ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Πρώτη ατομική

Τριάντα πέντε συνολικά έργα ζωγραφικής, όλα λάδια, εκθέτει η Μαρίνα Σπυριδωνίδου - Στέφου, στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση, στην οποία η δημιουργός παρουσιάζει τη δουλειά των 8 τελευταίων χρόνων. Συνθέσεις αντικειμένων και φρούτων, μικρών διαστάσεων, που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, αλλά και μεγαλύτερα έργα, τα οποία προηγήθηκαν χρονικά και αποτελούν «όψεις» της καθημερινότητας.

Η ενασχόληση της Μ. Σπυριδωνίδου - Στέφου με τη ζωγραφική ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Ηταν μία μεγάλη αγάπη, που την ακολουθούσε πάντα. Η αποκλειστική αφοσίωση σ' αυτήν ήρθε λίγα χρόνια μετά το Λύκειο, όταν άφησε τη δουλειά της για να ασχοληθεί με το μαγικό κόσμο των χρωμάτων, ακολουθώντας το δρόμο της «καρδιάς». Κοντά της σ' αυτή τη διαδρομή, ο σύζυγός της Νίκος Στέφος. Σπουδαίος δάσκαλος και γλύπτης, διέκρινε την ικανότητά της και βοήθησε, κυρίως, στην οργάνωση του έργου.

Πιστή στην παραστατική ζωγραφική, μακριά από εντυπωσιασμούς και τεχνάσματα, η ζωγραφική της Μ. Σπυριδωνίδου - Στέφου «μιλά» με ειλικρίνεια στο θεατή. Αλλωστε, η καλή ζωγραφική, η αληθινή ζωγραφική, αυτή που βγαίνει από την ψυχή του κάθε καλλιτέχνη, δεν έχει να κάνει με την «πρωτοτυπία» του υλικού. Δε χρειάζεται να ενταχθεί σε ομάδες και «στιλ». Τα έργα της Μ. Σπυριδωνίδου - Στέφου αναδίδουν ζεστασιά και φρεσκάδα. «Γωνιές» που «ακουμπά» πάνω τους το βλέμμα, εσωτερικά οικείων χώρων, «κομμάτια» από την καθημερινότητα της δημιουργού, είναι τα «μοντέλα» της εικαστικής της περιπλάνησης. Χώροι βιωμένοι, χώροι με μνήμες και με τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος πάνω τους. Δίπλα τους, μια σειρά από μικρά έργα, στα οποία «αιχμαλωτίστηκαν» στιγμές του καλοκαιριού. «Οδηγός» της, η ούλτρα μαρίν, η ώχρα, το μαύρο και κάποια κόκκινα, που «σβήνουν» με απαλά περάσματα. Η Μ. Σπυριδωνίδου - Στέφου καταθέτει στην πρώτη της ατομική έκθεση, μία ώριμη ζωγραφική, με μια φρέσκια και ειλικρινή «γραφή».


Κυριακή 15/2
  • «Ρίτερ, Ντένε, Φος» στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης»
    «Ρίτερ, Ντένε, Φος» στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης»
    Ο Γιώργος Μεράντζας και η Καλλιόπη Βέττα τραγουδούν τις Κυριακές (10 μ.μ.) του Φλεβάρη, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35 - 37, Ν. Κόσμος, 210 9226.975). Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με εξαιρετικά τραγούδια, σε επιμέλεια του συνθέτη - ενορχηστρωτή Γιάννη Κ. Ιωάννου.
  • Οι χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης ξετυλίγουν την παράσταση «Κρητικός Χορός: Η φωνή του Σώματος», στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 210 3474.074).
  • Το νεανικό μουσικό σχήμα «Ακου να δεις», αποτελούμενο από καλλιτέχνες με προβλήματα όρασης, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα έντεχνα και λαϊκά τραγούδια, κάθε Κυριακή (9 μ.μ.), «στου Κορρέ» (Αγ. Αναργύρων 20 - 22, Ψυρρή, 210 3215.291).
  • Οι «Τροβαδούροι» ερμηνεύουν (9.30 μ.μ.) μουσική και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαυρουδή κ.ά., στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125).
Δευτέρα 16/2
  • «Ανθρωπογραφίες...» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Μαριέλας Κωνσταντινίδου, που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10).
  • Η Γιώτα Νέγκα τραγουδά στον «Ιανό» (Σταδίου 24), παλιά και καινούρια τραγούδια της, λαϊκά και παραδοσιακά, με τη συνοδεία του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου, στο πιάνο. Μαζί τους, ο Κώστας Λειβαδάς.
  • «Σμυρνιοί συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού. Σμύρνη - Πειραιάς», τιτλοφορείται το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, τραγούδι) με τη συντροφιά του, στην «Αυλαία».
  • Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Μεράντζας
    Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Μεράντζας
    Ο Βαγγέλης Γερμανός και η Ευσταθία, εμφανίζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη (10 μ.μ.), στο «Polis Stage» (Πέτρου Ράλλη 18). Μαζί τους το γκρουπ «Calu Cacu».
Τρίτη 17/2
  • Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου), έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Καλλιρρόης Σπυρίδωνος, με τίτλο «Μύθοι. Ιχνη στο χρώμα».
Τετάρτη 18/2
  • Τελευταία βδομάδα παραστάσεων στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης» για την παράσταση του έργου «Ρίτερ, Ντένε, Φος» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, μετάφραση Λευτέρη Βογιατζή -Σωτηρίας Ματζίρη, σκηνικά Κούλας Γαλιώνη, κοστούμια Καλλιόπης Κατσίπη, μουσική Τάση Χριστογιαννόπουλου. Παίζουν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μάντη Λάμπου, Μαρία Καψή.
  • «Μαθητευόμενοι άγγελοι Νο 2» είναι ο τίτλος της έκθεσης γλυπτικής του Απόστολου Πετρίδη, που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην γκαλερί του «Εικαστικού Κύκλου» (Καρνεάδου 20).
  • Ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας από την Νέλλη Σεμιτέκολο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα έργα «Σονάτα για πιάνο σε λα ύφεση μείζονα» του Μπετόβεν, «Σονάτα σε λα ελάσσονα» του Σούμπερτ και «Σκέρτσο σε μια ύφεση ελάσσονα» και «Φαντασίες» του Μπραμς.
Πέμπτη 19/2
  • «Τοις κρουστοίς & τοις πνευστοίς», στην «Αυλαία», όπου εμφανίζονται οι μουσικοί: Βαγγέλης Καρίπης, Παντελής Στόικος, Κώστας Μερετάκης, Δημήτρης Σκουρίδας, Ανδρέας Παπάς, Δημήτρης Εμμανουήλ, Ηλίας Υφαντίδης, Σπύρος Σιώλος.
  • Συνεχίζεται στον πολυχώρο «Μεταίχμιο» (Ιπποκράτους 118), η έκθεση έργων του Μιχάλη Αρφαρά.
Παρασκευή 20/2
  • Εργα Μπερλιόζ και Μπλοχ παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία της - αφιέρωμα στη μνήμη του Ελ. Παπασταύρου, στο Μέγαρο Μουσικής. Σολίστ: Δημήτρης Γούζιος: βιολοντσέλο, Πάρις Αναστασιάδης: βιόλα. Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής.
  • Κουαρτέτο Εγχόρδων «Μποροντίν»
    Κουαρτέτο Εγχόρδων «Μποροντίν»
    Ενα ακόμη «μεθυστικό» μουσικό διήμερο προσφέρουν, σήμερα και αύριο, οι «Χαΐνηδες», στην «Αυλαία».
  • Ο Σωκράτης Μάλαμας παρουσιάζει στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, 210 3241.610), κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.) και Κυριακή (9.30 μ.μ.) ένα πρόγραμμα εφ' όλης της ύλης: από τις «Ασπρόμαυρες Ιστορίες» του 1989 μέχρι τους «Δρόμους» του 2008.
  • Οι «Graviton» ενώνουν ησυχία, ανησυχίες και δυνάμεις και αφηγούνται τραγουδιστά αγαπημένες τους μουσικές στιγμές, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).
  • Η Ελένη Πέτα παρουσιάζει το νέο της άλμπουμ «Στείλε Σήμα», καθώς και αγαπημένα της τραγούδια, σήμερα και αύριο, στον «Ιανό» (Σταδίου 24).
Σάββατο 21/2
  • Το περίφημο ρωσικό Κουαρτέτο Εγχόρδων «Μποροντίν» παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της ρωσικής μουσικής, Σεργκέι Προκόφιεφ, Ιγκόρ Στραβίνσκι και Αλεξάντερ Μποροντίν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Στο θέατρο «Badminton» εμφανίζεται το αξιόλογο βρετανικό γκρουπ «Tindersticks». Οι Stuart Staples: φωνή, Neil Fraser: κιθάρα, David Boulter: πλήκτρα, Dan McKinna: μπάσο, Thomas Belhom: ντραμς, Andy Nice: τσέλο, Terry Edwards: τρομπέτα/σαξόφωνο, ερμηνεύουν τραγούδια από το νέο τους δίσκο «The Hungry Saw» και παλιότερες επιτυχίες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ