ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Στον τελικό διά... περιπάτου

Με μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αντάξια του τίτλου του ως πρωταθλητή Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος «διασύροντας» την ΑΕΚ στο τρίτο παιχνίδι των ημιτελικών. Οι «πράσινοι», πραγματοποιώντας ίσως την καλύτερη εμφάνισή τους τη φετινή χρονιά, επικράτησαν των «κιτρινόμαυρων» με 88-60, που φάνηκαν ανήμποροι να ανατρέψουν τα προγνωστικά. Ετσι τώρα ο «σικέφαλος» θα αναμετρηθεί με τον Ολυμπιακό στο μικρό τελικό διεκδικώντας την έξοδο στη Σουπερλίγκα της νέας περιόδου. Ο Παναθηναϊκός, ως γνωστόν, θα αντιμετωπίσει στον τελικό τον ΠΑΟΚ έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Σε πελάγη ευτυχίας μετά το παιχνίδι οι παίκτες και η τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού» έδωσαν όρκο για την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου της χρονιάς. «Κάναμε πολύ καλό ματς. Πολλοί παίκτες είχαν εκπληκτική διάθεση και γι' αυτό ίσως πραγματοποιήσαμε την καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς. Ολα τα παιχνίδια της ημιτελικής φάσης με την ΑΕΚ ήταν θετικά για μας», τόνισε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που όμως δε θέλησε να αναφερθεί στα επόμενα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Στην αντίπερα όχθη ο Ντούσαν Ιβκοβιτς παραδέχτηκε την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι τονίζοντος ότι κέρδισε δίκαια.

Νιόπαντρος και... εκτελεστής

Με κορυφαίο τον νιόπαντρο Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος πέτυχε 22 πόντους με 6 στα 6 τρίποντα, οι πρωταθλητές Ελλάδας έκοψαν νωρίς νωρίς... τα φτερά των ΑΕΚτζήδων καθώς προηγήθηκαν με 13-0 στο πεντάλεπτο. Εκτός της ευστοχίας του Ελληνα διεθνή σημαντική ήταν και η προσφορά του Ρέμπρατσα κάτω από τα καλάθια όπου ήταν ο κυρίαρχος. Οσο περνούσε ο χρόνος οι γηπεδούχοι οικοδομούσαν μεγαλύτερη διαφορά. Ούτε λίγο-ούτε πολύ ο Παναθηναϊκός άγγιξε το +21, 43-22, λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους και έκλεισε το ημίχρονο με 45-25. Στις αρχές της επανάληψης η μεγαλειώδης νίκη άρχισε να οριστικοποιείται με τη διαφορά να αγγίζει και τους 35 πόντους (75-40).

ΠΑΟ: Αλβέρτης 22 (6), Κοχ 6 (2), Ρότζερς 9 (1), Φώτσης 5, Τζεντίλε 5 (1), Μποντίρογκα 18, Ρέμπρατσα 9, Μπερκ 8, Κάτας 6 (1).

ΑΕΚ: Παπανικολόπουλος 6 (2), Χάνσελ 2, Κικίλιας 2, Ο' Σάλιβαν 4, Χατζής 5 (1), Κορωνιός 14 (4), Ντικούδης 4, Τσακαλίδης 4, Μιούρσεπ 8 (1), Μπούι 4 (1), Κακιούζης 7 (1).

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Παρίσι... μέσω Μονάχου

Ηττα - πρόκρισης ήταν για τη Ρεάλ Μαδρίτης το αποτέλεσμα στο Μόναχο. Η Μπάγερν μπορεί να επικράτησε με 2-1 της «Βασίλισσας» αλλά αυτό δεν έφτανε. Τα γκολ του Νικολά Ανελκά, τόσο μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όσο και στη Γερμανία ήταν αυτά που «λύτρωσαν» τους Ισπανούς και τους έδωσαν το εισιτήριο για τον τελικό του Παρισιού. Οι Γερμανοί προσπάθησαν να φτάσουν στη νίκη που θα «ζωντάνευε» περσινές μνήμες, αλλά λίγο η ατυχία, λίγο το άγχος και λίγο η... σημαία του επόπτη στάθηκαν εμπόδιο στην υλοποίησή της.

Οι Βαυαροί μπήκαν στον αγώνα αποφασισμένοι για τη νίκη με ένα σκορ που θα τους έδινε το εισιτήριο για τον τελικό του θεσμού. Ο Κάνστερ Γιάνκερ λοιπόν ήταν αυτός που έδιωξε το άγχος νωρίς από τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας του, καθώς μόλις στο 11' ύστερα από σέντρα έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Κασίγιας κάνοντας το 1-0.

Η Μπάγερν Μονάχου έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Ετσι στο 25' ο Σολ μετά από ολιγωρία της άμυνας έκανε το συρτό δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, ο Κασίγιας απέτυχε να μπλοκάρει και ο Ελμπερ «σαν από μηχανής Θεός» έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Ομως ο βοηθός του Αγγλου διαιτητή Γκρέιαμ Πολ σήκωσε τη σημαία του υποδεικνύοντας τον Γιάνκερ σε θέση οφσάιντ. Το γκολ αυτό ήταν ό,τι έπρεπε για τους γηπεδούχους. Η άδικη ακύρωσή του όμως, έστειλε τους Βαυαρούς από τον Παράδεισο στην Κόλαση. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 31' ο αμφισβητούμενος αυτή την εποχή, Νικολά Ανελκά, ύστερα από σέντρα του Σάβιο έπιασε μια κεφαλιά «γράφοντας» το 1-1, που ήταν και το αποτέλεσμα του ημιχρόνου.

Στο β' μέρος η Μπάγερν «έψαχνε» πλέον τρία γκολ, για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Στο 54' ο Εφενμπεργκ με εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στην περιοχή της Ρεάλ και ο Ελμπερ με έξυπνη κεφαλιά νίκησε τον Κασίγιας κάνοντας το 2-1. Από εκεί και πέρα δεν ήρθε κάτι το ουσιώδες για τους γηπεδούχους και έτσι οι Μαδριλένοι πήραν άξια την πρόκριση για τον τελικό της 24ης Μάη.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Καν, Μπάμπελ (60' Σαλιχάμιτζιτς), Αντερσον, Κουφούρ, Λιζαραζού, Γέρεμις (59' Φινκ), Σολ, Εφενμπεργκ, Πάουλο Σέρζιο, Ελμπερ, Γιάνκερ (78' Σάντα Κρους).

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Γκέρεμι, Ιβάν Κάμπο, Ιβάν Ελγέρα, Ζούλιο Σέζαρ, Ρομπέρτο Κάρλος, Ρεδόνδο, ΜακΜάναμαν (90' Μπάλιτς), Σάβιο (82' Καρεμπέ), Ραούλ, Ανελκά (89' Σαντσίς).

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ
Βλέπει τελικό

Την ιστορική πρόκρισή της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος διεκδικεί σήμερα (18.00) στα ημιτελικά του θεσμού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κόντρα στο αντίστοιχο του Ισραήλ. Για την τύχη των πιτσιρικάδων στην Πορτογαλία, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μάκης Σεντελίδης δηλώνει αισιόδοξος, ορμώμενος ωστόσο από τις εκπληκτικές εμφανίσεις των μικρών στους προκριματικούς, έναντι σπουδαίων εθνικών ομάδων: «Οσοι ζήσαμε από κοντά την ομάδα πιστέψαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Στην αρχή βάλαμε στόχο να προκριθούμε στην τελική φάση. Το πετύχαμε αυτό που βάλαμε στόχο με μεγάλη άνεση, αφού νικήσαμε εκτός έδρας 3 μεγάλους αντιπάλους. Δεύτερος στόχος ήταν να πάμε στην 8άδα. Και αυτό το πετύχαμε κόντρα σε μεγάλες ομάδες. Κάθε φορά βάζαμε καινούριους στόχους. Η ομάδα απέδειξε πως μπορεί να τα βάλει με μεγάλες ομάδες». Στον άλλο ημιτελικό αντίπαλοι θα βρεθούν, στις 16.00, Ολλανδία και Τσεχία.

Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ
Δίκαιη μοιρασιά

Ισόπαλο με 3-3 έληξε το ντέρμπι κορυφής μεταξύ Ναυπακτιακού και Ακράτητου στα πλαίσια της 33ης αγωνιστικής της Γ΄ Εθνικής. Η έκπληξη όμως της αγωνιστικής έγινε στο Χαϊδάρι, όπου η Χαλκηδόνα νίκησε τον Ατρόμητο με 3-1.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Κοζάνη - Μαρκό 1-1, Εδεσσαϊκός - Θεσπρωτός 0-1, Λύκοι -Αγερσανί 4-1, Νίκη Βόλου - Νεάπολη 2-1, Κιλκισιακός - Λεωνίδιο 2-1, Κερατσίνι - Δόξα Βύρωνα 1-1, Καρδίτσα - Απόλλων Κρ. Βρ. 0-1 και Εθνικός Κ. - Ποσειδών Μ. 0-1.

Στη βαθμολογία προηγείται η Ναύπακτος με 74 βαθμούς ενώ ακολουθούν ο Ακράτητος με 71 και το Μαρκό με 54.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Ιδανικό φινάλε

Η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0 του Ιωνικού και κατέκτησε το Κύπελλο

Τελικά ο στόχος επετεύχθη... Η ΑΕΚ κατάφερε να έχει το ιδανικό φινάλε σε μια μέτρια έως κακή χρονιά. Η Ενωση από χτες είναι η κυπελλούχος Ελλάδας για τη φετινή χρονιά αφού στον τελικό του ΟΑΚΑ επικράτησε του Ιωνικού με 3-0. Ετσι ικανοποίησε τους περίπου 35.000 οπαδούς της που βρέθηκαν στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου για να υποστηρίξουν την ομάδα τους στην κατάκτηση τροπαίου μετά από τρία χρόνια. Αν και το παιχνίδι δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας από πλευράς θεάματος ο «δικέφαλος» κέρδισε δίκαια αφού ήταν ανώτερος του Ιωνικού στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Η ομάδα του Γιάννη Παθιακάκη κατάφερε να ελέγξει τις μονομαχίες στο χώρο του κέντρου, ενώ φάνηκε πιο αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια. Αντίθετα, ο Ιωνικός ξεκίνησε αγχωμένα το παιχνίδι αρκούμενος στις αντεπιθέσεις που μπορεί να του επέφεραν κάποιο γκολ.

Παραφωνία του τελικού πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν ο διαιτητής Δούρος, που λίγο έλειψε να τινάξει το παιχνίδι στο αέρα. Συγκεκριμένα, στο 32΄, όταν ο Νικολαΐδης σημείωσε γκολ με το χέρι, το οποίο αρχικά καταλόγισε αλλά μετά από υπόδειξη του τέταρτου διαιτητή Γιανναδάκη το ακύρωσε. Επίσης, στο 72΄ όταν ο Οφρυδόπουλος ανέτρεψε τον Λάκη εντός περιοχής αλλά ο Δούρος έδειξε φάουλ εκτός.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι αλλά ο Ιωνικός έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, όταν στο 7΄ ο Ρόμπερτς έφυγε μόνος του προς την εστία του Ατματσίδη αλλά υποδείχτηκε λανθασμένα οφσάιντ. Στο 38΄ ο Νικολαΐδης εκμεταλλεύτηκε άριστη ψηλοκρεμαστή σέντρα του Κασάπη πίσω από την άμυνα του Ιωνικού και πλάσαρε τον Στρακόσια κάνοντας το 1-0. Μετά από ένα μέτριο παιχνίδι στο μεγαλύτερο μέρος της επανάληψης στο 72΄ ήταν η σειρά του Μίλεν Πέτκοφ να βάλει τη δική του σφραγίδα όταν με απευθείας φάουλ έγραψε το 2-0. Στο 83΄, δυο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα, ο Χρήστος Μαλαδένης έγραψε το τελικό σκορ. Την κίτρινη κάρτα του Δούρου αντίκρισαν οι: Χάουγκλαντ, Ζήκος, Αφάς, Κομπαγιάσι, Νικολαΐδης, Ξανθόπουλος, Οφρυδόπουλος, Λεντέσμα.

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Δέλλας, Τσίριτς (71΄ Καραγιάννης), Νικολαΐδης, Ζήκος, Κασάπης, Κωνσταντινίδης (81΄ Μαλαδένης), Λάκης, Καλιτζάκης, Πέτκοφ, Καψής.

ΙΩΝΙΚΟΣ: Στρακόσια, Χάουγκλαντ, Παχατουρίδης (70΄ Γυριχίδης), Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσας, Αφάς, Μπρούστερ, Κομπαγιάσι (57΄ Μουτσοντρίγκο), Οφρυδόπουλος (75΄ Λεντέσμα), Δεληγιάννης, Ρόμπερτς.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΟΛΟ
Πλησιάζει το Σίδνεϊ

Ακόμα πιο κοντά στο στόχο της, που είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, βρίσκεται η Εθνική ομάδα ανδρών του πόλο μετά την ισοπαλία 8-8 που απέσπασε από τη Γιουγκοσλαβία. Ετσι σε συνδυασμό με την ήττα της Γαλλίας από τη Βραζιλία με 6-4, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε σημαντικό βήμα για την πρόκριση. Ετσι εάν η Εθνική μας πάρει τη νίκη και στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου σήμερα κόντρα στην Ολλανδία αποφεύγει να μπει στη διαδικασία των υπολογισμών και του άγχους.

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία ήταν το καλύτερο του προολυμπιακού τουρνουά στο Ανόβερο. Η Εθνική μας έπιασε εκπληκτική απόδοση και υποχρέωσε τους «Πλάβι» να την κυνηγούν στο μεγαλύτερο διάστημα. Συγκλονιστικές μάχες μέσα στην πισίνα ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, που πάλευαν με απίστευτο πάθος για τη νίκη, χαρακτήρισαν τον αγώνα, στο τρίτο επτάλεπτο του οποίου δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τα χρονόμετρα, με αποτέλεσμα ο αγώνας να συνεχιστεί με χρονόμετρα χειρός. Τα επτάλεπτα: 1-2, 3-1, 1-3, 3-2.

Τα γκολ σημείωσαν: ΕΛΛΑΔΑ: Αφρουδάκης 3, Χατζηθεοδώρου 2, Χατζής, Καλακόνας, Λούδης.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Ουσκόκοβιτς 3, Σάπιτς 2, Βουγιασίνοβιτς 2, Σάβιτς.

ΒΟΛΕΪ
Πρώτο βήμα

Η πρόκριση στην 8άδα του Κυπέλλου Ανοιξης στο Μπρνο της Τσεχίας είναι αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία για την Εθνική μας ομάδα γυναικών. Ομως, δεν παύει να αποτελεί την επίτευξη του πρώτου στόχου για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, όπως επισήμανε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τάκης Φλώρος: «Ο πρώτος στόχος ήταν να συνεχίσουμε στην πρώτη οκτάδα, γιατί έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να δώσουμε πιο δύσκολα παιχνίδια και παράλληλα να κυνηγήσουμε τη διάκριση, φτάνοντας όσο ψηλότερα μπορούμε, που είναι ο δεύτερος στόχος μας».

Σήμερα οι Ελληνίδες αθλήτριες, χωρίς τη Σοφία Ιορδανίδου που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, δίνουν την πρώτη τους μάχη στα προημιτελικά, κόντρα στην ισχυρή Εθνική Ισπανίας (13.00).

  • Ο πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, υπέβαλε χτες την παραίτησή του από τη συγκεκριμένη θέση, αλλά και από αυτήν του αντιπροέδρου του ερασιτέχνη.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Στο σημαντικότερο ματς της 32ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΟΦΗ, «άρχοντας» του αγώνα κληρώθηκε ο Γ. Μποροβήλος. Στα υπόλοιπα παιχνίδια θα σφυρίξουν οι: Τρίκαλα - Καλαμάτα (Δ. Καλύβας), Ιωνικός - Αρης (Γ. Φασόλης), Καβάλα - ΑΕΚ (Ν. Αγγελάκης), Απόλλων - ΠΑΟΚ (Σ. Βούλγαρης), Πανηλειακός - Ξάνθη (Α. Σελούλης), Πανιώνιος - Παναθηναϊκός (Α. Μπριάκος), Ηρακλής - Παναχαϊκή (Σ. Παπαδάκος), Προοδευτική - Εθνικός Αστέρας (Γ. Δούρος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ