ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα στο ΚΘΒΕ

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους για τα δίκαια μισθολογικά και θεσμικά αιτήματά τους ανακοίνωσαν οι ηθοποιοί και οι άλλοι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, προχτές σε συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί ζητούν αύξηση 6,5% στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να μετακυλίεται το όποιο οικονομικό πρόβλημα στις πλάτες των ηθοποιών και των άλλων εργαζομένων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πάσης Φύσεως ζητά εξίσωση με τους μισθούς των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο, πενθήμερη εργασία κλπ.

Οι ηθοποιοί κι οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ διανύουν την τέταρτη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ έχουν ματαιωθεί 15 παραστάσεις του «Ερρίκου Δ΄», 15 παραστάσεις του έργου «Ο κύκλος με την κιμωλία», 10 παραστάσεις της «Επιστροφής στον Παράδεισο» και 15 πρωινές παραστάσεις για σχολεία («Ελένη», «Ερωτευμένος πειρατής»). Οι 212 τεχνικοί, διοικητικοί, επιστημονικοί συνεργάτες απέχουν κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και οι 158 ηθοποιοί κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Η διοίκηση του ΚΘΒΕ αντιπροτείνει αύξηση 4%. Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ Δημήτρης Γαρούφας δήλωσε χτες ότι «η οικονομική κρίση μείωσε τη φετινή μας επιχορήγηση από 10.500.000 ευρώ στα 7.900.000. Το έλλειμμα που "κληρονομήσαμε" όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά στην περίπτωση που θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα του προσωπικού θα διογκωθεί κατά ένα εκατομμύριο. Αν δώσουμε αύξηση 4% θα μπούμε μέσα περί τις 500.000 ευρώ».

Οι δηλώσεις, όμως, του Δ. Γαρούφα, περί μείωσης της επιχορήγησης του ΚΘΒΕ, δεν ευσταθούν. Ο προϋπολογισμός για το 2008 ήταν 7.620.000, ενώ για το 2009 είναι 7.900.000. Αρα υπάρχει μια - μικρή έστω - αύξηση. Εκτός κι αν το 2008 πήρε κι άλλα χρήματα το ΚΘΒΕ. Τότε, όμως, καταρρίπτεται το επιχείρημα περί ανάγκης εξίσωσης της επιχορήγησης του ΚΘΒΕ με το Εθνικό, το οποίο επιχορηγήθηκε με 8.000.000 για το 2008 και με 8.300.000 για το 2009.

Σύγκρουση παρελθόντος - παρόντος

«Λόγω φάτσας» από το Θεσσαλικό Θέατρο
«Λόγω φάτσας» από το Θεσσαλικό Θέατρο
Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ανεβάζει, αύριο, το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Φοίβου Σοφικίτη, μουσική Βασίλη Κουτίβα. Παίζουν: Μαριέτα Αντιβάση, Μαριάννα Αρβανιτίδου - Πετροπουλέα, Αλέκος Κολλιόπουλος, Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος, Γιώργος Τσαπόγας.

«Ο δρόμος περνά από μέσα», μέσα από το νεοκλασικό του Φάνη, ένα αρχοντικό σύμβολο και πεδίο σύγκρουσης για δύο γενιές. Δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες και στάσεις ζωής. Από τη μια, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και η πιστή του Γλυκερία, απομεινάρια μιας εποχής που σιγά - σιγά χάνεται. Από την άλλη, ο ανιψιός του Ανδρέας, μαζί με τον έμπορο Χάρη και τη γυναίκα του Λίτσα, εισβάλλουν στο σπίτι με τον αέρα του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού και καταπατούν κάθε αξία και ηθική, που επί χρόνια στήριξε τις ανθρώπινες σχέσεις. Παραστάσεις Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 9μ.μ.

  • Αυριο, ανεβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, η μουσικοθεατρική παράσταση «Sugar Babes», σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά. Πρόκειται για παράσταση - σχόλιο για την πόλη. Ποιες δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν, ποιες εναλλακτικές μπορούν να ευδοκιμήσουν, μπροστά στην κρίση της αγροτικής οικονομίας, ποιες οι απαιτήσεις, ποια τα ρίσκα για τους ανθρώπους; Με καταγραφή αυθεντικών μαρτυριών ντόπιων, με μουσική, χοροθεατρικές δράσεις και χιούμορ, η παράσταση εξερευνά τις μεταλλάξεις μιας κοινωνίας, που προσπαθεί να ισορροπήσει στα σεισμικά κύματα της «παγκοσμιοποιημένης» αγοράς. Παίζει η Σύρμω Κέκε.
  • Το «Λόγω φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου, ανεβαίνει (20/2) στο «Θεσσαλικό Θέατρο» (ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας) στο θέατρο «Μύλος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού. Μια παλαίμαχη μπουλουκτσού ηθοποιός, ο μισοσαλεμένος αδερφός της, η γεροντοκόρη αδερφή της, ο γάτος τους, ένας φιλόδοξος σκηνοθέτης, ο Αγιος Βασίλης και μια γαλοπούλα, μπλέκονται με αφορμή ένα τηλεοπτικό σποτ. Γλυκόπικρο το έργο παρουσιάζει ένα καθημερινό κομμάτι ζωής, θέτοντας σε σύγκρουση το παρελθόν, με το απειλητικό, χαώδες σήμερα. Ισορροπώντας μεταξύ κωμικού και δραματικού, ο συγγραφέας δημιουργεί εκρηκτικές εντάσεις, με όχημα το χιούμορ. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης. Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου. Φωτογραφίες: Μέρση Τζιμοπούλου. Παίζουν: Ελεάνα Απέργη, Αννα Πολυτίμου, Μανώλης Δεστούνης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Χαρά Τσιώλη.
Καθημερινότητας ... ποίηση

Το έργο «Ρέκβιεμ ή αλλιώς κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει κάποιο νόημα» του Φερνάντο Ρενχίφο παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του «Επί Κολωνώ», σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Παίζουν: Αντώνης Ντουράκης, Κώστας Κουτσολέλος, Χρήστος Θεοδωρίδης. Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Ψάλτου. Μουσική επεξεργασία: Μάνος Ροβίθης.

Το έργο αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες «φωνές» της σύγχρονης ισπανόφωνης δραματουργίας. Τρεις άνδρες περιγράφουν τη διαδρομή μιας μέρας τους, αναζητώντας το νόημα και την αξία της ζωής. Ενα θεατρικό ποίημα 3 φωνών. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο αναλόγιο που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με τους ίδιους συντελεστές. Οι τρεις ηθοποιοί, σαν «χορός» καθημερινών ανθρώπων, στήνουν μια μικρή συνέντευξη - συζήτηση με το κοινό, με θέμα τη ζωή, την καθημερινότητα και την ανάγκη όλων των ανθρώπων για χαρά.

Μικρασιάτικα στην Κύπρο

«Λόγια και μουσικές μικρασιάτικες ταξίδεψαν στην Κύπρο», τιτλοφορείται η συναυλία του Χρήστου Σίκκη, αύριο (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41, 210 3634000). Τιμητικά συμμετέχει η Δόμνα Σαμίου. Ενα πρόγραμμα με τραγούδια Κύπρου, Μικράς Ασίας, Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων, που αναδεικνύει τη στενή μουσική συγγένεια των περιοχών αυτών. Τραγούδια, όπως «Η βράκα», «Το γιασεμί», «Η Μαρούλλα» και πολλά άλλα, τα συναντάμε στις παραπάνω περιοχές με τις ίδιες σχεδόν μελωδίες και στην Κύπρο με το γλωσσικό ιδίωμα του νησιού. Τα ίδια βασικά μουσικά όργανα (βιολί - λαούτο) και κοινοί χοροί (καρσιλαμάδες, ζεϊμπέκικα) μαρτυρούν την ενότητα περιοχών της Μικράς Ασίας, των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Πολιτιστικές δράσεις της Βουλής

Τα πεπραγμένα της πολιτιστικής δραστηριότητας του Ιδρύματος της Βουλής, στο διάστημα 2004-2008, και τον προσεχή προγραμματισμό του, παρουσίασαν χθες στη Βουλή ο πρόεδρός της, Δημήτρης Σιούφας, και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος, Ευάγγελος Χρυσός.

Στις δραστηριότητες του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Αττικής και όλης της περιφέρειας, για μικρά παιδιά και για ΚΑΠΗ. Φιλοξενία μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Εκθέσεις ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, με παράλληλες εκδηλώσεις και σχετικές εκδόσεις (αρκετές εκθέσεις παρουσιάζονται σε πόλεις της περιφέρειας και στο εξωτερικό, όπως, λ.χ., η έκθεση για την Μαρία Κάλλας). Εκδόσεις ιστορικού, παιδαγωγικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, οι οποίες διατίθενται δωρεάν σε ιδρύματα και φορείς και στη βιβλιοαγορά. Οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, διαγωνισμών (για μεταπτυχιακούς φοιτητές και μαθητές) και βραβεύσεις. Διεξαγωγή ερευνών. Συμμετοχή σε εκθέσεις Βιβλίου. Συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό «Βουλή».

Στο μακρύ κατάλογο των παλαιότερων εκδόσεων του Ιδρύματος προστίθενται, μεταξύ άλλων, τα εξής βιβλία: «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», Γεωργίου Φίνλεϊ «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Μουσική από την Ηπειρο», «Οι τοιχογραφίες του Μεγάρου της Βουλής», «Δημοτικά τραγούδια. (Ιστορία - Παράδοση)». «Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα». Φέτος θα κυκλοφορήσουν τα βιβλία: «Πρόεδροι Βουλής, Γερουσίας και Εθνοσυνελεύσεων», «Μουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο», «Το γλωσσικό ζήτημα από τη σκοπιά του 21ου αιώνα», «Εργα τέχνης από τη συλλογή της Βουλής των Ελλήνων», κ.ά.

Τις τέσσερις τελευταίες παραστάσεις τους, «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210 2610444), δίνουν στις 20-21 και 27-28/2, οι Ορφέας Περίδης και Ρασούλης Μανώλης, με μεγάλες επιτυχίες των δίσκων τους. Μαζί τους στο τραγούδι η Μαρία Παπαλεοντίου.

Στο Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής, τηλ. 210 8640943), κάθε Τετάρτη (7 μ.μ. - 9 μ.μ.), λειτουργεί εργαστήριο παραδοσιακών χορών. Τα μαθήματα - δωρεάν - απευθύνονται σε άτομα άνω των 15 χρόνων.

Στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), αύριο ξεκινά τις εμφανίσεις της η καλύτερη, ίσως, jump band στην Ευρώπη, η ολλανδική «Jump n' Jive». Το ρεπερτόριό της εκτείνεται σε όλο το φάσμα του σουίνγκ και του ρυθμ εντ μπλουζ, περιλαμβάνοντας επιλεγμένα doo-wop τραγούδια και μπαλάντες, σε μια εκρηκτική μείξη κλασικών ποπ και τζαζ στάνταρντς.

Μια σημαντική φωνή, η Ξανθίππη Καραθανάση, μετά από πολύχρονη σιωπή, επιστρέφει στο αθηναϊκό κοινό. Ξεκινά σήμερα (11μμ) εμφανίσεις στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210 3421212), όπου θα τραγουδά κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο. Θα παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια που πατάνε σε παραδοσιακά μοτίβα και στο λυρισμό μιας μπαλάντας, αφιερωμένα σε όσους ονειρεύονται ακόμα... Μαζί της ο σπουδαίος σολίστας του μπουζουκιού και συνθέτης Χρήστος Κωνσταντίνου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Ζαχαρίας Καρούνης και Σοφία Τζαβάρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ