ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αλληλοκαλύψεις στόχων και έργων

Οι αξιώσεις του ΣΕΒ «κουμπώνουν» με το «πρόγραμμα σταθερότητας» και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνοντας την πολιτική τους ταύτιση

Η αντιπαραβολή των προχτεσινών «οδηγιών» του ΣΕΒ για το πώς πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους και του κυβερνητικού «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την προκλητική και αντιλαϊκή σύγκλιση, σε σημείο ταύτισης, της πολιτικής που πρεσβεύουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με το ΣΥΝ να κρατάει τα «μπόσικα», έχουν κάνει εδώ και καιρό τις βασικές επιλογές τους, που τους φέρνουν κάτω από την «ομπρέλα» της στρατηγικής της Λισαβόνας και τους καθιστούν ένθερμους υποστηρικτές των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Η οικονομική κρίση έχει συνέπειες κι αυτές πρέπει να τις επωμιστούν οι εργαζόμενοι, λένε όλοι αυτοί με διακηρύξεις, θέσεις, προτάσεις, ακόμη και τη σιωπή τους, όταν χρειάζεται.

Αυτή είναι και η ουσία της τοποθέτησης του ΣΕΒ. Ξεκινά όμως με την «αγάπη προς τον πλησίον» στα βήματα των ανάλογων προσχηματικών αναφορών της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στην επιστολή του προς τον Γ. Παπαθανασίου: ζητά «τη στήριξη των κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτων ομάδων». Η κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει στο «πρόγραμμα σταθερότητας» εκφράζοντας τη διάθεσή της για «στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών με στοχευμένες πολιτικές». Ο ΣΕΒ εξειδικεύει: Ζητά «Προικοδότηση» του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, αύξηση των δικαιούχων σχετικών προγραμμάτων, αλλά και «κατάργηση αντικινήτρων στη διανομή κερδών και την πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη χαμηλόμισθων εργαζομένων». Αυτό το τελευταίο σχετίζεται προφανώς με τα «επαγγελματικά Ταμεία», έναν ακόμη τρόπο εκμετάλλευσης των χρημάτων των εργαζομένων από τα αφεντικά τους. Κάπως έτσι καλύπτονται οι «υποχρεώσεις» προς τους φτωχούς.

Η ταύτιση των προτάσεων του ΣΕΒ με τις αντεργατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, (ή και το αντίστροφο) ξεμπροστιάζει τις φιλεργατικές διακηρύξεις. «Ειδική επιδότηση επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ» για την κατάρτιση ανέργων, «στοχευμένη προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης» σύμφωνα «με τις ανάγκες της αγοράς», «ενεργές πολιτικές διά βίου μάθησης», αξιώνει ο ΣΕΒ επαναφέροντας τον αντεργατικό «αχταρμά» των «ενεργητικών πολιτικών» ενίσχυσης της απασχόλησης. Για «στήριξη της ανάπτυξης και κατά συνέπεια της απασχόλησης», κάνει λόγο η κυβέρνηση στο «πρόγραμμα σταθερότητάς» της, ενώ το ΠΑΣΟΚ - ταυτιζόμενο με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνει: «εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη των ανέργων και απολυμένων», και «διευκολύνουμε τους νέους να αποκτήσουν πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία έως 6 μήνες στον ιδιωτικό τομέα». Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, ως κίνητρο για προσλήψεις από μικρές επιχειρήσεις και ο ΣΕΒ εγκρίνει και επαυξάνει ζητώντας «προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» για προσλήψεις εντός του 2009 σε επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους, αλλά και «το κράτος να αναλάβει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών νέων που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία».

Στο κομμάτι της «ανάπτυξης» και της ανταγωνιστικότητας, οι ταυτίσεις και οι συμπορεύσεις δείχνουν ένα «στημένο παιχνίδι»: «Πλήρη και άμεση εφαρμογή του νόμου περί ΔΕΚΟ και των επί μέρους προγραμμάτων εξυγίανσης» ζητά ο ΣΕΒ. Και η κυβέρνηση προσφέρει: «Ο νόμος 3697/2008 για τις δαπάνες των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα εφαρμοστεί αυστηρά, με επιβολή όλων των κυρώσεων που προβλέπονται». Ζητά ο ΣΕΒ «άνοιγμα όλων των αγορών στον ανταγωνισμό» και η κυβέρνηση υπόσχεται «έμφαση στο άνοιγμα των αγορών». Δηλώνει η κυβέρνηση ότι αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη «οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Επενδυτικός Νόμος, καθώς και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ». Αξιώνει ο ΣΕΒ προώθηση των ΣΔΙΤ, επιτάχυνση των εκταμιεύσεων του «επενδυτικού νόμου», επίσπευση έγκρισης και χρηματοδότησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων «θα αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ» και σπεύδει ο ΣΕΒ να υπενθυμίσει την ανάγκη «για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», αλλά και να συμβουλεύσει για την «επένδυση» των εσόδων, ζητώντας: εξόφληση χρεών του δημοσίου προς επιχειρήσεις, κατάργηση ειδικών φόρων στην επιχειρηματική δράση, μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων για επενδύσεις το 2009 και 2010, άμεση εκκίνηση του ΤΕΜΠΜΕ (προφανώς με νέους «μεγάλους» στόχους), κατάργηση περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις.

Υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία ταύτισης στη βάση των αξιώσεων του ΣΕΒ για «πραγματική εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος», στα θέματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που παραπέμπει σε νέους φόρους προς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, σε πρόσθετες «απλοποιήσεις» που υποκρύπτουν ασυδοσία. Ετσι, που ο ένας να «κόβει» και ο άλλος να «ράβει».

ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Σε νέα φάση η διαδικασία της εκποίησης

Επιμένει στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) η κυβέρνηση, στρεφόμενη τώρα και στην εγχώρια αγορά (Ελληνες επιχειρηματίες). Σε χτεσινή της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) αποφάσισε να μην αποδεχτεί τις προσφορές που κατατέθηκαν, για τις τρεις εταιρείες (πτητικό έργο, Τεχνική Βάση και επίγεια εξυπηρέτηση) και να συνεχίσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, «απευθύνοντας δημόσια ανοιχτή πρόταση σε επιχειρηματικούς ομίλους που αντιλαμβάνονται την αξία της "Ολυμπιακής" για την Ελλάδα».

Οπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση θα περιμένει για σύντομο χρονικό διάστημα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον Ελληνες επιχειρηματίες, ώστε ν' αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δε διευκρίνισε πόσο σύντομο θα είναι το διάστημα προσμονής (επικαλέστηκε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο νέο εγχείρημα), ούτε αν τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή το «εναλλακτικό σχέδιο» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκκαθάριση του ομίλου της ΟΑ και την απόλυση των 8.000 εργαζομένων έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση αν εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η ΟΑ ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα κλείσει, αρκέστηκε στη δήλωση: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι μια σωστή, αποτελεσματική αποκρατικοποίηση της "Ολυμπιακής"».

Το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις κατηγορίες για έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά στις διαδικασίες πώλησης της ΟΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έχει απαξιώσει την εταιρεία και την ξεπουλάει έναντι «πινακίου φακής». Σε συνέντευξη Τύπου οι Ν. Σηφουνάκης, Χ. Τσιόκας και Ντ. Ρόβλιας χαρακτήρισαν σκάνδαλο τη μη δημοσιοποίηση της αποτίμησης της περιουσίας του ομίλου και πρότειναν την εφαρμογή σχεδίου υπό διακομματικό έλεγχο, «που η Ελλάδα θα ξαναπετάξει στους ουρανούς με ευρύτερα σχήματα».

Πάντως, ανεξάρτητα από τη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης, το μόνο σίγουρο είναι ότι το συμφωνημένο σχέδιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει την οριστική διάλυση του ομίλου της ΟΑ, είτε με ιδιωτικοποίηση είτε με «λουκέτο» και την απόλυση των 8.000 εργαζομένων σ' αυτόν, έως τα τέλη του ερχόμενου Απρίλη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Εξηγήσεις» στην επίτροπο Γεωργίας

Να εμφανίσει ότι πήρε την έγκριση της ΕΕ για τις δήθεν παροχές προς τους αγρότες επιχείρησε χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Χατζηγάκης, μετά το τέλος της συνάντησης με την επίτροπο Γεωργίας της Κοινότητας, Μ. Φ. Μπόελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο Σ. Χατζηγάκης ανέφερε στην Επίτροπο ότι τα χρήματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα δοθούν προς τους αγρότες, αφορούν «αποζημιώσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει τύχει της έγκρισης της ΕΕ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Μαν, ανέφερε ότι «η Επιτροπή αναμένει συμπληρωματικά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές, τα οποία θα εξετάσει και θα αποφανθεί για το είδος των ενισχύσεων». Το πότε και πώς τελικά θα δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις, είναι κάτι που αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα.

ΣΠΑΡΤΗ
Συγκεντρώθηκαν κατά της αντιαγροτικής πολιτικής

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, μικρομεσαίοι αγρότες με αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα, μετά από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Πέτρο Λεκάκη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελώνας, ο οποίος αφού διάβασε το ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών που εγκρίθηκε ομόφωνα, υπογράμμισε: «Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των αιτημάτων μας αποτελεί η ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική, ριζοσπαστική κατεύθυνση και η συμμαχία του με την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία για να ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που μας ξεκληρίζουν».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΧΑΝΙΑ
Συγκεντρώσεις για τα αγροτικά

Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα και οι θέσεις του Κόμματος με αφορμή τις εξελίξεις και τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στο νομό» θα πραγματοποιήσουν, από κοινού, οι Επιτροπές Υπαίθρου και Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ, σήμερα, Πέμπτη 5 του Φλεβάρη. Η πολιτική συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας στις 6.30 το απόγευμα με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Επίσης, πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα - Οι θέσεις του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις» πραγματοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, σήμερα, Πέμπτη 5 του Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ