ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ 11888
«Συστάσεις» και εκβιασμοί για να αυξηθούν τα κέρδη

Με έγγραφο ενημερώνει τους συμβασιούχους εργαζόμενους ότι όσοι δεν πετυχαίνουν να χρεώνουν τον πελάτη για επιπλέον υπηρεσίες, θα έχουν τις ανάλογες κυρώσεις

Στην αύξηση των κερδών του ΟΤΕ στοχεύει η πίεση που ασκεί ο Οργανισμός στους συμβασιούχους εργαζόμενους

Eurokinissi

Στην αύξηση των κερδών του ΟΤΕ στοχεύει η πίεση που ασκεί ο Οργανισμός στους συμβασιούχους εργαζόμενους
Στην ένταση του εργοδοτικού αυταρχισμού σε βάρος των εργαζομένων οδηγεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων για την αύξηση της κερδοφορίας τους και το κέρδισμα μεγαλύτερου κομματιού από την πίτα της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πίεση που ασκεί ο ΟΤΕ στους εργαζόμενους του «11888» (τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ που παρέχει πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου).

Στις 22 Γενάρη, η διεύθυνση πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών, με έγγραφο προς όλο το προσωπικό τηλεφωνητών του τμήματος «11888» που υπογράφει ο προϊστάμενος του τμήματος πληροφοριών καταλόγου Θεσσαλονίκης, ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν «πρόταση για επισύνδεση "Call Completion" σε κάθε πελάτη». Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προτείνουν σε όποιον τηλεφωνεί για να μάθει κάποιο αριθμό τηλεφώνου, να τον συνδέσουν απευθείας με τον αριθμό αυτό.

Την παραπάνω επισήμανση από την πλευρά της εργοδοσίας, ακολουθεί η ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι «Η ΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ για Επισύνδεση (...) θα αποτελεί άρνηση εκτέλεσης έργου» και στη συνέχεια αναφέρεται: «Η απόλυτη εφαρμογή της ΠΡΟΤΑΣΗΣ CALL COMPLETION ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, θα θεωρείται από εδώ και στο εξής ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευκόλυνση-εξυπηρέτησή σας. Σας κάνω γνωστό ότι, σαν αρχή, θα εξυπηρετούνται για τις διάφορες διευκολύνσεις με προτεραιότητα (αλλαγές ωραρίων, ρεπό, Σαββατοκύριακα, πρωινά-απογευματινά κ.λ.π.) μόνο όσοι από εσάς εφαρμόζουν απόλυτα την παραπάνω οδηγία» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις με κεφαλαία και έντονα γράμματα είναι του συντάκτη του κειμένου).

Εμμεσος εκβιασμός

Οι «διευκολύνσεις» αυτές προκύπτουν από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια το 11888 προσλαμβάνει φοιτητές για να στελεχώνει τα κέντρα του, οι οποίοι έχουν ανάγκη από αλλαγές στις βάρδιες, στα ρεπό, στα ωράρια και βέβαια φοιτητικές άδειες προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις παραδόσεις των μαθημάτων και στις εξετάσεις των σχολών τους. Ουσιαστικά, ο ΟΤΕ εκβιάζει τους φοιτητές ότι δε θα τους διευκολύνει, όπως οφείλει, αν δεν εφαρμόσουν αυτά που απαιτεί. Ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο η «τιμωρία» για όσους δεν πετυχαίνουν επαρκή αριθμό επισυνδέσεων, να φτάνει μέχρι και τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, το ζητούμενο για την εργοδοσία δεν είναι οι εργαζόμενοι να κάνουν απλά τις προτάσεις επισύνδεσης, αλλά στοχεύει στο να «πείθουν» τους πελάτες να τις αποδέχονται. Ετσι, η εργοδοσία θα πουλάει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες και άρα θα αυξάνει τα κέρδη της. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επισύνδεσης, ο ΟΤΕ κερδίζει 0,36 ή 0,71 ευρώ το λεπτό για σύνδεση με σταθερό ή κινητό αντίστοιχα, ποσό που προστίθεται στα 0,69 ευρώ ανά λεπτό που πληρώνει ο πελάτης καλώντας το 11888.

Ομηροι στις «ελαστικές μορφές»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές που δουλεύουν στην υπηρεσία προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (τον τελευταίο καιρό η διάρκεια των συμβάσεων είναι περίπου 12μηνη) και δουλεύουν 3,5 ώρες τη μέρα. Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΤΕ εισήγαγε τη μερική απασχόληση. Ενώ σήμερα έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί «δανεικούς» εργαζόμενους από τη θυγατρική της «OTEplus», προκειμένου να απαλλαχτεί από τα «βαρίδια» των διευκολύνσεων προς τους φοιτητές-εργαζόμενους.

Επιπλέον, στόχος είναι το σύνολο των πληροφοριακών κέντρων να παραδοθεί στις θυγατρικές του Ομίλου ΟΤΕ, ώστε οι εργαζόμενοι να αμείβονται όχι με βάση τις συλλογικές συμβάσεις του ΟΤΕ αλλά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή ακόμα πιο χαμηλά. Αλλά και να μπορούν να εφαρμόζονται ευκολότερα οι αντεργατικές ανατροπές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ολοταχώς για σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας

Δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας καθιερώνει το υπουργείο Εσωτερικών για Περιφέρειες και Νομαρχίες

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή των «δεικτών αποδοτικότητας» της Δημόσιας Διοίκησης, ως το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα και η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας. Χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ. Ζώης προχώρησε στην υπογραφή απόφασης, βάσει της οποίας καθορίζονται δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δωδεκανήσων, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λάρισας, Μεσσηνίας και Πειραιά.

Ως στόχο ο υφυπουργός καθορίζει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μια πολιτική υπαγορευμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία εισήγαγαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», χωρίς να κρύβουν τον τελικό σκοπό που αφορούσε τις προαναφερόμενες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς του Δημοσίου.

Στην απόφαση του υφυπουργού περιλαμβάνονται γενικοί, αλλά και ειδικοί δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, ούτως ώστε να σχηματιστεί σαφής εικόνα για την κατάσταση κάθε υπηρεσίας, καθώς και για τον όγκο και την ποιότητα της εργασίας που διεκπεραιώνει. Ειδικά για το τελευταίο, που αφορά πλήρως την παραγωγικότητα, αξίζει να δώσουμε ορισμένα παραδείγματα. Βάσει της απόφασης, στις Περιφέρειες ζητείται να μετριέται, μεταξύ άλλων, ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών, ο αριθμός των δικαιολογητικών που αναζητήθηκαν αυτεπάγγελτα από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο σύνολο των υπαλλήλων κ.λπ.

Επίσης, στις Νομαρχίες θα μετριέται ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης των Υπηρεσιών στα αιτήματα των πολιτών, ανά έτος, ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης των Υπηρεσιών στα αιτήματα των ΚΕΠ, ανά έτος, ο αριθμός παραπόνων πολιτών - επιχειρήσεων που υποβάλλονται μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη κ.ο.κ. Σ' αυτό το πλαίσιο, βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι σ' ένα επόμενο στάδιο οι μετρήσεις εκ των πραγμάτων θα εξειδικευτούν ανά υπάλληλο και οι υπηρεσίες που αντικειμενικά εξυπηρετούν μικρό αριθμό πολιτών θα συγχωνευτούν με άλλες.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑμΕΑ: Παναναπηρική συγκέντρωση μεθαύριο Παρασκευή στις 9.30 π.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» (αρχές Μ. Βόδα), όπου πραγματοποιείται η φιέστα της τελετής έναρξης του 7ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να μη δώσουν καμία νομιμοποίηση στο νόθο συνέδριο, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, και τα στηρίγματα της, κόμματα του ευρωμονόδρομου, και τις συμβιβασμένες διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΕΣΑμεΑ, κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Στις 25 Φλεβάρη θα γίνει η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η απεργία γίνεται για μια σειρά οικονομικά, θεσμικά, ασφαλιστικά και άλλα ζητήματα.

ΟΤΕ: Την απόφαση για τρίωρη παναττική στάση εργασίας (9 π.μ.- 12 το μεσημέρι), την Παρασκευή 6 Φλεβάρη, πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ ΟΤΕ. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από το ξενοδοχείο «Κάραβελ», όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ προκειμένου να εκχωρηθεί ο έλεγχος του Οργανισμού στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» και να προσαρμοστεί το καταστατικό στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, που θα έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα πιο άθλιες συνθήκες εργασίας, παραπέρα μείωση του προσωπικού. Η ΕΣΚ ΟΤΕ τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων που θα βάζουν εμπόδια στην κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, θα στοχεύσουν στην ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και θα παλεύουν για έναν Ενιαίο Φορέα Τηλεπικοινωνιών, 100% Δημόσιο, λαϊκή περιουσία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Ακόμα 125 εργαζόμενοι - συμβασιούχοι βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας τις προηγούμενες μέρες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων στους ΟΤΑ Θριασίου. Πρόκειται για 85 εργαζόμενους στο Δήμο Ασπροπύργου και 40 στο Δήμο Μάνδρας, των οποίων οι 8μηνες συμβάσεις έληξαν. Οπως σημειώνει το Σωματείο, οι απολύσεις δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των δύο δήμων από την έλλειψη προσωπικού, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες θα είναι μειωμένες. «Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν οι δημοτικές αρχές, που πιστές στην πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, εξακολουθούν να είναι πρωτοπόρες στην εφαρμογή όλων των ελαστικών μορφών εργασίας», σημειώνει το Σωματείο.

ΑΤΤΙΚΟΝ: Η Διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν» και μετά από αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των εργαζομένων αποφάσισε να άρει τη διαδικασία της κλήσης σε απολογία 17 εργαζομένων γιατί πήραν μέρος σε κινητοποίηση. Η Διοίκηση θεωρεί - όπως αναφέρει σε επιστολή προς την εφημερίδα μας - ότι οι εγκαλούμενοι εργαζόμενοι δε γνώριζαν ότι η Γενική Συνέλευση στην οποία πάρθηκε η απόφαση «ήταν μη σύννομη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ