ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκλημα της εργοδοσίας στα έργα του Μετρό

Ενας 50χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από την μπούμα γερανού. Νεκρός και ένας ακόμα εναερίτης της ΔΕΗ, που ανεβάζει στους 8 τους σκοτωμένους στους τόπους δουλειάς για το 2009

Το σημείο όπου χτες έχασε τη ζωή του ο 50χρονος εργάτης

Motion Team

Το σημείο όπου χτες έχασε τη ζωή του ο 50χρονος εργάτης
Στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη έχασαν τη ζωή τους δυο ακόμα εργάτες, στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας. Ο Μαμπετζίδης Βλαδίμηρος, 50 χρόνων, εργάτης στα έργα του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, έχασε τη ζωή του στις 10.30 το πρωί, στο εργοτάξιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, όταν η μπούμα γερανού της κατασκευαστικής «Θεμελιοδομή» έπεσε και τον πλάκωσε στην πλάτη. Η μπούμα δεν ήταν δεμένη με συρματόσχοινα όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα κατά τις εργασίες της αποσύνδεσης να πέσει και να σκοτώσει τον εργάτη. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας εξαφανίστηκαν από το εργοτάξιο κι ο Β. Μαμπετζίδης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ηταν πατέρας δύο παιδιών κι είχε έναν ανάπηρο αδελφό να φροντίζει.

Το «ατύχημα» προκάλεσε την οργή των εργατών του ΜΕΤΡΟ και την άμεση κινητοποίησή τους. Χτες, το Παράρτημα των Εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ αποφάσισε να σταματήσουν οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια και να φτάσει το μήνυμα σε κάθε σκάμμα ότι σήμερα οι εργάτες του ΜΕΤΡΟ έχουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, απαιτώντας να παρθούν τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Φτάνει πια!

Την έμπρακτη συμπαράσταση των εργατών του ΜΕΤΡΟ εξέφρασε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, που βρέθηκε επί τόπου με επικεφαλής τον Σ. Ζαριανόπουλο, γραμματέα του ΕΚΘ. Επί τόπου βρέθηκε και ο Χρήστος Καλαϊτζίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος των Εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ.

Σε συγκέντρωση εργατών που έγινε έξω από τα γραφεία του Παρατήματος του Συνδικάτου των Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Β. Ρέβας δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ζητάμε εδώ κι ενάμιση χρόνο από την κοινοπραξία να πάρει επαρκή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Εδώ κι ενάμιση χρόνο, η κοινοπραξία μάς βεβαιώνει ότι ο φάκελος που κατέθεσε στην Επιθεώρηση είναι πλήρης κι ότι δεν κινδυνεύουμε. Ωστόσο, σήμερα είχαμε έναν νεκρό οικογενειάρχη με δύο παιδιά, κάτω από συνθήκες αδιευκρίνιστες. Τα μέτρα ασφάλειας δεν είναι το κράνος και το χιτώνιο. Τα μέτρα ασφάλειας είναι πιο σοβαρό ζήτημα κι έχει κόστος. Κι αυτό το κόστος το αποφεύγει η κοινοπραξία για να το προσμετρήσει στα κέρδη της τα τελικά. Θα κερδίσει στη ζωή μας επάνω».

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, του Παραρτήματος Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας συναντήθηκαν και με τον υπουργό Μακεδονίας - θράκης, Στ. Καλαφάτη, απαιτώντας να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για τη σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και να παρέμβει στην Κοινοπραξία, ώστε το δημόσιο έργο του ΜΕΤΡΟ να ολοκληρωθεί χωρίς οι εργάτες να θρηνήσουν άλλο συνάδελφό τους.

Νεκρός και στη ΔΕΗ

Ο δεύτερος νεκρός εργάτης είναι ο εναερίτης της ΔΕΗ Μάρκος Νίκου, 47 χρόνων, πατέρας δύο παιδιών από το Βελβεντό Κοζάνης, που, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπαθε ανακοπή καρδιάς, το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα που εργαζόταν στη μονάδα «διανομής» ρεύματος της Κοζάνης. Μαζί με έναν εργοδηγό είχαν πάει στο χωριό Ανω Κώμη γύρω στις 10 το βράδυ της Τετάρτης. Ο εναερίτης, καθώς έκανε επιδιόρθωση βλάβης πάνω στην κολόνα της ΔΕΗ, έπαθε ανακοπή καρδιάς πιθανά από ηλεκτροπληξία, χωρίς μέχρι χτες βράδυ να έχει ανακοινωθεί επίσημα η αιτία του θανάτου του.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εξαντλείται και η 2η έκδοση

Συνεχίζεται η διάθεση του Ημερολογίου του ΠΑΜΕ για το 2009, από τα κεντρικά του γραφεία στην Αθήνα (Εμ. Μπενάκη 28, 1ος όροφος, τηλέφωνο 210-3305219), στην τιμή των 5 ευρώ. Το Ημερολόγιο εικονογραφούν φωτογραφίες από κορυφαίες στιγμές της 10χρονης ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΤΕ: Τρίωρη παναττική στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 το μεσημέρι), έχει κηρύξει για σήμερα η ΟΜΕ ΟΤΕ. Στο πλαίσιο της στάσης, θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από το ξενοδοχείο «Κάραβελ», όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, προκειμένου να εκχωρηθεί ο έλεγχος του Οργανισμού στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» και να προσαρμοστεί το καταστατικό στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, που θα έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα πιο άθλιες συνθήκες εργασίας, παραπέρα μείωση του προσωπικού.

ING: Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις με νέα στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) οι εργαζόμενοι στην ασφαλιστική εταιρεία «ING», απαιτώντας την ανάκληση δύο απολύσεων που έκανε στο πλαίσιο των σχεδίων της για πάνω από 75 απολύσεις, συνολικά, επικαλούμενη μείωση των κερδών της. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λ. Συγγρού.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ: Να πάρουν μαζικά μέρος στη γενική συνέλευση του σωματείου με κύριο θέμα τις απολύσεις, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής. Η γενική συνέλευση θα γίνει την Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009 και ώρα 6.30 το απόγευμα στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10).

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το φονικό

Τη νέα δολοφονία εργάτη στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Το κεφάλαιο δε σταματά πουθενά, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία του. Ηθικός αυτουργός και αυτού του εγκλήματος είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι επιταγές της ΕΕ. Οταν καταργούν κάθε δικαίωμα της εργατικής τάξης και σχεδιάζουν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, δεν μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στους τόπους δουλειάς. Οταν, ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ προβάλλει νέες κυνικές προτάσεις ενάντια στα εργατικά κεκτημένα, για την παραπέρα μείωση του εργατικού κόστους, τότε το μεροκάματο γίνεται πιο επικίνδυνο. Αυτή είναι η αιτία των εγκλημάτων, που στοιχίζουν τη ζωή των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, που βιώνουν τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, τη φτώχεια και την ανεργία, μαζί με τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά, να οργανώσουν τον κοινό, συντονισμένο αγώνα, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τη ζωή τους. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, γυρνώντας την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν την πολιτική που επιτίθεται ενάντια στους εργαζόμενους, αλλά και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που εκθειάζει την ΕΕ. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ με κάθε τρόπο, γιατί με αγωνιστική συνέπεια υπερασπίζεται σταθερά τους εργαζόμενους. Γιατί η μόνη προοπτική του αγώνα είναι να φέρει ριζικές ανατροπές, να διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία».

Γνωστό το «σχέδιο»...

Το γνωστό και χιλιοειπωμένο, ότι το υπουργείο «έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης» για την κρίση επανέλαβε χτες η Φ. Πάλλη - Πετραλιά κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επείγουσες ανάγκες και κρατάει εφεδρείες για αργότερα. Ολα αυτά και ενώ κάθε μέρα πληθαίνουν οι απολύσεις, οι απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα και είναι γνωστό: Ενίσχυση επιχειρήσεων, λυμένα τα χέρια των εργοδοτών να κάνουν ό,τι θέλουν και κοροϊδία για τους εργάτες. Εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Ομως, οι εργάτες τη γνωρίζουν από την καλή και την ανάποδη. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτή, ούτε βέβαια από τις προτάσεις της επίδοξης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που σε συμπόρευση μαζί της προτείνει την ενίσχυση των επιχειρήσεων και εξαντλείται σε συναντήσεις για το «θεαθήναι». Η μόνη ελπίδα ήταν και παραμένει ο δικός τους αγώνας, η οργανωμένη πάλη με τις ταξικές δυνάμεις. Γιατί οι καιροί ου μενετοί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ