ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Υποταγή στη λιτότητα με πενιχρές αυξήσεις

Κατατέθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρωθεί η συμφωνία υπουργείου Υγείας και της ηγεσίας των νοσοκομειακών γιατρών

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» καλεί σε πάλη για 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» καλεί σε πάλη για 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό
Στο άρμα της λιτότητας της κυβερνητικής πολιτικής προσδένεται το μισθολόγιο των γιατρών μετά την εισαγωγή στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο θα κυρωθεί η κλαδική σύμβαση στην οποία κατέληξαν το υπουργείο Υγείας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Επιπλέον η ίδια συμφωνία έχει οριστική κατάληξη τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς συντάχτηκε στη βάση των κοινοτικών οδηγιών όταν, ήδη, με βάση την εφαρμογή Προεδρικών Διαταγμάτων και κοινοτικών οδηγιών, προβλέπουν την (κατά μέσο όρο) εβδομαδιαία απασχόληση μέχρι και 48 και 56 ώρες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, αντίστοιχα. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή προωθείται στο φόντο των αντιδραστικών κοινοτικών προοπτικών για την εφαρμογή του 65ωρου.

Το νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή είναι πανομοιότυπο με τη συμφωνία που υπέγραψαν το υπουργείο Υγείας και η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ την 1.12.2008 και προβλέπει πολύ μικρές αυξήσεις σε σχέση με την καθήλωση των βασικών μισθών που είχαν καθιερωθεί με το νόμο 3205/2003 (ΦΕΚ Α΄ 297).

Ετσι με βάση τη νέα συμφωνία, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση οι βασικοί μισθοί το 2003): Διευθυντής 2.006 ευρώ (έναντι 1.458,80 ευρώ το 2003). Επιμελητής Α΄ 1.720 (έναντι 1.250,40). Επιμελητής Β΄ 1.433 (έναντι 1.042) και Επιμελητής Γ΄ και Ειδικευόμενος 1.003 (έναντι 729,40). Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι οι αυξήσεις αυτές δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενσωματώνουν την πολιτική λιτότητας την περίοδο 2003-2009 καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των βασικών μισθών στην εξαετία ήταν 5,45% (!) Πρόκειται δηλαδή για μια ρύθμιση που κάθε άλλο ανταποκρίνεται στις εκρηκτικές ανάγκες - αλλά και τις προσδοκίες - των νοσοκομειακών γιατρών, των οποίων το μισθολόγιο αναπροσαρμόζεται ανά δεκαετία.

Η συμφωνία αυτή απέχει παρασάγγας ακόμα και από τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου που συγκάλεσε το καλοκαίρι του 2008 η ΟΕΝΓΕ, με αντικείμενο την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, όπου είχε διατυπωθεί το αίτημα για 1.600 ευρώ καθαρό μισθό για τον ειδικευόμενο - ενώ η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» είχε προτείνει 1.700 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη 2.000 γιατρών και 5.500 νοσηλευτών. Με δεδομένο όμως ότι πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε δημόσια ότι για λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα 18.000 νοσηλευτές, προκύπτει ότι και αυτές οι 5.500 προσλήψεις αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων που την τελευταία δεκαπενταετία ανέρχονται σε 25.000 - και μάλιστα με τους παλιούς οργανισμούς των νοσοκομείων.

ΣΕΑΑΝ
Απάντηση στη νοθεία με συγκέντρωση

Να μη δώσουν καμία νομιμοποίηση στο συνέδριο της νοθείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), να καταδικάσουν την αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική των κυβερνήσεων, που προωθήθηκε και με τις «πλάτες» της ΕΣΑμεΑ, να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση, στις 9.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», όπου θα ξεκινάει το 7ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΕΣΑμεΑ, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα η διοίκηση του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες «Ερμής» και η ΕΣΑμεΑ επιδόθηκαν σε έναν αγώνα τρομοκρατίας, διώξεων και «νουθετήσεων», προκειμένου να μην προχωρήσουν οι εργαζόμενοι του «Ερμή» στην εξαγγελθείσα για σήμερα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το «Νοβοτέλ». Ηδη από προχτές, αφού ανακοινώθηκε η κινητοποίηση, ασκήθηκαν πιέσεις από την ΕΣΑμεΑ προκειμένου να μη γίνει. Ακόμα και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ επιχείρησε να «νουθετήσει» τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ενημερωμένος για τα προβλήματα, ενώ ο γραμματέας της ΕΣΑμεΑ είναι και πρόεδρος του «Ερμή».

Αφού οι «νουθετήσεις» έπεσαν στο κενό, χτες το πρωί η διοίκηση του «Ερμή» κατέθεσε αγωγή, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση και «κάθε άλλη που μελλοντικά θα εξαγγελθεί με οποιαδήποτε μορφή και με το ίδιο αίτημα»!

Η αγωγή εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα για την κινητοποίηση, ότι δεν είχε οριστεί προσωπικό ασφαλείας και ότι βλάπτεται το Κέντρο που είναι μη κερδοσκοπικός φορέας. Ωστόσο απ' τις καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε ότι οι γονείς πληρώνουν 300 ή και παραπάνω ευρώ το μήνα πέραν από αυτά που πληρώνουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Οτι οι εργαζόμενοι πιέζονται απ' τη διοίκηση να αντιμετωπίζουν τους γονείς και εκπαιδευόμενους και ως πελάτες, αλλά και ότι γονείς έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα στο 20ετές ΔΣ του «Ερμή» διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν τους εγγράφουν στο Σωματείο.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο Μονομελές Πρωτοδικείο βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ, του ΠΑΜΕ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, οι οποίοι τους κάλεσαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους εκπαιδευόμενους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ»
Στρατηγική επιλογή η εμπορευματοποίηση

Στη διαχειριστική λογική της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας - όπως θεσμοθετήθηκαν απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - επιμένει η κυβέρνηση της ΝΔ, παρότι στα λόγια αναγνωρίζει ότι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, θα πολλαπλασιαστούν οι κατηγορίες - και όχι μόνο των ψυχικά πασχόντων - του πληθυσμού που θα έχουν ανάγκη από υπηρεσίες πρόνοιας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το χτεσινό χαιρετισμό του υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά σε εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με θέμα «Παιδιά με προβλήματα Ψυχικής Υγείας: Το δικαίωμα στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση». Ο υφυπουργός Υγείας, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε: «Η νέα οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως δημιουργεί σημαντικό αριθμό πολιτών που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας, την ίδια ώρα που οι διαθέσιμοι πόροι επαναπροσδιορίζονται προς τα κάτω, λόγω της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αναγκαία η μέτρηση του παραγόμενου έργου, καθώς και η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης μίλησαν για την εξέλιξη της αποασυλοποίησης, αποσιωπώντας το γεγονός ότι μια απ' τις βασικές αιτίες είναι και η δράση των ίδιων που έχουν αναλάβει, ως Μη Κυβερνητικές και Κερδοσκοπικές Ενώσεις, μέρη του προγράμματος «Ψυχαργώς». Ετσι τα στοιχεία που παρέθεσαν επιβεβαιώνουν ότι η αποασυλοποίηση προς όφελος των ψυχικά πασχόντων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από δημόσιες δομές και με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Απ' τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην ημερίδα προκύπτουν τα εξής:

  • Οι ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες (περίπου 60 σε όλη τη χώρα) βρίσκονται συγκεντρωμένες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένα μόνο μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Δεν υπάρχει καμία παιδοψυχιατρική υπηρεσία σε 25 από τους 52 νομούς της χώρας, ενώ ο αριθμός των παιδοψυχιάτρων (250 μαζί με τους ειδικευόμενους) είναι περιορισμένος σε σχέση με τις ανάγκες. Παντελής είναι η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας ειδικότερα για τους εφήβους. Λειτουργούν μόνο τέσσερις και αυτές στην Αθήνα.
  • Δεν αναπτύσσονται οργανωμένα και συστηματικά προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας. Στο εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχουν ελάχιστοι ειδικοί ψυχικής υγείας και ελάχιστες υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας των μαθητών. Σχεδόν απόλυτη είναι και η έλλειψη υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης - υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα μόλις οκτώ τέτοιες υπηρεσίες, συγκεντρωμένες σε 3 πόλεις.
  • Η μοναδική στη χώρα Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής - που η κυβέρνηση πιέζει για το κλείσιμό της - αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας και έφηβοι (άνω των 16 ετών) που χρήζουν παιδοψυχιατρικής νοσηλείας είτε δεν μπορούν να νοσηλευτούν, είτε εισάγονται σε ψυχιατρικές κλινικές ενηλίκων (στο Δρομοκαΐτειο κλπ.) μαζί με ενήλικες ψυχιατρικούς ασθενείς, σε συνθήκες ακατάλληλες για τις ανάγκες τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ