ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στην πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες

Ο κουβανικός λαός, παρά τα εμπόδια που του θέτουν, στηρίζει την Επανάστασή του

Associated Press

Ο κουβανικός λαός, παρά τα εμπόδια που του θέτουν, στηρίζει την Επανάστασή του
Με πλήρη σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης παρουσιάζει η Κούβα σήμερα την έκθεσή της στην Ομάδα Εργασίας για τον Παγκόσμιο Περιοδικό Ελεγχο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε χτες ο Κουβανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της πρεσβείας.

Η έκθεση της Κούβας, όπως τόνισε ο πρέσβης, αποτελεί καρπό μακράς διαδικασίας πολυάριθμων οργανώσεων, αλλά και της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας. Συγκεκριμένα, στη σύνθεση της έκθεσης πήραν μέρος πολλά κρατικά ινστιτούτα, περισσότερες από 200 μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας, αλλά και άλλες 150 από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλές ελληνικές. «Η Κούβα είναι πεπεισμένη πως ο διάλογος σεβασμού, που θα βασίζεται στις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της μη επιλεκτικότητας, αποτελεί το μόνο δρόμο για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

Μάλιστα, σημείωσε πως η διαδικασία αυτή συμπίπτει με το γιορτασμό των 50 χρόνων από την Κουβανική Επανάσταση, η οποία ήταν αυτή που επέτρεψε στους Κουβανούς να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, την αυτοδιάθεση και το δικαίωμα της επιλογής του πολιτικού - κοινωνικού και οικονομικού τους συστήματος. «Η Κούβα δε θα πάψει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της, την εθνική της κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της», πρόσθεσε.

Πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο

Αναφερόμενος στην εξάλειψη της αντικουβανικής διάταξης το 2007, που υπήρχε στην προηγούμενη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημείωσε ότι έχει κάνει εφικτή την ενίσχυση της συνεργασίας της Κούβας στα ζητήματα αυτά και αποτελεί πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στον κουβανικό λαό, καθώς και αναγνώρισης του κύρους και της προσφοράς της Επανάστασης, αλλά «και του έργου μας σε ό,τι αφορά την προβολή και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους».

Ο Κουβανός πρέσβης Ερμες Ε. Ερνάντες
Ο Κουβανός πρέσβης Ερμες Ε. Ερνάντες
Ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Κούβα αποτελεί κράτος που έχει υπογράψει 41 συμφωνίες και συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη σύμβαση κατά του ρατσισμού, των βασανιστηρίων, για τα δικαιώματα του παιδιού, της γυναίκας, των ανθρώπων με αναπηρία κ.ά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τους «5»

Επιπλέον, μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την υπόθεση των πέντε αγωνιστών που βρίσκονται για 11η χρονιά φυλακισμένοι έχοντας διαπράξει "το έγκλημα" της υπεράσπισης της χώρας τους από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι», είπε ο Κουβανός πρέσβης. Ενημέρωσε επίσης ότι στις 30 Γενάρη οι συνήγοροι των «5» κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αίτημα να αγνοηθούν οι προηγούμενες αποφάσεις και να διατάξουν νέα δίκη για τους πέντε Κουβανούς, ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση αναμένεται την άνοιξη. Εάν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε η ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Ολοι εμείς που είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι φίλοι μας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ετοιμάζουν ειδική αίτηση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, απαιτώντας να αναλάβει το ζήτημα και να τεθούν επιτέλους ελεύθεροι οι πέντε Κουβανοί πατριώτες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες Ομπάμα για κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο, ο Κουβανός πρέσβης, αφού τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της βάσης - εκτός του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν την παρουσία τους στην περιοχή - σημείωσε πως η πρώτη αντίδραση από την κουβανική κυβέρνηση ήταν πως η συγκεκριμένη εξαγγελία αποτελεί θετικό βήμα, αλλά όχι επαρκές, ενώ επανέλαβε το δίκαιο αίτημα της Κούβας να επιστραφεί ολόκληρη η περιοχή στη χώρα αφού αποτελεί «κουβανική επικράτεια».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Συναινεί στην παράδοση κρατουμένων από το Γκουαντάναμο

Το ψήφισμα καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Πράσινο φως» δόθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αποδοχή κρατουμένων και αιχμαλώτων από το κολαστήριο των ΗΠΑ στη βάση του Γκουαντάναμο, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που διατυπώθηκαν όχι επί της ουσίας, αλλά επί των τεχνικών λεπτομερειών και ερμηνειών. Το κοινό ψήφισμα (των ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, αλλά και της GUE/NGL), με δήθεν ανθρωπιστική έγνοια καλεί τις ΗΠΑ σχετικά με τους κρατούμενους είτε να προχωρήσει «για όσους υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε δίκαιη και δημόσια δίκη», είτε «σε αυτούς στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί καταγγελίες να επαναπατριστούν», είτε «σε αυτούς που δε θέλουν να επαναπατριστούν να έχουν ανθρωπιστική προστασία στις ΗΠΑ και να αποζημιωθούν». Επίσης κάνει λόγο για συμβολή της ΕΕ στη δήθεν «ενίσχυση του διεθνούς δικαίου» με την αποδοχή κρατουμένων εφόσον το ζητήσουν οι ΗΠΑ.

Το κοινό ψήφισμα πέρασε χτες με 542 ψήφους υπέρ από όλες τις ομάδες (υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. και κάποιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ άλλοι απείχαν όπως ο επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ, Ι. Βαρβιτσιώτης), 55 κατά και 51 λευκά και το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της αποδοχής κρατουμένων σε χώρες της ΕΕ.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Γκουαντάναμο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης τόνισε τα εξής:

«Οι ευρωβουλευτές του KKE καταψήφισαν το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που αυθαίρετα συνέλαβαν και κρατούν οι HΠA στη βάση του Γκουαντάναμο και το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της βάσης που διατηρούν επίσης παράνομα σε κουβανικό έδαφος, παρά τη θέληση του λαού της Κούβας και της κυβέρνησής του.

Αντ' αυτού το ψήφισμα ζητάει τη διεξαγωγή "δίκαιης δίκης" για όσους κρίνουν οι HΠA ότι έχουν στοιχεία εναντίον τους, ενώ καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δεχτούν κρατουμένους στις δικές τους φυλακές, στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ΕΕ - HΠA. Αποτελεί πράγματι εμπαιγμό και συνενοχή η αποδοχή δίκης και καταδίκης κρατουμένων, όταν είναι γνωστά τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που υπέστησαν και επομένως η αξιοπιστία που μπορεί να έχουν τέτοια στοιχεία μετά από πολλά χρόνια απάνθρωπης φυλάκισης. Οι πανηγυρισμοί και τα χαιρετιστήρια προς τον Ομπάμα καλλιεργούν αυταπάτες στους λαούς για την πολιτική του ιμπεριαλισμού.

Σε ό,τι δε αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το σχετικό διάταγμα για το Γκουαντάναμο διατηρεί τη δυνατότητα της CIA να προβαίνει σε "απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατία" και να τους μεταφέρει σε μυστικές φυλακές. Οι πολιτικές δυνάμεις που με διάφορα προσχήματα υιοθέτησαν το ψήφισμα, που αναφέρει ότι η απόφαση Ομπάμα "σηματοδοτεί αλλαγή της πολιτικής των HΠA στην κατεύθυνση του σεβασμού του ανθρωπιστικού και του διεθνούς δικαίου", όπως το ΠAΣOK και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτιζαν και τον Κλίντον, ο οποίος μαζί με το NATO και τον ...σοσιαλιστή Σολάνα έσυραν στη σφαγή τους λαούς των Βαλκανίων και εξαπέλυσαν έναν βρώμικο πόλεμο. Σήμερα όμως δεν είναι 1991. Οι λαοί έχουν πείρα και πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, χωρίς νέες αυταπάτες για τη δολοφονική φύση του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ