ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Αξιολογούν» την προσαρμογή στους κανόνες της αγοράς

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις εξωτερικής «αξιολόγησης» πέντε τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Πέντε εκθέσεις εξωτερικής «αξιολόγησης» έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχή για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία της εξωτερικής «αξιολόγησης» προχωράει σε 42 ακόμα τμήματα Πανεπιστημίων. Ετσι, η κυβέρνηση καυχιέται ότι προχωράει τη διαδικασία της «αξιολόγησης», που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα και σήμερα σκοντάφτει στην αντίδραση του φοιτητικού κινήματος αλλά και μερίδας των πανεπιστημιακών, που αντιλαμβάνονται ότι η «αξιολόγηση» είναι μέτρο ενταγμένο από την κορφή μέχρι τα νύχια στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαφημίζει την «αξιολόγηση» στα συγκεκριμένα τμήματα ως σημαντικό «επίτευγμα». Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε λόγο για ...«διάγνωση» προβλημάτων προκειμένου να υπάρξει «θεραπεία».

Ωστόσο, η διαδικασία της «αξιολόγησης» δεν είναι μέτρο για τη βελτίωση των Πανεπιστημίων, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μέτρο για την ολοκληρωτική προσαρμογή τους στους κανόνες της αγοράς. Εκείνο που κάνει η «αξιολόγηση» είναι να διαπιστώνει κατά πόσον τα Πανεπιστήμια υλοποιούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για να τα κατατάξει στη συνέχεια σε ανταγωνιστικές λίστες με «καλά» και «κακά» πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα, στην έκθεση για το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ σημειώνεται ότι «συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των μαθημάτων, δε φαίνεται όμως να λαμβάνονται υπόψη οι πρακτικές και οδηγίες της ΕΕ, όπως π.χ. η δημιουργία πλαισίου 4+1+3 ή 3+2+3 για τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές». Δηλαδή επισημαίνεται μεν ότι προσαρμόζεται το τμήμα σε σχέση με τη μείωση των μαθημάτων, αλλά υπογραμμίζεται ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τις κατευθύνσεις της Μπολόνια για τους κύκλους σπουδών και τη χρονική διάρκεια του μπάτσελορ και του μάστερ!

Αναλόγως, στην έκθεση του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης επισημαίνεται η ανάγκη χρηματοδότησης στα μεταπτυχιακά και προτείνεται να αναζητηθεί χρηματοδότηση «από κυβερνητικές ή άλλες πηγές, όπως ο ιδιωτικός τομέας και ερευνητικά συμβόλαια καθηγητών ή από τα ερευνητικά ινστιτούτα». Σπρώχνεται δηλαδή το τμήμα με «επίσημη» βούλα να αναζητήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα...

Αντίστοιχα, η εχθρότητα των «αξιολογητών» απέναντι στις δημοκρατικές ελευθερίες και ιδιαίτερα προς το ακαδημαϊκό άσυλο είναι εμφανής στις εκθέσεις. Συγκεκριμένα, στην παραπάνω έκθεση αναφέρεται πως «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι ένας όρος που έχει παρερμηνευτεί και κακοποιηθεί για σκοπούς αλλότριους προς τον κύριο λόγο ύπαρξης του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η εκπαίδευση είναι ελεύθερη και προσιτή σε όλους - με τον όρο ελεύθερη εννοούμε δωρεάν σπουδές, βιβλία και σημειώσεις, στέγη, τροφή και μετακίνηση - αυτά θα έπρεπε να παρέχονται σε εκείνους τους σπουδαστές που στοχεύουν άμεσα και αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά θέματα». Οχι μόνο επαναλαμβάνεται η προπαγάνδα των υπερασπιστών της περιστολής του ασύλου, αλλά προτείνεται να μην παρέχεται δωρεάν Παιδεία στους φοιτητές που έχουν στόχους που κατά τη γνώμη των «αξιολογητών» είναι εκτός «ακαδημαϊκών θεμάτων»! Επιπλέον το ότι η εκπαίδευση είναι «ελεύθερη» με την έννοια των δωρεάν παροχών (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, σημειώσεις...) αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία για τους χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους που ξοδεύουν κάθε μήνα ένα επιπλέον μηνιάτικο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στη δημόσια και «δωρεάν» Παιδεία... Στο ίδιο πνεύμα, στην έκθεση του τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας αναφέρεται ότι «οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες δεν πραγματοποιούνται πάντα όπως σχεδιάστηκαν και η προβλεπόμενη ύλη δεν καλύπτεται πλήρως εξαιτίας των "απεργιών" των φοιτητών ή των καθηγητών»... Την ίδια στιγμή, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι 35% των σπουδαστών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους καθώς και πως «το πρόγραμμα και το τμήμα χρειάζονται πολύ περισσότερους χώρους για γραφεία, εργαστήρια και αίθουσες διαλέξεων»...

ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΩΦΩΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σήμερα διαμαρτύρονται στο υπουργείο Παιδείας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας (στάση Νεραντζιώτισσα), σήμερα στις 11.00 π.μ. πραγματοποιούν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού ΤΕΕ Κωφών και Βαρήκοων και οι μαθητικές κοινότητες του ΤΕΕ και του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων της Αγίας Παρασκευής.

Οι γονείς και κηδεμόνες του ΤΕΕ συνεχίζουν την κατάληψη της Σχολής που ξεκίνησαν πριν μια βδομάδα, προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο. Εντεκα μαθητές των σχολείων δεν παρακολουθούν μαθήματα απ' τα τέλη Νοέμβρη του 2008, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων με τους ιδιώτες που είχαν τα δρομολόγια μεταφοράς. Οι γονείς και μαθητές απαιτούν δημόσια και ασφαλή μεταφορά και καταγγέλλουν ότι μια βδομάδα κατάληψης και ουδείς από το υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρθηκε.

«Με την ελπίδα ότι θα έχουμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει ουσιαστικά, θα μας εξοπλίζει για το μέλλον να βγούμε στη ζωή, σας γνωστοποιούμε τα προβλήματά μας», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές και τονίζουν την έλλειψη μεταφορικών μέσων, την αναγκαιότητα οι καθηγητές να γνωρίζουν τη νοηματική κ.ά.

«Ντροπή και αίσχος! Είμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς και για κάποιους μαθητές με αναπηρίες το κουδούνι δεν έχει χτυπήσει ακόμα!», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων που καλεί με ανακοίνωσή της τους φορείς του γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος, κάθε αγωνιστή ανάπηρο και γονιό να στηρίξει την παράσταση διαμαρτυρίας.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με αισιοδοξία από τη θετική πείρα

Σε κλίμα αισιοδοξίας μπροστά στο 18ο συνέδριο του ΚΚΕ, αλλά και με τα νέα θετικά βήματα που μετρά μετά από ένα χρόνο αυτοτελούς κυκλοφορίας, ο «Οδηγητής» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του το περασμένο Σάββατο το απόγευμα. Πολλοί αναγνώστες, αλλά και διακινητές του μηνιαίου περιοδικού του ΚΣ της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και γλέντησαν με φαγητό και μουσική. Ανάμεσά τους και ο πιο νεαρός - 15 χρονών - αναγνώστης του «Ο», που όπως είπε στο «Ρ», το «πρώτο Σάββατο κάθε μήνα μόλις ξυπνάω πάω στο περίπτερο και αγοράζω τον "Οδηγητή"».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περιοδείες

Δυο περιοδείες σε χώρους κατάρτισης περιλαμβάνει το αυριανό πρόγραμμα της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη, διοργανώνονται περιοδείες:

  • Στην ΕΠΑΣ Τρικάλων, στις 2 μ.μ., με την Αρετή Κουκουτσέλου, μέλος του ΝΓ Τρικάλων της ΚΝΕ.
  • Στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ Βόλου, με τον Θοδωρή Βλαχάκη, γραμματέα του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνει η αγανάκτηση οργανωμένος αγώνας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης» σε πέντε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Να αξιολογηθεί και να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει στη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα η ΚΝΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Οργάνωσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της «αξιολόγησης» σε πέντε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, στο σχόλιο υπογραμμίζεται:

«

Η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση, που υλοποιεί η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, πρέπει να αξιολογηθεί από το λαϊκό κίνημα. Να αξιολογηθεί από τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες που βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μαθαίνουν τα παιδιά τους αυτά που επιτάσσουν οι οικονομικές, ιδεολογικές και πολιτικές απαιτήσεις μιας χούφτας πλουτοκρατών και να παίρνουν ένα πτυχίο για την ανεργία ή για δουλειά λάστιχο σε συνθήκες σύγχρονης γαλέρας. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, της Μπολόνια, του Μάαστριχτ και των κομμάτων που τα ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Να αξιολογηθούν και να καταδικαστούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι δυνάμεις τους μέσα κι έξω από τις σχολές. Να γίνει η αγανάκτηση οργανωμένος αγώνας ενάντια στην ΕΕ και την πολιτική των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ