ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους «συμβασιούχους μιας μέρας»

Στην ΟΠΑΠ ΑΕ περιόδευσε χτες κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής την Λίλα Καφαντάρη, βουλευτή του Κόμματος. Τους αγωνιζόμενους υπαλλήλους στοχοποιεί η διοίκηση

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους
Παρέμβαση ενάντια στο καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρων ΑΕ (ΟΠΑΠ ΑΕ), όπου 400 περίπου εργαζόμενοι αναγκάζονται για χρόνια να δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

Το κλιμάκιο του Κόμματος, αρχικά συναντήθηκε με τον προσωπάρχη της επιχείρησης, ο οποίος δήλωσε ότι η επιχείρηση σκοπεύει μέσα στο επόμενο τρίμηνο να προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, αποκρύπτοντας βέβαια την πρόθεσή τους να τους προσλάβουν σε θυγατρική της «ΟΠΑΠ ΑΕ» και με άγνωστο το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα όμως, η επιχείρηση αυτό το διάστημα προσπαθεί με διάφορους τρόπους (πχ. «οικειοθελείς απολύσεις», κλπ.), να απαλλαγεί από εργαζόμενους, πράγμα που καταγγέλθηκε και από τους ίδιους στη βουλευτή του ΚΚΕ.

Ευθαρσώς και με προκλητικό τρόπο η προσωπάρχης είπε ότι όλων των εργαζομένων οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, εκτός από του εργαζόμενου Χρήστου Σακάτου! Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έχει αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση, βάζοντας εμπόδια στην αυθαιρεσία της επιχείρησης.

Η Λ. Καφαντάρη, μιλώντας με συμβασιούχους, κατήγγειλε αυτή την ασυδοσία και υπογράμμισε ότι λύση στο αίτημά τους θα δοθεί μόνο όταν όλοι οι εργαζόμενοι συσπειρωθούν και ενωμένοι σαν μια γροθιά διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, θα πρέπει να δώσουν τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό επίπεδο, για σωματεία που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των επιχειρήσεων. Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι κοντά στους εργαζόμενους και θα επιμείνει για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Διαρκές μέτωπο στην ανασφάλιστη εργασία

Νέα συγκέντρωση ενάντια στην ανεργία, την Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (EKN), με αφορμή τις συνθήκες δουλειάς που αποκαλύφθηκαν κατά την επίσκεψη συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας, μαζί με Επιθεωρητές Εργασίας, σε επιχείρηση του κλάδου διαλογής και ψύξης στην περιοχή. Η επίσκεψη στη συγκεκριμένη επιχείρηση έγινε την περασμένη Παρασκευή 30 Γενάρη, ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων ότι δουλεύουν έως και 12ωρα.

Οπως μαρτυρούν συνδικαλιστές του ΕΚΝ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας και αφού επισκέφθηκαν τον εργοδότη, εργαζόμενοι τους κατήγγειλαν πως η εργοδοσία, για δικούς της λόγους, έχει κρυμμένους εργαζόμενους και περιμένει να φύγουν για να τους «ελευθερώσει». Χτες, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του θέματος, η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προβεί στην ποινική διερεύνηση της καταγγελίας του προέδρου του ΕΚΝ, Θ. Τσίτση, για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπράχτηκαν στην επιχείρηση. Ηδη ο πρόεδρος του ΕΚ έχει κληθεί από τον εισαγγελέα Ημαθίας να καταθέσει σχετικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΚΝ έρχεται αντιμέτωπο με παρόμοιες καταγγελίες και όχι μόνο από το συγκεκριμένο κλάδο. Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωση, με υπόμνημά του τον Απρίλη του 2006, το ΕΚΝ απαιτούσε από το υπουργείο Απασχόλησης να ενταχθεί κι αυτή η κατηγορία των εργαζομένων στο νόμο 1836/89, όπου είναι ενταγμένα όλα τα εποχικά επαγγέλματα και να δικαιούνται τις παροχές που προβλέπονται για τις άλλες κατηγορίες των εποχικών. Αλλά και να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχικοί όλοι όσοι εργάζονται εποχικά στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, ώστε με 100 ένσημα να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας όλοι και όχι να εξαιρούνται, με βάση την παραπάνω εγκύκλιο, οι περισσότεροι.

Αντίστοιχα υπομνήματα κατέθεσε το ΕΚΝ τον Ιούνη και τον Οκτώβρη του 2008, προς το υπουργείο Απασχόλησης καταγγέλλοντας τη νομοθεσία που κρατάει ομήρους και ανασφάλιστους χιλιάδες εποχικούς εργάτες στη διαλογή και στην ψύξη.

Συγκέντρωση την Τετάρτη

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ανεργία διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας την Τετάρτη 11 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο, απ' όπου εργαζόμενοι και άνεργοι θα ξεκινήσουν για τη Νομαρχία της Βέροιας. «Οχι στα νέα κλεισίματα εργοστασίων, όχι στις νέες απολύσεις, όχι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Λαναρά» είναι τα αιτήματα του ΕΚΝ, που εντείνει τη μάχη με αιχμή την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της πόλης.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΥΕΝ
Καψώνια σε επιβάτες στο όνομα του κέρδους

Το «Μυτιλήνη» δεν εκτέλεσε τη Δευτέρα, με διάφορες προφάσεις, το προγραμματισμένο δρομολόγιο, αφήνοντας αμανάτι στο λιμάνι 326 ταξιδιώτες για Χίο

Απίστευτη ταλαιπωρία πέρασαν 326 επιβάτες, ανάμεσά τους και 26 παιδιά, που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν τη Δευτέρα το βράδυ με το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» του εφοπλιστή Βεντούρη, με προορισμό τη Χίο. Ο εφοπλιστής παράνομα και στα πλαίσια της ασύδοτης δράσης που τους έχει εξασφαλίσει η φιλοεφοπλιστική πολιτική, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και οι λιμενικές αρχές, δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο του πλοίου, προφανώς επειδή δεν τον συνέφερε οικονομικά, λόγω του μικρού αριθμού επιβατών. Σαν αποτέλεσμα, οι επιβάτες έμειναν αμανάτι στο λιμάνι του Πειραιά. Ο εφοπλιστής δεν έδειξε ευαισθησία ούτε για τα 26 παιδιά, όλα μαθητές του Β' Γυμνασίου Χίου. Είναι χαρακτηριστικό της προστασίας που παρέχουν οι λιμενικές αρχές στους εφοπλιστές, ότι όλοι μαζί, εφοπλιστές και λιμενικοί, απέρριψαν το στοιχειώδες, ανθρώπινο, αίτημα των δύο καθηγητριών που συνόδευαν τα παιδιά, να διανυκτερεύσουν αυτά στο πλοίο ή να εξασφαλιστεί άλλος τόπος διαμονής τους.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε στο «Ρ» η Κική Μηλιάδη, η μία από τις δύο καθηγήτριες συνοδούς, οι 26 μαθητές να κοιμηθούν τη Δευτέρα το βράδυ σε ράντζα ξενοδοχείου! «Μας είπαν, ότι το πλοίο δε θα ταξιδέψει λόγω της κινητοποίησης των αγροτών από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά. Ομως εμείς είδαμε ότι το πλοίο ήταν μακριά από εκεί και γινόταν κανονικά η πρόσβαση σε αυτό». Η οδύσσεια όμως δεν τελείωσε εκεί. Την Τρίτη έγινε προσπάθεια από τις καθηγήτριες να ταξιδέψουν τα παιδιά με αεροπλάνο. Βρέθηκαν θέσεις για τους μισούς μαθητές. Οι άλλοι έμειναν όλο το βράδυ στους χώρους του αεροδρομίου περιμένοντας για να αναχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης. Οσο για τους υπόλοιπους επιβάτες του «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» έφτασαν στη Χίο χτες το πρωί με το πλοίο «ΛΥΣΣΟΣ»!

Χτες το απόγευμα και μετά από τις καταγγελίες των επιβατών και για τα «μάτια του κόσμου» ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, έδωσε εντολή στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Θ. Ρετζεπέρη, να διατάξει «την άμεση διερεύνηση καταγγελιών, καθώς και την απόδοση σε στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, τυχόν ευθυνών, για μη επαρκή εξυπηρέτηση και διευκόλυνση επιβατών». Οσο για το γεγονός ότι δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο, το υπουργείο δε λέει κουβέντα...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγελίες της ΔΑΣ για φύλακες - βιβλιοθήκες

Την επαίσχυντη και κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα των σχολικών φυλάκων για αναγνώριση ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών αιτημάτων από την πενταετία 2001 - 2005, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). Υπογραμμίζει σχετικά ότι αρκετοί από τους σχολικούς φύλακες είναι μεγάλοι σε ηλικία κι έχουν άμεση ανάγκη να αναγνωριστούν τα ένσημα αυτής της πενταετίας ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης, η ΔΑΣ καταγγέλλει την όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σημειώνει ότι τα κενά σε προσωπικό καλύπτονται με συμβασιούχους stage και σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους. Επίσης, οι υποδομές των βιβλιοθηκών έχουν σοβαρές ελλείψεις, προβλήματα, ενώ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης δεν αγοράζονται καινούρια βιβλία, περιοδικά κλπ.

Προσφορά

Η Κατερίνα Μαραγκού, συνταξιούχος, προσέφερε 100 ευρώ, μέσω του ΠΑΜΕ, ως οικονομική ενίσχυση στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ