ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Συνεχίζεται η ομηρία των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ

Από πρόσφατη περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Λίλας Καφαντάρη στον ΟΠΑΠ
Από πρόσφατη περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Λίλας Καφαντάρη στον ΟΠΑΠ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Πολιτισμού, με θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Εύα Μελά, Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Συνεχίζεται η ομηρία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων, με σύμβαση ημέρας, που απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η ρύθμιση της κυβέρνησης με αρ. 3708/2008 δεν απάντησε παρά μόνο στις απαράδεκτες καθυστερήσεις της Διοίκησης που κρατούσε τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ανασφάλιστους από το 2007. Από την άλλη, άφησε ανοιχτό το δρόμο των απολύσεων.

Ηδη, από την αρχή του χρόνου, η πολιτική ηγεσία έδωσε εντολή να παρθούν οι κάρτες παρουσίας, από τους 80 εργαζόμενους.

Το καθεστώς αντιμετώπισης που ακολουθεί η ηγεσία της ΓΓΑ πάσχει από κάθε άποψη. Δεν μπορεί να επικαλεστεί τη σύμβαση ημέρας που είχαν υπογράψει εργαζόμενοι με τον ΟΠΑΠ πριν από χρόνια. Δεν εμφανίζεται ούτε το καθεστώς της επινοικίασης, ούτε η πολιτική ηγεσία πιστεύουμε θα θελήσει να το εμφανίσει.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν αναγνωρίζει εδώ και χρόνια για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ότι παρέχουν υπηρεσία σε αυτή, γι' αυτό και εμφανίστηκε το 2007 το πρόβλημα με την ασφάλισή τους.

Οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, η τελευταία ρύθμιση 3708/2008, έχει βγάλει από το προσκήνιο την κατάπτυστη σύμβαση ημέρας του ΟΠΑΠ ως μη υφιστάμενη.

Σήμερα επιτέλους, μετά από 6 χρόνια υπηρεσίας τους στην ΓΓΑ, πρέπει η σύμβασή τους να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου και η πολιτική ηγεσία να δεσμευτεί γι' αυτό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Σε τι συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί η πολιτική ηγεσία, ώστε να διασφαλιστεί η μη απόλυση των 80 εργαζομένων στην ΓΓΑ;
  • Πότε επιτέλους η πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει στην άρση της ομηρίας τους και στη μετατροπή της σχέσης εργασίας τους σε αορίστου χρόνου, για να κλείσει ένα άθλιο καθεστώς που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ;
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Καθαρισμού στη Σίνδο με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, εξαιτίας της δυσοσμίας που αναδίνεται για έξι μήνες κάθε χρόνο. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες υποφέρουν πολλές περιοχές. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε στον τόπο εργασίας τους, είτε στον τόπο κατοικίας τους.

Απέναντί τους υπάρχει η πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που στην καλύτερη περίπτωση έδειξαν αδιαφορία και δεν αντιμετώπισαν οριστικά το πρόβλημα.

Το έργο της επεξεργασίας της λυματολάσπης αντιμετωπίζει χρόνιες και πολλές καθυστερήσεις, παρατάσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις. Σχεδιάστηκε για να καλύψει ανάγκες υποδοχής της λυματολάσπης.

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αδυνατούν να καλύψουν τους όγκους της ιλύος που παράγονται, γιατί ενώ οι μονάδες επεξεργασίας λυματολάσπης έχουν κατασκευαστεί για το ονομαστικό φορτίο των 296.000 κ.μ. την ημέρα, η γραμμή επεξεργασίας ιλύος είχε κατασκευαστεί για μικρότερο φορτίο, με αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκής.

Στην περιοχή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στη Σίνδο, η λυματολάσπη συσσωρεύεται από το 2007 χωρίς να μπορεί η ΕΥΑΘ να τη διαθέσει πουθενά και την άρνηση διάθεσής της στους Ταγαράδες.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του σταθμού».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης από το 2006 κατασκευάζει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ (σύμβαση κατασκευής 26 εκατ.), σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα δημόσια έργα, με φορέα υλοποίησης τη δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΤΑΗ και συγχρηματοδότηση - ως προς ένα μέρος - από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έληξε στις 31-12-2008, και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, Λίλα Καφαντάρη, Διαμάντω Μανωλάκου, Σταύρος Σκοπελίτης και Σπύρος Χαλβατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η συμμόρφωση Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας με τις αρχές διοίκησης και διαχείρισης των δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις υποδείξεις του πορίσματος του ΣΕΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Να ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού η νομιμότητα των λογαριασμών και της απορρόφησης των δημόσιων χρηματοδοτήσεων στην παρούσα φάση και αν έχει γίνει, ποια τα αποτελέσματα του ελέγχου.
  • Να δίνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα στα αρμόδια πρόσωπα και την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
  • Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι από Υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των εργαζομένων του εργοταξίου του ΠΣΚΗ.
  • Να διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου μετά τις 31-12-2009 χωρίς να τεθεί η οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Επιπλέον καλούν τους Υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα αντίγραφα των λογαριασμών πληρωμής των εργασιών του ΠΣΚΗ που αφορούν στην περίοδο μη σύννομης διοίκησης του έργου, δηλαδή από 24-9-2008 έως σήμερα, βάσει των άρθρων 52, 53 & 1, 3, 4-5, 6, 7 και 56-57 του Ν. 3669/08 για τα Δημόσια έργα.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΤΟΥ ΔΔ ΝΕΣΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι του ΔΔ Νεστάνης του Δήμου Μαντινείας Νομού Αρκαδίας είναι αντιμέτωποι με τη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας που διαχειρίζεται τη Μονή Γοργοεπηκοόου, που διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης στην περιοχή τους.

Στις διεκδικούμενες εκτάσεις βρίσκεται και πηγή νερού, ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες λειψυδρίας, που η Μητρόπολη θέλει να εμπορευτεί και ήδη έχει ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες με ιδιώτες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης και Σπύρος Χαλβατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς:

-- Γιατί μέχρι τώρα το Δημόσιο δεν έχει οριοθετήσει τις εν λόγω εκτάσεις και γιατί δεν πραγματοποιήθηκε από το Δασαρχείο Τρίπολης η προγραμματισμένη για τις 6/1/2009 οριοθέτηση;

-- Τι θα πράξει στο άμεσο μέλλον για την επίλυση του προβλήματος;

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση καταβολή των μισθών στους συμβασιούχους καθηγητές του ιδρύματος ΤΕΙ Σερρών, καθώς και για την άμεση προκήρυξη και κάλυψη όλων των θέσεων μόνιμου διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του ΤΕΙ, καθώς και για τη μονιμοποίηση του διοικητικού προσωπικού.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, αν είναι στις προθέσεις τους να εντάξουν άμεσα την κατασκευή των αναγκαίων έργων στην παραδοσιακή Μακρινίτσα Πηλίου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, με δεδομένο ότι:

  • Οι υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ειδικότερα της περιφέρειας, εδώ και χρόνια υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης μόνιμου επιστημονικού προσωπικού.
  • Εχει ήδη παρέλθει το τετράμηνο που προβλέπεται για διορισμό, μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων του ΑΣΕΠ.

ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και τι μέτρα θα πάρουν για την άμεση έκδοση της απόφασης διορισμού των ανωτέρω διοριστέων Αρχειονόμων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό, αν θα αναστείλει κάθε απόφαση που τυχόν υπάρχει και θα ακυρώσει κάθε σχεδιασμό για μεταφορά των παροπλισμένων πλοίων για δεύτερη φορά στην περιοχή της Γλύφας, έξω από τη Χαλκίδα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία και τη συντήρηση του ιστορικού οικισμού Σαμακώβ Νομού Ξάνθης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ