ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΧΑΛΚΙΔΑ
«Ζήτω ο Προλεταριακός Διεθνισμός»

Εκδήλωση Διεθνιστικής Αλληλεγγύης στα πλαίσια του 18ου Συνεδρίου

Την ώρα της Διεθνούς... Οι αντιπροσωπείες στην πρώτη σειρά
Την ώρα της Διεθνούς... Οι αντιπροσωπείες στην πρώτη σειρά
Στο κατάμεστο θέατρο «Παπαδημητρίου», στο κέντρο της Χαλκίδας, πραγματοποιήθηκε προχτές, η σημαντική εκδήλωση Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών, οι οποίες παρευρίσκονται στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ηταν μια εκδήλωση, όπου δε μεταφέρθηκε μόνο η εμπειρία από ξένες χώρες, αλλά που επιπλέον ανέδειξε την ανάγκη της ανόδου του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αντιπρόσωποι από το ΚΚ Δανίας, το Νέο ΚΚ Ρουμανίας, το ΚΚ Σλοβακίας, το Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας και το ΚΚ Παλαιστίνης. Το σύνθημα «Ζήτω ο Προλεταριακός Διεθνισμός» έδινε το στίγμα. Από την πρώτη στιγμή, το κλίμα ενθουσιασμού, ήταν εμφανές. Τα συνθήματα των νεολαίων πλημμύριζαν την αίθουσα: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

«Το κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε αυξημένα, σύνθετα καθήκοντα», επισήμανε εξαρχής ο Θανάσης Παππάς, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη δράση των κομμουνιστών στο νομό, τόνισε: «Η πρωτεύουσα του νομού, Χαλκίδα, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της, καθώς επίσης και με την περιοχή της Θήβας και των Οινοφύτων, αποτελούν μια από τις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές της χώρας μας. Είναι φυσικό λοιπόν το κύριο ενδιαφέρον της ΚΟ Εύβοιας, να συγκεντρώνει τη δουλειά και τη δράση της στην εργατική τάξη, που συγκεντρώνεται στα εργοστάσια και στους κλάδους. Ο προσανατολισμός αυτός της ΚΟ στη δουλειά της με την εργατική τάξη απαιτεί και μια γραμμή πάλης, που θα βοηθάει τον εργαζόμενο να ξεχωρίζει με ποιον έχει συμφέρον να πάει και σε ποιους πρέπει να γυρίσει την πλάτη».

Ο Μπο Μέλερ, από το ΚΚ Δανίας, ανέβηκε στο βήμα. Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Διεθνώς το ΚΚΕ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ξεκίνησε ως μια άτυπη συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων στην Αθήνα εξελίχθηκε σε ένα φόρουμ, στο οποίο ακόμη περισσότερα κόμματα δουλεύουν στενά μαζί και παίρνουν περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες. Η πολύ σημαντική δουλειά που έκανε το ΚΚΕ, δημιουργώντας το "solidarity network" ("Δίκτυο Αλληλεγγύης") ήταν ένας από τους κύριους λόγους που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα στα αδερφικά κόμματά μας. Ο Σοσιαλισμός είναι η μόνη εναλλακτική λύση».

«Η Ρουμανία, είναι προς το παρόν, η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία οι Εθνικοί Νόμοι Ασφαλείας περιλαμβάνουν μέτρα αντίθετα με το Σύνταγμα, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι και της πολιτικής έκφρασης, χρησιμοποιώντας την ιδέα της απαγόρευσης κάθε απολυταρχικού κινήματος και εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό», τόνισε ο Κονσταντίν Κρέτσου, από το Νέο ΚΚ Ρουμανίας.

Ο Πάβολ Σούσκο, από το ΚΚ Σλοβακίας, επισήμανε, πως «βαθιά εκτιμούμε ότι το ΚΚΕ πήρε απόφαση και στο Συνέδριό του φέρνει το θέμα του Σοσιαλισμού του 20ού αιώνα και τις αιτίες της αποτυχίας του. Αυτό το θέμα εμάς τους κομμουνιστές της Σλοβακίας, μας ενδιαφέρει πολύ, γιατί εμείς πήραμε μέρος στην οικοδόμηση και στην υπεράσπισή του. Οι πατεράδες μας έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους στο στόχο να χτίσουν και να υπερασπιστούν το Σοσιαλισμό. Γι' αυτό το λόγο, εμάς μας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων. Κατά τη γνώμη μας οι θέσεις του ΚΚΕ θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί μια αντικειμενική εκτίμηση για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

«Το Κόμμα Κομμουνιστών της Σερβίας», τόνισε ο Σβετοζάρ Μαρκάνοβιτς, «το οποίο μορφοποιήθηκε στο Συνέδριο της ενοποίησης στις 29 Απρίλη 2008, είναι ιδεολογικά κατασταλαγμένο ως επαναστατικό μαρξιστικό - λενινιστικό με μια συγκεκριμένη προ-Γιουγκοσλαβική κατεύθυνση, ως απάντηση στη διαλυμένη επίδραση των ψευτοαριστερών. Το Συνέδριο της ενοποίησης ήταν μια ιστορική στροφή, οδηγώντας στην ενότητα όλων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στη Σερβία, μακριά από το πρότυπο της διαφωνίας και της διάσπασης μεταξύ των κομμουνιστών».

Με το σύνθημα «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει» να δονεί το χώρο της εκδήλωσης, ανέβηκε στο βήμα ο Φουάζ Μεζέρ, από το ΚΚ Παλαιστίνης: «Η τελευταία σιωνιστική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε τη στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας σε συνεργασία με μερικά κράτη - προτεκτοράτα, είχε ως συνέπεια τη δολοφονία παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων, την καταστροφή των υποδομών, όπου δε γλίτωσαν καν τα γραφεία του ΟΗΕ, με ψεύτικες δικαιολογίες που στόχευαν στην εξαφάνιση του παλαιστινιακού ζητήματος και την εξαφάνιση κάθε φωνής που αντιστέκεται στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του», τόνισε ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε: «Η θέση του κόμματός μας χαρακτηρίζεται από σταθερότητα στις αρχές των δίκαιων αιτημάτων του λαού μας και πρώτα απ' όλα το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων, της ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους στα εδάφη της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Αραβική Ιερουσαλήμ».

Αμέσως μετά ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης ο ύμνος της Διεθνούς - τον οποίο οι αντιπροσωπείες, τραγουδούσαν στη γλώσσα τους. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Σύλλογο «Το Αλωνάκι», που κέρδισε τις εντυπώσεις και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ενώ αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης, η Νομαρχία και ο Δήμος Εύβοιας, παρέδωσαν δώρα στις ξένες αντιπροσωπείες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, εκπρόσωποι της Νομαρχίας, του Δήμου Χαλκίδας, ο δήμαρχος Ν. Αρτάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης, που πραγματοποιούνται παράλληλα με τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των 90 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Εθνικοαπελευθερωτικών Κινημάτων που παίρνουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Παρασκευή

-- Στην Καισαριανή, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο (Βρυούλων και Κλαζομενών).

Συμμετέχουν: Κόμμα Εργατών Κορέας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ των Λαών Ισπανίας, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Ρουμάνικο ΚΚ.

-- Στο Μενίδι, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42).

Συμμετέχουν: ΚΚ Ουκρανίας, ΕΚΚ Γεωργίας, ΕΜΕΠ Τουρκίας, ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Μάλτας, ΚΚ Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας,ΚΚ Εσθονίας, ΚΚ Αρμενίας.

-- Στην Ελευσίνα, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου 52 και Αισχύλου).

Συμμετέχουν: Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας,ΚΚ Κίνας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, Αιγυπτιακό ΚΚ, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, ΚΚ Βουλγαρίας.

-- Στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στα Γραφεία της ΚΟΠ (Καραΐσκου 119).

Συμμετέχουν: Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚΡΟ Ρωσία, Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Βραζιλίας, Τουντέχ Ιράν.

-- Στην Κοκκινιά, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Νίκαιας (Παν. Τσαλδάρη 10).

Συμμετέχουν: Κόμμα των Κομμουνιστών Μεξικού, PLO Παλαιστίνης, ΚΚ Δανίας, ΚΚ Ιρλανδίας, Κόμμα των Κομμουνιστών Καταλονίας, Περουβιάνικο ΚΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ