ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις και η προοπτική για τους μικρομεσαίους αγρότες

Συνέντευξη του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον «902»

«Ο αγώνας της αγροτιάς, της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης πρέπει να δυναμώνει το κοινό μέτωπο κατά των μεγαλοσυμφερόντων, βάζοντας το στόχο να πληρώσουν αυτοί που τους καταληστεύουν χρόνια, να ανατραπούν στην πορεία», τονίζει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του για τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. «Η πείρα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων, δεν επιτρέπει άλλες δοκιμές. Η λογική του μικρότερου κακού, ο εγκλωβισμός σε ψεύτικα διλήμματα στοιχίζει ακριβά. Τα κόμματα του δικομματισμού δεν αλλάζουν, ή, καλύτερα, η πολιτική τους γίνεται συνεχώς πιο επιθετική κατά των λαϊκών δυνάμεων. Η αξία του ΚΚΕ, η αξία της ενίσχυσής του είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτούς τους δύσκολους, σύνθετους, πολυήμερους αγώνες φάνηκε για άλλη μια φορά ο πολύτιμος ρόλος του ΚΚΕ, των κομμουνιστών». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Πώς σχολιάζετε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους αγρότες που ήρθαν στον Πειραιά από την Κρήτη;

-- Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ, καταδίκασε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων. Απ' αυτή την εξέλιξη πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Η αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική δεν πιάνεται φίλος και δεν πιάνεται φίλος ακόμα και όταν οι βουλευτές και οι υπουργοί της κυβέρνησης χτυπούν τους μικρομεσαίους αγρότες της Κρήτης και κάθε περιοχής στην πλάτη, όπως έκαναν αυτές τις μέρες τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει σημασία αν ο α΄ ή ο β΄ υπουργός ή βουλευτής κατάγεται από μια αγροτική περιοχή. Τα στελέχη των κομμάτων του δικομματισμού υπηρετούν μια συγκεκριμένη αντιαγροτική πολιτική, που κάνει μεγάλη ζημιά στους μικρομεσαίους αγρότες. Κι αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να πάρει η αγροτιά υπόψη της. Εχει μεγάλες ευθύνες η ΝΔ που χρησιμοποιεί το όπλο του αυταρχισμού, της καταστολής στις κινητοποιήσεις. Ευθύνες όμως έχει και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να ξεχάσουμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Αυταρχισμός και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί. Η ΝΔ προσπάθησε να χτυπήσει τον αγώνα της αγροτιάς ενεργοποιώντας τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, για να στρέψει τμήματα των εργαζομένων ενάντια στους αγρότες. Οπως κάνουν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε απεργίες άλλων κλάδων, που επιχειρούν να στρέψουν τους αγρότες ή τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους ενάντια στους εργαζόμενους. Σε αυτές τις πρακτικές υπήρξε αντίσταση και αποφασιστική αντιμετώπιση από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απ' το ταξικό εργατικό κίνημα. Να καταλογιστούν αυτές οι ευθύνες στη ΝΔ. Να καταλογιστούν και οι ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξαρχής έθεσε ζήτημα ενάντια στα μπλόκα, έθεσε ζήτημα να μην κλείσουν οι δρόμοι, δηλαδή με τον τρόπο του υπονόμευσε αυτή τη μορφή πάλης που επέλεξαν συλλογικά οι αγρότες. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, απ' το οποίο πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα οι αγρότες. Πρέπει να σκεφτούν και την προηγούμενη περίοδο, που είναι καταπέλτης. Να θυμηθούμε την επικίνδυνη στάση του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '90 και στη συνέχεια. Το 1995 ο πρωθυπουργός, και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς ΑΝΤΑΡΣΙΑ. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το χουντικό διάταγμα 269 του 1972 περί διάλυσης δημόσιων συναθροίσεων. Οργάνωσαν την επιχείρηση βουλκανιζατέρ και ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των τρακτέρ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε τους αγρότες ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ, οργίασαν τα γνωστά αγροτοδικεία.

Αυτή η πείρα δεν επιτρέπει άλλες δοκιμές. Η λογική του μικρότερου κακού, ο εγκλωβισμός σε ψεύτικα διλήμματα στοιχίζει ακριβά. Τα κόμματα του δικομματισμού δεν αλλάζουν ή, καλύτερα, η πολιτική τους γίνεται συνεχώς πιο επιθετική κατά των λαϊκών δυνάμεων. Η αξία του ΚΚΕ, η αξία της ενίσχυσής του είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτούς τους δύσκολους, σύνθετους, πολυήμερους αγώνες φάνηκε για άλλη μια φορά ο πολύτιμος ρόλος του ΚΚΕ, των κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα της αγροτιάς, στήριξε τα μπλόκα και στην περίπτωση που είχε ένσταση με το διεκδικητικό πλαίσιο, σε ορισμένα από αυτά. Στήριξε τη μορφή που αποφάσισαν οι αγρότες, το κλείσιμο των δρόμων. Η αποφασιστική στάση του ΚΚΕ δίνει απάντηση σε πολλές κατευθύνσεις, δίνει απάντηση στις δυνάμεις του οπορτουνισμού, που προσπαθούν, με ψευδολογίες, να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ. Μιλάμε, π.χ., για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ που το προηγούμενο διάστημα καταπάτησαν την έννοια της λαϊκής εξέγερσης, επιδόθηκαν σε χυδαίο αντικομμουνισμό και σε κυνηγητό των εντυπώσεων, κρύβοντας τη φτώχεια τους στην κινητοποίηση δυνάμεων, συκοφαντώντας τον οργανωμένο, μαζικό αγώνα των κομμουνιστών, του ταξικού κινήματος.

Η ζωή δείχνει ότι οι οπορτουνιστές δεν έπαιξαν και δεν μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο μέσα σε τόσο σοβαρές, δύσκολες μάχες, όπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις, πολύ περισσότερο που ο ΣΥΝ είναι υποστηριχτής της στρατηγικής του κεφαλαίου, υποστηριχτής της ΚΑΠ, δηλαδή είναι με τον αντίπαλο της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Διεκδικητικό πλαίσιο που αντιστοιχεί στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς

-- Πραγματικά οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι σημαντικές, ποια είναι η εκτίμηση του ΚΚΕ γι' αυτές;

-- Η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι θετική. Πρόκειται για πολυήμερες, μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις. Δημιουργήθηκαν δεκάδες μπλόκα και κινητοποιήθηκαν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, χιλιάδες τρακτέρ και έχει σημασία ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός νέων αγροτών που έδωσαν ζωντάνια και μαχητικότητα στον αγώνα και αυτό είναι ελπιδοφόρο στοιχείο.

Τα μπλόκα που οργάνωσαν οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι στη Θεσσαλία, στη Δυτική Ελλάδα, στον Εβρο και σε άλλες περιοχές, τα μπλόκα που στήριξε η ΠΑΣΥ, έπαιξαν έναν ιδιαίτερο ρόλο, συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό τρακτέρ και αγροτών, είχαν ένα πολύ σημαντικό διεκδικητικό πλαίσιο και επέδειξαν αντοχή στις πιέσεις, στη συκοφαντική επίθεση που εξαπολύθηκε απ' την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Οι κινητοποιήσεις δεν ξέσπασαν αυθόρμητα. Η συστηματική δουλειά που έγινε με τη συμβολή των κομμουνιστών, των αγωνιστικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, των δυνάμεων της ΠΑΣΥ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, διαμόρφωσε έδαφος, δημιούργησε αγωνιστικό κλίμα.

Τα μπλόκα που οργάνωσαν οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι και στήριξε η ΠΑΣΥ στηρίχτηκαν σε διεκδικητικό πλαίσιο που αντιστοιχεί στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το οποίο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Αναπλήρωση του εισοδήματος με συγκεκριμένες προτάσεις, κατοχύρωση ελάχιστων εγγυημένων τιμών και σε κάθε ένα προϊόν και μείωση του κόστους παραγωγής που συνδέεται και με την κατάργηση του ΦΠΑ, με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κ.ά. Αυτό το πλαίσιο που στήριξαν έχει σαφή προσανατολισμό, σύγκρουση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), σύγκρουση με την ΕΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας, σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεων του «ευρωμονόδρομου».

Το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ δίνει ώθηση στον αγώνα. Πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση στο εξής σοβαρό ζήτημα: Οι εμποροβιομήχανοι, τα καρτέλ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κινούνται, π.χ., στον κλάδο των τροφίμων, ή του ιματισμού παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα απ' την αγροτιά, από τους κτηνοτρόφους και τα πωλούν σε πολλαπλάσιες τιμές, σε βάρος των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Τα κέρδη είναι μεγάλα. Συνεπώς ο αγώνας της αγροτιάς, της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης πρέπει να δυναμώνει το κοινό μέτωπο κατά των μεγαλοσυμφερόντων, βάζοντας το στόχο να πληρώσουν αυτοί που τους καταληστεύουν χρόνια, να ανατραπούν στην πορεία.

Οι αιτίες στην πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων

-- Οι αιτίες των κινητοποιήσεων θέλουν μια ιδιαίτερη προσέγγιση, ακούστηκαν πολλά, φταίει η ΚΑΠ, η κακή διαχείρισή της;

-- Απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90 η ΚΑΠ έχει βάλει τα θεμέλια για τη χειροτέρευση της κατάστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ΚΑΠ, όπως και οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αποτελεί ένα σύνολο πολιτικών, μέτρων, μηχανισμών, που καθορίζουν κρίσιμα ζητήματα, την ίδια την αγροτική πολιτική και στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Είναι μια στρατηγική, που στοχεύει στην ενίσχυση της δύναμης του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην αγροτική οικονομία, στην ενίσχυση των εμποροβιομηχάνων, δυναμώνει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Γι' αυτό οι αλλαγές γίνονται σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι είναι παγίδα η θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργεί προσδοκίες από την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η ΚΑΠ μέσα από διαδοχικά μέτρα πέρασε διάφορες φάσεις. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε μια προσπάθεια να μειωθεί η αγροτική παραγωγή σε σημαντικούς κλάδους, να χτυπηθούν παραδοσιακές καλλιέργειες και να εμφανιστούν σαν εναλλακτικές λύσεις, λύσεις που δεν μπορούν να δώσουν μεροκάματο στη μικρομεσαία αγροτιά. Στη συνέχεια, το 2003, που αναθεωρήθηκε η ΚΑΠ και διαμορφώθηκε η νέα ΚΑΠ, έχουμε συγκεκριμένα μέτρα με πολύ αρνητικές συνέπειες. Αυτή την αναθεώρηση την ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και βεβαίως εφαρμόζεται από το 2006 με την ευθύνη της ΝΔ. Εχουμε αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή που λειτουργεί σε βάρος σημαντικών καλλιεργειών, με βαριές συνέπειες. Μειώθηκε η καπνοκαλλιέργεια περίπου στο 90%, μειώθηκε η τευτλοκαλλιέργεια, έκλεισαν δύο εργοστάσια ζάχαρης, έχουμε μείωση σε βασικά προϊόντα, στο βαμβάκι, στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, έχουμε προβλήματα με τα αμπέλια, το κρασί, το λάδι, τις ελιές, κ.ά. Οι προτροπές για νέες καλλιέργειες είναι στάχτη στα μάτια της αγροτιάς. Τα βατόμουρα, τα βιοκαύσιμα, οι τρούφες, τα βατράχια, ο αγροτοτουρισμός δεν είναι λύσεις, δεν μπορούν να καλύψουν στο ελάχιστο τη ζημιά που έχει γίνει στις παραδοσιακές καλλιέργειες, τη ζημιά που γίνεται στην κτηνοτροφία.

Το ποσοστό του αγροτικού προϊόντος στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), από 5,7% που ήταν το 2000 μειώθηκε στο 3% το 2007.

Ξεκληρίζονται κάθε χρόνο περίπου 20.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Αυξήθηκε το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου και έφτασε περίπου στα 2,9 δισ. ευρώ. Και οι εισαγωγές αυξάνονται. Μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα την περίοδο 2000 - 2007 κατά 20% ενώ την περίοδο 2004 - 2007 αυξήθηκε το κόστος παραγωγής κατά 23%. Εχουμε μείωση των επιδοτήσεων, που καθορίζονται σύμφωνα με το μέσο όρο των επιδοτήσεων της περιόδου 2000 - 2003. Εάν σκεφτούμε το ρυθμό του πληθωρισμού καταλαβαίνουμε ότι συνεχώς υποβαθμίζεται η επιδότηση και αυτό πηγαίνοντας στο 2013, που είναι σταθμός για τη νέα ΚΑΠ, είναι σημαντικό στοιχείο στην παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι τιμές έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Η τιμή στο βαμβάκι ήταν πέρυσι 40 λεπτά το κιλό, φέτος 20 λεπτά, το καλαμπόκι 27 λεπτά το κιλό πέρσι και φέτος περίπου 12 λεπτά. Το λάδι πουλιέται, όταν πουλιέται, σε πολύ χαμηλή τιμή. Αυτή η κατάσταση διαπερνάει το σύνολο των αγροτικών, των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η χειροτέρευση της κατάστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όλους τους τομείς, στο εισόδημα, στη σύνταξη, στην Υγεία, στη μόρφωση των παιδιών της, διαμορφώνει μια βάση που κάτω απ' τη συνειδητή συστηματική δουλειά των κομμουνιστών και του αγωνιστικού κινήματος φέρνει αυτό το αποτέλεσμα. Να βγουν αγρότες μαζικά στους δρόμους.

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και οι δυο γραμμές πάλης

-- Πώς κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

-- Τα εξετάσαμε και τα χαρακτηρίσαμε εμπαιγμό. Είναι ένα στοιχείο που δείχνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είπαμε ότι είναι ψίχουλα. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα, δεν καθορίζουν ελάχιστες εγγυημένες τιμές, δε συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Δεν καταργούν το ΦΠΑ, δεν καταργούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο. Αυτά είναι κριτήρια. Επί της ουσίας αυτά τα μέτρα αφορούν ένα συγκεκριμένο ποσό, 500 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί πάγιο κονδύλι που διαθέτει κάθε χρόνο ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Αυτό είναι μέχρι τώρα. Και για το λόγο αυτό οι αγρότες αντιδρούν.

-- Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσα στις κινητοποιήσεις αλλά και γενικότερα;

-- Μέσα από την πλούσια πείρα που έχει συγκεντρωθεί προβάλλει η εξής πραγματικότητα. Στο αγροτικό κίνημα, όπως και στο εργατικό και στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, υπάρχουν δύο γραμμές, δύο λογικές:

Η μία είναι η κατεύθυνση, η γραμμή που ακολουθεί η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ, που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ, και η ΣΥΔΑΣΕ που ελέγχεται από τη ΝΔ. Ποια είναι αυτή η κατεύθυνση; Είναι η στήριξη της στρατηγικής του κεφαλαίου, που προβάλλει μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ΚΑΠ. Είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιο ακριβές είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για στήριξη. Συναποφασίζουν. Εχουν συμβολή στην επεξεργασία της αντιαγροτικής πολιτικής. Αυτές οι δυνάμεις έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στην αγροτιά. Και μέσα σε αυτό το μπλοκ δουλεύουν συστηματικά, αγροτοσυνδικαλιστές, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών του ΣΥΝ. Το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλουν αφορά, κατά βάση, τη στήριξη των πλουσίων αγροτών. Γι' αυτό είδαμε στις κινητοποιήσεις το αίτημα για το «μητρώο αγροτών. Τι σημαίνει αυτό; Να πεταχτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες στο δρόμο, ιδιαίτερα οι εργατοαγρότες, αυτοί δηλαδή που βγάζουν ένα ψευτομεροκάματο και το συμπληρώνουν από αγροτικές ασχολίες.

-- Είναι και το αίτημα για τη στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών...

-- Είναι στην ίδια κατεύθυνση. Η θέση αυτή κρύβει την ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους μεσαίους αγρότες, των οποίων η κατάσταση χειροτερεύει, και στρέφεται κατά των οικογενειών που προσπαθούν να ενισχύσουν τα έσοδά τους με ορισμένες μικροκαλλιέργειες. Αυτή είναι η μία γραμμή στο αγροτικό κίνημα, η οποία παίζει χρόνια αρνητικό ρόλο. Να μην πάμε μακριά. Να δούμε την πείρα αυτής της κινητοποίησης. Σε μία κρίσιμη στιγμή της μάχης, ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο μπλόκο των Τεμπών, τα μάζεψαν όχι γιατί ήταν ανυπέρβλητες οι δυσκολίες, αλλά γιατί εξωράισαν τα κυβερνητικά μέτρα καλλιεργώντας αυταπάτες ότι επιλύουν τα προβλήματα της αγροτιάς.

Η δεύτερη γραμμή στο αγροτικό κίνημα είναι αυτή που ακολουθούν οι αγωνιστικές ομοσπονδίες και σύλλογοι, που στηρίζει η ΠΑΣΥ. Αυτή η γραμμή αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και συσπειρώνει ένα σημαντικό τμήμα της, όπως διαπιστώθηκε από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα, γενικότερα στη Θεσσαλία, όπως διαπιστώθηκε από το μαζικό, μαχητικό μπλόκο της Νίκαιας, στη Λάρισα. Αυτή η γραμμή έχει μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά, στην αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην ΚΑΠ. Και αυτή η βασική κατεύθυνση συνδέεται με πλαίσιο αιτημάτων που συμβάλλει στην οργάνωση της αντίστασης και του διεκδικητικού αγώνα. Δε μένει ο αγώνας της ΠΑΣΥ μόνο σε αυτό. Ανοίγει ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων με την παραγωγή φτηνών, γεωργικών, κτηνοτροφικών προϊόντων για τις λαϊκές ανάγκες.

Ο στόχος της ανασύνταξης του αγροτικού κινήματος είναι καθοριστικής σημασίας. Κι αυτός ο στόχος αφορά την οργάνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς σε νέους αγροτικούς συλλόγους, σε επιτροπές αγώνα. Αφορά τη μαζικοποίηση, τον αγωνιστικό προσανατολισμό, την ενίσχυση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης των αγροτικών συλλόγων, των ομοσπονδιών, τη συσπείρωση νέων δυνάμεων στην ΠΑΣΥ, ακόμα και δυνάμεων που κρατούν ακόμα ορισμένες επιφυλάξεις αλλά συμφωνούν στο πλαίσιο των στόχων πάλης.

Από αυτή την πορεία και την αποδυνάμωση του αγροτοπατερισμού, θα εξαρτηθεί η προοπτική και η αποτελεσματικότητα της πάλης το επόμενο διάστημα. Και εδώ χρειάζεται να προσεχτεί ιδιαίτερα το αυτοαποκαλούμενο κίνημα των νέων αγροτών, που υποστηρίζει την ΚΑΠ, την αντιαγροτική πολιτική. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή του αγροτοπατερισμού που προβάλλεται σκοπίμως από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης και απαιτείται να αποκαλυφθεί πλατιά και να χάσει κάθε δυνατότητα εγκλωβισμού και αφοπλισμού δυνάμεων.

Η διέξοδος και η προοπτική

-- Πώς εκτιμάτε την προοπτική του αγώνα;

-- Ο αγώνας περνάει σε νέα φάση με νέες απαιτήσεις. Ηταν συγκινητικό αυτό που έγινε στο μπλόκο της Νίκαιας. Ηταν ένα πολύ μεγάλο μπλόκο που λειτούργησε με συλλογικές διαδικασίες με σωστό προσανατολισμό και έχει μεγάλη συμβολή στον αγώνα. Οι αγρότες έφυγαν, προσωρινά, από το μπλόκο με σηκωμένη τη γροθιά, έχοντας καταφέρει να ανοίξουν ένα νέο δρόμο στην οργάνωση της πάλης. Και από αυτή τη σκοπιά έχει σημασία να αναδειχτούν τα εξής ζητήματα:

Θα βοηθήσει η ουσιαστική συζήτηση της πείρας του αγώνα στα χωριά, στα καφενεία, στην προσωπική επαφή, στους συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα, παντού. Για να βγουν συμπεράσματα που θα εξοπλίσουν με δύναμη τη μικρομεσαία αγροτιά. Εδώ θα έχει συμβολή το ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές σε όλες τις περιοχές, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, μπορούν να συμβάλλουν να γίνει ένα σημαντικό άνοιγμα και μια ουσιαστική συζήτηση, που θα εμπλουτίσει τα συμπεράσματα και θα κάνει πολύ κατανοητό στην αγροτιά ότι για να γίνει ακόμα πιο δυνατός ο αγώνας και να έχει προοπτική χρειάζονται να ενισχυθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Στάθηκε, στέκεται και θα σταθεί στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με συγκεκριμένες θέσεις και με πολιτική πρόταση που βλέπει μπροστά. Αυτή έχει μεγάλη αξία. Στηρίζεται στην αναγκαιότητα της κοινής πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, με τα αγωνιστικά κινήματα της νεολαίας, των γυναικών ώστε να προχωρήσει μπροστά η υπόθεση οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας. Εχουν μπει ορισμένες βάσεις, έχει σημασία η αλληλεγγύη που εκφράστηκε, η στήριξη του αγώνα της αγροτιάς από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τις ταξικές ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα, αλλά και άλλους αγωνιστικούς φορείς του λαϊκού κινήματος, των γυναικών, της νεολαίας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να βοηθήσει να ξεπερνιούνται αναστολές και επιφυλάξεις, να κατακτιέται έδαφος στην κοινή δράση για σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ίδια την αγροτική οικονομία, το δικαίωμα στη δουλειά, στο εισόδημα, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία.

Πολύ δουλειά στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που θα δώσει δύναμη στον αγώνα τους εργατικού - λαϊκού κινήματος και βάζει γερά θεμέλια για την οικοδόμηση του Αντιμονοπωλιακού - Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου Πάλης που θα διεκδικεί την εξουσία. Αυτή, η λαϊκή εξουσία, που είναι στον αντίποδα της εξουσίας των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας, μπορεί να οργανώσει την οικονομία και την αγροτική παραγωγή με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, βάζοντας βάσεις με την κοινωνικοποίηση των βασικών, συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για να γίνουν αυτά πραγματική λαϊκή περιουσία. Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας θα δημιουργηθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί για τη συνένωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε σχεδιασμένα, στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού, να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία. Σήμερα, έχει σημασία να σκεφτούμε, να σκεφτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες το εξής βασικό ζήτημα: Κρατικές αγροτικές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και συνεταιριστικές παραγωγικές μονάδες στην υπηρεσία της αγροτιάς και του λαού. Διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις να αλλάξει, να ζωντανέψει η ζωή στην ύπαιθρο. Με ταυτόχρονη επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν. Ωστε να αντιμετωπιστεί η ανασφάλεια, να εξασφαλιστεί δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία, να εξασφαλιστεί επαρκές εισόδημα, να αυξηθούν οι συντάξεις, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, στον Πολιτισμό. Πρόκειται για άλλη, νέα κατάσταση μέσα στην οποία δε θα υπάρχει ο βραχνάς της πίεσης, του εκβιασμού των εμποροβιομηχάνων, των κυκλωμάτων που ληστεύουν το μόχθο της αγροτιάς, η οποία θα μπορεί να απολαύσει τον κόπο της.

Αυτή την πολιτική πρόταση πρέπει να τη στηρίξουν αποφασιστικά οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι οικογένειές τους. Αυτή είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Και συνδυάζεται με το μαζικό απεγκλωβισμό από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τις δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου». Συνδυάζεται με την αντιμετώπιση των συγχύσεων που καλλιεργεί ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ, που κι αυτός είναι υπέρμαχος της ΚΑΠ και τάχθηκε κατά του αγώνα της αγροτιάς, κατά των μπλόκων και το κλείσιμο των δρόμων. Ο αγώνας συνεχίζεται μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες, κινητοποιήσεις. Ο γιορτασμός της εξέγερσης του Κιλελέρ μπορεί να πάρει πολύ ουσιαστικό χαρακτήρα, να γίνει η αφετηρία ενός μεγάλου ανοίγματος προς τη μικρομεσαία αγροτιά, να συζητηθούν οι εξελίξεις, τα καθήκοντα, οι προϋποθέσεις για το δυνάμωμα της πάλης, να προχωρήσουν συγκεκριμένα οι στόχοι που θα δώσουν ώθηση στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ