ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
1821: Η νικηφόρα μάχη στο Βαλτέτσι

O Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του μετά τη μάχη. Ζωγραφιά του Θεόφιλου
O Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του μετά τη μάχη. Ζωγραφιά του Θεόφιλου
Στις 12 Μάη 1821 άρχισε η μάχη στο Βαλτέτσι. Διήρκεσε 23 ώρες και τελείωσε με τη νίκη των Ελλήνων επαναστατών κατά των Τούρκων. Ηταν η πρώτη μεγάλη και κατά μέτωπο μάχη της Επανάστασης και η έκβασή της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του ηθικού των σκλαβωμένων που πύκνωσαν τις γραμμές των επαναστατών. Στη μάχη αυτή αναδείχτηκε η στρατηγική μεγαλοφυία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και τα σπάνια ηγετικά του χαρίσματα.

Πριν τη μάχη αυτή είχαν προηγηθεί δυο γεγονότα που έφεραν απογοήτευση στους Ελληνες, η πτώση της Κορίνθου, του Αργους και του Ναυπλίου. Αμέσως μετά ο Μουσταφάς κίνησε για το Βαλτέτσι, αποφασισμένος να χτυπήσει τους επαναστάτες και να λύσει την πολιορκία της Τρίπολης. Είχε μαζί του 13.000 άνδρες - Τούρκους, Βαρδουνιώτες (Τούρκοι του Πάρνωνα) και Αρβανίτες.

Στις 12 Μάη το πρωί ήταν μπροστά από το ελληνικό στρατόπεδο. Πρόσταξε αμέσως επίθεση 3.500 Αρβανιτών κατά των Μανιατών.

Η επίθεση ήταν άγρια αλλά οι Μανιάτες κράτησαν τις θέσεις τους. Η μάχη διήρκεσε δύο ώρες και οι Αρβανίτες υποχώρησαν. Εν τω μεταξύ φάνηκε να 'ρχεται απ' το Χρυσοβίτσι ο Θ. Κολοκοτρώνης με 700 πολεμιστές και χωρίς να χάσει καιρό χτύπησε τους Αρβανίτες από τα πλευρά. Η μάχη ήταν σκληρή γιατί οι Αρβανίτες κρατούσαν με πείσμα τις θέσεις τους. Την ώρα εκείνη έφτασε ο Πλαπούτας από την Πιάνα με 800 άνδρες και πλαγιοκόπησε κι αυτός τους αρβανίτες. Οι Τούρκοι, βλέποντας πώς εξελισσόταν η μάχη, κλονίστηκαν.

Ο Μουσταφάς διέταξε το πυροβολικό να χτυπήσει τις θέσεις των Ελλήνων, αλλά το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού ήταν πενιχρό. Ελάχιστες οβίδες έφτασαν στις ελληνικές θέσεις και οι περισσότερες δεν έβρισκαν στόχο. Η μάχη σώμα με σώμα και ο κανονιοβολισμός κράτησαν ως το βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωί ξανάρχισαν. Οι Ελληνες άρχισαν πρώτοι την επίθεση και ύστερα από σκληρό αγώνα είδαν τους Τούρκους να υποχωρούν, αφήνοντας πίσω τους πολλούς σκοτωμένους και τραυματίες.

Στο Βαλτέτσι οι Τούρκοι έχασαν 600 άνδρες και οι Ελληνες 150.

ΠΡΟΣΩΠΑ 12 ΜΑΗ

1918 Γεννιέται ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, θύμα του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ, μαζί με τη γυναίκα του Εθελ. Το 1953 καταδικάστηκαν για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης και οδηγήθηκαν στο απόσπασμα, παρά τη διεθνή εκστρατεία για απονομή χάριτος.

1992 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Γκάτσος. Γεννήθηκε το 1916 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από νέος ασχολήθηκε με την ποίηση και δημοσίευσε πολλά μεμονωμένα ποιήματα σε διάφορα περιοδικά. Εξέδωσε μια μόνο ποιητική συλλογή, την «Αμοργό», το 1943. Ωστόσο, η «Αμοργός» αρκεί για να περάσει ο Γκάτσος στο χώρο των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών. Μετέφρασε πολλά θεατρικά έργα, ξένη ποίηση και έγραψε στίχους, οι οποίοι μελοποιήθηκαν από τους πιο γνωστούς Ελληνες συνθέτες.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα βόρεια. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 13-30, στα νησιά από 15-27 και στη Θεσσαλονίκη από 15-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-30, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΟΜΟΦΩΝΑ υπέρ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τάχθηκαν οι 162 εργαζόμενοι και άνεργοι από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, εξουσιοδοτώντας το διοικητικό συμβούλιο να πάρει αποφάσεις για τη μορφή και το χρόνο έναρξης των κινητοποιήσεων (σελίδα 14)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ σήμερα Παρασκευή οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καθώς και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και για το ΕΚΑ (σελίδα 15)

ΜΕ ΤΗΝ «Αγωνιστική Συνεργασία» να σημειώνει μεγάλη άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ να έχουν μεγάλες απώλειες, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα όργανα της Διοίκησης της Επιχείρησης (σελίδα 16)

ΟΧΤΑΠΛΑΣΙΟ ρυθμό αύξησης του τιμαρίθμου χονδρικής σε ετήσια βάση, ως προς την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατέγραψαν οι υπηρεσίες της Στατιστικής Υπηρεσίας το Μάρτη του 2000, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1999, ενώ σημαντικές αυξήσεις προκύπτουν και από τις μετρήσεις του δείκτη σε μέσα επίπεδα (σελίδα 16)

ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ, μετά από λειτουργία 17 χρόνων, τίθεται ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που εγκαταλείφτηκαν από τα αφεντικά τους (σελίδα 16)

ΧΙΛΙΑΔΕΣ φορολογούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα καταβολής της τρίτης δόσης, δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά (σελίδα 17)

«ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ πολίτες δε θα επιτρέψουν την καταστροφή της Αττικής με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες», υπογράμμισαν, χτες, με κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων (σελίδα 22)

ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ αποψίλωσης του ΟΣΕ από το προσωπικό του, με το πρόσχημα της μεταφοράς του δήθεν πλεονάζοντος προσωπικού του σε άλλα υπουργεία, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρά η κυβέρνηση (σελίδα 22)

ΚΥΡΩΤΙΚΗ διαδικασία για τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ξεκινά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την ερχόμενη Πέμπτη, σχετικά με τη μη τήρηση της αναλογικής ισότητας των κομμάτων μέσα από τα δελτία ειδήσεων καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (σελίδα 29)

Η 48η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Υπό συνεχή συναγερμό πολλές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας καθώς το ΝΑΤΟ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς με βόμβες κατά προσωπικού. Το μεσημέρι το ΝΑΤΟ χτυπά το Νις και 10 άνθρωποι μεταφέρονται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Στο πολιτικό πεδίο παρατηρείται στάση αναμονής. Τη χρήση βομβών διασποράς στις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία καταδίκασε η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», καλώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν άμεσα τη χρήση τους. «Ουσιαστικά αυτές οι βόμβες μετατρέπονται σε νάρκες», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης, «όπως και οι νάρκες προσωπικού έτσι και οι βόμβες διασποράς σκοτώνουν πολίτες ακόμη χρόνια μετά τη λήξη της σύρραξης».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΜΑΗ

1928. Το ελληνικό Κοινοβούλιο αρνείται να επικυρώσει το Ελληνο-σοβιετικό Τελωνειακό και Δασμολογικό Σύμφωνο.

1933. Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

1943. Το Αφρικα Κορπ του στρατάρχη Ρόμελ παραδίδεται στους συμμάχους. Ο ίδιος ο Ρόμελ είχε ανακληθεί προ καιρού από τον Χίτλερ.

1962. Η Γαλλία και τα γαλλόφωνα κράτη της Δυτικής Αφρικής υπογράφουν συμφωνία για την ίδρυση Δυτικοαφρικανικής Νομισματικής Ενωσης.

1994. Ισχυρή αστυνομική παλαιστινιακή δύναμη διασχίζει τον Ιορδάνη προκειμένου να αναλάβει την αστυνόμευση της Δυτικής Οχθης για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνων ισραηλινή κατοχή.

1997. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπ. Γιέλτσιν, και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, υπογράφουν συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ