ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Δράμας και «Ιάκωβος»

Από την ταινία του Φρανκ Μπάγερ «Ιάκωβος ο ψεύτης»
Από την ταινία του Φρανκ Μπάγερ «Ιάκωβος ο ψεύτης»
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας «ταξίδεψε» τις ταινίες του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, φέρνοντας έτσι σε επαφή χιλιάδες ανθρώπους με το «ιδιαίτερο» αυτό κινηματογραφικό είδος. Συγκεκριμένα, διοργανώθηκαν πάνω από 30 σχετικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κινηματογραφικές λέσχες και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και με τη συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σειρά έχει η Ξάνθη στις 23 και 24 Μάη και αμέσως μετά το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στην Κύπρο με προβολές στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Πάφο που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Να θυμίσουμε, ότι οι αιτήσεις συμμετοχής για το νέο Φεστιβάλ - που θα διεξαχθεί από τις 10 έως 16 Σεπτέμβρη 2000 - πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 30 Ιούνη.

Δύο ομότιτλες ταινίες βασισμένες στο ίδιο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιούρεκ Μπέκερ «Ιάκωβος ο ψεύτης» θα προβάλει το «Ινστιτούτο Γκαίτε» στις 15 και 16 Μάη στο πλαίσιο του αφιερώματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με τίτλο «Το βιβλίο στο σινεμά», που με τη σειρά του εντάσσεται στο πρόγραμμα του Κέντρου, «Μάης - Μήνας βιβλίου».

Πρόκειται για τις ταινίες:

  • «Ιάκωβος ο ψεύτης»(15/5) του Φρανκ Μπάγερ, παραγωγής της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, 1975, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα. Παίζουν οι Βλάστιμιλ Μπρόντσκι, Ερβιν Γκέσονεκ, Μανουέλα Σίμον. Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης. Η ταινία τιμήθηκε με την «Ασημένια Αρκτο» στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1975 και προτάθηκε για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
  • «Ιάκωβος ο ψεύτης»(16/5) του Πίτερ Κάσοβιτζ, παραγωγής ΗΠΑ, 1999, σε σενάριο του σκηνοθέτη. Παίζουν οι Ρόμπιν Ουίλιαμς, Αλεν Αρκιν, Χάνα Τέιλορ Γκόρντον. Θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη με τους Α. Μαραγκόπουλο, Δ. Μαράκα, Σ. Τριανταφύλλου.

Το βιβλίο του Γ. Μπέκερ (1937 - 1997) κυκλοφόρησε το 1969 κάνοντάς τον παγκοσμίως γνωστό και αναφέρεται στη ζωή σε ένα εβραϊκό γκέτο την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου οι άνθρωποι ζουν με τις ελπίδες που «σπέρνει» ο Ιάκωβος για άμεση απελευθέρωσή τους.

Οι πρεμιέρες συνεχίζονται

«Αλκηστις» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
«Αλκηστις» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
«Η Μέριλιν Μονρόε μένει μόνη της» του Γιάννη Κοντραφούρη παρουσιάζεται από χθες και για 20 παραστάσεις στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», από την ομάδα «Υψηλού κινδύνου», σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, με την Σοφία Φιλιππίδου. Σκηνικά Κώστα Φωτόπουλου, κοστούμια Δάφνης Βαλέντε. Η Μέριλιν, το «happy girl» της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας, που ενσάρκωσε τέλεια το πλαστό αμερικάνικο όνειρο, είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα, όπου η εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ ο άνθρωπος μένει τραγικά μόνος, αφού χάνει την ψυχή του, μη επικοινωνώντας ούτε με τον εαυτό του.

  • Μέχρι τις 31/5 το 5ο Εργαστήρι Ηθοποιών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάζει την «Αλκηστι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, μετάφραση Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, σκηνογραφική - ενδυματολογική επιμέλεια Βασίλη Μαντζούκη, μουσική επιμέλεια Μάρθας Φριντζίλα. Παίζουν: Μίλτος Δημουλής, Λάμπρος Αποστόλου, Στέλλα Γκίκα, Τάνια Παπαδοπούλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ελένη Κούστα, Πέτρος Πετράκης, Τζίνα Θλιβέρη, Ακτίνα Σταθάκη, Αρτό Απαρτιάν, Δημήτρης Καραβιώτης, Σαμψών Φύτρος κ.ά.
  • Το έργο «Φιλαινίδα, Φιλαρέτη, Φωτεινή» της Αλέκας Πλακονούρη παρουσιάζει το καινούριο θέατρο «Τόπος Αλλού» (Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων), σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, σκηνικά - κοστούμια Μίκας Πανάγου, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Ελενα Καστανά, Μαίη Σεβαστοπούλου, Λυδία Λένωση, Μαρία Παμούκη. Το έργο θα παίζεται μέχρι τις 13/5 και 17 - 25/5. Στο ίδιο θέατρο, από 16 - 28/5, η ομάδα «Οι χρυσοθήρες» θα παρουσιάσουν το έργο του Κρίστοφερ Ντούρανζ «Γελώντας άγρια», σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, μετάφραση Χριστίνας Παπαδάκη - Δημήτρη Φραγκιόγλου, σκηνικά - κοστούμια Κέλλυς Βρεττού και μουσική επιμέλεια Μιχάλη Παπαδάκη.
Νέος εκθεσιακός χώρος

Διακόσιοι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση «2000 κονσέρβες - Ζωγραφική, γλυπτική, μουλτιμέντια», που εγκαινιάζεται στις 25 Μαΐου στο «Λιθογραφείο της οδού Πειραιώς» (Πειραιώς 8). Πρόκειται για ένα νέο χώρο, ο οποίος προέκυψε από την επιθυμία μιας ομάδας νέων καλλιτεχνών να αποκτήσουν μια «στέγη» αυθόρμητης συνεργασίας και παρουσίασης ομαδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων δίχως εμπορικά κίνητρα. Η έκθεση που ξεκίνησε σαν ένα κάλεσμα των διοργανωτών σ' ένα «τενεκεδένιο» ομαδικό παιχνίδι λίγο πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, συγκέντρωσε το πρωτόγνωρο ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και εκπροσωπούν ποικίλες αισθητικές απόψεις.

Ετσι, στο μεγάλο χώρο του «Λιθογραφείου» θα παρουσιάσουν τις εικαστικές τους επεμβάσεις, πάνω στις ανώνυμες συσκευασίες από λευκοσίδηρο, παλιότεροι και νεότεροι δημιουργοί. Δίπλα τους, μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή με τις ομαδικές συμμετοχές του εργαστηρίου της ΑΣΚΤ Αθήνας, με επικεφαλής την Ρένα Παπασπύρου, και της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού με τον Πατ Αντρέα. Μαζί τους, πολλοί ξένοι καλλιτέχνες (Γάλλοι, Γιουγκοσλάβοι, Ρώσοι κ.ά.).

Σημαντική επίσης, είναι η συμμετοχή του «Μουσείου Παιδικής Ελληνικής Τέχνης», το οποίο πρόθυμα δάνεισε 15 εκπληκτικά παιχνίδια από κονσέρβες, που τα παιδιά της Αιθιοπίας είχαν κατασκευάσει πριν λίγα χρόνια, με αφορμή εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τον Τρίτο Κόσμο. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δ. Αγγελίδου, Γ. Βαλαβανίδης, Μ. Βλαχάκη, Αν. Βούσουρας, Δ. Γέρος, Μ. Γιαννακάκη, Στ. Δασκαλάκης, Κλ. Δίγκα, Σ. Ζαραμπούκα, Π. Ζουμπουλάκης, Β. Καζάκος, Σ. Καραβούζης, Μ. Κάσση, Δ. Κατσιγιάννης, Γ. Κονταράτος, Σπ. Κουρσάρης, Β. Κυριάκη, Μ. Λεβεντάκου, Κ. Μαρούδα, Τ. Ματζαβίνος, Γ. Μιγάδης, Φ. Μιχαηλίδου, Χρ. Μπότσογλου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Τρ. Πατρασκίδης, Αγ. Ραζής, Δ. Ράτσικας, Ε. Σακαγιάν, Χρ. Σαρακατσιάνος, Γρ. Σεμιτέκολο, Δ. Σιατερλή, Β. Σπεράντζας, Ν. Στεφάνου, Α. Φασιανός, Μ. Φιλοπούλου, Μ. Χάρος, Β. Ψαράκη κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αρχαιολογικό «Πειραϊκό Ορόσημο»

Τα ταφικό μνημείο της Καλλιθέας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Τα ταφικό μνημείο της Καλλιθέας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Πειραϊκό Ορόσημο», έκδοση του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Αυτό το τεύχος περιλαμβάνει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, που βρίσκεται δίπλα στο ελληνιστικό θέατρο της Ζέας. Το Μουσείο σε 10 αίθουσες παρουσιάζει τα ευρήματα του Πειραιά, ενώ στις αποθήκες του φυλάσσει περίπου 10.000 αντικείμενα.

Στις άλλες σελίδες γίνονται αναφορές στην αναστήλωση της Ηετιώνειας Πύλης, δίπλα στον Αγιο Διονύσιο, καθώς και στο πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων τειχών της Πειραϊκής. Επίσης ο Γιάννης Χατζημανωλάκης ιστορεί το χρονικό της αποκάλυψης του «αρχαιολογικού θησαυρού του Πειραιά» το 1959, όπου στη διάρκεια εκσκαφών της εταιρείας «Υδρέξ» ήρθαν στο φως έργα άριστης τέχνης: δύο χάλκινα αγάλματα Κούρου και Κόρης (6ου και 4ου π. Χ. αι., αντίστοιχα) και μια μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη (5ου αι. π. Χ.).

Το νέο ΔΣ του ΣΕΗ

Το νέο ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Αννα Φόνσου (πρόεδρος), Ανδρέας Βαρούχας (γενικός γραμματέας), Ακίνδυνος Γκίκας (γραμματέας δημοσίων σχέσεων και αναπληρωτής γενικός γραμματέας), Γιώργος Ζιόβας (έφορος), Μιχάλης Θεοδώρου (ταμίας), Βασίλης Κολοβός (αναπληρωτής ταμίας). Στον τομέα θεάτρου: 1ος αντιπρόεδρος ο Νίκος Δαφνής, γραμματέας θεάτρου, σύμβουλος ελεύθερου θεάτρου και επιχορηγούμενου θεάτρου η Σάσα Καστούρα, σύμβουλος ΔΗΠΕΘΕ ο Λευτέρης Πλασκοβίτης και για τα κρατικά θέατρα ο Γιώργος Δινάλης. Στον τομέα οπτικοακουστικού: Β` αντιπρόεδρος ο Γιώργος Ματαράγκας, γραμματέας ο Λεωνίδας Βαρδαρός, γραμματέας διεθνών σχέσεων ο Κώστας Μαλκότσης, σύμβουλος κινηματογράφου ο Ρήγας Αξελός, σύμβουλος ραδιοτηλεοπτικού ο Κώστας Μαλκότσης. Τέλος, αντεπιστέλλοντα μέλη: Στον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων η Σάσα Καστούρα, στο ΤΑΣΕΗ ο Λεωνίδας Βαρδαρός και στο Πειθαρχικό ο Νίκος Μπακογιάννης και μέλη οι Συμεών Πάτροκλος και Γιάννης Παπαγιάννης.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Από τις εκδηλώσεις του Δήμου Αγίων Αναργύρων σημειώνουμε: Τριήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών θα πραγματοποιήσει στις 12, 13, 14/5 (8μμ, Γήπεδο Χάντμπολ, απέναντι από το δημαρχείο) το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων «Σπύρος Αποστόλου». Με αφορμή το έτος Σεφέρη, θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο (Ηρώων Πολυτεχνείου 39) τέσσερις (27, 28/5 και 3, 4/6) παραστάσεις. Χορογραφίες, Ειρήνη Παπαδάκη. Σκηνικά - κοστούμια, Μαρία Ζυγούρη. Μουσική, Βασίλης Γεροντάκος. Στον κινηματογράφο «Αθηνά» θα προβληθούν οι ταινίες: «Το Χάος» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (11/5), «Τα Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη (18/5), «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Θ. Αγγελόπουλου (25/5) και «Η Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη (1/6).

Κινηματογραφικοί έφηβοι

Στο στάδιο του μοντάζ βρίσκεται η πρώτη κινηματογραφική ταινία του γνωστού θεατρικού σκηνοθέτη και ηθοποιού Μίμη Κουγιουμτζή με τίτλο «17 στα 18 ». Η ταινία αναφέρεται στην «περίεργη» μετα-εφηβική ηλικία μέσα από τις περιπέτειες μιας παρέας τεσσάρων φίλων που περνούν μαζί το τελευταίο καλοκαίρι πριν την ενηλικίωση. Το σενάριο φέρει τις υπογραφές δύο νεαρών σεναριογράφων, του Αλέξανδρου Γραμματόπουλου (που συνεργάστηκε και στη σκηνοθεσία) και της Ελένης Λαζάρου. Νέοι είναι και οι πρωταγωνιστές: Μιχάλης Γεωργακόπουλος, Πάρις Λύκος, Φοίβος Παπαδόπουλος, Πέτρος Χυτήρης. Επίσης παίζουν οι Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Θεόδωρος Γράμψας, Ελένη Ζιώγα, Ανέστης Κατούντης, Εύα Μουστάκα, Ιωάννα Παππά, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, ενώ εμφανίζεται και ο σκηνοθέτης. Η παραγωγή είναι της «S.M.ART - Art Media».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ