ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Ζωτικό, αγωνιστικό «κύτταρο» οι Αγροτικοί Σύλλογοι!

Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, η Πανελλαδική Παναγροτική Σύσκεψη, το περασμένο Σάββατο, στον Παλαμά Καρδίτσας

Αποψη από το μπλόκο της Νίκαιας

*

Αποψη από το μπλόκο της Νίκαιας
Η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με συστατικό κύτταρο τους Αγροτικούς Συλλόγους και η ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου, αποτελούν την αναγκαία και καθοριστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, με πλαίσιο διεκδικήσεων που θα στρέφεται κατά των πραγματικών αιτιών που δημιουργούν τα αγροτικά προβλήματα και με προοπτική την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, που θα εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό τονίστηκε στην πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στον Παλαμά Καρδίτσας, η οποία ήταν μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες των τελευταίων χρόνων, που διοργάνωσαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και η Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας. Συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα απ' όλη τη χώρα, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Παλαμά, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη.

Στη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη, το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος από πολλές περιοχές της χώρας, μεταφέροντας την αγωνιστική πείρα τους και συμβάλλοντας στην εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων.

Κάτι νέο «γεννήθηκε»

Στην εισηγητική ομιλία του, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας αναφερόμενος στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στο Μπλόκο της Νίκαιας τόνισε ότι πρώτα και κύρια στηρίχτηκε στου Αγροτικούς Συλλόγους. «Η εμπειρία λέει - σημείωσε - ότι πατήσαμε στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Επιτροπές Αγώνα, όπου δεν υπήρχε Αγροτικός Σύλλογος. Αυτήν την εμπειρία να τη μεταδώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Οτι, δηλαδή, το κύτταρο, που θα μας κρατήσει ζωντανούς στον αγώνα, στη διεκδίκηση για μια καλύτερη ζωή, στην ύπαιθρο, αλλά και να παραμείνουμε στα χωράφια και στο χωριό, είναι ο Αγροτικός Σύλλογος, οι Ομοσπονδίες, είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα». Και συνέχισε: «Σ' αυτή τη βάση πρέπει να γίνει πανελλαδική προσπάθεια, γιατί γεννήθηκε κάτι νέο στις αγροτικές κινητοποιήσεις, το οποίο πρέπει να το οδηγήσουμε, και μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, σε σωστή κατεύθυνση, στην ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, ξεπερνώντας εμπόδια τα οποία υπήρχαν και θα συναντήσουμε ξανά. Πρέπει να γίνουν όσο γίνεται περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι, οι οποίοι θ' ασχοληθούν με τις αιτίες που δημιουργούν τα αγροτικά προβλήματα, που βρίσκονται στην ΚΑΠ και, συνολικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και να υπάρξει και πανελλαδική έκφραση στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις μας».

Το προεδρείο της Σύσκεψης στον Παλαμά Καρδίτσας
Το προεδρείο της Σύσκεψης στον Παλαμά Καρδίτσας
Ο Β. Μπούτας, κάλεσε, τους μικρομεσαίους αγρότες να επαγρυπνούν για τον τρόπο που θα δοθούν, ακόμη και αυτά τα «ψίχουλα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ώστε να μην εξαιρεθούν απ' αυτά οι συνάδελφοί τους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις. Και καταλήγοντας απηύθυνε κάλεσμα μαζικής και οργανωμένης συμμετοχής, στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 15 Μάρτη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απλά και μόνο μέρα μνήμης, αλλά μέρα πάλης που θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, διεκδικώντας λύσεις για το σήμερα και ανοίγοντας το δρόμο της προοπτικής. Υπογράμμισε, δε, ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρέπει να είναι κοινός με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς κοινές είναι οι αιτίες των προβλημάτων τους, κοινός ο αντίπαλος, κοινοί και οι στόχοι.

Η σύσκεψη άνοιξε με χαιρετισμό του Κ. Τζέλα, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Παλαμά Β. Καραδήμος.

Στην εμπειρία των πρόσφατων μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και στους στόχους που πρέπει να μπουν από 'δω και στο εξής για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας ακόμα αποφασιστικά, οργανωμένα και δυναμικά, αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη οι: Σπ. Κλινάκης, (Πρέβεζα), Τ. Τσακαλίδης, (Ημαθία), Γ. Κιουλπεκίδης, Γ. Ρίσκος, (Θεσσαλονίκη), Γ. Μαργαριτίδης, (Εβρος) Ζ. Ζιάρας (Δυτική Μακεδονία), Γ. Πίσσαρης, (Σέρρες), Στυλ. Σταυρακάκης, (Ανώγεια Κρήτης), Β. Αρμενιάκος, (Κέρκυρα), Αλ. Ουγγρίνος (Ημαθία), Σ. Τσουρανάκης, (Χανιά Κρήτης), Σπ. Κοτοπούλης και Γ. Λοΐζος, (Αιτωλοακαρνανία), Γ. Τσακίρογλου, (Χαλκιδική), Χρ. Γιαννόπουλος, (Ηλεία), Β. Κατής, (Ελασσόνα), Στ. Ιωαννίδης, (Δράμα), Γ. Γκικόπουλος, (Βοιωτία), Γ. Ρίτσος, (Τρίκαλα).

«Αγώνας για το σήμερα και το αύριο»!

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Σύσκεψης

Αποψη από τη Σύσκεψη του Σαββάτου
Αποψη από τη Σύσκεψη του Σαββάτου
Η επιτακτική ανάγκη έντασης της δράσης και της οργανωμένης δουλειάς για την επίτευξη των στόχων ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος και ενίσχυσης του αγωνιστικού πόλου, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του Μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Παναγροτική Σύσκεψη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Πανελλαδική Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα, Αγροτών, μετά από κάλεσμα του Μπλόκου της Νίκαιας, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και της Επιτροπής Αγώνα. Συζητήθηκε η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, η ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου και η παραπέρα διάδοση και αποδοχή σ' όλη την Ελλάδα του ψηφίσματος του Μπλόκου της Νίκαιας.

Η εμπειρία και τα συμπεράσματα από τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα γραμμής και αιτημάτων.

1. Από τη συζήτηση, με βάση την εμπειρία που αποκομίστηκε είναι ότι βάση του αγώνα είναι οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Επιτροπές Αγώνα, η δημοκρατική λειτουργία του Μπλόκου της Νίκαιας, παρά τις κάποιες υπερβολές, που προήλθαν από τις προβοκάτσιες, τόσο της κυβέρνησης, όσο και ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης. Θεωρούμε απαραίτητη την προσπάθεια που πρέπει να γίνει σ' όλη τη χώρα για την επαναλειτουργία Αγροτικών Συλλόγων, τη δημιουργία νέων ή των συνενώσεων σε επίπεδο δήμου, τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, όπου είναι αδύνατο να υπάρξουν Αγροτικοί Σύλλογοι. Την επαναλειτουργία Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, σε κάθε νομό και τη σύσταση Επιτροπών Αγώνα σε νομαρχιακό επίπεδο, όπου δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες ή δεν μπορούν να συσταθούν.

2. Το ψήφισμα του Μπλόκου της Νίκαιας, του αγώνα 19/1/2009 έως 2/2/2009 να αποτελέσει τη βάση για διεκδικήσεις, αφού, πλέον, είναι αποδεκτό, όχι μόνο από τους αγρότες που συμμετείχαν στο Μπλόκο της Νίκαιας, αλλά από όλους, σχεδόν, τους αγρότες των άλλων μπλόκων. Σε κάθε Σύλλογο, σε κάθε νομό να συμπληρώνεται με τα ιδιαίτερα προβλήματα και αιτήματα. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες, οι Επιτροπές Αγώνα να διεκδικούν και να καταπιάνονται και με τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, όπως Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, Πολιτισμός, Αθλητισμός.

3. Στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναδείχτηκε η ανάγκη σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να υπάρχουν διεκδικήσεις για συγκεκριμένες τιμές με βάση τις οποίες θα διεκδικούμε τις εγγυημένες τιμές.

4. Να αναδείξουν, ακόμα παραπέρα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές την ανάγκη για παραπέρα εξειδίκευση, για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, για έλεγχο στις τιμές, στα μέσα και εφόδια, για επιδοτήσεις στα μέσα και εφόδια, για κατάργηση του ΦΠΑ. Και του φόρου στο πετρέλαιο.

5. Να πληροφορηθούν πλατιά οι μικρομεσαίοι αγρότες για τις τελευταίες αποφάσεις της ΚΑΠ και για τις κατευθύνσεις που δίνει πέρα από τις περικοπές των επιδοτήσεων, σχετικά με την περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων, τη δημιουργία αλληλεγγύης από τις επιδοτήσεις των αγροτών, παρακρατώντας το 10% και τη δυνατότητα το κράτος - μέλος να καταργεί επιδοτήσεις από τους εργατοαγρότες ή τους αγροτοεργάτες κλπ.

Να συνεχίσουν τη σύγκρουση και τον αγώνα πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά για την ανατροπή της ΚΑΠ και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα του Μπλόκου Νίκαιας.

6. Με αφορμή την οικονομική κρίση που έρχεται με σφοδρότητα και θα χτυπήσει πιο καταστροφικά αγρότες και κτηνοτρόφους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, είναι ανάγκη ν' αντισταθούμε σε κοινό μέτωπο πάλης. Είναι βέβαιο ότι τα μονοπώλια θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν την κρίση με χαμηλότερες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, με μείωση μισθών στους εργαζόμενους και να πουλήσουν πιο ακριβά τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, που βασικά είμαστε οι ίδιοι που παράγουμε στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

7. Στον αγώνα των αγροτών αναδείχτηκαν οι δύο γραμμές, τα δύο πλαίσια που υπάρχουν. Από τη μια είναι τα μπλόκα και οι οργανώσεις, όπως ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, που είναι οι κοινωνικοί εταίροι και συμβάλλουν, πολλές φορές, "αγωνιστικά", για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων, συγκαλύπτοντας τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα στη μικρομεσαία αγροτιά, ταυτόχρονα προβάλλουν αιτήματα που στρέφονται κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς και υπέρ των μεγαλοαγροτών, όπως αυτό με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ποιοι να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

Η άλλη γραμμή, το άλλο πλαίσιο που έχει το Μπλόκο της Νίκαιας που συγκρούεται με τα προβλήματα, την ΚΑΠ, τις αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, τους νόμους που γέννησαν τα μονοπώλια, που διεκδικεί και αγωνίζεται για το σήμερα και το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι δύο γραμμές αντιμάχονται και αυτό θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα για τα μετά το 2013. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα πρέπει να έχουμε ανοιχτό το μέτωπο, σθεναρά και με επιχειρήματα να αποκαλύπτουμε το ρόλο και τους στόχους της γραμμής συναίνεσης και υποταγής στους εκφραστές και να προβάλλουμε τα αιτήματα του ψηφίσματος του Μπλόκου Νίκαιας.

Για την πιο αποτελεσματική και συντονισμένη πάλη, πρέπει να συνεχίσουμε την επαφή μεταξύ μας, για το συντονισμό του αγώνα, σε όλη τη χώρα, την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, τη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων με τη χρησιμοποίηση του διαδικτύου.

8. Ο αγώνας που κάνουμε και συνεχίζουμε έδωσε αυτά τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω ΕΛΓΑ. Θα παρακολουθούμε από κοντά και θα παρεμβαίνουμε όλοι, όχι μόνο για την υλοποίηση, αλλά και για τον τρόπο που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις. Να παρακολουθήσουμε από κοντά και τις άλλες εξελίξεις για τον ΦΠΑ, το πετρέλαιο κλπ.

9. Συνεχίζουμε τον αγώνα με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 15 Μάρτη και η μαζική συμμετοχή των αγροτών θα δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση και την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Να προωθήσουμε πιο πλατιά την ανάγκη για αγώνα ενωτικό, μαζικό, για οργανώσεις της αγροτιάς που θα εκφράζουν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για τη συμμαχία αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, για τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή φιλοαγροτικής πολιτικής, για την εξασφάλιση του σήμερα και του αύριο».

Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη

Στη σύσκεψη του Σαββάτου συμμετείχαν εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος και συνδικαλιστές από:

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Νίκαιας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστική Επιτροπή Πρέβεζας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Εβρου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Κουλούρας Βέροιας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Λουδίας - Μπλόκο Νέας Χαλκηδόνας, Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Μαλγάρων, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ανωγείων Κρήτης, Αγροτικός Σύλλογος Αρμένης Χανίων, Συντονιστική Επιτροπή Ροδακινοπαραγωγών Χανίων, Επιτροπή Μπλόκου Κορνοφούλιας, Αγροτικός Συνεταιρισμό Προχώματος - Συντονιστική Επιτροπή Χαλκηδόνας, Μπλόκο Λίμνης Πολυφύτου, Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Τσαριτσάνης, Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Δράμας, Αγροτικός Σύλλογος Μενεΐδας Πέλλας, Μπλόκο Κερδυλίου Σερρών, Σύλλογος Κτηνοτρόφων Κατερίνης «Αγιος Μόδιστος», Αγροτικοί Σύλλογοι Ανατολικής Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής. Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι πολλών άλλων Αγροτικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ