ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς στις δύο βδομάδες που πέρασαν απέδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές. Στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη που μας πέρασε τονίζεται:

«Η πρώτη που εκπροσωπείται από τις ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ και τα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου". Αυτή εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, συμμετέχει στη διαμόρφωση της ΚΑΠ ως "κοινωνικός εταίρος", υπονομεύει τις κινητοποιήσεις στο πιο κρίσιμο σημείο τους, όπως έγινε στο μπλόκο των Τεμπών και διεκδικεί "αγωνιστικά" να φορτώσει στους μικρομεσαίους αγρότες όλες τις αρνητικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι μεγαλοαγρότες και αρκετοί μεσαίοι αγρότες ελπίζουν ότι όλοι μαζί θα επωφεληθούν από το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Αυτό το στόχο υπηρετούν οι θέσεις για το "μητρώο αγροτών" και τη στήριξη των "κατά κύριο επάγγελμα αγροτών".

Η δεύτερη γραμμή, που εκπροσωπείται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, συγκρούεται με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η γραμμή πάλης, τα αιτήματα των δυνάμεων της ΠΑΣΥ απαντούν στις σημερινές ανάγκες, συμβάλλοντας στο άνοιγμα του δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οικογένειές τους. Η ενίσχυση αυτής της γραμμής και η αποδυνάμωση του συνδικαλισμού της υποταγής θα δώσει ώθηση στην οργάνωση της αγροτιάς, στη δημιουργία μαζικών, ισχυρών αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα και θα συμβάλει στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, στην αποτελεσματικότητα της πάλης.

Στους αγώνες αυτούς φάνηκε ξεκάθαρα η αναγκαιότητα ενίσχυσης της κοινής δράσης και οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στη μικρομεσαία αγροτιά, στην εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, στις μαζικές αγωνιστικές οργανώσεις της νεολαίας, των γυναικών. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι κομμάτι μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που καταδικάζει στην ανέχεια και την ανεργία τους εργαζόμενους, χρεοκοπεί τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, καταστρέφει το περιβάλλον, υπονομεύει τη δημόσια υγεία με τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα, ανοίγει την ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή και εμπορευματοποιεί την Πρόνοια, την Υγεία και την Παιδεία».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την αναπλήρωση του εισοδήματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής. Στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, σημειώνει ότι «η πείρα είκοσι περίπου χρόνων μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων δείχνει ότι οι αγώνες, όσο μαζικοί και μαχητικοί και αν είναι, δε φτάνουν από μόνοι τους να αποτρέψουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών» και τονίζει:

«Πρέπει να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της αλλαγής πολιτικής στάσης και συμπεριφοράς, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, η ενίσχυση του ΚΚΕ. Χρειάζεται μαζικός απεγκλωβισμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είναι υπεύθυνοι για τη μείωση του εισοδήματος, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τις συντάξεις πείνας, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Απαιτείται ξεπέρασμα των αυταπατών περί καλής και κακής ΚΑΠ, που συνειδητά καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., για να παγιδέψουν τους μικρομεσαίους αγρότες στην ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Μέσα στη δράση μπορεί να προωθηθεί η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και να κτιστεί η συμμαχία τους με στόχο τη λαϊκή εξουσία, για να οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
  • Θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Θα σέβεται το περιβάλλον και θα προστατεύει τη δημόσια Υγεία.
  • Θα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.
  • Θα αναβαθμίζει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ