ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Μεγάλη επιτυχία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στα όργανα διοίκησης της ΔΕΗ, η  «Αγωνιστική Συνεργασία» (αποτελείται από την ΕΣΚ ΔΕΗ, το ΔΗΣΚΙ και δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ) συγκέντρωσε το 15,5% των ψήφων από 9% που είχε κερδίσει στις περασμένες εκλογές

Με την «Αγωνιστική Συνεργασία» να σημειώνει μεγάλη άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα όργανα της διοίκησης της Επιχείρησης. Αντίθετα, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ - που συναίνεσαν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στη διάλυση του Ασφαλιστικού - υπέστησαν σοβαρές απώλειες σε ψήφους και σε ποσοστό, παίρνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την απάντηση των εργαζομένων για τη στάση που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν όλο αυτό το διάστημα που αποτελούν την πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» (αποτελείται από την ΕΣΚ ΔΕΗ, το ΔΗΣΚΙ και δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ) αύξησε το ποσοστό της κατά 6,5%, δηλαδή από 9% που είχε στις περασμένες εκλογές ανέβηκε στο 15,5%, εκλέγοντας έναν εκπρόσωπο για το ΔΣ της ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι, παρά τη μείωση των ψηφισάντων, ο αριθμός των ψήφων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» αυξήθηκε κατά 30% περίπου. Αντίθετα, σοβαρή μείωση σε ψήφους υπέστησαν τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ (έχασε 3.300 ψήφους), της ΠΑΣΚΕ (έχασε 3.000 ψήφους) και της ΣΑΔ (ΣΥΝ) (έχασε 800 ψήφους).

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έδειξαν με τη στάση τους στις εκλογές της 9ης και 10ης Μάη, για τα όργανα συμμετοχής στη διοίκηση της Επιχείρησης, την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ, στην κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, και μάλιστα ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές, πως οι εργαζόμενοι δε συναινούν στις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές».

Αναφερόμενη στα ποσοστά και στις απώλειες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, τονίζει ότι «οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα η ΔΑΚΕ έχασε 3.300 ψήφους, η ΠΑΣΚΕ 3.000 ψήφους και η ΣΑΔ (ΣΥΝ) 800, αποτέλεσμα της συμφωνίας τους στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Αντίθετα, το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" (που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΚ, το ΔΗΣΚΙ, Δυν. ΠΑΣΚΕ) αυξήθηκε τόσο σε ψήφους (πάνω από 30% και παρά τη μείωση των ψηφισάντων) όσο και σε ποσοστό (από 9% σε 15,5%)». Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, εκλέγονται για το ΔΣ της ΔΕΗ ένας εκπρόσωπος από τη ΔΑΚΕ, ένας από την ΠΑΣΚΕ και ένας από την «Αγωνιστική Συνεργασία».

«Με το αποτέλεσμα αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση της

"Αγωνιστικής Συνεργασίας":

  • Αποδεικνύεται ότι "περπατάει" στους εργαζόμενους η ανάγκη συγκρότησης Μετώπου Πάλης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό.
  • Είναι φανερό ότι μπροστά στο "δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού" η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αποχή και η αποστράτευση».

Ωστόσο, όμως, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «δεν αρκεί σήμερα η τιμωρία του κυβερνητικού συνδικαλισμού που ακολουθούν οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ. Χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά να ενισχυθούν οι ενωτικές ταξικές δυνάμεις μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία, να συγκροτηθούν οι επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς. Να συγκρουστούμε με την πολιτική των δυνάμεων του κεφαλαίου, τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του δικομματισμού. Μόνον έτσι θα αναπτυχθούν πραγματικά αποτελεσματικοί αγώνες, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για το συνδικαλιστικό κίνημα».

Οι συνταξιούχοι

Κατακόρυφη άνοδο (τριπλασίασε σχεδόν το ποσοστό) σε σχέση με τις εκλογές του 1996 σημείωσε και το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο «Συσπείρωση Συνταξιούχων ΔΕΗ», για την εκλογή εκπροσώπου στον ασφαλιστικό φορέα, ενώ να σημειωθεί ότι διπλασίασε σχεδόν τις ψήφους του. Σημαντική πτώση είχαν τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Σε ανακοίνωση της παράταξης σημειώνεται ότι η πτώση τους αποτελεί καταδίκη των πρωτεργατών των παρατάξεων αυτών, που με τις υπογραφές τους έβαλαν τη σφραγίδα τους στο Ν. 2773/99 για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη διάλυση του Ασφαλιστικού.

Επίσης σημειώνεται ότι «με βάση αυτό το αποτέλεσμα, φαίνεται καθαρά ότι και οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την πολιτική του ξεπουλήματος και αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συσπείρωσης και της ανάπτυξης του Μετώπου Πάλης με τους εργαζόμενους και τα άλλα κοινωνικά στρώματα για να αποκρουστεί αυτή η πολιτική». Και καταλήγει: «Το αποτέλεσμα αυτό γίνεται η αφετηρία για πιο έντονη παρέμβαση του ψηφοδελτίου στο σώμα των συνταξιούχων της ΔΕΗ, ενόψει μάλιστα της σύστασης του νέου ασφαλιστικού φορέα αλλά και εν αναμονή του μεγάλου πακέτου για την κοινωνική ασφάλιση».

Καλπάζει ο τιμάριθμος βιομηχανικών προϊόντων

Οχταπλάσιο ρυθμό αύξησης του τιμαρίθμου χονδρικής σε ετήσια βάση, ως προς την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατέγραψαν οι υπηρεσίες της Στατιστικής Υπηρεσίας το Μάρτη του 2000, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1999, ενώ σημαντικές αυξήσεις προκύπτουν και από τις μετρήσεις του δείκτη σε μέσα επίπεδα και μεταξύ των μηνών Μάρτη προς Φλεβάρη.

Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών χονδρικής (προκύπτουν από τις τιμές πώλησης των επιχειρήσεων προς τη λιανική αγορά) ξεκίνησαν μεν την περίοδο ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, από την άλλη, όμως, καταδεικνύουν ότι οι επιχειρηματίες μετέφεραν αυτούσιες τις όποιες αυξήσεις των καυσίμων στο κόστος παραγωγής, στην κατανάλωση και παρά το γεγονός ότι τα κέρδη (Οργανικά και χρηματιστηριακά), που σημείωσαν το 1999, ήταν και πάλι εντυπωσιακά έως προκλητικά.

Από τους επιμέρους δείκτες, μόνο τα τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση σημείωσαν μείωση 1,2%, ενώ τα τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση σημείωσαν αύξηση 1,2%, τα εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκαν κατά 1,4% και τα τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού κατά 0,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο τιμάριθμος Χονδρικής το μήνα Μάρτη, μετρούμενος σε ετήσια βάση (Μάρτης 00/99) παρουσίασε ρυθμό αύξησης 7,8%, έναντι ρυθμού μεταβολής μόλις 1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μετρούμενος ο τιμάριθμος Χονδρικής σε μέσα επίπεδα ( Γενάρης - Μάρτης 2000 σε σύγκριση προς το ίδιο επίπεδο του 1999, παρουσίασε αύξηση 7% έναντι αύξησης 2,2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περίοδο των ετών 1999 προς 1998. Σημαντική, εξάλλου, αύξηση 0,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης το Μάρτη, ως προς τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη του 2000, έναντι αύξησης 0,4% που είχε σημειωθεί τους αντίστοιχους μήνες του 1999.

Πώς θα φορολογείται το εισόδημα των δικηγόρων

Αλλάζει από το οικονομικό έτος 2000, ο τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των δικηγόρων, ανεξαρτήτως αν ασκούν το επάγγελμα σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, με πάγια αντιμισθία ή- κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις- είναι μισθωτοί δικηγόροι. Σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρεται μεταξύ άλλων και ότι: «Για το οικονομικό έτος 2000 το εισόδημα των δικηγόρων που έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας από 1-1-1996 και μετά και έχουν πάρει πτυχίο μετά την 31-12-1988 ή έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1933 και έχουν προβεί σε έναρξη επαγγέλματος μέχρι και 31-12-1988 ή είναι τυφλοί ή ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, θα προσδιοριστεί λογιστικά (όπως προβλέπει ο νόμος 2238/94 για τα αντικειμενικά κριτήρια) και εξωλογιστικά με την εφαρμογή επί των ακαθάριστων αμοιβών τους του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους που ανέρχεται στο 50% και σε φόρο θα υπαχθεί το τελικό κατά περίπτωση προσδιοριζόμενο μεγαλύτερο εισόδημα».

Στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται, πως η παραπάνω φορολογική μεταρρύθμιση, «έχει ανάλογη εφαρμογή και για τους δικηγόρους που ασκούν το επάγγελμα, παράλληλα και με πάγια αντιμισθία ή είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι και έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 5 παραστάσεις σε Εφετεία κακουργημάτων, κακουργιοδικεία και ανώτατα δικαστήρια συνολικά».

Ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ

Ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, για την αμερικάνικη οικονομία, προβλέπει έκθεση του ΟΟΣΑ, που αναθεώρησε - προς τα πάνω - τις αρχικές προβλέψεις. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας 4,5% για το 2000 και σε 2,9% για το 2001.

Οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται σε έκθεσή του που είδε χτες το φως της δημοσιότητας, έναντι αρχικών προβλέψεων το περασμένο φθινόπωρο, οι οποίες έκαναν λόγο για 3,1% εφέτος και για 2,3% τον επόμενο χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ