ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
Οταν η Κομισιόν «υπογράφει» σύμβαση...

Γρηγοριάδης Κώστας

Επειδή συνεχίζεται η τριμερής συμπαιγνία γύρω από την υπόθεση της κατάληξης της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία -τυπικά- βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αναφερόμαστε ξανά και πιο αναλυτικά από αυτή τη στήλη στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν και στην ειδική μνεία που κάνει για το θέμα αυτό. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Κομισιόν, η προηγούμενη διετής ΕΓΣΣΕ(1998-1999) «οδήγησε σε επιβράδυνση των ονομαστικών αμοιβών των μισθωτών και του κόστους εργασίας», «ενώ μια νέα διετής συλλογική σύμβαση θα συνέβαλε στη συγκράτηση του κόστους εργασίας. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προωθήσει μια τέτοια ρύθμιση»!

Η υπόμνηση της Κομισιόν αφιερώνεται εξαιρετικά στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο οποίος εμφανίστηκε προχτές «αγριεμένος» για τη στάση -λέει- των εργοδοτικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής συνάντησης, εμφανιζόμενος να μην ξέρει τίποτα για το... φόνο.

Ποια είναι η Σαλώμη..;

Τελικά με τίνος προτροπή και απαίτηση «αποκεφαλίστηκε» ο Γιώργος Καρατζαφέρης; Του Αρη Σπηλιωτόπουλου ή της νέας τάξης πραγμάτων και των Αμερικανών..; Με άλλα λόγια, ποιος είναι τελικά η Σαλώμη; Γιατί, ομολογουμένως, μας μπέρδεψε προχτές το βράδυ με αυτά που έλεγε στην εκπομπή του στο κανάλι του για τον ξένο παράγοντα και την ανάμειξη στην υπόθεσή του...

-Πώς το είπε χτες ο Αρης Σπηλιωτόπουλος; Οτι η σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Καρατζαφέρη, αλλά μόνο με θέματα ουσίας;

Ε, γιατί να ασχοληθεί, σιγά το θέμα ουσίας...

Οι «προστάτες» της δημοκρατίας

Γνωρίζετε ποιος απειλεί τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την ειρήνη των Βαλκανίων; Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί; Μα τι λέτε τώρα... Μας συγχωρείτε, αλλά αντιστρέφετε πλήρως την πραγματικότητα. Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έκαναν πέρυσι το βρόμικο πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου; Οχι, βέβαια... Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έχουν σήμερα στρατιωτικές δυνάμεις σ' ένα σωρό βαλκανικές χώρες και διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να ασκούν πιέσεις και να διατηρούν το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεών τους; Οχι, βέβαια... Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έχουν μετατρέψει ουσιαστικά μια σειρά βαλκανικές χώρες (την ΠΔΓΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, κλπ.) σε προτεκτοράτα, κάνοντας τα σύνορα ν' αλλάζουν κάθε εξάμηνο; Οχι, βέβαια... Ποιος τα κάνει όλ' αυτά; Μα ποιος άλλος, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος και απειλή.

Μην παραξενεύεστε... Κάπως έτσι λειτουργεί το μυαλό του κ. Σολάνα, ο οποίος - σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο - υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την εκτίμηση αυτή, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Κοινότητας στις Αζόρες. Και δε στάθηκε μόνο στην εκτίμηση, αλλά τόνισε και την ανάγκη να γίνουν πολύ περισσότερα, για την ενίσχυση των αντιπάλων του και την ανατροπή του.

Αντε, να δούμε τι άλλο θα κάνουν ακόμη, για να... υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας.

Το ιστορικόν της ρήσης...

Επειδή η ρήση Καραμανλή για τον Καρατζαφέρη: «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» θυμίζει μεν σε πολλούς ανάλογη ρήση του Α. Παπανδρέου, αλλά λίγοι θυμούνται πότε ακριβώς και για ποιους είχε ειπωθεί, το σημειώνουμε έτσι, για την Ιστορία. Κατά τον Α. Παπανδρέου «έθεσαν εαυτούς εκτός κινήματος» εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ, που το 1985 είχαν εναντιωθεί στις δυο, απανωτές, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το πάγωμα μισθών και ημερομισθίων και είχαν ψηφίσει μαζί με τις άλλες παρατάξεις την αγωνιστική αντίδραση της Συνομοσπονδίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο δρόμο του Λαμπράκη

Στις 23 Απρίλη του 1963 ο Γρ. Λαμπράκης, με κίνδυνο της ζωής του, ξεκινούσε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, χωρίς ποτέ να φτάσει στον προορισμό του. Ο πρώτος ειρηνοδρόμος συνελήφθη στη διάρκεια της πορείας, αφού αυτή είχε απαγορευτεί από την κυβέρνηση ΕΡΕ και ένα μήνα μετά δολοφονήθηκε. Τα ιδανικά του μάρτυρα Γρ. Λαμπράκη, το πνεύμα εκείνης της ανολοκλήρωτης πρώτης Μαραθώνιας μεταλαμπαδεύτηκαν στους φιλειρηνιστές και παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα ως σήμερα. Τριάντα εφτά χρόνια μετά, για πολλοστή φορά, οι ειρηνοδρόμοι πορεύονται στα βήματα του Λαμπράκη και προς τιμήν του, την Κυριακή, 14 του Μάη.

Ηφετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης επιβάλλεται να είναι μαζικότερη από ποτέ, μιας και το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ. «Ο 21ος αιώνας αρχίζει με τις χειρότερες για το μέλλον της ανθρωπότητας προϋποθέσεις», τόνιζε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, που διεξάγεται στη χώρα μας. Μια διαπίστωση που επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές από τις μαρτυρίες άλλων συνέδρων. Μια απλή κατάθεση των εμπειριών τους αρκούσε για να αποκαλύψει τη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αλλά και να αναδείξει την αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης και της πάλης των φιλειρηνικών κινημάτων σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Και είναι αυτό το στοιχείο που προσδίδει στο Συνέδριο εξαιρετική σημασία και σπουδαιότητα, πολύ δε περισσότερο, αν συνοδευτεί με αποφάσεις και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.

Ηλήξη των εργασιών του συνεδρίου και η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που συμπίπτουν, επιβάλλεται να σηματοδοτήσουν και την ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος, τη μεγαλύτερη συσπείρωση του λαού γύρω από την ΕΕΔΥΕ και συμμετοχή του στους από δω και πέρα αγώνες. Αγώνες για την αποτροπή των επιθετικών πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Ενάντια στη σχεδιαζόμενη νέα διχοτόμηση της Γιουγκοσλαβίας. Ενάντια σε μια κυβέρνηση που πρωταγωνιστεί στα πολεμοκάπηλα σχέδια, που δένει τη χώρα πιο σφιχτά στο ΝΑΤΟικό άρμα, που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, που ενταφιάζει το Κυπριακό και αναγνωρίζει τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το οποίο θέτει υπό ΝΑΤΟική κυριαρχία. Ενάντια στην παγκοσμιοποιημένη φρικαλεότητα.

Απαιτείται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση και επαγρύπνηση, επιβάλλεται ο Μάης - που έχει ανακηρυχτεί μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης από την ΕΕΔΥΕ - να μείνει αξέχαστος στους φορείς του πολέμου, πόσο μάλλον που στη χώρα «ξεδιπλώνεται» από τις 20 του Μάη ως τις 10 Ιούνη η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έχει διεξαχθεί επί ελληνικού εδάφους. Αυτή η «ΝΑΤΟική πρόκληση πρέπει να συναντήσει τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων, κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου, που αγωνιά για το μέλλον του τόπου και των παιδιών του», όπως πολύ σωστά τονίζει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, που αγωνιούν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποκηρύξουν όσους και ό,τι τους καλεί σε υποταγή και μοιρολατρία, από το να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής. Και τέτοιος δρόμος είναι και αυτός που συνδέει τον Τύμβο του Μαραθώνα με την πλατεία Συντάγματος. Ας τον πορευτούμε όλοι μαζί την Κυριακή, ας πορευτούμε στα βήματα του μάρτυρα της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη, για την ειρήνη.

«Νταϊνάμικ Μιξ»

Εξω οι Ράμπο

απ' τη γη μας

και οι δούλοι

οι ταγοί μας,

έξω οι μαύροι

δολοφόνοι,

ο λαός αυτό

αξιώνει!

*

Εξω οι Ράμπο

απ' τη χώρα,

έξω οι γκάγκστερς,

η «καμόρα»,

έξω μ' όλα

τα κανόνια

και με όσους

έχουν πιόνια!

*

Εξω οι Ράμπο οι φονιάδες

και οι ντόπιοι μας

ραγιάδες,

έξω οι μπάτσοι

του πλανήτη,

πριν μας βάλουν

δυναμίτη!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ