ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Το Σεπτέμβρη εμπλουτισμένος με ταξικά κριτήρια

Στις 7 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει τελικά ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, πριν δηλαδή την έναρξη του σχολικού έτους, για να ελαχιστοποιήσει το υπουργείο Παιδείας τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στο διαγωνισμό της ντροπής. Το υπουργείο Παιδείας δε μένει όμως στην αναβολή του διαγωνισμού και με νομοθετική ρύθμιση προχωρά σε θέσπιση νέων σκληρά ταξικών κριτηρίων για την επιλογή εκπαιδευτικών που θα διαγωνίζονται για κλειστό αριθμό θέσεων και επιδιώκει να ξεμπερδεύει οριστικά με την επετηρίδα, τοποθετώντας ως αναπληρωτές μόνο όσους παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό. Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου χτες τόνισε ότι είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η άντληση στελεχών της εκπαίδευσης από το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, το 60% των κενών οργανικών θέσεων το 2000 θα καλυφθεί από επιτυχόντες στο διαγωνισμό που έγινε το 1998. Σε περιπτώσεις που έχουν εξαντληθεί οι επιτυχόντες, οι οργανικές θέσεις θα μείνουν κενές και θα τοποθετηθούν σε αυτές αναπληρωτές, με αποτέλεσμα σε ειδικότητες όπως δάσκαλοι το 60% των εκπαιδευτικών να είναι αναπληρωτές.

Οσοι πετύχουν στο διαγωνισμό που θα γίνει το Σεπτέμβρη, καλύπτουν τις κενές θέσεις το 2001 και 2002, ο αριθμός των οποίων θα ορίζεται κατά κλάδους και ειδικότητες με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Οι υποψήφιοι που διορίζονται από τους πίνακες επιτυχόντων καλύπτουν το 80% των κενών για το 2001 και το 90% για το 2002.

Εκτός από τους μόνιμους διορισμούς, το υπουργείο Παιδείας εξαναγκάζει και όσους θέλουν να τοποθετηθούν ως αναπληρωτές να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, ξεμπερδεύοντας έτσι με την επετηρίδα. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι μετέχοντες στο διαγωνισμό που δε διορίζονται, τελικά μπορεί να προσλαμβάνονται κατά φθίνουσα σειρά ως προσωρινοί αναπληρωτές και σε ποσοστό 80% για το 2001, 90% για το 2002 και 100% για τα έτη 2003 και εφεξής επί των προσλαμβανομένων συνολικά αναπληρωτών. Οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλύπτονται από αναπληρωτές με 16μηνη προϋπηρεσία. Από την επετηρίδα αναπληρωτές θα τοποθετούνται μόνο σε περίπτωση εξάντλησης των παραπάνω κατηγοριών.

Πρόσθετα κριτήρια

Στο μέσο όρο της βαθμολογίας των εκπαιδευτικών προστίθενται ο βαθμός του πτυχίου και ειδικότερα οι μονάδες πάνω από το βαθμό 5, μεταπτυχιακά και διδακτορικό και η προϋπηρεσία. Το πρόσχημα είναι η επιλογή των καλύτερων εκπαιδευτικών, αυτό όμως αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλιά, ενώ τα κριτήρια επιλογής είναι ακόμα πιο σκληρά ταξικά, καθώς διδακτορικό και μεταπτυχιακό δεν έχουν όλοι οι φοιτητές δυνατότητα να κάνουν. Ειδικότερα προστίθενται στη βαθμολογία στις δύο θεματικές ενότητες του διαγωνισμού τα εξής:

Οι βαθμοί από τη συνδρομή μεταπτυχιακών τίτλων ως εξής: Μεταπτυχιακό στην ειδικότητα του κλάδου για την οποία διαγωνίζεται ο υποψήφιος (2 μονάδες), μεταπτυχιακό στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου για την οποία διαγωνίζεται ο υποψήφιος (3 μονάδες), διδακτορικό στην ειδικότητα του κλάδου για την οποία διαγωνίζεται ο υποψήφιος ή στα παιδαγωγικά (5 μονάδες). Οπως επισημαίνει το υπουργείο, γίνονται αποδεκτοί αναγνωρισμένοι μεταπτυχιακοί τίτλοι διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και διδακτορικό από άλλη χώρα αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας γίνεται ως εξής: Προϋπηρεσία τουλάχιστον 1 εξαμήνου 0.5 μονάδες, 2 εξαμήνων 1 μονάδα, 3 εξαμήνων 1.5 μονάδες, 4 εξαμήνων 2 μονάδες, προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών προσαύξηση 2.5 μονάδες, 4 ετών 3 μονάδες, 5 ετών 3.5 μονάδες, 6 ετών 4 μονάδες, 8 ετών 4.5 μονάδες, προϋπηρεσία τουλάχιστον 10 ετών και πάνω προσαύξηση 5 μονάδες.

«Καλημέρα ειρήνη»

Μια αξιόλογη πολιτιστική εκδήλωση για την ειρήνη, παρουσίασε η θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Γκράβας

Από την παράσταση των παιδιών (πάνω).Η Αλ. Παπαρήγα ήταν η μοναδική πολιτική αρχηγός που παραβρέθηκε, παρόλο που είχαν προσκληθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί
Από την παράσταση των παιδιών (πάνω).Η Αλ. Παπαρήγα ήταν η μοναδική πολιτική αρχηγός που παραβρέθηκε, παρόλο που είχαν προσκληθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί
«Καληνύχτα Μαργαρίτα». Με το θεατρικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου, η θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Γκράβας έστειλε το δικό της μήνυμα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Η παράσταση ανέβηκε, την περασμένη Κυριακή το βράδυ, μετά τη Μαραθώνια Πορεία. Οι μαθητές έπαιξαν για την ειρήνη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων του συγκροτήματος Γκράβας.

Μια θεατρική παράσταση που ξύπνησε μνήμες, έκανε τα μάτια να βουρκώσουν και τις ψυχές να στείλουν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό. Μια παράσταση ύμνος στους εκατομμύρια αγωνιστές της ειρήνης. Ενα πολιτιστικό «ΟΧΙ» στα σχέδια όσων καπηλεύονται τα ανθρώπινα ιδανικά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του διευθυντή του σχολείου Βασίλη Παπαθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της θεατρικής μαθητικής ομάδας και επισήμανε ότι «οι μαθητές έχουν τις δυνατότητες και μπορούν να παράγουν πολιτισμό» και παράλληλα απένειμε τα εύσημα στις δύο σκηνοθέτιδες του έργου Αγγελική Βλαχάκη και Ισμήνη Καραμπέτσου. Οι μαθητές μίλησαν για το περιεχόμενο του έργου, για την ιστορία της Μαργαρίτας Περδικάρη, τον κεντρικό χαρακτήρα της παράστασης και συγκεκριμένα μια μαθήτρια παρουσίασε τη ζωή και το έργο της Μ. Περδικάρη και επισήμανε τη συμμετοχή της στον αντιστασιακό αγώνα, αγνοώντας τις αστικές προτροπές της οικογένειάς της.

Μια άλλη μαθήτρια επισήμανε τα αντιπολεμικά μηνύματα και έκανε παραλληλισμό με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αντίστασης των λαών στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση μιας μαθήτριας που συμμετείχε στην παράσταση και μετέφερε την εμπειρία της από τη δημιουργική αυτή δουλιά.

Το δικό του στίγμα για την πιο σημαντική ανθρώπινη αξία, την ελευθερία, έδωσε ένας από τους τελευταίους επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, ο κ. Αραζός, παππούς ενός μαθητή που συμμετείχε στη θεατρική παράσταση. Ο κ. Αραζός μίλησε για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, «εκμυστηρεύτηκε» τις μνήμες του στο ακροατήριο και προέτρεψε τους μαθητές να αντιστέκονται σε κάθε μορφή καταπίεσης, γιατί μόνο τότε δημιουργούνται οι αναγκαίοι όροι και οι βασικές προϋποθέσεις για την επικράτηση της ειρήνης.

Το δικό της «παρών» στην προσπάθεια των μαθητών του 2ου Γυμνασίου και στον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να τιμήσουν την ειρήνη, έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι η Αλ. Παπαρήγα ήταν η μοναδική πολιτική αρχηγός που τίμησε τη θεατρική παράσταση, αφού είχαν προσκληθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων. Γεγονός που εντυπωσίασε και σχολιάστηκε θετικά από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι έσπευσαν να τη χαιρετήσουν. Αμέσως μετά ακολούθησε έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με έργα των μαθητών.

Δ΄ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στις ανισότητες μεταξύ των μαθητών

Η εξαίρεση από την εξέταση των δύο μαθημάτων της «Τεχνολογίας Υπολογιστικών Συστημάτων» και «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» της Γ' τάξης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης να ισχύσει - πριν τις εξετάσεις - σε όλους τους μαθητές της Γ' Τάξης των ΕΛ Τεχνολογικής κατεύθυνσης ζητά το ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Επίσης, ζητούν η εξαίρεση να ισχύει και για μαθήματα που σε κάποια σχολεία άργησαν να αρχίσουν να διδάσκονται και διδάχτηκαν επί τροχάδην ή χωρίς την απαραίτητη υποδομή εργαστηρίου.

«Μαθητές περιοχών που έπληξε ο σεισμός του Σεπτεμβρίου, Μενίδι και Μεταμόρφωση, και όπου η λειτουργία των σχολείων ήταν ιδιαίτερα προβληματική, πλήττονται ακόμη περισσότερο με τέτοιες ρυθμίσεις και ανεπανόρθωτα, αφού δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο,τι αφορά την εξαίρεση ή εξέταση κάποιων μαθημάτων, το ΔΣ αναφέρει ότι «η εξέταση κάποιων μαθητών σε κάποια μαθήματα και η εξαίρεση άλλων αποτελεί σοβαρή διαφοροποίηση μεταξύ των μαθητών και προνομιακή μεταχείριση υπέρ των εξαιρουμένων». Τονίζει δε, ότι η μη προσέλευση στην εξέταση κάποιου μαθήματος διευκολύνει την προετοιμασία όσων μαθητών εξαιρούνται για τα επόμενα εξεταζόμενα μαθήματα.

Καταλήγοντας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν χαρακτηρίσει το νέο εξεταστικό σύστημα σαν μηχανισμό που εμποδίζει την απόκτηση απολυτηρίου από πολλούς μαθητές και έτσι στην ήδη υπάρχουσα αυτή κατάσταση δεν επιτρέπεται να προστίθενται και νέες περιπτώσεις ανισότητας μεταξύ των μαθητών.

Δίωξη για συνδικαλιστική δράση

Η διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος της αντιπροέδρου της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Π. Βαρβαρήγου είναι δίωξη για τη συνδικαλιστική της στάση, καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Δίωξη για τη συνδικαλιστική της στάση αλλά και προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής άποψης και δράσης αποτελεί η διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος της αντιπροέδρου της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Π. Βαρβαρήγου, εκπαιδευτικού στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ανω Τούμπας. Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκφράζοντας συγχρόνως την έντονη αντίθεσή του «σε κάθε ενέργεια που παρεμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση».

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη που ασκείται εναντίον της Π. Βαρβαρήγου, γίνεται γιατί κατήγγειλε στο ΔΣ της Δ` ΕΛΜΕ την εισβολή «γονέων» τραμπούκων στο κατειλημμένο σχολείο, που είχε αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό μιας μαθήτριας, καθώς και την επιδρομή γονέα με φορτηγάκι πάνω στην κλειδωμένη αυλόπορτα του σχολείου, την οποία έσπασε. Επίσης, η δίωξη γίνεται από τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Α` Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατηγορία της «αμέλειας κατά της Αρχής» και ασκήθηκε μετά από αναφορά του Διευθυντή του 2ου ΕΛ Ανω Τούμπας.

«Ο χώρος της εκπαίδευσης πρέπει να μείνει μακριά από αυταρχικές λογικές και πρακτικές. Τα προβλήματα τριβών στο χώρο της εκπαίδευσης μπορούν και πρέπει να λύνονται με συνεννόηση, σεβασμό όλων των απόψεων, κατοχύρωση της συνδικαλιστικής δράσης και στα πλαίσια των δημοκρατικών παραδόσεων του κλάδου», τονίζει στην ανακοίνωση το ΔΣ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ παίρνοντας υπόψη και την απόφαση του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καλεί τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Α' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης να σταματήσει την ΕΔΕ σε βάρος της αντιπροέδρου της Δ' ΕΛΜΕ Π. Βαρβαρήγου. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα υπερασπίσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη δημοκρατία στο χώρο της εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ