ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με συγκεκριμένο σχέδιο στη μάχη της απεργίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων για την απεργιακή κινητοποίηση στις 25 Φλεβάρη και τη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Σημαντικό βήμα για την επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο, στις 25 Φλεβάρη, αλλά και για τη μαζικοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, αποτελεί η σύσκεψη που διοργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις, με τη μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Η πλούσια συζήτηση, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη, έθεσαν συγκεκριμένα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα. Για τη δραστηριοποίηση όλων, την όξυνση της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της ενσωμάτωσης - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβαση» - για την αποφασιστική ενίσχυση του ταξικού πόλου ως του μοναδικού όπλου των εργαζομένων, για να απαντήσουν αποφασιστικά στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Σχεδιασμένο πλατύ άνοιγμα

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, άμεσα οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν μέτρα, προγραμματίζοντας συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, με στόχο τη συζήτηση με τους εργαζόμενους. Οπως τόνισε και εισηγητικά ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα γίνει η συζήτηση στους χώρους δουλειάς. Να γίνει ακόμα πιο διακριτή η παρουσία και το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων και σε ευθεία αντιπαράθεση και σύγκρουση με τη λογική της ενσωμάτωσης και του συμβιβασμού στην οποία βαδίζουν οι υπόλοιπες παρατάξεις.

«Δεν αρκεί, όπως τόνισε, να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι απλά στην απεργία. Πρέπει εμείς να βάλουμε θέμα στα σωματεία, να απαιτήσουμε να γίνουν συνελεύσεις εργαζομένων με θέμα την απεργία, όπου θα βάλουμε το δικό μας πλαίσιο, θα συγκρουστούμε με τη λογική της συναίνεσης, θα παλέψουμε για τη μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων».

Στη σύσκεψη, το λόγο πήραν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το χώρο των ΟΤΑ, της Υγείας, της Εκπαίδευσης κλπ. Στάθηκαν σε ένα προς ένα τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν εφαρμόσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με τραγικά αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι σήμερα το 45% των εργαζομένων στο Δημόσιο απασχολούνται με διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης (stage, ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι κλπ.).

Με αιχμή την κρίση

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι η επιτυχία της απεργίας θα κριθεί στο στοχευμένο άνοιγμα που θα κάνουν οι ταξικές δυνάμεις με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, στην όξυνση της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις, στο πώς οι ταξικές δυνάμεις θα βγουν ακόμα πιο δυνατές και πιο ικανές από αυτή τη μάχη.

Οπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή η κρίση αποτελεί βασικό πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Υπάρχει η γραμμή των άλλων δυνάμεων, που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη λογική ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης με μια καλύτερη διαχείριση. Στον αντίποδα μόνο το ΠΑΜΕ, με τη δράση του και το πλαίσιο πάλης του, βάζει αποφασιστικά και ξεκάθαρα το ζήτημα της απόκρουσης και σύγκρουσης με αυτή την πολιτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και με προοπτική ριζικότερες αλλαγές. Σήμερα, όπως είπε, η κρίση υπάρχει και ξεδιπλώνεται. Και απέναντι σ' αυτό, ο εργαζόμενος έχει διέξοδο στην οργάνωση του κινήματος, στην ενίσχυση του ταξικού πόλου ως τη μοναδική δυνατότητα απάντησης στην κρίση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Καλύπτει την καλλιέργεια του χαφιεδισμού

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάπτυστη εγκύκλιο της διοίκησης προς τους υπαλλήλους

Πλήρη κάλυψη στην προσπάθεια της Αγροτικής Τράπεζας να επιβάλει στους εργαζόμενους το χαφιεδισμό, μέσα από την προτροπή να καταθέτουν ανώνυμες επιστολές για «παραλείψεις» που υπέπεσαν στην αντίληψή τους, έδωσε χτες από τη Βουλή η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πετραλιά απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου.

Υπερασπιζόμενη την τακτική της κρατικής ΑΤΕ να κάνει τους εργαζόμενους «καρφιά» κατά των συναδέλφων τους, είπε ότι η σχετική διαδικασία προβλέπεται από εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδας. Με βάση αυτή, η ΑΤΕ άνοιξε θυρίδα στα ΕΛΤΑ για να κατατίθεται εκεί ανώνυμες αναφορές αλλά ταυτόχρονα ενεργοποίησε διαδικασίες και για την προστασία των εργαζομένων που καταγγέλλονται, χωρίς να πει ποιές είναι αυτές. Κατά την Φ. Πετραλιά ο «εσωτερικός έλεγχος των τραπεζών είναι κρίσιμη παράμετρος για την αποτροπή παράνομων ενεργειών» και μάλιστα, κατά τον ισχυρισμό της, μπορεί να προστατεύσει και τους εργαζόμενους. Είναι, είπε δικαιολογώντας τον χαφιεδισμό, ένα τεχνικό θέμα που αφορά τον εσωτερικό έλεγχο των τραπεζών και δεν αφορά πρόσωπα αλλά αξιόποινες πράξεις. Δεν παρέλειψε μάλιστα να συνδέσει το θέμα με την οικονομική κατάρρευση τραπεζών διεθνώς αφού όπως είπε υπήρξαν καταρρεύσεις γιατί δεν υπήρχε αυστηρός εσωτερικός έλεγχος των τραπεζών!

Την υπουργική απάντηση κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος τονίζοντας ότι η Φ. Πετραλιά υπερασπίζεται την απαράδεκτη πρακτική της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία ωθεί τους εργαζόμενους να γίνουν καρφιά και να αναπτυχθεί ο χαφιεδισμός μέσα στους χώρους δουλειάς. Πρόκειται, συνέχισε, για προσβολή των εργαζομένων για τρομοκρατική επίθεση στα δικαιώματά τους και δείχνει ποιές είναι οι νέες εργασιακές σχέσεις που επαγγέλλονται οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Ο Α. Σκυλλάκος δείχνοντας το μέγεθος του εργοδοτικού ατοπήματος είπε ότι ούτε τα δικαστήρια δεν δέχονται στοιχεία από παράνομες ηχογραφήσεις και η διοίκηση της ΑΤΕ δέχεται τις ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες προφανώς θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί φάκελος για κάθε εργαζόμενο ανάλογα με τις καταγγελίες που αυτός θα δέχεται. Πρόκειται για Μεσαίωνα, κατέληξε ο βουλευτής ζητώντας να κοπούν μαχαίρι τέτοιες πρακτικές.

ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΠΑΔ
Να καλυφθούν τώρα όλες οι ανάγκες

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος

H υποχρηματοδότηση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει δημιουργήσει σοβαρά ελλείμματα και ενώ η κάλυψη των αναγκών του απαιτεί ποσό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ για το 2009, από την κυβέρνηση έχουν δοθεί μόνο 1,2 δισ. ευρώ. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, αλλά ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια εκπλήρωσε τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις. Είπε ότι ο ΟΠΑΔ χρηματοδοτείται κατά 1/3 από τις εισφορές των εργαζομένων και κατά 2/3 από τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια έδινε ποσά μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα (80 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος).

Αναγνώρισε όμως ότι τα ποσά αυτά δεν επαρκούν, γιατί κατά τον υφυπουργό έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ασφαλισμένων και έχουν εν τω μεταξύ επέλθει αναπροσαρμογές στις τιμές των ιατρικών πράξεων και στις τιμές νέων και ακριβών φαρμάκων. Ο Γ. Παπαγεωργίου είπε ότι «έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να αναθεωρηθεί η όλη βάση χρηματοδότησης του ΟΠΑΔ» χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι λόγω της υποχρηματοδότησης δεν έχουν πληρωθεί από τον ΟΠΑΔ οφειλόμενα του μήνα Σεπτέμβρη και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση το 2004, 2005, 2006 δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ από τη χορήγηση που όφειλε στα νοσοκομεία. Εμείς, είπε, προτείνουμε να καταργηθεί το ασφάλιστρο για την υγεία, η οποία θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν για το σύνολο του ελληνικού λαού και δε δεχόμαστε την άποψη ότι «ακρίβυναν οι υπηρεσίες» γιατί για εμάς δεν «υπάρχει πιο ακριβό πράγμα από την υγεία του ελληνικού λαού». Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υφυπουργού ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η βάση χρηματοδότησης του ΟΠΑΔ, αναρωτήθηκε εάν θα φτηνύνουν οι υπηρεσίες ή αντίθετα θα έχουμε το φαινόμενο «να τιμολογήσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά

Εχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Πέτρος Κυριακού. Ο 51χρονος συνδικαλιστής, πατέρας ενός παιδιού, βρισκόταν στη θέση του προέδρου του ΕΚΠ από το 2004. Η κηδεία του έγινε χτες το μεσημέρι στην εκκλησία Αγία Τριάδα του Πειραιά, με την παρουσία εργαζομένων, εκπροσώπων από συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικούς φορείς και εκπροσώπους κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ