ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟ «FRIENDSHIPGAS»
Μετατρέπουν τα θύματα σε θύτες!

Με σωρεία κατηγοριών που βασίζονται στο κατάπτυστο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, ένας από τους διασωθέντες μεταλλεργάτες καλείται σήμερα σε απολογία! Αμεση απάντηση από τις ταξικές δυνάμεις

Πρόκληση για όλη την εργατική τάξη αποτελεί η προσπάθεια να ενοχοποιηθούν τα θύματα του εργοδοτικού μακελειού στη Ζώνη
Πρόκληση για όλη την εργατική τάξη αποτελεί η προσπάθεια να ενοχοποιηθούν τα θύματα του εργοδοτικού μακελειού στη Ζώνη
Με την ποινική δίωξη του μεταλλεργάτη Βασίλη Καββαδία, που γλίτωσε την τελευταία στιγμή από το θάνατο, «απαντούν» οι δικαστικές αρχές του Πειραιά, στο πάνδημο αίτημα για την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων, που στις 24 Ιούλη του 2008 έβαψαν στο αίμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εκτελώντας εν ψυχρώ 7 μεταλλεργάτες και ένα ναυτεργάτη στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ» του εφοπλιστή Πετρίδη! Για πρώτη φορά εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, έχοντας εξόφθαλμη κυβερνητική κάλυψη, φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν ευθέως ως συνυπεύθυνους τους εργάτες, που κατά τύχη σώθηκαν από την παγίδα θανάτου που έστησε η εργοδοσία σε βάρος τους!

Η «κλήση κατηγορούμενου» σε βάρος του μεταλλεργάτη εκδόθηκε στις 12 Φλεβάρη, την ίδια μέρα που δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα των τριών πραγματογνωμόνων που διορίστηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά, οι οποίοι ρίχνουν τις ευθύνες στον Β. Καββαδία και σε έναν από τους νεκρούς, τον Κ. Οικονομάκη. Την κλήση υπογράφει η ανακρίτρια Ε' τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά Χρυσούλα Δημητριάδου, η οποία στις 23 Οκτώβρη είχε απαγορεύσει στους εκπροσώπους των σωματείων της Ζώνης να συμμετέχουν στην αυτοψία που πήγε να διενεργήσει στο πλοίο. Στην κλήση, καλεί τον Β. Καββαδία να εμφανιστεί αύριο Τετάρτη στο ανακριτικό γραφείο «για να απολογηθεί για «ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή παρ' υπόχρεου, εμπρησμό εξ αμελείας (...) για τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξη».

Οργισμένη αντίδραση

Χτες το μεσημέρι έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, από τα σωματεία της Ζώνης, με αίτημα να ανακληθεί η δίωξη σε βάρος του μεταλλεργάτη και να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους. Παραβρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι από ταξικά σωματεία του Πειραιά, η Ελπίδα Παντελάκη γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και η βουλευτής του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου.

Σήμερα τα σωματεία θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 12 το μεσημέρι.

Σε δελτίο Τύπου των σωματείων επισημαίνεται ότι με την ποινική δίωξη του μεταλλεργάτη «ολοκληρώνεται το βρώμικο σχέδιο» για «την προσπάθεια μεταφοράς των εγκληματικών ευθυνών του εφοπλιστή, του εργολάβου και των αρχών στα ίδια τα θύματα». Η εξέλιξη αυτή, τονίζουν, δεν αφορά μόνο τη Ζώνη. «Επιχειρείται να ανατραπεί η κατάσταση σε όλους τους εργασιακούς χώρους, μετατρέποντάς τους σε κρεματόρια». Προειδοποιούν τις δικαστικές αρχές και «τα κόμματα της πλουτοκρατίας» ότι «η στάση τους υποδηλώνει ηθική αυτουργία στο επόμενο έγκλημα» και τονίζουν ότι θα πάρουν απάντηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ΚΚΕ

Την ανάκληση της δίωξης και την απόδοση των ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, απαιτεί με δελτίο Τύπου η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι η απόφαση των δικαστικών αρχών, να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος του μεταλλεργάτη, είναι «υπαγορευμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ». Επιχειρεί να εξισώσει θύματα και θύτες και «προσπαθεί να καλύψει ότι αυτός που οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας είναι η ταξική, αντεργατική πολιτική, που εφαρμόζεται διαχρονικά» από τις κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία από την άλλη «"μπουκώνει" με αμύθητα κέρδη το εφοπλιστικό και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο». Καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν στην πράξη ενοχοποίησης του μεταλλεργάτη.

ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ
Νεκροί δύο ακόμα εργαζόμενοι

Ενας υπάλληλος εταιρείας φύλαξης και ένας οικοδόμος τα νέα θύματα του μακελειού που εξελίσσεται στους τόπους δουλειάς

Το όνομα του 21χρονου φύλακα Βασίλη Τσούκη, που εργαζόταν στην εργολαβική εταιρεία φύλαξης ISS-ΑΣΠΙΣ, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, προστέθηκε το περασμένο Σάββατο στη λίστα των σκοτωμένων πάνω στο μεροκάματο. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στην προσπάθειά του να προφυλάξει μία επιβάτρια κλείνοντας την πόρτα της αμαξοστοιχίας 614 για Αλεξανδρούπολη (είχε αναπτύξει ταχύτητα 5 χλμ/ώρα), στραβοπάτησε ή γλίστρησε κι έπεσε στις γραμμές του τρένου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ μαζί με εκπρόσωπο του ταξικού συνδυασμού στον ΟΣΕ κι εκπρόσωπο του νέου Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, βρέθηκαν στον τόπο του «ατυχήματος». Από τις επαφές με τους εργαζόμενους του ΟΣΕ αναδείχτηκε ότι ο Οργανισμός παρέδωσε στους εργολάβους μία παλιά ειδικότητα, αυτή του «φύλακα κρηπιδώματος». Η ειδικότητα καταργήθηκε από τον ΟΣΕ και οι εργολάβοι δεν εξασφαλίζουν καμία εκπαίδευση, ειδίκευση και πιστοποίηση στους εργαζόμενους που απασχολούν, αν και η ειδικότητα αυτή αφορά στην ασφάλεια.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τη δολοφονία εργάτη του Μετρό, στο εργοτάξιο έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, και μία ακόμα δολοφονία εργαζόμενου έγινε το Σάββατο, μέσα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό». Το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως χρειάζεται να αναπτυχθεί συντονισμένα πάλη όλων των εργαζόμενων ενάντια στην πληγή των εργολάβων, που κατακλέβουν εργαζόμενους και δημόσιο χρήμα. «Αποτέλεσμα στον αγώνα τους θα έχουν μόνο όταν βγάλουν από τη μέση την πολιτική και τα κόμματα που κάνανε τους εργολάβους "κράτος εν κράτει", με σκοπό την ευελιξία των σχέσεων εργασίας» προσθέτει και καλεί σε πάλη για να φύγουν από παντού οι εργολάβοι, για άμεση μόνιμη σχέση πλήρους εργασίας με πλήρη δικαιώματα και ανθρώπινη εργασία με ασφάλεια.

Νέος θάνατος στην Εγνατία Οδό

Λίγες ώρες πριν το θάνατο του φύλακα στη Θεσσαλονίκη, ένας οικοδόμος συνάδελφός του έπεφτε νεκρός σε εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ, στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα του Δροσοχωρίου στα Γιάννενα. Πρόκειται για τον 50χρόνο ηλεκτροσυγκολλητή Χρήστο Κατσάνο. Δουλεύοντας στην αποσυναρμολόγηση μεταλλικής στέγης, γλίστρησε και έπεσε από ύψος 8 μέτρων, με αποτέλεσμα να πέσει σε παρακείμενο φρεάτιο - μπάρα για οχήματα - και να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, ο εργάτης ανέβηκε στην στέγη χωρίς να είναι δεμένος με ιμάντα, ενώ ο ακαριαίος θάνατος δείχνει ότι δεν φορούσε κράνος. Αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα αν χρησιμοποιήθηκε ή όχι «καλάθι» για την εκτέλεση των εργασιών στη στέγη, καθώς και για το αν η εταιρεία υπέβαλε - ως όφειλε - σχετική αίτηση προς την Επιθεώρηση Εργασίας για άδεια εκτέλεσης εργασιών και το Σάββατο. Να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη μέρα επικρατούσε παγωνιά, που έκανε ακόμη πιο επικίνδυνο το «λύσιμο» του εργοταξίου, καθώς στο συγκεκριμένο τμήμα της Εγνατίας Οδού το έργο έχει ολοκληρωθεί.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΦΙΛΚΕΡΑΜ»
Πλήρης κάλυψη στις απολύσεις

Kάλυψη στην εταιρεία «ΦΙΛΚΕΡΑΜ», η οποία προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων, έδωσε από την Βουλή ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Κοντογιάννης, λέγοντας ότι οι απολύσεις γίνονται μέσα στο πλαίσιο των ισχυόντων νόμων. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, καταγγέλλοντας ότι έχουν ήδη απολυθεί 13 εργαζόμενοι, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, την ίδια στιγμή που η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει πλουσιοπάροχες κρατικές επιδοτήσεις για επενδύσεις που έκανε.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι έγιναν οι 13 απολύσεις και είπε ότι από έλεγχο που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας δε βρέθηκε καμία παρατυπία, γιατί οι απολύσεις κινήθηκαν μέσα στο επιτρεπτό από τον νόμο ποσοστό απολύσεων. Ο Γ. Κοντογιάννης είπε ότι η εταιρεία έχει επιχορηγηθεί με 106.667.000 δραχμές για τις επενδύσεις της και άρχισε τις απολύσεις πέντε χρόνια μετά την επιδότηση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι εργαζόμενοι στη «ΦΙΛΚΕΡΑΜ» βιώνουν καθεστώς καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, με απολύσεις ή με «εθελούσιες εξόδους» τόνισε στην παρέμβασή της η Σ. Καλαντίδου καταγγέλλοντας ότι η επιχείρηση γι' αυτήν την επίθεση κατά των εργαζομένων χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την οικονομική κρίση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. «Τα προσχηματικά επιχειρήματα της επιχείρησης που φέρνουν αυτά τα δεινά στους εργαζόμενους δεν ευσταθούν, γιατί καταρχήν εδώ και μισόν αιώνα οι εργαζόμενοι κάτω από δύσκολες, βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες έφεραν τεράστια κέρδη στη «ΦΙΛΚΕΡΑΜ», κέρδη από τα οποία δεν είχαν καμία ιδιαίτερη απολαβή», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση, κατέληξε, οφείλει να παρέμβει, ώστε να μην την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ