ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη

Οι εκδηλώσεις του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς σε όλη τη χώρα. Οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των μεγάλων επαρχιακών πόλεων, αλλά και των συνοικιών της Αθήνας, με τη συμμετοχή και συμπαράσταση πλήθος άλλων μαζικών οργανώσεων, διοργανώνουν πολύμορφες δραστηριότητες, οι οποίες θα κορυφωθούν με την Μαραθώνια Πορεία προς τιμήν του μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη την Κυριακή 14 Μάη.

Ολο το μήνα Μάη, το φιλειρηνικό κίνημα θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν προγραμματιστεί, όπως αποκλεισμοί ΝΑΤΟικών βάσεων, παλλαϊκά συλλαλητήρια και πορείες, ενώ παράλληλα θα διοργανώνει μικρές και μεγάλες πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Οπως είναι γνωστό, ο Μάης έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕΔΥΕ μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης και από τη μέχρι τώρα δράση του μαζικού κινήματος, γίνεται φανερό ότι η συμμετοχή του λαού θα είναι για ακόμη μια φορά συγκλονιστική.

Η αρχή θα γίνει με τη Μαραθώνια Πορεία που θα ξεκινήσει από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8.00 π.μ. και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος στις 7.30 μ.μ. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας και του Πειραιά εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η φετινή Μαραθώνια Πορεία θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, καθώς τονίζουν ότι μέχρι τώρα οι δηλώσεις συμμετοχής του κόσμου είναι μεγάλες. Αισιοδοξία που πηγάζει και από την κυριακάτικη μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Βαλκανική, αλλά και η συγκλονιστική παρουσία του λαϊκού κινήματος, σε κάθε αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, φανερώνουν ότι στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη θα πορευτούν την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, με ανακοίνωσή της δίνει χρήσιμες οδηγίες προς τους οδοιπόρους της πορείας, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση:

- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

- Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

- Να πίνουν άφθονο νερό συχνά για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

- Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.

Ξεδιπλώνονται οι εκδηλώσεις στην Αττική

Απ' άκρου εις άκρον στην Αττική ξεδιπλώνονται οι φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες, στα πλαίσια του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης. Ηδη, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δραστηριότητες:

Σήμερα, 11 Μάη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Λαού, διοργανώνει εκδήλωση υποδοχής στους συνέδρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που αυτές τις μέρες διεξάγεται στην Αθήνα. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, οι μαθητές των σχολείων έχουν προγραμματίσει έκθεση ζωγραφικής, ενώ θα δώσουν δώρα και θα στείλουν μηνύματα για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Κούβας, της Ινδίας και της Αφρικής. Οι μαθητές, επίσης, θα κάνουν παρεμβάσεις με θέματα που αφορούν την ειρήνη.

Στην ίδια εκδήλωση, ο δήμος, οι κοινωνικοί φορείς και τα σχολεία θα τιμήσουν το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό τα 55 χρόνια από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Ταύρου, Μοσχάτου και Παλαιού Φαλήρου πραγματοποιούν Καραβάνι της Ειρήνης, με αυτοκινητοπομπή που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Παναγίτσας Ταύρου και θα περάσει από: Μεταμόρφωση Σωτήρος στο Μοσχάτο, Αγίου Αλεξάνδρου και Ποσειδώνος στο Π. Φάληρο, την κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης και θα καταλήξει στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία από το άγαλμα Ειρήνης στο «Νησάκι», έως την κεντρική πλατεία όπου θα γίνουν χαιρετισμοί από μέλη της ΕΕΔΥΕ και από εκπροσώπους φορέων της πόλης. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη ρεμπέτικη κομπανία από το Μουσικό Εργαστήρι του δήμου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση στον πεζόδρομο της Αλκινόου (μπροστά από τα γραφεία του ΙΚΑ), στις 7.30 μ.μ, με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα (χορευτικά συγκροτήματα και παράσταση Καραγκιόζη από τον καραγκιοζοπαίχτη Μαμάη).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, στις 8.30 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

Αύριο Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Μάη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου θα συμμετέχει αυτές τις δυο μέρες στο Φεστιβάλ Νεολαίας του Δήμου με δικό της περίπτερο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας, την Παρασκευή 12 Μάη, στις 7 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ» (οδός Χαλανδρίου, στην Αλσούπολη). Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αμπελοκήπων και Γκύζη διοργανώνουν εκδήλωση στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων στις 7 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέου Κόσμου θα κάνει εκδήλωση στην πλατεία του Αγ. Σώστη (στα προσφυγικά) στις 7.30 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης, σε συνεργασία με το Δημοτική Αρχή, διοργανώνουν εκδηλώσεις, στα πλαίσια του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 12 Μάη, στην πλατεία Δημαρχείου στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες δραστηριότητες, με τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων της Δάφνης. Συγκεκριμένα, στα 2ο και 4ο Δημοτικά, θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής, ενώ στην πλατεία τα χορευτικά τμήματα των σχολείων θα χορέψουν δημοτικούς χορούς. Επίσης το Σάββατο 13 Μάη, στις 10 π.μ. και πάλι στην πλατεία της πόλης, θα γίνουν αθλητικοί αγώνες, ενώ το στις 8 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, το Σάββατο 13 Μάη, στην πλατεία Γαρδένιας στις 6 μ.μ., καλεί τους μικρούς φίλους της ειρήνης να ζωγραφίσουν γι' αυτήν. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με χαιρετισμό από αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης.

Εκδηλώσεις μετά τη Μαραθώνια Πορεία

- Την Τετάρτη 17 Μάη, στις 8 μ.μ, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν σε φιλειρηνική - αντιΝΑΤΟική εκδήλωση, στην πλατεία ΗΣΑΠ της πόλης. Θα γίνει ομιλία από εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ), διοργανώνει τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. (στο χώρο του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου), συζήτηση με θέμα: «Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία». Επίσης την Τετάρτη 17 Μάη, στις 8 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, με ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη, που θα απαγγείλει ο Θανάσης Καραγιάννης. Συγχρόνως, θα υπάρξουν και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

-Την Κυριακή 28 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου θα διοργανώσει μαζί με τον ποδηλατικό σύλλογο ΓΑΣ «Ιάσονας», ποδηλατοδρομία συμπαράστασης στα παιδιά - θύματα της Παγκόσμιας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Σήμερα Πέμπτη από την τηλεόραση του «902» θα μεταδοθούν:

- Στις 10 μ.μ., στα πλαίσια της καθημερινής πολιτικής, ενημερωτικής εκπομπής «Προεκτάσεις», η συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ΕΛ.ΑΣ. - φαινόμενα και ουσία». Επιμέλεια - παρουσίασης Κώστας Καραχάλιος.

- Στις 11.15 η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σε εκδήλωση - συζήτηση που οργανώνουν η Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ και ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ με θέμα: «Ο ρόλος του ΚΚΕ στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης».

Η φρίκη του πολέμου ... μέσα από το φωτογραφικό φακό

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από το δολοφονικό πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, παρουσιάζονται από χτες το πρωί σε έκθεση φωτογραφίας που «φιλοξενείται» στην πλατεία λαού στο Κερατσίνι. Πρόκειται για μια έκθεση, που διοργάνωσε, με τη συγκέντρωση του συγκλονιστικού φωτογραφικού υλικού, η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης. Ο τίτλος της έκθεσης, αποκαλυπτικός: «ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία».

Στις περισσότερες από τις 500 φωτογραφίες της έκθεσης, απεικονίζεται η φρίκη που σκόρπισαν οι βόμβες του ΝΑΤΟ, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα μουσεία, μα πάνω απ' όλα στον ίδιο τον γιουγκοσλαβικό λαό... Παράλληλα, όμως, θα υπάρχει και φωτογραφικό υλικό από τις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια του πολέμου, στον Αραξο, στο Λιτόχωρο, στη Θεσσαλονίκη, στα σύνορα της χώρας.

Πούλμαν για Μαραθώνα και ενδιάμεσους σταθμούς

- Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν την Κυριακή το πρωί πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 3844.853 και 3827.303.

- Από τον Πειραιά, στις 7.00 π.μ. για Μαραθώνα και στις 2.00 μ.μ για Παλλήνη. Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Δημοτικού Θεάτρου. Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στον Στ. Παπακωνσταντίνου στο τηλέφωνο 4170.714 και στον Γιώργο Τσάκαλο στα τηλέφωνα 4115.026/4124.695.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, για τους ειρηνοδρόμους της πόλης, από την πλατεία Γαρδένιας για τον τύμβο του Μαραθώνα στις 7 π.μ. και από την ίδια πλατεία και την πλατεία Κύπρου για Παλλήνη στις 3 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας από τον ηλεκτρικό σταθμό στις 7.00 π.μ.

- Από τη Ν. Σμύρνη, στις 4.00 μ.μ. από την οδό Ομήρου 68 για την Αγ. Παρασκευή.

- Από το Γαλάτσι ένα πούλμαν στις 7 π.μ. από το παλιό τέρμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου ένα πούλμαν για Μαραθώνα στις 6.30 π.μ. από το δημαρχείο της πόλης.

- Από τον Αγ. Δημήτριο με προορισμό τον τύμβο του Μαραθώνα στις 6.30 π.μ. από το δημαρχείο της πόλης.

- Από πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, στις 6.30 π.μ. για Μαραθώνα και στις 4.30 μ.μ. για την Αγ. Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ