ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πρόθυμοι να βοηθήσουν» οι Αμερικανοί

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε χτες τον Αμερικανό γερουσιαστή του Ιλινόις Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον πολιτειακό υπουργό Οικονομικών της ίδιας πολιτείας Αλέξη Γιαννούλια, για τις απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Ο Ρ. Ντέρμπιν δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Δ. Χριστόφια, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν ποια θα είναι αυτή η βοήθεια και να τη ζητήσουν.

Ερωτηθείς ποια είναι η φύση της προσφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες επίλυσης, ο Ρ. Ντέρμπιν είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο κυπριακός λαός και ότι έχει προσφερθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια η όποια βοήθεια μπορεί να χρειάζεται.

Το ίδιο, είπε, κάναμε χτες και με τον κύριο Ταλάτ...

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε ακόμη ότι αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία την οποία θα μεταφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών, με την υπόδειξη ότι δεν πρέπει να αφεθεί να χαθεί.

Εξάλλου, χαρακτήρισε θαρραλέα την προσπάθεια των δύο ηγετών, λέγοντας ότι χρειάζεται από αυτούς μεγάλο θάρρος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για νέες αντιλαϊκές «προσαρμογές»
  • Πρόθυμος να προχωρήσει σε «διορθώσεις» και «προσαρμογές» στο σχέδιο Σταθερότητας ώστε να ενσωματώσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προτείνει η Κομισιόν, δηλώνει ο Κ. Καραμανλής
  • Επιμένει στο παραμύθι της συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης

Την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να προσαρμόσει άμεσα την αντιλαϊκή επίθεση στις οδηγίες των Βρυξελλών εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, ενώ την ίδια στιγμή επιμένει στο παραμύθι της συναίνεσης και της «εθνικής συνεννόησης».

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στην πλουτοκρατία, αλλά κυρίως στους «διεθνείς δανειστές», ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει βελτιώσεις και προσαρμογές στο επικαιροποιημένο σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας που πρόσφατα κατέθεσε στις Βρυξέλλες, εννοείται στην κατεύθυνση της λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά που υποδεικνύει τόσο η Κομισιόν όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να δώσει την παραπάνω «διευκρίνιση» στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις και τα μέτρα που περιέχονται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός αφ' ενός δεν κράτησε καμία «διακριτή» απόσταση, όπως έκαναν νωρίτερα ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, ενώ από την άλλη εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση αυτή.

«Το σχέδιο Σταθερότητας και ανάπτυξης που προωθούμε είναι σαφές και συγκεκριμένο», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ένα βήμα πίσω σε σχέση με τον όρο «ρεαλιστικό» που είχε χρησιμοποιήσει την προηγούμενη μέρα. Και συμπλήρωσε: «Εφαρμόζουμε και θα εφαρμόσουμε με απόλυτη συνέπεια το σχέδιο αυτό για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των συνεπειών της στην πραγματική οικονομία. Και βεβαίως είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να κάνουμε - εφόσον χρειαστεί - βελτιώσεις, διορθώσεις, προσαρμογές»...

Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει τις υποκριτικές εκκλήσεις για συναίνεση. «Επιδιώκουμε - και είναι αναγκαίο - για το σκοπό αυτό (σ.σ. της εφαρμογής του σχεδίου Σταθερότητας) να αναπτυχθεί κλίμα εθνικής συνεννόησης στην προσπάθεια αυτή», τόνισε, επικροτώντας έμμεσα πλην σαφώς πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανέλαβε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ...

...και δικομματική πόλωση

Το «κλίμα εθνικής συνεννόησης» δεν εμποδίζει φυσικά την κυβέρνηση να πυροδοτεί την ίδια στιγμή το κλίμα δικομματικής πόλωσης σε μια ολοφάνερη προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της, καθώς τα σενάρια πρόωρων εκλογών είναι σταθερά πάνω στο τραπέζι και οι οριστικές αποφάσεις «εκκρεμούν». Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε και χτες την ανταλλαγή άσφαιρων πυρών με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, για το ποιος από τους δύο μονομάχους είναι περισσότερο «κοινωνικά ανάλγητος». Αντί να απολογηθούν, προσπάθησαν να εμφανίσουν τα άθλια ψίχουλα προς τους ανέργους ως δήθεν απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας τους. Οταν όμως ρωτήθηκε ο Ευ. Αντώναρος αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων, ουσιαστικά το απέρριψε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν ανακοινωθεί, για τη θωράκιση της απασχόλησης».

Παράλληλα από κοινού χαϊδεύουν τις τράπεζες και καλύπτουν την άγρια, πλην νομότυπη, ληστεία των λαϊκών νοικοκυριών. Ο Ευ. Αντώναρος συνεχίζει «να ποιεί την νήσσαν» για την «τύχη» των 28 δισ. ευρώ που έχουν διοχετευτεί στις τράπεζες. Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν και πότε θα διοριστούν οι κρατικοί επίτροποι στα ΔΣ των τραπεζών, «μέτρο» που εμφάνιζε ως εγγύηση για τον έλεγχο των τραπεζών, επικαλούμενος ότι «είναι λίγες εβδομάδες» που άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το «ζεστό χρήμα» έχει ήδη φτάσει στα ταμεία των τραπεζών.

ΠΑΣΟΚ
Βάζει «πλάτες» στις προτάσεις Προβόπουλου

Το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διατύπωσε εκ νέου χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, σε μια προσπάθεια αφ' ενός να συντηρήσει το κλίμα της «εκλογολογίας» και αφ' ετέρου να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν φορέα ...«αλλαγής».

Διατυπώνοντας τις αντιδραστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις αντιλαϊκές κυβερνητικές κατευθύνσεις και στόχο έχουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος στις πλάτες του ελληνικού λαού, ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υποστήριξε ότι «η χώρα έχει άμεση ανάγκη αλλαγής πορείας με μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει με απόφαση του ελληνικού λαού».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η χώρα βιώνει μια βαθιά πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών και αξιοπιστίας» και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε σε βάθος τον Κ. Παπούλια, τόσο για τη στήριξη προς το πρόσωπό του όσο και για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ «που αφορούν στην ανάταξη της οικονομίας, την προστασία των αδυνάμων και της μεσαίας τάξης».

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου μοίραζε ...φιλολαϊκές υποσχέσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου τόνιζε ότι «ο στόχος της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι ένας στόχος τον οποίο όλοι πρέπει να έχουμε προφανώς στο μυαλό μας», σημειώνοντας ταυτόχρονα και σχολιάζοντας τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις, που πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σαν μια «σειρά από ζητήματα ευρύτερων διαρθρωτικών αλλαγών που θίγονται, τα οποία ως επικεφαλίδες μπορεί κανείς να τα συζητήσει», ακόμα και «αν διαφωνεί με το περιεχόμενο των συστάσεων και των προτάσεων που γίνονται»...

Πόσο ...«διαφωνεί» με τις προτάσεις Προβόπουλου το ΠΑΣΟΚ φανέρωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υιοθέτησε πλήρως τις προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για νέα αντιασφαλιστική επέλαση, προτείνοντας το σύστημα των τριών πυλώνων:

α) Με τη χορήγηση μιας κατώτατης προνοιακής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

β) Τη χορήγηση κύριας σύνταξης ανάλογα με το ύψος των εισφορών κάθε εργαζόμενου στην ανταποδοτική λογική και

γ) τη χορήγηση συντάξεων από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

Με απόφαση του Γ. Παπανδρέου συγκροτήθηκε και ανακοινώθηκε χτες η κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, με επικεφαλής τον γραμματέα Γ. Ραγκούση. Εξάλλου νέο πεδίο εσωκομματικής έντασης αναμένεται να πυροδοτήσει η δήλωση του Θ. Πάγκαλου ότι βλέπει στο ΠΑΣΟΚ «να διαμορφώνονται προεκλογικές συμπεριφορές τύπου Αβραμόπουλου». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Χτες απεβίωσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εξελέγη στις τελευταίες εκλογές. Τη βουλευτική έδρα του αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος αναπληρωματικός στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Μπεριάτος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ έχουν σχέδιο άκρως επικίνδυνο για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου ττου ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται:

«Το σχέδιο που έχουν η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την κρίση είναι άκρως επικίνδυνο για το λαό. Την κρίση δεν μπορούν να τη σταματήσουν ούτε αυτοί, ούτε καμία άλλη κυβέρνηση που υπηρετεί τον καπιταλισμό. Το σχέδιό τους, με ελάχιστες διαφορές, είναι να προστατεύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου υποβάλλοντας το λαό σε νέες επώδυνες θυσίες. Ο λαός πρέπει να αντιτάξει το δικό του σχέδιο, αυτό που προτείνει το ΚΚΕ, της ανασύνταξης και αντεπίθεσης του κινήματος, κατά των μονοπωλίων, της ΕΕ και των κομμάτων της, για τα δικαιώματά του, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ