ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Μοιράζουν εξαθλίωση

Eurokinissi

Νέα Υόρκη. Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν σε μια ουρά για να πουλήσουν τη δυστυχία τους. Περιμένουν, μέσα στο κρύο, να έρθει η σειρά τους να μπουν στο στούντιο του διαφημιστικού site που ανακοίνωσε ότι δίνει από 50 έως 100 δολάρια σε όσους πείσουν για τη δυστυχία τους. Ακόμα και η πείνα και η ανέχεια πουλιέται και αγοράζεται στη χώρα που, υποτίθεται, ότι το «νέο όνειρο» ξεκίνησε με την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα.

Παρίσι. Πολλοί εξαθλιωμένοι των εργατικών συνοικιών της πρωτεύουσας της Γαλλίας έχουν ονομαστεί «συλλέκτες τροφίμων». Ανθρωποι που περιμένουν να τελειώσουν οι λαϊκές αγορές για να πάρουν ό,τι έχει απομείνει, ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων, έξω απ' τα σούπερ μάρκετ, όπου πετιούνται τα ληγμένα τρόφιμα. Σε μια απ' τις ισχυρότερες χώρες της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτοί που ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε αυξάνονται διαρκώς.

Ολα αυτά γίνονται στην «πολιτισμένη» Δύση. Εάν μιλήσουμε για ολόκληρο τον κόσμο τα πράγματα γίνονται κάτι παραπάνω από απελπιστικά. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) οι «πεινασμένοι» στη Γη έφτασαν τα 925.000.000. 148 εκατ. παιδιά έχουν βάρος λιγότερο από το κανονικό για την ηλικία τους, 20 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό (στοιχεία της UNICEF).


Associated Press

Τα παραπάνω τα «συναντάμε» σε μια περίοδο που η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, δηλαδή έχουμε υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που δεν μπορεί να αναπαραχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφέρει υπερκέρδη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται αυτή η κρίση είναι οι απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο μεταξύ, όπως προέβλεψε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέχρι το 2010, στους σημερινούς ανέργους θα προστεθούν άλλα 25 εκατομμύρια. Ο συνολικός αριθμός θα αγγίξει 210 εκατομμύρια!

Αυτό που επιλέγουν καπιταλιστικές κυβερνήσεις είναι να μοιράζουν «πακέτα» στήριξης σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Μοιράζουν χρήματα στο κεφάλαιο για να... ανακουφιστεί και να... ορθοποδήσει η οικονομία. Στην Ελλάδα, δόθηκε «πακέτο» στήριξης 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Σα να μην έφτανε αυτή η... ενίσχυση, δίνει και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι πολυεθνικές είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τα κέρδη τους με κάθε τρόπο. Ακόμα και πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, όπως ήδη γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που περιμένουν να πάρουν τα υπολείμματα προϊόντων που απέμειναν. Ολο και περισσότεροι μαζεύουν ακόμα και ληγμένα τρόφιμα από τους κάδους των σούπερ μάρκετ.

Οι απολύσεις, η φτώχεια και η εξαθλίωση αυξάνονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ακόμα και αυτές αγοράζονται για 50 δολάρια, για να πουληθούν ως θέαμα και να βγει κέρδος από κάποιον «έξυπνο» επιχειρηματία. Οι κυβερνήσεις χαρίζουν «ζεστό» χρήμα των εργαζομένων στο κεφάλαιο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Ομορφος κόσμος, καπιταλιστικά πλασμένος!



Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ