ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Την Τρίτη 17 Φλεβάρη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων, με σκοπό να καθορίσει τον τόπο, την ημερομηνία και το θέμα της 11ης παγκόσμιας συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, από το Λίβανο και τη Συρία, θα ενημερώσουν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Θα συζητήσουν επίσης νέες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό. Επίσης τη δράση ενάντια στην καπιταλιστική κρίση και πρωτοβουλίες με αφορμή τα 60χρονα του ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 2009.

Στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι των: ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Κούβας, ΚΚ Λιβάνου, Νοτιοαφρικανικού ΚΚ, Πορτογαλικού ΚΚ, ΚΚΡΟ και ΚΚΕ.

ΒΟΛΟΣ
Περήφανη απάντηση στην ιμπεριαλιστική πρόκληση

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στους χώρους του λιμανιού ενάντια στον ελλιμενισμό των 6 ΝΑΤΟικών πλοίων

Περήφανη απάντηση έδωσαν, χτες, ο λαός και η νεολαία του Βόλου στην πρόκληση των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ να φέρουν πολεμικά πλοία στο λιμάνι της πόλης. Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στην είσοδο του λιμανιού, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, με τη συμμετοχή πολλών φίλων της ειρήνης, ενώ ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία νεολαίων.

Φωνάζοντας συνεχώς αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα οι αγωνιστές της ειρήνης πραγματοποίησαν δυναμική πορεία μέσα στους χώρους του λιμανιού και στη συνέχεια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Απ' αυτή τη δυναμική κινητοποίηση του λαού του Βόλου έλειπαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τοπικές αρχές - η δημοτική και νομαρχιακή αρχή που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τον ΣΥΝ - αλλά, βεβαίως, παρόντες ήταν πολλοί δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, που εκλέχτηκαν με ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και πολλών εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

Στην ομιλία της στη συγκέντρωση η Ράνια Ασλαμπαντζίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, υπογράμμισε ότι ο ελλιμενισμός της ΝΑΤΟικής Αντιναρκικής Δύναμης Μεσογείου στο λιμάνι της πόλης αποτελεί πρόκληση στα φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Μαγνησίας, πολύ περισσότερο που γίνεται σε μια περίοδο που είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τη δολοφονική επίθεση στο λαό της Παλαιστίνης, στην οποία καταλυτικός ήταν ο ρόλος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και τόνισε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς εδώ και πολλά χρόνια διευκολύνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, δίνοντας στη χώρα μας ένα διαμεσολαβητικό ρόλο. Και κατέληξε λέγοντας: «Κανένα λιμάνι και καμιά πόλη της χώρας μας να μη γίνει ούτε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε φυλάκιο του ΝΑΤΟ».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από χτες το πρωί βρίσκονται ελλιμενισμένα στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού του Βόλου 6 ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία, τα οποία δεν είναι σε κοινή θέα, καθώς οι αρμόδιες αρχές φρόντισαν να τα κρύψουν από τα βλέμματα των κατοίκων της περιοχής, δημιουργώντας γύρω τους ένα τεράστιο τείχος από κοντέινερ. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να παρουσιαστεί αυτή η προκλητική έλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι του Βόλου σαν μια «απλή επίσκεψη» και στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γερμανός διοικητής της ΝΑΤΟικής δύναμης, ο οποίος περιορίστηκε ν' αναφερθεί στις «ομορφιές του Βόλου» και στα «αισθήματα φιλοξενίας των κατοίκων του».

Ομως, ο λαός της Μαγνησίας, όπως έδειξε και η χτεσινή του δυναμική κινητοποίηση, ξέρει καλά με ποιους έχει να κάνει. Αλλωστε, είναι γνωστό πως η αντιναρκική δύναμη Μεσογείου ενεργοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ, το 1999, «για δράση σε περίοδο ειρήνης, κρίσης ή σύγκρουσης» και το 2001 τροποποίησε το όνομά της σε Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του Νότου, έτσι ώστε, αν απαιτηθεί, να ενεργοποιείται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αποτελεί ολοκληρωμένη μονάδα της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας σε ασκήσεις, είτε εκτελώντας πραγματικές επιχειρησιακές αποστολές.

Προβοκατόρικο χτύπημα στα γραφεία του «Ρ» και της «ΣΕ»

Η πόρτα της εισόδου στα γραφεία του «Ρ», στον 1ο όροφο, μετά την έκρηξη
Η πόρτα της εισόδου στα γραφεία του «Ρ», στον 1ο όροφο, μετά την έκρηξη
Δολοφονικό και προβοκατόρικο χτύπημα με γκαζάκια έγινε, χτες το μεσημέρι, στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και της «Σύγχρονης Εποχής» στο κέντρο της Αθήνας. Στις 3.45 έγιναν δύο ισχυρές εκρήξεις στον 1ο όροφο της οδού Σόλωνος 130, έξω από την πόρτα όπου στεγάζονται τα τμήματα κυκλοφορίας, συνδρομητών, διαφημίσεων, δημοσιογραφικά γραφεία του «Ριζοσπάστη» και το εκδοτικό του ΚΚΕ, «Σύγχρονη Εποχή». Είναι γεγονός ότι η ώρα που έγιναν οι εκρήξεις είναι ώρα αιχμής για την εφημερίδα μας, αλλά και για τις δραστηριότητες του εκδοτικού, επομένως οι εργαζόμενοι ήταν στα γραφεία. Αυτό δείχνει πως οι προβοκάτορες αυτής της ενέργειας είναι αδίσταχτοι. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη χρήση πυροσβεστήρων έσβησαν τη φωτιά που προκλήθηκε, η οποία βεβαίως προκάλεσε πυκνούς καπνούς που επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το κτίριο, προκαλώντας κατάσταση ασφυξίας. Δείγμα επίσης ότι δεν ήταν μια απλή φωτιά, αλλά ένα μείγμα υλικού επικίνδυνου να προκαλέσει και άλλα προβλήματα για τους εργαζόμενους.

Είναι γεγονός επίσης ότι οι προβοκάτορες ήξεραν σε ποια γραφεία τοποθετούσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό. Γνώριζαν ότι σ' αυτά στεγάζονται δραστηριότητες του ΚΚΕ. Φαίνεται πως έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Οπως συγκεκριμένη στόχευση έχουν και οι μηχανισμοί που καθοδηγούν ανάλογες ενέργειες. Αλλά είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν αυτοί που οργανώνουν και εκτελούν τέτοιες ενέργειες ότι θα μας πτοήσουν. Η δράση μας θα συνεχίσει στην ίδια ρότα, ακόμη πιο επιθετική, ακόμη πιο αποτελεσματική για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού. Κόντρα στα μονοπώλια, την εξουσία τους και τους προβοκατόρικους μηχανισμούς που τους καθοδηγούν σε τέτοιες και άλλες ενέργειες ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Αλλωστε, στηριζόμαστε στην εργατική τάξη και το λαό, στη δύναμή τους, γιατί υπερασπίζουμε και παλεύουμε για το δίκιο τους.

Λίγη ώρα μετά την έκρηξη έφτασε η Πυροσβεστική και η Αστυνομία για τις τυπικές ενέργειές τους σχετικές με το γεγονός.

Ο Δημήτρης Παπαλεωνίδας, μέλος του ΔΣ της «Σύγχρονης Εποχής», δήλωσε στον «Ρ»: «Αλλη μια προβοκατόρικη ενέργεια ενάντια στο "Ριζοσπάστη" και στο εκδοτικό του ΚΚΕ. Αυτές οι ενέργειες ούτε μας τρομοκρατούν, ούτε θα μας κάνουν να σταματήσουμε την πολιτική μας και τη δράση μας».

Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε: «Οι σημερινές άνανδρες εμπρηστικές επιθέσεις στα γραφεία του "Ριζοσπάστη", στο πολιτικό γραφείο του Θ. Πάγκαλου καθώς και σε οικία έχουν ως στόχο την ίδια τη Δημοκρατία. Γι' αυτό και απέναντί τους έχουν την ηχηρή, καθολική και απερίφραστη καταδίκη των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών. Οι Αρχές, όπως είναι αυτονόητο, θα διερευνήσουν πλήρως τα περιστατικά, ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαινιάζει τα νέα της γραφεία

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καλεί στα εγκαίνια των νέων της γραφείων στην οδό Τάκη Σινοπούλου 13. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15/2 στις 10.30 το πρωί. Θα μιλήσει ο Θεόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο κέντρο «Φυτιές», στη Βαρβάσαινα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ