ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η πύρινη λαίλαπα

Σώθηκαν απ' την πύρινη λαίλαπα αλλά έχασαν τα πάντα

Associated Press

Σώθηκαν απ' την πύρινη λαίλαπα αλλά έχασαν τα πάντα
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Ανείπωτος πόνος για την εφιαλτική καταστροφή γέμισε χτες τις καρδιές εκατοντάδων απ' τους τουλάχιστον 5.000 Αυστραλούς πυρόπληκτους που αποτόλμησαν την επάνοδό τους στην καμένη γη και στα σπίτια. Η μάχη της επιβίωσης αναδεικνύεται ακόμη σκληρότερη αφού η φειδωλή κρατική βοήθεια των περίπου 1.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 500 ευρώ) σε κάθε πυρόπληκτο ενήλικα δίνεται με το σταγονόμετρο. Ελάχιστοι απ' τους πυρόπληκτους κατάφεραν (όπως ήταν αναμενόμενο...) να περισώσουν προσωπικά τραπεζικά βιβλιάρια ή δελτία ταυτότητας που επιζητούν οι αρχές προκειμένου να χορηγήσουν τη «βοήθεια»...

Αυτές οι δυσκολίες ανάγκασαν τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ να ζητήσει «χαλάρωση» των γραφειοκρατικών κανονισμών ώστε να δοθούν κάποια πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους. Απ' την άλλη, τα ταμεία του Ερυθρού Σταυρού Αυστραλίας γέμισαν με 32.000.000 δολάρια αλλά τίποτε απ' αυτά ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί για τα άμεσα θύματα της πύρινης λαίλαπας που εξακολουθούσε ως χτες (πέντε μέρες απ' την εκδήλωση των πρώτων πυρκαγιών) να μαίνεται ανεξέλεγκτη σε τουλάχιστον 23 μέτωπα της βορειοανατολικής και ανατολικής Βικτώριας.

Στο μεταξύ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μακλίλαντ και η επίτροπος αστυνομίας της πολιτείας της Βικτώρια, Κριστίν Νίξον, διαβεβαιώνουν πως οι αρχές βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό και στη σύλληψη ορισμένων εκ των εμπρηστών που ευθύνονται για ορισμένες απ' τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν ιδιαίτερα τα προάστια των Μελβούρνης, Τσέρτσιλ και Κινγκλέικ. Παράλληλα, ειδικοί αναλυτές δίνουν προφίλ των πιθανών εμπρηστών αποσιωπώντας τα πιθανά μεγάλα συμφέροντα τεράστιων πολυεθνικών που επιζητούσαν την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου σε κάποιες απ' τις δασικές εκτάσεις που «συμπτωματικά» έγιναν στάχτη...

Πάντως, ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων έχει «κολλήσει» στους 181 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους είναι πλέον και ένα ζευγάρι ομογενών (Τάνια και Δημήτρης Τσιμικλής). Εντείνονται δε οι φόβοι πως θα βρεθούν και άλλοι ομογενείς νεκροί μεταξύ των πολλών δεκάδων άλλων αγνοουμένων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Την κατασκευή νέου σιδηροδρομικού δικτύου στη Μέκκα, που θα ενώνει την πόλη με την έταιρη ιερή μουσουλμανική πόλη Μεδίνα αλλά και με τους τρεις τόπους προσκυνήματος (Μίνα, Αραφάτ, Μουζνταλίφαχ) ανέλαβε χτες η κινεζική σιδηροδρομική εταιρεία με συμβόλαιο αξίας 1,8 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Την ελπίδα ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος να διεξαγάγει «ένα σωστό διάλογο αλλά και με σθένος και αποφασιστικότητα» με το Ιράν εξέφρασε, χθες, από το Κουβέιτ, όπου συνεχίζεται την περιοδεία του στην περιοχή, ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι θα ήταν «πολύ καλό όταν διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν, στις 12 Ιούνη, οι αμερικανο-ιρανικές συνομιλίες να έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση».

KITO.-- Ενταση υφέρπει μεταξύ των ΗΠΑ και του Εκουαδόρ μετά την εντολή του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα για απέλαση του συνεργάτη της πρεσβείας των ΗΠΑ Αρμάντο Αστόργκα, για προσπάθειες διείσδυσης και χρηματισμού υπαλλήλων των αρχών ασφαλείας της χώρας, με στόχο να αποσπάσει απόρρητα έγγραφα.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ορκίστηκε χτες νέος πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε, ο Μόργκαν Τσβανγκιράι απ' τον αλλοτινό αντίπαλό του Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο ηγέτης του «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής», υποσχέθηκε ότι απ' τον επόμενο μήνα θα πληρώσει σε ξένο νόμισμα όλους τους δημόσιους και κρατικούς υπαλλήλους ώστε να ξανανοίξουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία και κάθε άλλη υπηρεσία σε μία χώρα που σαρώνεται από βαθιά οικονομική κρίση εδώ και μερικά χρόνια...

ΜΠΑΚΟΥ.-- Ο αρχηγός της Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, πτέραρχος Ράιλ Ρζάγιεφ, δολοφονήθηκε χτες το πρωί έξω από το σπίτι του στην πρωτεύουσα της χώρας το Μπακού όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από άγνωστο και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά του στο στρατιωτικό νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν έρευνες για τη δολοφονία, ωστόσο τόνισαν πως δε γνωρίζουν ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Αύξηση των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και τις άλλες κρίσιμες υποδομές της Νότιας Αφρικής υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Οικονομικών Τρέβορ Μάνουελ, παρουσιάζοντας προϋπολογισμό ύψους 76 δισ. δολαρίων ενόψει των εθνικών εκλογών της 22ης Απρίλη.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε χτες η Γεωλογική Υπηρεσία της Ινδονησίας έπειτα από σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εκατοντάδες Σέρβοι κάτοικοι του χωριού Γκράμποβατς στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο εμπόδισαν χτες την προσπάθεια ΝΑΤΟικών στρατιωτών της KFOR να στρατολογήσουν μέλη για το λεγόμενο «στρατό» του προτεκτοράτου...

ΜΕΞΙΚΟ
Με το πρόσχημα των ναρκωτικών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Σε ένα ιδιότυπο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των αρχών εξελίσσεται ο «πόλεμος των καρτέλ των ναρκωτικών», ενόσω ο αριθμός των νεκρών συνεχώς μεγαλώνει. Από το Σαββατοκύριακο, 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές του βορείου Μεξικού, που συνορεύουν με τις ΗΠΑ, ενώ οι αρχές έχουν υπολογίσει σε 5.400 τον αριθμό τους σε όλη τη χώρα από τις αρχές 2008 ενώ οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί ακόμη και να «επέμβουν και στρατιωτικά εάν η χώρα περιέλθει σε χάος» που θα σημάνει και «άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συντονισμένες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ._

Τρεις συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας σε κυβερνητικά κτίρια πραγματοποιήθηκαν χτες στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας της Καμπούλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων, άμαχοι, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, επισκέπτες, αστυνομικοί και οι οκτώ καμικάζι, που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις και 35 περίπου να τραυματιστούν. Αφγανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών συνδέουν τις "ασυνήθιστα" συντονισμένες επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια με τις επιθέσεις της Βομβάης, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με ενδείξεις οι δράστες έπαιρναν εντολές από το «τρομοκρατικό δίκτυο» του Πακιστάν.

Οι «Ταλιμπάν» ανέλαβαν την ευθύνη και τις δικαιολόγησαν ως αντίποινα για την αντιμετώπιση των κρατουμένων «Ταλιμπάν» στις αφγανικές φυλακές.

Σε διαφορετική βομβιστική επίθεση στην επαρχία Χελμάντ σκοτώθηκαν ακόμα οκτώ φρουροί ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του στρατού των ΗΠΑ, Μάικλ Μιούλεν υπεραμύνθηκε της άμεσης αποστολής των επιπλέον 30.000 Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντάς τους "απαραίτητους"...

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο που αναμένεται στο Αφγανιστάν ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ...

Μήνυμα συμπαράστασης του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ απέστειλε στο ΚΚ Αυστραλίας μήνυμα συμπαράστασης για τις απώλειες ζωών στις τεράστιες πυρκαγιές στη χώρα. Το μήνυμα έχει ως εξής:

Προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Αυστραλίας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Δεχτείτε τα συλλυπητήριά μας για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στη χώρα σας.

Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συναισθήματα θλίψης και την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη της Αυστραλίας και τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ»

ΙΝΔΙΑ
Νέα πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ

BOMBAH.--

Πυρηνική συμφωνία, ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν χτες στη Βομβάη, Ρωσία - Ινδία, η οποία προβλέπει την παράδοση προμηθειών ουρανίου από τη Μόσχα στο Νέο Δελχί. Μια συμφωνία που ακολούθησε την άρση της απαγόρευσης της Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών για παραδόσεις ουρανίου προς την Ινδία, με τους Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφεται με την Ινδία, εδώ και πολλά χρόνια. Το ινδικό τμήμα ατομικής ενέργειας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η συμφωνία αφορά μια μακροχρόνια παράδοση 2.000 τόνων ουρανίου και θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία που συνάπτει η Ινδία μετά και από αυτήν με τις ΗΠΑ, που αφορούσε πυρηνική συνεργασία για μη στρατιωτική χρήση...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρή θρησκευτική ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ επιθέσεων κυρίως κατά σιιτών προσκυνητών και πολιτών σε συνοικίες της Βαγδάτης σημειώθηκε, χτες, αναζωπυρώνοντας τη θρησκευτική ενδο-ιρακινή ένταση, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις περιφερειακές εκλογές κατά τις οποίες επικράτησε το κοσμικό σιιτικό κόμμα του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι. Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη με συνολικά 17 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε και στην Ισκαντιρίγια, νοτίως της Βαγδάτης, με στόχο θέση του ιρακινού στρατού, όπου σκοτώθηκαν δύο αξιωματικοί και τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες. Ιρακινή στρατιωτική περίπολος ήταν ο στόχος επίθεσης με ένα νεκρό και στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Σχολιάζοντας τις χτεσινές επιθέσεις, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σταφάν ντι Μιστούρα, εκτίμησε ότι είναι «ξεκάθαρη η πρόθεση των δραστών των δολοφονικών αυτών ενεργειών: θέλουν να προκαλέσουν σεχταριστική θρησκευτική ένταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ