ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ομαλά κύλησε χτες η διαδικασία

Ομαλά κύλησε χτες η διαδικασία των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της Αθήνας για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων και την εκλογή αντιπροσώπων για πανσπουδαστικά συνέδρια. Η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι έδειχνε ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, καθώς φέτος με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και ΔΑΡΑΣ, οι εκλογές διεξήχθησαν ανάμεσα στις διακοπές του Πάσχα και την εξεταστική.

Η αισιοδοξία για την ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ήταν φανερή από το πρωί χτες στις σχολές της Αθήνας. Στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, στην Πατησίων, που ψήφισαν όλοι οι σύλλογοι του Ιδρύματος, η κίνηση το πρωί ήταν σχετικά μειωμένη, αλλά η άνοδος της ΠΚΣ ήταν αναμενόμενο να καταγραφεί και από τις κάλπες. Αυτό, όπως φαίνεται το καταλάβαιναν και οι άλλες παρατάξεις και ιδιαίτερα η ΕΑΑΚ που είχε επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων απέναντι στα μέλη της ΠΚΣ. Η τραμπούκικη συμπεριφορά τους έφτασε μέχρι του σημείου να επιτεθούν απρόκλητα στο μέλος της ΠΚΣ, Στέλιο Μανάρα, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στο πρόσωπο. «Η απάντηση θα δοθεί από την κάλπη», δήλωναν με σιγουριά τα μέλη της ΠΚΣ μετά το επεισόδιο, που είναι ενδεικτικό «του πανικού τους μπροστά στη σημαντική άνοδο της ΠΚΣ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι εκλογές στο νεοσύστατο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ) του ΕΜΠ, όπου η ΠΚΣ κατέβαινε με το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο και παρουσίαζε σημαντική συσπείρωση.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μέχρι χτες στις 2 το μεσημέρι είχαν προσέλθει αρκετοί φοιτητές στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, αλλά όπως φαίνεται ο μεγαλύτερος αριθμός των φοιτητών διάλεξε τις απογευματινές ώρες. Να σημειωθεί ότι η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, γεγονός όμως που δε δημιούργησε κανένα πρόβλημα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε ήταν το Τμήμα Α` Κοινωνιολογίας, στο οποίο μέχρι νωρίς χτες το μεσημέρι είχαν ψηφίσει 76 φοιτητές από τους 390 εγγεγραμμένους. Η αύξηση είναι μεγάλη σε σχέση με πέρσι καθώς στο ίδιο τμήμα είχαν ψηφίσει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μόλις 59 φοιτητές.

Στη Νομική

Εντονο όπως κάθε χρόνο ήταν το κλίμα στο κτίριο της Νομικής, όπου εκτός από τα τρία τμήματα της σχολής, ψηφίζουν και οι σύλλογοι του Μαθηματικού και του Γεωλογικού. Οι χώροι ήταν σκεπασμένοι με «σεντόνια» από αφίσες και μουσική συνόδευε τις συζητήσεις στα τραπεζάκια των παρατάξεων. Οι κάλπες άνοιξαν κανονικά το πρωί, με εξαίρεση το Μαθηματικό και το Πολιτικό που καθυστέρησαν λίγο, λόγω διαδικαστικών προβλημάτων. Με ιδιαίτερη αισιοδοξία και σιγουριά αντιμετώπιζαν την προσέλευση των φοιτητών τα μέλη της ΠΚΣ στο Οικονομικό, καθώς όσο περνούσε η ώρα έβλεπαν τον αέρα ανόδου της παράταξης να επιβεβαιώνεται.

Στο κτίριο του Χημείου

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι ήταν μέχρι το μεσημέρι, η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές στο κτίριο του Χημείου στη Σόλωνος, που ψηφίζουν τα δυο τμήματα Παιδαγωγικών και οι σύλλογοι Βιολογικού, Φαρμακευτικού, Φυσικού και Χημικού. Η ψηφοφορία διεξαγόταν κανονικά και τα μέλη της ΠΚΣ δήλωναν ότι η συνεπής παρουσία και δράση της παράταξης όλο το προηγούμενο διάστημα στο πλάι των φοιτητών και μπροστά στους μικρούς και αγώνες τους θα καταγραφεί και στις κάλπες.

Στο σύλλογο φοιτητών ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών) η εφορευτική επιτροπή ακύρωσε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ, καθώς η φοιτήτρια που η παράταξη παρουσίασε ως υποψήφια δήλωσε ότι χρησιμοποίησαν το όνομά της χωρίς η ίδια να ενημερωθεί και να συμφωνήσει.

Στο ΤΕΙ Αθήνας

Ομαλά και χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν χτες οι σπουδαστικές εκλογές και στο ΤΕΙ Αθήνας. Οι κάλπες «άνοιξαν» στις 8 το πρωί περίπου, ενώ η συμμετοχή των σπουδαστών στις εκλογές μέχρι τη 1 το μεσημέρι κυμαινόταν στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας τα μηνύματα για το εκλογικό αποτέλεσμα που θα έχει η παράταξη είναι πολύ αισιόδοξα και αναμένεται σημαντική αύξηση της δύναμης της Πανσπουδαστικής τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά και στις τέσσερις σχολές του Ιδρύματος.

Μέχρι τις 12.45 το μεσημέρι είχαν προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσουν στις τέσσερις σχολές του Ιδρύματος 1.262 σπουδαστές.

Στη Γεωπονική

Σε ήρεμο κλίμα διεξάγονταν χθες οι φοιτητικές εκλογές στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες. Η μόνη ανωμαλία που παρουσιάστηκε ήταν η καθυστέρηση έναρξής τους για περίπου δύο ώρες. Αν και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στη σχολή είναι περίπου 3.000, στην πραγματικότητα οι ενεργοί φοιτητές αριθμούν περί τους 1.700. Γι' αυτό οι 400 που είχαν ήδη ψηφίσει αντιπροσώπευαν περίπου το 25% των ψηφισάντων. Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας η σχολή είχε γεμίσει με αφίσες και πανό των διάφορων παρατάξεων. Ομως αυτό που πραγματικά έκανε εντύπωση ήταν το πανό της Πανσπουδαστικής. «Ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.Ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι ο κόσμος μπορεί να μείνει ίδιος».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο η ΠΚΣ

Περισσότερο από βέβαιη θεωρείται η άνοδος των ΠΚΣ μέσα από τις χθεσινές εκλογές. Πρόβλεψη, που επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα αποτελέσματα στις σχολές και έρχεται να ενισχύσει την αισιοδοξία των μελών των ΠΚΣ πως χρόνο με το χρόνο η παράταξη καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στις συνειδήσεις των φοιτητών ως η μόνη σταθερά ανερχόμενη δύναμη αντίστασης και πάλης απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ.

Το ιδιαίτερα πολιτικό κλίμα που επικράτησε στις φετινές φοιτητικές εκλογές, επιβεβαιώθηκε και από την αυξημένη μαζικότητα που υπήρξε χθες, έναντι των περσινών εκλογών, σχεδόν σε όλες τις σχολές των ΤΕΙ, αλλά και των ΑΕΙ στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά στην πλειοψηφία των σχολών, με μικροεξαιρέσεις που είχαν να κάνουν κυρίως με καθυστερήσεις στο άνοιγμα της κάλπης.

Στη Θεσσαλονίκη, στα ΑΕΙ και κυρίως στα ΤΕΙ, ήταν φανερή η αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Στα ΤΕΙ μέχρι νωρίς το απόγευμα, είχαν ψηφίσει ισάριθμοι σπουδαστές με αυτούς που συνολικά προσήλθαν στις κάλπες πέρσι. Από νωρίς στήθηκαν τα «γλέντια» έξω από τις σχολές στο ΑΠΘ, με μουσική στη διαπασών και σουβλάκι στη σχάρα. Επιστρατεύτηκαν όλα τα μέσα από τις παρατάξεις - οπαδούς του «άρτος και θεάματα», προκειμένου, έστω και την τελευταία ώρα, να «επηρεάσουν» την ψήφο των φοιτητών.

Στο ίδιο κλίμα κύλησε η διαδικασία, τόσο στη Δυτική, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στη Δυτική Μακεδονία, οι ΠΚΣ κατέβασαν ενωτικά ψηφοδέλτια και στις 11 σχολές (7 ΤΕΙ και 4 ΑΕΙ) που λειτουργούν σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Με διευρυμένα ψηφοδέλτια όπου συμμετείχαν φοιτητές και σπουδαστές κυρίως των πρώτων ετών και εξαμήνων, διεκδίκησε την ψήφο των φοιτητών. Αισιόδοξα για τα ποσοστά της ΠΚΣ ήταν και τα μέλη της παράταξης στις 2 σχολές του ΤΕΙ Σερρών, όπου η μαζικότητα ήταν αυξημένη κατά 10%.

Αντίστοιχη εικόνα επικράτησε και στις σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και στα ΤΕΙ Καβάλας. Στο ΔΠΘ, οι ΠΚΣ κατέβασαν ψηφοδέλτια στις 11 από τις 12 σχολές, πολλές από τις οποίες λειτούργησαν φέτος για πρώτη φορά (π.χ. Ορεστιάδας, ΔΟΣΑ Κομοτηνής κλπ.).

Πρόβλημα στη διαδικασία παρουσιάστηκε μόνο στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, όπου διακόπηκε για μία ώρα η εκλογική διαδικασία, ώστε να «ξεμπερδέψει»η ΠΑΣΠ τα ψηφοδέλτιά της. Βρέθηκαν να υπάρχουν ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους για την ΕΦΕΕ ανάμεσα σε αυτά για το ΔΣ του Συλλόγου.

ΠΑΤΡΑ
Αισιόδοξα μηνύματα

Ελπιδοφόρα μηνύματα για το φοιτητικό κίνημα εκπέμπουν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ της Πάτρας. Μηνύματα που δείχνουν να δικαιώνουν τις εκτιμήσεις των μελών και φίλων των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας για άνοδο της Πανσπουδαστικής σε ψήφους και σε ποσοστά.

Οι χτεσινές εκλογές διενεργήθηκαν σε καλό κλίμα καθώς σημειώθηκε ικανοποιητική συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών. Παρά τις προσπάθειες εκμαυλισμού συνειδήσεων από την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ - οι οποίες μέχρι και τη χτεσινή μέρα δε σταμάτησαν να εκβιάζουν φοιτητές και να τάζουν παντός είδους εξυπηρετήσεις - πολλοί φοιτητές κράτησαν περήφανη στάση αποκρούοντας τις προκλήσεις και στηρίζοντας ψηφοδέλτια μάχης και αντίστασης.

Αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό κανένα αποτέλεσμα, η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών και - κυρίως - η απόφασή τους να αντισταθούν στις σειρήνες του δικομματισμού που θέλουν ευνουχισμένο και παροπλισμένο το φοιτητικό κίνημα, φαίνεται πως δικαιώνουν την αισιοδοξία των Πανσπουδαστικάριων για αύξηση της δύναμης των Κινήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο μοναδικός πόλος αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για την αγωνιστική ανάταση του φοιτητικού κινήματος. Αυτή η αισιοδοξία μεγάλωσε σ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, από την παρουσία πολλών φοιτητών και σπουδαστών που πέρασαν από τα τραπεζάκια της Πανσπουδαστικής ζητώντας το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο για «να ρίξουν κόκκινο στη νύχτα» της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής και «μαύρο» σ' εκείνους που με κάθε τρόπο τη στηρίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ