ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι προετοιμασίες του ειρηνικού, αντιπολεμικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη για την επιτυχία της μεγάλης συγκέντρωσης στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μάη, τη διήμερη κατασκήνωση ειρήνης στην παραλία Αγγελοχωρίου και την πορεία ενάντια στην άσκηση «Dynamic Mix», στις 27 και 28 Μάη, αλλά και τις άλλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από την ΕΔΥΕΘ, σε συνεργασία με την Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων και άλλους φορείς.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν, κατά την ΕΔΥΕΘ, μέρος του δύσκολου αγώνα που καλείται να δώσει ο λαός μας για να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του, την εθνική του ανεξαρτησία και κυριαρχία, το ειρηνικό μέλλον των παιδιών του. Η μεγάλη συγκέντρωση στο μνημείο του Λαμπράκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μάη, στις 7.30 μ.μ. για να τιμήσει τη μνήμη του Μαραθωνοδρόμου μάρτυρα της ειρήνης, προσλαμβάνει στις σημερινές συνθήκες, που η Θεσσαλονίκη στρατοκρατείται και είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μόνιμη βάση των Ευρωνατοϊκών βαρβάρων, ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Στη συγκέντρωση θα γίνει κατάθεση στεφανιών και θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η εκρηκτική σημερινή κατάσταση και οι κίνδυνοι που αυτή εγκυμονεί για την πόλη και ολόκληρη τη χώρα, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και προβάλλουν μπροστά στο μαχητικό κίνημα ειρήνης, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο καλής θέλησης, το άμεσο καθήκον κλιμάκωσης των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων για τη ματαίωση των εγκληματικών σχεδίων της νέας τάξης. Με βάση αυτά τα δεδομένα καλείται ο φιλειρηνικός κόσμος να μετατρέψει τις εκδηλώσεις ειρήνης σε λαϊκό δημοψήφισμα για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και των βάσεων από το έδαφος της χώρας μας, την απεμπλοκή της χώρας από τους τυχοδιωκτισμούς του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και τη διασφάλιση συνθηκών πραγματικής ειρήνης στα Βαλκάνια.

Η κατασκήνωση ειρήνης πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάη στην παραλία Αγγελοχωρίου σε συνεργασία με τους δήμους και άλλους φορείς της περιοχής και την Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 28 Μάη θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της Ναυτικής Διοίκησης στο Αγγελοχώρι και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία που θα περάσει από 6 Κοινότητες της Ανατολικής Υπαίθρου, όπου θα γίνουν σύντομες συγκεντρώσεις και θα καταλήξει στην κεντρική πύλη του ΟΛΘ.

Σχετικά με τη διήμερη κατασκήνωση ειρήνης και τις άλλες εκδηλώσεις, η Μαρκέλα Αράπογλου, Γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Ανατολικής Υπαίθρου, μας δήλωσε: «Η επιτροπή μας καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανώσεις γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας που έχουν τον χαρακτήρα της αντίδρασης στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης, όπως διαμορφώνονται και με τη στρατιωτική άσκηση "Dynamic Mix". Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, έχουν στόχο να αναδείξουν το ύψιστο αγαθό της ειρήνης αλλά ταυτόχρονα και τις πολιτιστικές μας αξίες γι' αυτό και έχουν και πολιτιστικό περιεχόμενο με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, θεατρικών σχημάτων κ.ά.».

«Εμείς οι πολίτες της Ανατολικής υπαίθρου», τονίζει η Μαρκέλα Αράπογλου, δε θέλουμε ο τόπος μας να γίνει πεδίο βολής για άσκηση ξένων φαντάρων. Θέλουμε να είναι τόπος ειρηνικής δημιουργίας και φιλίας. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό, είναι να συμβάλουμε για να δυναμώσει το κίνημα ειρήνης και η αντίσταση του λαού μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια».

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις πιο πάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί επίσης πορεία του πεζοπόρου Κώστα Παπαδόπουλου στις 20 και 21 Μάη στην περιοχή των Δήμων Μίκρας, Επανωμής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μεγάλη Συναυλία Ειρήνης στις 17 Ιούνη με τους καλλιτέχνες Β. Παπακωνσταντίνου και Θ. Μικρούτσικο.

Ελληνες και Τούρκοι φιλειρηνιστές στη Σάμο

Στη Σάμο, φιλειρηνιστές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, θα ανταμώσουν για τρεις ολόκληρες μέρες. Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, στα πλαίσια του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης, θα υποδεχτεί τους γείτονες φιλειρηνιστές από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, την αύριο Παρασκευή 19 Μάη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, θα γίνει η άφιξη των επισκεπτών από τη Σμύρνη στις 9.30 π.μ και στη συνέχεια θα γίνει εκδήλωση υποδοχής στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή και της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου. Το Σάββατο, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των φιλοξενούμενων στο μουσείο Μυτιληνιών, στο «Ευπαλίνειο» και στο «Ηραίον». Το μεσημέρι στο λιμάνι της Σάμου, θα γίνει υποδοχή της δεύτερης ομάδας των Τούρκων φιλειρηνιστών από το Κουσάντασι.

Την ίδια μέρα στις 7.00 μ.μ., θα γίνει κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», η οποία θα περιλαμβάνει σύντομους χαιρετισμούς και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα.

Τέλος, την Κυριακή 21 του Μάη, θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Παλιόκαστρο και θα ακολουθήσει πορεία προς το Βαθύ. Στις 4 μ.μ. οι προσκεκλημένοι από την Τουρκία θα ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής για τη χώρα τους. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του νησιού αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμπαραστέκονται οικονομικά για την κάλυψη των εξόδων των εκδηλώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ