ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Συνεχίζεται ο δίκαιος αγώνας

Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι συμμετείχαν και αυτό το Σάββατο στις συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα της πολυεθνικής. Επίθεση με πολλά ερωτήματα σε βάρος διαδηλωτών στον Πειραιά

Εργαζόμενοι του Πειραιά κατευθύνονται με πορεία στα «Τζάμπο»
Εργαζόμενοι του Πειραιά κατευθύνονται με πορεία στα «Τζάμπο»
Μάχη με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, αλλά και με την πολιτική που καλύπτει τις άθλιες μεθοδεύσεις στα «Τζάμπο», έδωσαν και αυτό το Σάββατο χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Με συγκεντρώσεις έξω από καταστήματα της πολυεθνικής σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες πόλεις, απαίτησαν την επαναπρόσληψη του Νίκου Νικολόπουλου, που απολύθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση, απειλήθηκε και εκβιάστηκε από την πολυεθνική. Χαρακτηριστικό στοιχείο και αυτής της κινητοποίησης ήταν η μεγάλη αποδοχή που συνάντησε από τους εργαζόμενους καταναλωτές, οι οποίοι ενημερώνονταν για την απόλυση και στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούσαν τον αγώνα που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, έχοντας στο πλευρό του τα ταξικά συνδικάτα της πόλης και το ΠΑΜΕ, διοργάνωσε μαζική συγκέντρωση έξω από τα «Τζάμπο» στα «Πευκάκια». Εκατοντάδες εργαζόμενοι καταναλωτές πήραν στα χέρια τους την ανακοίνωση του Συλλόγου, ενώ το μήνυμα από τη μικροφωνική έφτασε σε χιλιάδες ακόμα, που έκαναν τα ψώνια τους στη διπλανή λαϊκή αγορά. Οι διαδηλωτές έφτασαν στο κατάστημα με πορεία από τον Ηλεκτρικό Σταθμό στα Πευκάκια, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Δίπλα τους βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά και Λίλα Καφαντάρη. Το σύνθημα για τη συνέχιση του αγώνα με κάθε μορφή έδωσε στο τέλος της κινητοποίησης η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Πολλά τα ερωτήματα στον Πειραιά

Με αποφασιστικότητα συνέχισαν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, μετατρέποντας τον προαύλειο χώρο του «Τζάμπο» στην οδό Πειραιώς σε τόπο μαζικής συγκέντρωσης όπου κυριαρχούσε το πανό της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά με το σύνθημα: «Οχι στην τρομοκρατία και τις απολύσεις. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Τεράστια ερωτήματα προκαλεί η εμφάνιση δήθεν «αγανακτισμένου» πελάτη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πάρει φόρα με το αυτοκίνητό του για να σπάσει το μπλόκο των εργατών στην είσοδο του καταστήματος. Η απρόκλητη επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά δύο νεολαίοι διαδηλωτές.

Ο οδηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στο Αστυνομικό Τμήμα Ρέντη. Ερωτήματα προκαλεί επίσης η στάση του εισαγγελέα υπηρεσίας την επόμενη μέρα του συμβάντος, καθώς οι δύο νεολαίοι συνελήφθησαν αιφνιδιαστικά όταν πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ρέντη για να καταθέσουν την ιατροδικαστική έκθεση, επειδή ο «πελάτης» είχε υποβάλει μήνυση, σε βάρος τους! Ο δε εισαγγελέας, στη συνέχεια, έκανε αποδεκτές τις κατηγορίες που απηύθυνε ο «πελάτης» σε βάρος των δύο εργαζομένων για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απλή σωματική βλάβη, παράνομη βία και απειλή, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως ήταν αδύνατον να προκαλέσουν όλα αυτά οι δύο νεολαίοι, αφού ήταν τραυματίες. Σε ό,τι αφορά τον «αγανακτισμένο», ο εισαγγελέας τον «έριξε» στα «μαλακά».

Στις άλλες πόλεις

Αντιμέτωποι με τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, που από νωρίς το πρωί του Σαββάτου είχαν σχηματίσει κλοιό στο κατάστημα «Τζάμπο», ήρθαν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στη Λάρισα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές, δίνοντας δυναμική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης, «έσπασαν», με την οργανωμένη και συντονισμένη κινητοποίησή τους, τον αστυνομικό κλοιό και προχώρησαν σε δυναμική συγκέντρωση μπροστά στο κατάστημα, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για τις μαφιόζικες και τις εκβιαστικές μεθόδους της εργοδοσίας.

Στα Γιάννενα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της πολυεθνικής μετά από κάλεσμα του ταξικού σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Για άλλη μια φορά, κατέφθασαν στο χώρο αστυνομικοί με πολιτικό αυτοκίνητο, παρατηρώντας τους διαδηλωτές μέχρι τη λήξη της κινητοποίησης. Αξίωσαν, μάλιστα, προκλητικά να δοθούν τουλάχιστον δυο ονόματα, καθώς, όπως είπαν, είχαν λάβει εντολές για συλλήψεις. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε Αγρίνιο και Κέρκυρα. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε καταστήματα της πολυεθνικής σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Πάτρα, Καλαμάτα και Κόρινθο, παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας που περιφρουρούσε τα συμφέροντα της επιχείρησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Κάλυψε ξανά τις πρακτικές της πολυεθνικής

Συζητήθηκε χτες η Ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Απασχόλησης το ΚΚΕ

Τη στάση της κυβέρνησης, που αποθρασύνει τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας καταστημάτων «Τζάμπο» προκειμένου να συνεχίζουν προκλητικά την αντεργατική συμπεριφορά τους, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Απαίτησε την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου συνδικαλιστή, αλλά και τη λήψη μέτρων ώστε να μπει τέλος στις πρακτικές της εργοδοσίας, που έφτασε να διεκδικεί «διαφυγόντα κέρδη» από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που κινητοποιούνται.

Η υφυπουργός Απασχόλησης, Σ. Καλαντζάκου, επιχείρησε να αποποιηθεί τις κυβερνητικές ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι μετά από τριμερή συνάντηση, το αποτέλεσμα «είναι η διαβίβαση της με αριθμό 533/12-2-2009 μηνυτήριας αναφοράς προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1264/1982. Ως εκ τούτου, για το θέμα πια, θα αποφανθούν τα δικαστήρια». Παράλληλα, κράτησε ίσες αποστάσεις, παρά το γεγονός ότι στην τριμερή συνάντηση καταγγέλθηκε από την πλευρά των εργαζομένων η προσπάθεια της εταιρείας να εξαγοράσει - αρχικά - το συνδικαλιστή και στη συνέχεια να τον απειλήσει. Οσον αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας, η Σ. Καλαντζάκου σημείωσε ότι «από το ΣΕΠΕ έγιναν συστάσεις για την επαναφορά του μισθωτού στην εργασία του», ενώ δικαιολόγησε την παρουσία των ΜΑΤ εναντίον των εργαζομένων έξω από τα «Τζάμπο» σε Αθήνα και άλλες πόλεις, λέγοντας ότι «για τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις ελήφθησαν τα επιβαλλόμενα μέτρα τάξεως για την αποτροπή επεισοδίων και την προστασία προσώπων και πραγμάτων».

Μεγάλη η πολιτική ευθύνη

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρή και μεγάλη ευθύνη για το ότι στην επιχείρηση "Τζάμπο" βασιλεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι απειλές ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιώργος Μαυρίκος. Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση επέλεξε να απολύσει εργαζόμενο με συνδικαλιστική δράση και αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξαγοράς που έπεσε στο κενό, «επειδή ούτε πουλιούνται, ούτε αγοράζονται όλοι και αυτό είναι γνωστό σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ». Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στην τακτική της επιχείρησης που διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη, ενώ «απαίτησε με ασφαλιστικά μέτρα, απαράδεκτα, να σταματήσει η νόμιμη συνδικαλιστική δράση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ». Σχολίασε ακόμα τις κυβερνητικές ευθύνες, σημειώνοντας πως «σε αυτές τις ενέργειες οδηγεί την εργοδοσία η στάση της κυβέρνησης, όταν βλέπει τα ΜΑΤ να ορθώνονται απέναντι στους εργαζόμενους».

Ο Γ. Μαυρίκος συνέχισε λέγοντας ότι «απαιτούμε την επαναπρόσληψη. Ζητάμε να σταματήσει η παρουσία των ΜΑΤ έξω από τα καταστήματα. Ζητάμε έστω και αυτή τη στιγμή την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να δοθεί λύση. Διαφορετικά πρέπει να ξέρει η επιχείρηση "Τζάμπο" ότι δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε, να αγωνιζόμαστε και να είμαστε παρόντες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία και η εργοδοτική τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων».

Στους δρόμους με αιχμή την κρίση

Συγκεντρώσεις σε Κέρκυρα και Σέρρες. Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ σήμερα στην Ξάνθη

Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις, για το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά και την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, διοργανώθηκε χτες στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του ταξικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αύξηση των απολύσεων το τελευταίο διάστημα σε εμπορικά καταστήματα στο νησί. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί 5 απολύσεις εργαζόμενων μητέρων, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία και σε άλλους εργαζόμενους του νησιού, καθώς η εργοδοσία επιδιώκει να τους φορτώσει τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης. Συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία διοργανώνει σήμερα Τρίτη (17/2) και η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΧΑΒΑΛΕΣ» και γενικότερα για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, πραγματοποίησε χτες στην πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες το ΠΑΜΕ. Τις προηγούμενες μέρες είχε ζητήσει από το Εργατικό Κέντρο Σερρών να διοργανωθεί συλλαλητήριο για την ανεργία στην Ανατολική Μακεδονία, αλλά συνάντησε την απροθυμία της πλειοψηφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ