για τη μετακίνηση της φορτηγίδας. Ο 36χρονος, αν και - σύμφωνα με το λιμεναρχείο - ανειδίκευτος, από την εταιρεία αναγκαζόταν να εκτελεί από «χρέη» χειριστή μέχρι τον καθαρισμό των φορτηγίδων από τα μπάζα, αλλά και το «λύσε - δέσε» της φορτηγίδας με το ρυμουλκό, που είναι δουλειά ναυτεργάτη. Ολα αυτά, με την ανοχή του Οργανισμού, αλλά και των λιμενικών αρχών που δεν έκαναν έλεγχο για τα αυτονόητα. Χτες στη διάρκεια της διαδικασίας πρόσδεσης της φορτηγίδας στο ρυμουλκό με τους κάβους, για κάποια άγνωστη αιτία, το ρυμουλκό κόλλησε πάνω στη φορτηγίδα και τα λάστιχά του συνέθλιψαν τον εργάτη πάνω στο στόμιο του αμπαριού της (κουβούσι).

Χτες το βράδυ συνελήφθησαν ο καπετάνιος και ο ναύκληρος του ρυμουλκού, ο υπεύθυνος χειριστής του πλωτού γερανού και αναζητείται ο υπεύθυνος εργοδηγός της ΕΛΤΕΡ. Οσον αφορά τον ιδιοκτήτη της εταιρείας παραμένει ανενόχλητος. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το νέο έγκλημα. Εκφράζει τη συμπαράστασή της στην οικογένεια του νεκρού εργάτη και απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καλώντας τους εργαζόμενους του νομού να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα δικά τους χέρια.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΧΑΒΑΛΕΣ»
Κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα

Να τους αποκόψει από τις ταξικές δυνάμεις επιχειρεί η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Σερρών

Συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου θα έχουν σήμερα οι παράνομα απολυμένοι από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΧΑΒΑΛΕΣ» σε Σέρρες και Καβάλα, απαιτώντας λύση στα προβλήματά τους. Στο πλευρό τους θα βρεθούν οι ταξικές δυνάμεις, παρά τις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ να αποκόψει την επαφή των εργαζομένων με το ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με καταγγελία εργαζομένων του «ΧΑΒΑΛΕΣ», οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Σερρών, ζήτησαν από τους συναδέλφους τους «να μην πάει μαζί τους το ΠΑΜΕ» στη συνάντηση με την υφυπουργό!

Το ΠΑΜΕ, παρεμβαίνοντας και στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Σερρών, κατήγγειλε τη στάση της ΠΑΣΚΕ που σπρώχνει τους εργαζόμενους στα αδιέξοδα των «προγραμμάτων» και ζητάει να μη διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά, και, φυσικά, να κόψουν την επαφή με τις ταξικές δυνάμεις, που «τους χαλάνε τη σούπα»! Ενδεικτική της στάσης της ΠΑΣΚΕ είναι και η άρνησή της να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για πανσερραϊκή απεργία ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, που έθεσαν στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Σερρών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οσο για τη συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης, οι ταξικές δυνάμεις προειδοποιούν τους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες και τους καλούν να βγουν οργανωμένα στην αντεπίθεση, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, το μόνο δρόμο που θα φέρει πιο κοντά τη λύση του προβλήματος.

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απεργούν οι καθαρίστριες

Περιοδεία χτες από το ΠΑΜΕ και το νεοσύστατο κλαδικό Συνδικάτο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σημερινή 24ωρη απεργία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστές της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και καθαρίστριες από το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στις Εργολαβίες Καθαριότητας και Φύλαξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες περιοδεία στο νοσοκομείο. Με την απεργιακή κινητοποίηση οι καθαρίστριες του «Ιπποκράτειου» απαιτούν την επαναπρόσληψη της απολυμένης Αναστασίας Παρασκευοπούλου, να φύγει ο εργολάβος από το «Ιπποκράτειο» και τους άλλους δημόσιους χώρους, να καταβληθούν άμεσα οι διαφορές μισθοδοσίας της τελευταίας πενταετίας. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενες για την εργοδοτική αυθαιρεσία του εν λόγω εργολάβου, αλλά και γενικότερα για το καθεστώς των εργολαβιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που διευρύνεται με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι εργολαβική εταιρεία στο «Ιπποκράτειο» είναι η δανέζικων συμφερόντων ISS Facility Services, που απασχολεί 7.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 455.000 σε 50 χώρες του κόσμου.

ΠΑΜΕ
Εκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Αφιερωμένο στην εργατική τάξη ήταν το πρώτο κομμάτι της πίτας που έκοψε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο στέκι της Γραμματείας Νέων, παρουσία εργαζομένων και συνδικαλιστών από τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στη σύντομη ομιλία του εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Γιώργος Πέρρος στάθηκε στα δέκα χρόνια ζωής και δράσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και τόνισε ότι το ταξικό κίνημα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί και να δυναμώσει η εργατική τάξη. Το δεύτερο κομμάτι κόπηκε δικαιωματικά για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, οι οποίοι πρωτοστατούν αυτό το διάστημα στην αναμέτρηση με τη μεγαλοεργοδοσία στα «ΤΖΑΜΠΟ», δείχνοντας με την πάλη τους και την αλληλεγγύη που αυτή ξεσηκώνει τη δύναμη που κρύβουν οι ταξικά προσανατολισμένοι αγώνες. Το τρίτο κομμάτι παρέλαβε εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών ο Μοχάμετ Ιγκνέμπι, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες για τη διεθνιστική αλληλεγγύη που έμπρακτα εκφράζει το ΠΑΜΕ στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.

Επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στο Ωνάσειο

Υπερδιπλασίασε τις ψήφους και τριπλασίασε τις έδρες της η Δημοκρατική Ωνασείτικη Συνεργασία Εργαζομένων (ΔΩΣΕ) στις τελευταίες εκλογές του Σωματείου. Στις εκλογές ψήφισαν 654 εργαζόμενοι (από τους 682 εγγεγραμμένους στο σωματείο) και βρέθηκαν 610 έγκυρα ψηφοδέλτια. Η ΔΩΣΕ πήρε 233 ψήφους (έναντι 98) και τρεις έδρες, έναντι μιας, στο ΔΣ του σωματείου. Το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εργαζομένων (ΕΨΕ) Ωνάσειου πήρε 385 ψήφους (έναντι 330) και 4, έναντι 6 εδρών στο ΔΣ. Για την Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας η ΔΩΣΕ εξέλεξε 5 αντιπροσώπους, έναντι 3, και η ΕΨΕ εξέλεξε 7 έναντι 9. Επίσης για το ΕΚΑ η ΔΩΣΕ εξέλεξε 3 - από 2 - αντιπροσώπους και η ΕΨΕ 5 - από 6 - αντιπροσώπους. Η ΔΩΣΕ πρότεινε τη συγκρότηση αναλογικού προεδρείου. Αντί για αυτό η ΕΨΕ πρότεινε μονοπαραταξιακή σύνθεση. Επιχειρώντας δε να ψαρέψει στα θολά νερά, πρότεινε για έξι μήνες τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα σε εκλεγμένο σύμβουλο της ΔΩΣΕ, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί με την ΕΨΕ. Αντί άλλης συζήτησης και οι τρεις εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΔΩΣΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΛΟΥΠΑΣ»
Σε κίνδυνο οι αποζημιώσεις τους

Τις νόμιμες αποζημιώσεις τους κινδυνεύουν να χάσουν οι 62 πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας «Λούπας» στη Λάρισα, αφού, παρόλο που στο σχετικό πίνακα πλειστηριασμού ήταν πρώτοι μεταξύ άλλων δανειστών για αποζημίωση, το Δημόσιο έκανε ανακοπή ζητώντας την ακύρωση του πίνακα. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, και ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας απαντώντας είπε ότι το Δημόσιο κινήθηκε με βάση σχετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επειδή διαπιστώθηκαν λάθη στη σύνταξη του πίνακα και υπήρχε ο κίνδυνος το Δημόσιο να χάσει έσοδα. Το Δημόσιο, είπε, δεν μπορεί να παραιτηθεί από τις απαιτήσεις του και εάν κερδίσει την υπόθεση κερδισμένοι θα βγουν και οι πρώην εργαζόμενοι. Ο Αντ. Σκυλλάκος στην παρέμβασή του ζήτησε να αποσύρει το Δημόσιο την ανακοπή και τόνισε ότι οι πρώην εργαζόμενοι της «Λούπας» διεκδικούν εδώ και τέσσερα χρόνια τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Ερχεται τώρα το Δημόσιο, είπε, με το επιχείρημα του «λάθους καταλόγου» να δυσκολέψει την υπόθεση και να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να χάσουν τα λεφτά τους ή να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ