ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
Για το πρώτο θέμα

Μετά την αντεπανάσταση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η ανθρωπότητα ζει ασταμάτητα στο ρυθμό της σιδερένιας φτέρνας που λιώνει παιδικά κορμάκια σε Παλαιστίνη, Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού. Της σιδερένιας φτέρνας που ισοπέδωσε τη Γιουγκοσλαβία πρότινος. Που θα ματοκυλήσει τον πλανήτη ολόκληρο, αν κάθε λαός δεν αντισταθεί έγκαιρα, δημιουργώντας στη χώρα του αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό, μέσα από ένα φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα, αφού οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που έτσι κι αλλιώς είναι άδικοι, έναν σκοπό εξυπηρετούν. Την αύξηση των κερδών πάνω στο αίμα σφαγιασμένων λαών. Σ' αυτό το κομβικό σημείο, το βάρος ενάντια στη φωτιά και το σίδερο που απειλεί τους λαούς, πέφτει στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Οι υπόλοιποι, απλά θ' ακολουθήσουν, εκτός φυσικά απ' το 3% που ωφελείται απ' τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους επιβάλλει.

Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, έχουν παράλληλα την ιστορική αποστολή να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στο σοσιαλισμό. Σ' αυτό το ποιοτικό άλμα, που είναι νομοτέλεια, πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Οι κομμουνιστές. Οι πρωτοπόροι των πρωτοπόρων! Καθοδηγητικό ρόλο δε, το Κόμμα της εργατικής τάξης. Το Κόμμα των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης, που στην Ελλάδα είναι φυσικά, το ΚΚΕ.

Η σοσιαλιστική επανάσταση είναι προ των πυλών ολούθε, μη εξαιρουμένης της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι, ποια «πύλη» θα πάρει πρωτιά, θέμα χρόνου είναι πάντως, εφόσον ο καπιταλισμός παρασάπισε. Διανύει την τελική ευθεία του ιμπεριαλιστικού του σταδίου. Αρα, βρισκόμαστε σε περίοδο περάσματος στο σοσιαλισμό, γιατί ανάμεσα σ' αυτόν και τον καπιταλισμό δεν υπάρχει άλλο οικονομικοκοινωνικό σύστημα. Ολίγος σοσιαλισμός και ολίγος καπιταλισμός, δε γίνεται να συνυπάρχουν μέσ' απ' τα ίδια σύνορα. 'Η το κεφάλαιο θα βασιλεύει, ή ο σοσιαλισμός θα θριαμβεύει, οδεύοντας ολοταχώς στον κομμουνισμό.

Επομένως, το ΚΚΕ δεν πρέπει να κάνει ρούπι απ' τον στρατηγικό του στόχο, το σοσιαλισμό και τη δικτατορία του προλεταριάτου, κάτι που, ευτυχώς(!), υπηρετεί πιστά. Επαναστατικά! Επιπλέον, οι «καιροί» είναι δύσκολοι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην τακτική του, μη λαθέψει και δεν την υποτάξει κάποια στιγμή στον στρατηγικό στόχο. Συνεπώς, έχει ανάγκη «δυνατών» κομματικών μελών, στελεχών, «οπαδών». Απαντες σ' ετοιμότητα, πλήρως ενημερωμένοι, διαβάζοντας καθημερινά Ριζοσπάστη. Οφείλει όμως το Κόμμα, άμεσα, να τους εξοπλίσει παραπέρα, ιδεολογικοπολιτικά και ιστορικά. Ας διοργανωθούν μαθήματα, προαιρετικά για τους «οπαδούς», υποχρεωτικά για κομματικά και κνίτικα μέλη και στελέχη, έστω κι αν θεωρούν πως τα ξέρουν. Κι ας γίνουν μ' απλό τρόπο. Π.χ. «Κράτος κι Επανάσταση». Παίρνουμε βασικότατα σημεία του. Τα μοιράζουμε σε μικρές παραγράφους. Βγάζουμε αντίγραφα, ώστε να μείνουν στις βιβλιοθήκες όσων παρακολουθήσουν το μάθημα. Διοργανώνουμε ένα στο Περιστέρι, μ' εκατό «μαθητές». Τους δίνουμε από ένα αντίγραφο. Ο «δάσκαλος» διαβάζει την πρώτη παράγραφο. Μετά παίρνει σειρά να διαβάσει την επόμενη παράγραφο κάποιος «μαθητής», τη μεθεπόμενη ένας άλλος κλπ. Φυσικά, όλοι «κοιτούν» στο κείμενο. Ετσι, η μάθηση επιτυγχάνεται ακουστικά και οπτικά ταυτόχρονα. Επιπλέον, αποφεύγεται η ανία που προκαλεί μια φωνή όταν ακούγεται επί μακρόν. Και το σπουδαιότερο; Το μάθημα είναι «ζωντανό».

Οποιοσδήποτε «καθημερινός» άνθρωπος, ό,τι κι αν υποστηρίζει και ψηφίζει, συγχωρείται να είναι «σκράπας». Γι' αυτό άλλωστε, ενώ ανήκει στον απλό λαό, δεν ψηφίζει ΚΚΕ, παρά εγκλωβίζεται σε πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται τα συμφέροντά του. Κανένας(!) κομμουνιστής όμως δε «νομιμοποιείται» και δεν του αξίζει, να μην κατέχει επαρκώς το Μαρξισμό-Λενινισμό και σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς.

Υπάρχει βέβαια η υποχρέωση της αυτομόρφωσης. Πώς να το καταφέρει όμως κάποιος σήμερα, που οι εργασιακές σχέσεις είναι άνω-κάτω; Πού να βρει χρόνο, όταν δουλεύει ακατάστατα, ή πάνω από οκτώ ώρες, ή δυο τετράωρα εδώ κι εκεί; 'Η σάμπως δουλεύει πενθήμερο; 'Η μήπως, ένα κ.μ. δεν έχει άλλες πολύωρες υποχρεώσεις;

Εξάλλου, υπάρχει πίεση χρόνου γενικότερα. Δεν ξέρουμε τι «ξημερώνει» αύριο. Επομένως, αν κάποιος χρειάζεται δυο χρόνια εντατικής αυτομόρφωσης για ν' αποκτήσει ικανές γνώσεις, γιατί να μη διευκολυνθεί με δέκα ομαδικά μαθήματα; Ακόμη και τρίωρα, μα «ζωντανά».

Λύνοντας προβλήματα ενημέρωσης και γνώσεων, επιτυγχάνονται σημαντικοί στόχοι.

Πρώτον, κι ο πιο «ανυποψίαστος» κομμουνιστής δεν κινδυνεύει να πέσει στο «λάκκο» των αυταπατών ή της «θολής» προπαγάνδας επαγγελματιών οπορτουνιστών. Γιατί ο οπορτουνισμός «θρέφεται» και(!) απ' την άγνοια. Π.χ., ο «γνωστός» ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που αλλάζει «φορεσιές» κι ονόματα κατά καιρούς, μπας και κρύψει πως είναι «πέμπτη φάλαγγα», στα πλευρά του λαϊκού κι εργατικού κινήματος χωμένη.

Δεύτερον, η ανάδειξη στελεχών θα γίνεται με πιο ολοκληρωμένα κριτήρια.

Τρίτον, η βοήθεια που θα δεχτεί η ΚΝΕ μέσα από κοινά μαθήματα με κομματικούς, θα 'ναι καταλυτική για την πορεία της.

Τέταρτον, μέλη, στελέχη και «οπαδοί», θ' ανεβάσουν σε υψηλότερα επίπεδα την επαφή τους με το λαό, αφού θα μπορούν να «μεταδίδουν» αποτελεσματικότερα την πολιτική του Κόμματος. Αναμφισβήτητα, όσο καλύτερα κατέχεις κάποιο θέμα, τόσο πιο εκλαϊκευμένα, απλά, κατανοητά και χωρίς πολυλογίες, το «δίνεις» στον άλλον, να το κάνει «κτήμα» του.

Κι ένα τελευταίο. Κάλιο δέκα γραπτές ανακοινώσεις ολιγόλογες σα συνθήματα, παρά μία, «σεντόνι» ολάκερο. Λίγα λόγια και καλά, πιάνουν καλύτερα τόπο στη συνείδηση του κόσμου που βιώνει στο πετσί του τον ιμπεριαλισμό. Φτώχεια, ανεργία, χρέη, ανασφάλιστη εργασία, υποκουλτούρα, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, μολυσματικές ασθένειες, χολέρα, πόλεμος...

Φιλικά


Γκέλμπεση - Γκιούνη Καλή
Περιστέρι

Οι ανατροπές, τα στελέχη και ο ανθρώπινος παράγοντας

Μια πάρα πολύ ελεύθερη συζήτηση για λεπτά θέματα μέσα στο Κόμμα εκθέτει το Κόμμα στη διείσδυση ακόμα και απόψεων που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος μέσα σε κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και όχι σε ένα ΚΚ. Γι' αυτό, πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και να έχει πάντα υπόψη του πολλές λενινιστικές διδαχές που είναι πολύ πιο εύκολο να τις θυμάται παρά να τις εφαρμόζει στην πρακτική. Στο ζήτημα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, μολονότι οι θέσεις της ΚΕ για το σοσιαλισμό παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο και μπορεί κανείς να πει ότι απέχουν σχετικά λίγο από την αλήθεια, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που, για έναν ιστορικό τουλάχιστον, δεν είναι ακόμα η ώρα να απαντηθούν.

Σύμφωνα με τον Β. Ι. Λένιν1 π.χ., δεν μπορείς να καταπολεμήσεις το ελεύθερο εμπόριο, παρά μόνον όταν το προλεταριάτο θα επιβάλει τη δικτατορία του σαν μια τεράστια οργανωτική και ηθική δύναμη για όλους τους εργαζόμενους, μαζί και για τις εργαζόμενες μη προλεταριακές μάζες: Ετσι, αποτρέπεται η ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας. Οπως παντού, ο Λένιν είναι εδώ πολύ σαφής. Ταυτόχρονα, αυτά που δίνει το Σοβιετικό Σύνταγμα κανένα κράτος δεν μπόρεσε να τα δώσει μέσα σε 200 χρόνια2. Οι θέσεις της ΚΕ ενισχύονται από αυτό το τσιτάτο, υπό την προϋπόθεση ότι η δικτατορία του προλεταριάτου θα έπρεπε να διαρκέσει χρονικά όσο γίνεται περισσότερο, με βάση το ότι «ο σοσιαλισμός θα οικοδομείται ακόμη πολύν καιρό»3. Ετσι βλέπουμε ότι η Κρατική Επιτροπή Σχεδίου διευθύνει τις παραγγελίες για το εξωτερικό εμπόριο4 και η άποψη ότι η δικτατορία του προλεταριάτου χρειάζεται πολλά χρόνια εντατικής οικοδόμησης βρίσκεται και στο έργο του Ι.Β. Στάλιν Ζητήματα Λενινισμού (σ. 267 ρωσ., αν δεν κάνω λάθος), από μια ομιλία του στους κομμουνιστές της Μόσχας το 1928, τέλη. Εξάλλου, στο τελευταίο θεωρητικό του έργο, ο Στάλιν δίνει αρκετά μεγάλη έκταση στον περιορισμένο ρόλο της εμπορευματικής παραγωγής στο σοσιαλισμό, με προοπτική την απορρόφησή της από την κοινωνικοποιημένη παραγωγή5.

Ετσι δημιουργείται το πρόβλημα: ήταν δυνατή η κατάργηση της ΝΕΠ νωρίτερα από το 1928, δηλ. όσον καιρό διαρκούσε η φραξιονιστική πάλη μέσα στο ΚΚΣΕ (απέλαση Λ.Ντ. Τρότσκι το 1929). Είναι εύλογο να υποτεθεί ότι αν το Α' πεντάχρονο είχε αρχίσει νωρίτερα, η ΕΣΣΔ θα ήταν καλύτερα οργανωμένη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς, το ερώτημα παραμένει τελείως υποθετικό.

Δεύτερο ζήτημα: αντιγράφω από την εισήγηση του Λ.Ι. Μπρέζνιεφ στο 25ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1976, τρίτο μέρος που, σημειωτέον επιγράφεται: Το Κόμμα στις συνθήκες του ανεπτυγμένου σοσιαλισμού (δηλ. τέρμα η δικτατορία του προλεταριάτου, αλλά αυτό το παραβλέπω): το ΚΚΣΕ έχει ήδη 15.694.000 μέλη, από τα οποία 41,6% είναι εργάτες, 13,9% κολχόζνικοι, σχεδόν 20% διανοούμενοι - τεχνικοί και πάνω από 24% εργάτες στην επιστήμη, λογοτεχνία, καλές τέχνες, παιδεία, δημόσια υγεία. Από το 1936, ο αριθμός των μελών του ΚΚΣΕ τριπλασιάστηκε παρ' όλο που 340.000 μέλη κρίθηκαν ακατάλληλα να λάβουν το νέο κομματικό βιβλιάριο6. Και ο Μπρέζνιεφ καταλήγει έτσι: Στις συνθήκες του ανεπτυγμένου σοσιαλισμού, όταν το ΚΚ έχει γίνει κόμμα ολόκληρου του λαού, δεν έχασε με καμιά έννοια τον ταξικό του χαρακτήρα. Ο Λ.Ι. Μπρέζνιεφ έχει δίκιο, κατά τη γνώμη μου, μόνο στο ότι ο λαός είχε, γενικά και διαχρονικά, εμπιστοσύνη στο Κόμμα του, που, κάποια στιγμή αργότερα, πρόδωσε το σοσιαλισμό.

Παρακάτω: Το 1981, στο 26ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ η κατάσταση, πάντα κατά τον Λ.Ι. Μπρέζνιεφ7, είχε ως εξής: το ΚΚΣΕ είχε πια 17.480.000 μέλη, από τα οποία 43,4% ήταν εργάτες, 12,8% κολχόζνικοι, 43,8% εκπρόσωποι της τεχνικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής διανόησης, στελέχη της εκπαίδευσης, του υγειονομικού και πολιτιστικού τομέα, του διοικητικού μηχανισμού και στρατιωτικοί, ενώ 91.000 δόκιμα μέλη δεν έγιναν δεκτά στο ΚΚΣΕ και περίπου 300.000 άτομα διαγράφηκαν για πράξεις ασυμβίβαστες με τον τίτλο του κομμουνιστή. Βλέπει κανείς καθαρά, ότι η αναλογία διανοουμένων - εργατών είναι περίπου η ίδια στα δύο συνέδρια (41,6-44% και 43,4-43%, εργάτες αντίστοιχα) με κάποια, σχεδόν ανεπαίσθητη, προσπάθεια βελτίωσης της αναλογίας υπέρ των εργατών.

Το Φεβρουάριο του 1986 τα πράγματα σκοτεινιάζουν: Στο 27ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ ο Μ.Σ. Γκορμπατσόφ αποφεύγει να δώσει στοιχεία: περιορίζεται να αναφέρει ότι «στη διάρκεια των περασμένων 5 χρόνων ο αριθμός των μελών αυξήθηκε σχεδόν κατά 1.600.000 άτομα. Οι ρίζες του στην εργατική τάξη, σ' όλα τα στρώματα της κοινωνίας γίνονται ολοένα δυνατότερες. Σε κάθε 100 νέα μέλη υπάρχουν 59 εργάτες και 26 εκπαιδευμένοι ειδικοί... ενώ τα 4/5 όλων όσοι έγιναν δεκτοί στο Κόμμα είναι νέοι άνθρωποι»8. Ετσι το Κόμμα - λέει ο τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ - στηρίζεται σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Παρακάτω9 παραθέτει τα αιτήματα των σοβιετικών πολιτών για άνοδο της λαϊκής ευημερίας, για την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την κάθαρση της ζωής από όσα αντιβαίνουν στις αρχές του σοσιαλισμού κλπ., αλλά το Κόμμα βρίσκεται φανερά σε καθεστώς αλλαγών, ενώ οι σοβιετικοί πολίτες, από όσα λέγονται, δείχνουν να επιμένουν στις αρχές του σοσιαλισμού. Ισως έτσι να εξηγείται και η οπωσδήποτε απαθής, γενικά, στάση του περίφημου «σοβιετικού ανθρώπου» την εποχή των αντεπαναστατικών ανατροπών που άρχισαν μόλις τρία χρόνια αργότερα: Ο «σοβιετικός άνθρωπος» δεν περίμενε, φυσικά, ότι το Κόμμα του θα πρωτοστατούσε στις αντιδραστικές πρωτοβουλίες, που διαφαίνονταν ήδη από την αρχή της εισήγησης Γκορμπατσόφ10.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα, τι θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει σχετικά με τη διαχρονική πολιτική στελεχών του ΚΚΣΕ, ιδιαίτερα μετά το 19ο Συνέδριο και εξής; Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι παλιότερα, οι εργάτες - μέλη του Κόμματος από 58,1% που ήταν στις αρχές του 1926, αυξήθηκαν σε 69,8% το 193011. Αρκεί να θυμηθεί κανείς, τέλος, ότι το 1991 η σοβιετική σημαία κατέβηκε νύχτα από το Κρεμλίνο και ότι στο δημοψήφισμα που έγινε για το αν η ΕΣΣΔ θα παρέμενε ενιαία και συμπαγής ή θα διαλυόταν, ο σοβιετικός λαός απάντησε με ένα βροντερό 70% να παραμείνει ενωμένη, και παρ' όλα αυτά η ΕΣΣΔ διαλύθηκε.

Σημειώσεις:

1. Απαντα 40, 305 (Σ.Ε.)

2. Στο ίδιο, 40, 309

3. Στο ίδιο, 40, 311. Επίσης «Για το ιστορικό της δικτατορίας», Απαντα 40, 369 - 391

4. Απαντα 43, 197

5. Ι.Β. Στάλιν, Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ (Σ.Ε. 2007), 35 - 44

6. Novosti, Moscow 1976, σ.σ. 74 - 76 (Report of the CPSU CC, XXVth Congress)

7. Σ.Ε. Αθήνα 1981, σ. 107 - 108 (Εκθεση δράσης)

8. Σ.Ε. Αθήνα 1988, σ. 99 (Πολιτική εισήγηση)

9. Στο ίδιο, σ. 115

10. Βλ. π.χ. σ. 43 περί «μεγαλύτερης ευελιξίας των τιμών», σ. 45, σ. 47: «να κοιτάξουμε ορισμένες θεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις με νέο πνεύμα... όπως η αλληλεπίδραση των παραγωγικών δυνάμεων και των παραγωγικών σχέσεων... οι χρηματο-εμπορευματικές σχέσεις, ο συνδυασμός συγκεντρωτισμού με την αυτοτέλεια των οικονομικών οργανώσεων».

11. Η γραμμή του ΚΚΣΕ για τη σοσιαλιστική εκβιομηχάνιση της χώρας και ο αγώνας για την πραγματοποίησή της (διάλεξη στα ελληνικά της Ακαδημίας του σοσιαλισμού στη Σόφια), 1979, σ. 31.


Τ.Κ. Λουγγής
ΚΟΒ Έρευνας, Πρόεδρος του ΚΜΕ

Τολμηρά, στους μισθωτούς επιστήμονες, με όπλο τις Θέσεις του 18ου Συνεδρίου

Πολύ ορθά οι Θέσεις ιεραρχούν την ανάγκη να ριχτεί μεταξύ άλλων το κέντρο βάρους των προσπαθειών του Κόμματος σε δυναμικούς κλάδους της βιομηχανίας καθώς και σε νέα τμήματα της εργατικής τάξης (ε.τ.) που δέχονται μια σφοδρότερη επίθεση στα πλαίσια της γενικής επίθεσης του κεφαλαίου. Επισημαίνεται η προσπάθεια για συστηματικότερη δράση στον τομέα των μισθωτών επιστημόνων και ειδικότερα στο χώρο των μηχανικών. Από τα πρώτα βήματα που σημειώνονται σε αυτήν την κατεύθυνση, τόσο η θετική όσο και η αρνητική κομματική πείρα επιβεβαιώνουν τη γενική πολιτική μας γραμμή και τις εκτιμήσεις των Θέσεων.

Στους κλάδους που εργάζονται μισθωτοί μηχανικοί - τεχνικοί, εμφανίζεται επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, μεγέθυνση των μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. κατασκευές). Αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, τη συρρίκνωση των αυτοαπασχολουμένων με ταυτόχρονη προλεταριοποίησή τους, την εκτεταμένη εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη συγκάλυψη της μισθωτής σχέσης μέσω της καθιέρωσης του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Παράλληλα επεκτείνεται η προσωρινή απασχόληση, εντείνεται η κινητικότητα από κλάδο σε κλάδο, καθώς και η ταυτόχρονη μερική απασχόληση ενός σε διαφορετικούς κλάδους της υλικής παραγωγής (π.χ. Τεχνικού Ασφάλειας). Βεβαίως, η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί ενόψει της επερχόμενης κρίσης.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τους εργαζόμενους μηχανικούς, έχουμε να κάνουμε με τμήματα που ανήκουν ή προσεγγίζουν την ε.τ., στην πλειοψηφία τους εργάτες πρώτης γενιάς, χωρίς εμπειρία ταξικών αγώνων, υπό την έντονη και πολύπλευρη επίδραση της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού. Αλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν την κατάσταση είναι:

-- Η έντονη εργοδοτική τρομοκρατία που ασκείται μέσω των απολύσεων, της ατομικής διαπραγμάτευσης, αλλά και της λυσσαλέας επίθεσης των μονοπωλιακών ομίλων έναντι κάθε προσπάθειας συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω δικαστικών προσφυγών για την απαγόρευση της δυνατότητας υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ).

-- Η ύπαρξη μηχανισμών ενσωμάτωσης ή ψευδεπίγραφης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης μέσω του ΤΕΕ ή των Επιστημονικών - Επαγγελματικών Συλλόγων στη βάση των δήθεν «κοινών συμφερόντων του επαγγέλματος», εργοδοτών και εργαζομένων.

-- Η ισχυρή επίδραση του οπορτουνισμού εδράζεται κοινωνικά στην εργατική αριστοκρατία και σε στελέχη με ενδιάμεση θέση στην πυραμίδα διεύθυνσης και οργάνωσης της εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη κατάσταση όπως αυτή, η σχεδιασμένη δράση του Κόμματος έφερε αποτελέσματα με σταθμούς:

-- Τη μαζικοποίηση του ΣΜΤ και τη σταδιακή αλλαγή του συσχετισμού σε αυτό έναντι των οπορτουνιστικών δυνάμεων που κυριαρχούν.

-- Την ενιαία δουλειά στους μισθωτούς τεχνικούς αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ σε σύγκρουση με το συντεχνιακό διαχωρισμό.

-- Την αυτοτελή ιδεολογική πολιτική δουλειά με βάση τη στρατηγική μας, σε συνολική αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά και την προσπάθεια εξειδίκευσης ανά κλάδο και ανά θέμα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δουλειάς για το Ασφαλιστικό, της οργάνωσης των καταλήψεων του ΤΣΜΕΔΕ με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Η δουλειά αυτή έφερε τα πρώτα βήματα διαμόρφωσης του Ταξικού Πόλου στο χώρο, που αποδεικνύεται έμπρακτα ότι μπορεί να τραβήξει στη δράση ευρύτερα τμήματα εργαζομένων που μάλιστα κατεβαίνουν για πρώτη φορά στο δρόμο.

Το πιο ουσιαστικό όμως ήταν ότι συνέβαλε στην όξυνση της πάλης με τις ποικίλες δυνάμεις του οπορτουνισμού που δρουν στο χώρο (ΝΑΡ, ΣΥΡΡΙΖΑ - ΚΟΕ, ΕΝΑΝΤΙΑ) με την αντιπαράθεση πάνω στο κεντρικό ζήτημα του προσανατολισμού του κινήματος, που τελικά είναι αποκαλυπτική για το ρόλο κάθε δύναμης. Απαντήσαμε σε ιδεολογήματα που χρόνια τώρα λειτουργούν για να ενσωματώνουν, όπως ότι ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός τάχα δε βοηθά στη μαζικοποίηση του κινήματος. Αποκαλύψαμε την προσπάθεια εγκλωβισμού του κινήματος στο παιχνίδι εναλλαγής των κυβερνήσεων του δικομματισμού με την τακτική των δήθεν ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και τη ΓΣΕΕ και τη διαχειριστική γραμμή της ενότητας με βάση το πρόβλημα.

Η κρίση που αναμένουμε οδηγεί στην ένταση της επίθεσης, σε μια νέα κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρές δυνατότητες πλατιάς ριζοσπαστικοποίησης, αλλά ταυτόχρονα και κινδύνους μεγαλύτερης ενσωμάτωσης.

Ενόψει αυτής της κατάστασης αποκτά ιδιαίτερη σημασία να προχωρήσουμε στη μεγαλύτερη εξειδίκευση της γενικής πολιτικής γραμμής μας ανά κλάδο και χώρο εργασίας. Οφείλουμε να εντείνουμε συγκεκριμένα τη δουλειά για παραπέρα αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και την εδραίωση του πλαισίου πάλης του ΠΑΜΕ στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Με συγκεκριμένο σχέδιο να παρέμβουμε για τη διεύρυνση του μαχητικού Ταξικού Πόλου στο χώρο των μισθωτών μηχανικών - τεχνικών που περνάει μέσα από τη συγκέντρωση δυνάμεων στους μονοπωλιακούς ομίλους, την κομματική οικοδόμηση στους χώρους αυτούς. Καθήκον δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα και θεμελιώδες για την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις να τα καταφέρουμε: Το ισχυρό όπλο των Θέσεων του 18ου Συνεδρίου που πατούν σε μακρόχρονη πείρα, την καθολική ιδεολογική - πολιτική υπεροχή του Μαρξισμού-Λενινισμού. Στις πλάτες μας πέφτει το δύσκολο έργο της ισχυροποίησης του Κόμματος και θα προχωρήσουμε χωρίς ταλαντεύσεις.


Τσιμπουκάκης Ηλίας
ΚΟΒ Μηχανικών - Αθήνα

Για την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος

1. Το καίριο ερώτημα που θέτει η επερχόμενη οικονομική κρίση είναι «ποιος θα πληρώσει την κρίση: τα μονοπώλια ή ο λαός». Σε τέτοιες συνθήκες αυξάνονται οι δυνατότητες για ραγδαία ανάπτυξη του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος. Ετσι, αποκτά κορυφαία σημασία η διαλεκτική σύνδεση της τακτικής με τη στρατηγική, η ανάπτυξη του μαζικού διεκδικητικού κινήματος με την ισχυροποίηση του Κόμματος. Πρόκειται για καθήκοντα που είναι στενά, διαλεκτικά δεμένα μεταξύ τους. Δεν ταυτίζονται, καθώς το καθένα διαθέτει τη σχετική του αυτοτέλεια.

Για τούτο, θεωρώ πως είναι επιζήμια η ταύτιση της τακτικής με τη στρατηγική ή πολύ περισσότερο η εξαφάνιση της τακτικής στο όνομα της σύνδεσης της υποταγής της με τη στρατηγική. Οπως βέβαια είναι επιζήμια η μη σύνδεση, η μη υποταγή της τακτικής στη στρατηγική.

Αντίστοιχα, έχει, κατά την άποψή μου, σημασία να επιμείνουμε περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, στη δημιουργία και ισχυροποίηση των διάφορων αγωνιστικών συσπειρώσεων, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική, δημοκρατική κατεύθυνση πάντοτε. Εχει ξεχωριστή σημασία η αναζωογόνηση των συνδικάτων, των συλλόγων, των επιτροπών ειρήνης, των επιτροπών για τα δημοκρατικά δικαιώματα, των ποικιλόμορφων επιτροπών αγώνα και διάφορων συσπειρώσεων.

Σημαντική επίσης η συλλογική, δημοκρατική, μαζική λειτουργία των κάθε λογής συσπειρώσεων. Η υποκατάστασή τους από τις κομματικές λειτουργίες μπορεί να εξασφαλίζει προωθημένες αποφάσεις, αλλά δε διευκολύνει τη συμμετοχή ευρύτερων λαϊκών μαζών, πέρα από αυτές που συνήθως συμβαδίζουν μαζί μας. Δε διευκολύνει τη διαπαιδαγώγηση του λαού σε μαζικές, αγωνιστικές διαδικασίες, μέσα από τις οποίες κατακτιέται στην πράξη η ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης.

Είναι πιο δύσκολο να πείθουμε αυτούς που δεν είναι πεισμένοι, παρά να μένουμε στη βολική βεβαιότητα των ήδη πεισμένων. Κατά κανόνα, είναι ορθότερο να παρεμβαίνουμε στους πρωτοβάθμιους μαζικούς φορείς (εκεί που υπάρχουν) που ελέγχονται από τις αντιδραστικές δυνάμεις και να αλλάζουμε, με επιμονή και κόπο τους συσχετισμούς, παρά να δημιουργούμε τους δικούς μας, ελεγχόμενους βέβαια, αλλά μειοψηφικούς και ξεκομμένους από τις μάζες.

Η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, των συσπειρώσεων βοηθά την ανάπτυξη του Κόμματος και αντίστροφα. Η συνείδηση δεν αλλάζει μόνο ή κυρίως μέσα από τη συζήτηση. Η επαναστατικοποίηση της συνείδησης απαιτεί πράξη, αλλαγή στάσης ζωής, έστω και στοιχειώδη. Γι' αυτό, η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος τροφοδοτεί, ανοίγει δρόμους, φέρνει το Κόμμα σε επαφή με νέα τμήματα του λαού που μπορεί τώρα να εισέρχονται για πρώτη φορά στους αγώνες, τα θέτει σε κίνηση και, κατά συνέπεια, δημιουργεί τις πλέον ευνοϊκές προϋποθέσεις για να πέσει ο σπόρος της πολιτικής και ιδεολογικής παρέμβασης του Κόμματος σε εύφορο έδαφος.

Οι μαζικοί φορείς πρέπει να θέτουν στόχους αντιμονοπωλιακούς και τα βαθύτερα ζητήματα να αντιμετωπίζονται από το Κόμμα και όχι αντίστροφα. Οι κομματικές παρεμβάσεις (ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις κ.ά.) πρέπει να συμπληρώνουν και να εμβαθύνουν αυτές του μαζικού αντιμονοπωλιακού κινήματος και όχι να τις υποκαθιστούν ή να τις υποβαθμίζουν.

Για τούτο, χρειάζεται, νομίζω, περισσότερο να σκύψουμε στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όλα τα τμήματα του λαού, όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που θα απαρτίσουν το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης. Δηλαδή την εργατική τάξη, την εργαζόμενη αγροτιά, τα μεσαία στρώματα της πόλης, τα κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ειρήνη, τον πολιτισμό (Πρόγραμμα ΚΚΕ σελ. 28).

2. Ενα από τα ρυάκια που μπορούν να βοηθήσουν στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου είναι το κίνημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, το οποίο έχει, κατά τη γνώμη μου, υποτιμηθεί. Η επίθεση στις δημοκρατικές κατακτήσεις θα ενταθεί προκειμένου να θωρακιστεί το καπιταλιστικό σύστημα ενόψει μάλιστα της κρίσης.

Μέσα από το κίνημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών μπορούμε και πρέπει να προσελκύσουμε ευρύτατες λαϊκές δυνάμεις, ακόμη και δυνάμεις που δεν μπορούμε να τις προσεγγίσουμε από άλλα κανάλια.

Σχετικές είναι οι επισημάνσεις του Λένιν: «Το ξύπνημα και η ανάπτυξη της σοσιαλιστικής εξέγερσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό συνδέονται αδιάρρηκτα με την ανάπτυξη της δημοκρατικής αντίστασης και αγανάκτησης». «Το προλεταριάτο που δε διαπαιδαγωγείται στην πάλη για τη δημοκρατία, δεν είναι ικανό να πραγματοποιήσει την οικονομική ανατροπή». (Λένιν, «Απαντα», τ. 30, σελ. 68-74).

3. Καίριας σημασίας για την επίτευξη των στόχων του Συνεδρίου μας είναι η πολιτική στελεχών. Η σταθερότητα στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, η προσήλωση στο Πρόγραμμα και στο Καταστατικό του Κόμματος πρέπει να συμβαδίζουν με τη μαχητικότητα, την ταξική αδιαλλαξία. Στα ζητήματα αυτά δε χωρά κανένας υποκειμενισμός.

Εχω τη γνώμη ότι τα στελέχη πρέπει παράλληλα να ξέρουν να ακούν και όχι μόνο να μιλούν, να καθοδηγούν και να μη ρέπουν σε διοικητικές συμπεριφορές, να αποτελούν υπόδειγμα στη ζωή τους, στον εργασιακό και προσωπικό περίγυρο. Η σεμνότητα, η πραότητα, η δυνατότητα επικοινωνίας με τους άλλους, η αυτοθυσία, η ικανότητα για ειλικρινή αυτοκριτική πρέπει να χαρακτηρίζουν τα στελέχη. Οφείλουμε όλοι να διαπαιδαγωγούμαστε με αυτό το πνεύμα μια και ζούμε σε μια κοινωνία από όλους τους πόρους της οποίας εκπορεύονται ο εγωισμός, η ματαιοδοξία, ο καριερισμός και ο συμβιβασμός με το χρήμα και την εξουσία. Ειδικά τα επαγγελματικά στελέχη πρέπει πρώτα να δοκιμάζονται στις δυσκολίες του εργασιακού τους χώρου.

Καλή επιτυχία στο Συνέδριό μας!


Δημήτρης Καλτσώνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ