ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 11 ΜΑΗ

1686 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Οτο Γκέρικε , γνωστός από το πείραμά του που έμεινε στην ιστορία ως «τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου». Πρόκειται για δύο μεταλλικά ημισφαίρια που κλείνουν αεροστεγώς. Αν αφαιρεθεί ο αέρας, με μια αντλία, τα δυο ημισφαίρια συγκολλούνται μεταξύ τους και πρέπει να καταβληθεί τεράστια δύναμη για να αποχωριστούν. Ο Γκέρικε με το πείραμά του απέδειξε ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας ασκεί πίεση, ενώ στηριγμένος στα αποτελέσματα του πειράματος προχώρησε στην κατασκευή της αεραντλίας.

1904 Γεννήθηκε ο Σαλβατόρ Νταλί. Ισπανός ζωγράφος, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.

1958: Εκλογικός θρίαμβος της ΕΔΑ με 24,4%

Ενα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΑ που εξελέγη στις εκλογές του 1958. Στο κέντρο ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης.
Ενα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΑ που εξελέγη στις εκλογές του 1958. Στο κέντρο ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης.
Μια άνευ προηγουμένου «έκπληξη» επιφύλασσε ο ελληνικός λαός στο μετεμφυλιακό καθεστώς του τρόμου και τους Αμερικανούς «προστάτες», στις εκλογές στις 11 Μάη 1958. Η ΕΔΑ μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας, τρομοκρατίας, εκτοπίσεων, ακόμη και δολοφονικών επιθέσεων, συγκέντρωσε το 24,4% των ψήφων, εξέλεξε 78 βουλευτές και αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση.

Το κυβερνών κόμμα της ΕΡΕ υπό τον Κ. Καραμανλή συγκέντρωσε το 41,1% των ψήφων και εξέλεξε 178 βουλευτές, ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων υπέστη συντριβή αφού συγκέντρωσε ποσοστό 20,7% και εξέλεξε 36 βουλευτές αφού δεν κατάφερε να συμμετάσχει στη 2η κατανομή.

Εντυπωσιακά ήταν τα ποσοστά της ΕΔΑ στα αστικά κέντρα της χώρας και ειδικότερα στις εργατικές συνοικίες όπου συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Παραθέτουμε τα ποσοστά της ΕΔΑ σε ορισμένες χαρακτηριστικές εκλογικές περιφέρειες: Α' Αθήνας 33,8%, Β' Αθήνας 46,3%, Α' Πειραιά 35%, Β' Πειραιά 60,8%, Δήμος Θεσσαλονίκης 43,4%, Υπόλοιπο Θεσ/νίκης 33,6%, Μαγνησία 38,7%, Λέσβος 42,2%, Λάρισα (πόλη) 51%, Καβάλα (πόλη) 50%.

Σημειώνουμε ότι το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές κάθε άλλο παρά την ελεύθερη έκφραση των πολιτών επέτρεπε. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί δρούσαν ασύδοτοι σ' όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς της ΕΔΑ και του ΚΚΕ, το οποίο βρισκόταν στην παρανομία. Αποκορύφωμα αυτής της τρομοκρατικής δραστηριότητας ήταν η δολοφονία του 70χρονου Ι. Θωμόπουλου, εκλογικού αντιπροσώπου της ΕΔΑ στο χωριό Ρητίνη Κατερίνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, έντονη υπήρξε η ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τόσο στην προεκλογική όσο και στη μετεκλογική περίοδο. Στο βιβλίο τού Αλ. Παπαχελά «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας», αναφέρεται ότι με εντολή του αρχηγού της CIA Αλεν Ντάλες, διατέθηκε ένα μεγάλο ποσό για «τον επηρεασμό του αποτελέσματος και τη χρηματοδότηση ορισμένων κομμάτων και υποψηφίων».

Το αποτέλεσμα των εκλογών εξέπληξε τους Αμερικανούς, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι μετά από 9 χρόνια σκληρών διώξεων, εκτοπίσεων, εκτελέσεων, τρομοκρατίας, θα εξόντωναν το ΚΚΕ και θα διέλυαν τους δεσμούς του Κόμματος με τις λαϊκές μάζες.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένα καταιγίδες στα βόρεια ορεινά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12-31, στα νησιά από 15-27 και στη Θεσσαλονίκη από 13-28 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίρθιος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-30, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΧΩΡΙΣ να επιτευχθεί η συναίνεση και σύνθεση, όπως θα επιθυμούσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, έληξε χτες η συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων του Συνασπισμού, που πραγματοποιήθηκε μετά από δύο συνεχείς αναβολές (σελίδα 12)

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ της Θεσσαλονίκης τίμησαν χτες τους ηρωικούς απεργούς του Μάη του 1936 και ανανέωσαν τη δέσμευση, ότι θα συνεχίσουν να πορεύονται στο δικό τους δρόμο του αγώνα, απορρίπτοντας τη συναίνεση (σελίδα 16)

ΟΙ ΣΦΟΔΡΕΣ συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες του «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου» και άνδρες του τακτικού στρατού της Σιέρα Λεόνε, ανάγκασαν χτες χιλιάδες πολίτες να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα Φριτάουν αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο (σελίδα 18)

ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ οξυμένων προβλημάτων ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο, 13 του μήνα, το ετήσιο τακτικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα (σελίδα 31)

ΝΕΕΣ μεγάλες αυξήσεις, που έρχονται να προστεθούν σ' αυτές των τελευταίων βδομάδων, ανακοινώθηκαν χτες στις τιμές των βενζινών, οι οποίες αποδίδονται στα υψηλά επίπεδα στα οποία κινείται η ισοτιμία του δολαρίου (σελίδα 32)

ΣΗΜΕΡΑ θα κριθεί η τύχη του πολυθρύλητου διαγωνισμού για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου, ο οποίος «περιπλανιέται» εδώ και δύο χρόνια (σελίδα 32)

ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ εταιρία εκχωρήθηκε το έργο της αεροδιακομιδής ασθενών και τραυματιών, που μέχρι πρότινος εκτελούσε η «Ολυμπιακή Αεροπορία» για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), όπως αποκαλύπτει με Ερώτησή της στη Βουλή η Λ. Κανέλλη (σελίδα 36)

ΣΕ ΑΚΡΩΣ ανθυγιεινές και ανυπόφορες συνθήκες εργάζονται εδώ και 14 μήνες οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του ΟΤΕ, στο υπόγειο του διοικητικού μεγάρου, όπου παρουσιάστηκαν και τα πρώτα κρούσματα λιποθυμιών (σελίδα 36)

ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ έχει θέσει η κυβέρνηση, με την πολιτική και τα μέτρα που παίρνει, τις μικρομεσαίες τεχνικές εταιρίες, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών και ΕΠΕ (ΣΑΤΕ) (σελίδα 36)

ΚΑΤΑ περίπτωση και ευκαιριακά πάρθηκαν και φέτος οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τις παραχωρήσεις του Ηρωδείου (σελίδα 43)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 11 ΤΟΥ ΜΑΗ

330 Εγκαινιάζεται επίσημα η Κωνσταντινούπολη, νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1867 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

1949 Το Ισραήλ γίνεται δεκτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1994 Στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν και οι νεοφασίστες της «Εθνικής Συμμαχίας» για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε προηγηθεί η περιβόητη επιχείρηση «καθαρά χέρια», με την οποία το σύνολο σχεδόν της παραδοσιακής πολιτικής τάξης κάθισε στο «σκαμνί» για πραγματικά, ή κατασκευασμένα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.

47η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο και τη Νις. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί κατά κόρον τις βόμβες κατά προσωπικού. Απολογισμός: Πέντε νεκροί και 75 τραυματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα ένταση των ΝΑΤΟικών επιδρομών, που αποσκοπούν πλέον στη μαζική εξόντωση αμάχων, έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Κόσσοβο και το Μετόχι. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ δεν αποσκοπεί στην προστασία των Κοσσοβάρων αλλά στην ολοκληρωτική συντριβή της Γιουγκοσλαβίας. Ως το παράδειγμα το τι παθαίνουν όσοι αμφισβητούν τη «νέα τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ